Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Plavání kojenců

25. 1. 2006

Plaváním kojenců se rozumí činnost s dětmi od narození cca do tří let věku. Nečekejte, že v 1 roce budete mít doma malého olympionika! :-)  Jednotlivé plavecké styly se učí až zhruba od tří let, nicméně už od malinka mohou děti trénovat správné návyky – např. Zadržování dechu pod vodou, správný pohyb končetin atd. Plavání pomáhá rozvíjet dítě po psychomotorické stránce. Dítě trénuje rovnováhu, lépe se orientuje v prostoru, dostane se mezi své vrstevníky, otužuje se, příjemně se unaví ( takže lépe spí) učí se řadu nových říkanek a písniček, získá zase trošku jiný citový vztah k rodiči, posiluje imunitu. No a v neposlední řadě plavání kojenců umožní i maminkám na mateřské dovolené vypadnout ze stereotypu domácích prací, setkat se s dalšími rodiči, relaxovat...


Kdy začít?

de facto se dá začít ihned po narození. První plavání samozřejmě probíhá doma, ať už ve velké vaně nebo ze začátku ve vaničce. Kdo chce, může zapátrat, zda v okolí není nějaká “plavací teta” , která dochází domů a která rodičům ukáže správné úchopy miminka a vše vysvětlí. “Vaničkování kojenců” nabízejí plavecké kluby zpravidla od 3-5 měsíců věku (liší se klub od klubu) Jedná se o soukromé lekce ve vaně, kdy si rodiče i miminko osvojují základní techniky. Do společného bazénu děti zpravidla chodí až od 6 měsíců věku. Novorozenci nemají dostatečně vyvinutou imunitu, z toho důvodu se nedoporučuje je dříve vystavovat riziku nějaké nákazy. Doma můžeme děti na plavání připravit postupným otužováním. Voda v bazénu zpravidla mívá mezi 28 –30 stupni, proto je dobré miminko již doma připravit a krůček po krůčku otužovat. Začíná se koupat klasicky ve 37st a postupně se teplota vody ve vaničce snižuje, až se za pár týdnů (nebo měsíců, záleží na vámi zvoleném tempu) dostanete cca na 33st. Stejně tak doma můžete miminko naučit zadržet dech na signál, což je první předpoklad pro budoucí potápění. Trénink se provádí tak, že řeknete signál – oslovení + žbluňk – tedy např. “Aničko, žbluňk” a pak miminku nalijete na hlavu trochu vody. Uvidíte, že dítě postupně získá reflex a v momentě, kdy uslyší signál zadrží dech.


Když začnete vybírat plavecký klub

  1. zjistěte si všechny možnosti ve vašem okolí
  2. informujte se na reference daného klubu – nejlepší vizitka jsou spokojené maminky ve vašem okolí
  3. ujistěte se, že všechny plavací tety mají absolvovaný kurz pro instruktorky novorozeneckého a batolecího plavání
  4. zjistěte si jaké jsou podmínky nahrazování jednotlivých lekcí (může se stát, že vaše dítě bude delší dobu nemocné, tak abyste nebyli nemile překvapeni, až zjistíte, že můžete nahradit např. jen dvě lekce – navzdory tomu, že jste všechny řádně zaplatili a včas omluvili)
  5. zjistěte si, zda daný bazén splňuje veškeré hygienické podmínky pro plavání kojenců
  6. dobrou vizitkou každého klubu jsou “lekce na zkoušku” které můžete absolvovat před zahájením kurzu a teprve podle svých prvních zkušeností a dojmů se rozhodnout pro zaplacení celého kurzu. Všímejte si dobře přístupu celého personálu k dětem i k vám dospělým, sledujte jejich ochotu vyjít vstříc, pokud máte problém např. s ranním vstáváním a komplikovanou dopravou na časné lekce atd. Prostě lekce na zkoušku jsou od toho, aby vám usnadnily rozhodování. Může se stát, že vaše dítě bude poprvé v bazénu plakat, nenechejte se tím hned odradit, důvodem nemusí být to, že je mu plavání nepříjemné, ale může to být cizí prostředí, cizí lidé, zvláštní osvětlení, akustika – no prostě dítě může reagovat na tisíc různých věcí, v takovém případě doporučuji neztratit trpělivost a zkusit další lekci. Naprostá většina dětí plavání miluje a nejspíš i vy máte doma malého vodníčka :-)
  7. informujte se na počet dětí ve skupince. Zpravidla čím míň dětí, tím lépe. Jedna lekce trvá 30 minut a je rozdíl jestli se plavací teta věnuje 5 dětem nebo 9.
  8. zjistěte si ceny jednotlivých kurzů – ceny se pohybují cca od 90 do 200 Kč za 30 minut (1 lekci) ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší - takže cena by pro vás rozhodně neměla být jediný ukazatel kvality

 

přeji spoustu krásný zážitků !

 

Komentáře

Přehled komentářů

čeho se bojí?

(Bára, 9. 6. 2008 19:55)

Ahoj maminky, prosím o radu, začala jsem s mým ani ne 5-ti měsíčním chlapečkem chodit do plavání, na úvod jsme dostali pár lekcí vaniček v první zářil spokojeností, smál se celou dobu a byl úplně v pohodě, podruhé plakal a potřetí a počtvrté se to opakovalo. Pakjsme šli do bazénu, poprvé prima byli jsme v kroužku, klasické cviční ve vodě, děti i jejich maminky zná,je nás tam 5. Minulou i dnešní lekci prokřičel a nešlo jej uklidnit. Vůbec nevím, čeho se bojí, hlad ani únava to není, takhle křičí, když se poleká.poraďte, orosím, nechci ,aby si vypěstoval negativní vztah k vodě, kydž nám doma ani jednou nezaplakal.Mám se na to vykašlat?

Ahoj maminy

(Marie, 23. 5. 2008 17:06)

sice ještě mimčo nemám, ale jsem těhotná a ráda bych s děťátkem chodila plavat.Bohužel jsem z Kolína a nevim jestli jsou tady vhodné podmínky. Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji

plavčo

(Hanka, 23. 4. 2008 19:47)

Ahoj maminky. Mám pětiměsíční dcerku a od dvou měsíců chodíme na palvání do Břeclavi. Je to bezvadné, už se dokonce umíme i potápět. Je to dobré nejen pro dceru, ale i pro mě, že si můžu popovídat i s jinýma maminkama. Všem váhajícím doporučuji. Pěkné plavací dny.

Park and play

(Veru, 19. 1. 2008 16:44)

Hledala jsem avizované stránky, ale přesměrovalo mě to na obchodní značku Anna a Victorie. Našla jsem, že centrum Park and play bylo zrušeno, tak abyste to zbytečně nehledaly.
Jinak díky za pěkné stránky i diskuzi, vše velmi smysluplné :-)

Ahoj Katko

(Vyjoška, 21. 10. 2007 12:07)

Nevím Katko jestli ti to ještě k něčemu bude, nějak jsem zapomněla, že jsem sem něco přispívala atd. No chodíme plavat na Polní agentura Slůně, je to moc fajn, teďak už je Lindě 9 měsíců a potápíme se. Ještě jednou sory, snad jsi něco našla a nebo ti bylo doporučeno. Přeji hodně zdaru!!!§

strach z vody

(Hanka, 19. 10. 2007 10:52)

Verčo, díky za podporu. Já jsem malou svěřila tatínkovi a je po řvaní. No a já mám chvíli volna :-)
Na plavání začneme chodit od nového roku tak uvidíme. Ahoj

strach z vody

(Veronika, 18. 9. 2007 19:48)

Hani, naše malá taky asi dva měsíce koupání doslova proječela. Ale pak, jak když utne a je klid. Dneska jsme byli poprvé na plavání a tvářila se spokojeně. A unavilo ji to na celý den. Škoda, že je to jednou týdně :-))

Strach z vody

(Hanka, 12. 9. 2007 20:15)

Ahoj, mám dvě děti skoro tříletou a tříměsíční. Ta první je vodnice. Začali jsme s ní plavat hned po příchodu z porodnice (doma) a od 6 měsíců jsme začali chodit do bazénu. Už skáče i šipky do vody (ze stoje) a vodu miluje. Je zdravá jako řípa - žádné záněty oušek, průjmy a něco podobného. Myslím, že plavání jí svědčí.Moje druhá dcerka je však pravý opak - plaveme s ní zatím doma, ale je problém jí vůbec namočit - vodu evidentně nesnáší - neví někdo co s tím. Díky.

Kde v Brně?

(Katka, 17. 8. 2007 23:06)

Ahoj Vyjoško,
kde v Brně chodíte plavat? Chtěla bych také chodit s mým malým 3-měsíčním synem..za radu moc děkuju

Nás to baví

(Vyjoška, 15. 8. 2007 15:48)

Ahoj všem maminkám, jsem od Brna, do Brna dojíždíme na plavání, začaly jsem s dcerou když jí byly 4 měsíce, musím říct že se jí to moc líbilo a po prázdninách jdeme zase. Ale jak se říká každé dítě je jiné a každé vyžaduje něco jiného a každé je jinak náchylné. Z naší strany jen pozitiva!!!!

Plavání

(Pavla, 20. 7. 2007 13:41)

Ahojky, mám 4měsíčního chlapečka a rozhoduji se, jestli začít plavat.Můj manžel je aktivní sportovec, takže je jasné, že plavání by bylo ok, ale jeho známá je instruktorka plavání a řekla mu, že by svoje děti nikdy nedala do žádného kurzu plavání.Děti prý pak abnormálně trpí na ušní záněty a infekce. Tak nevím, asi budeme jezdit pouze nezávazně do nějakého bazénu s mořskou vodou.

Skusenost

(Jana, 17. 7. 2007 21:33)

Ahojte mamky, ja mam 5 mesacnu dcerku Lauru a uz od jej 3 mesiacoch chodime na plavanie do baby hippo clubu. Bazen je maly, sme tam len 3 mamicky s detmi. Mam velmi pozitivnu skusenost, Laura sa naucila "nebat sa" hluku, viacerych deti, zvladne byt chvilu bez mamy... Prajem Vam vsetkym len take dobre zazitky ako ich mame my dve s Laurou! Vela stastia!

Skusenost

(Jana, 17. 7. 2007 21:30)

oblívené vaničky...

(Iva, 17. 5. 2007 14:29)

Mamky, já jsem s naší 4mes. Elenkou začala chodit do jednoho dost známého baby klubu..začali jsme vaničkovými lekcemi a jednou si Ela vody ve vaně lokla a hned v noci dostala horečku, se kterou jsme bojovali 4 dny..A proto pokud Vám budou plavecké tety tvrdit, že je ok měnit vodu ve vaničcce až po třetím miminku, raději se obraťe na podpatku a jděte pryč. Tohle je moje zkušenost, a také lékařka moc bazény kvůli všemožným bakteriím nedoporučuje.

Park and Play

(Zuza, 1. 5. 2007 21:44)

Máme dobrou zkušenost s tímto dětským centrem www.parkandplay.cz, kde je rozvrh kroužků i pro nejmenší děti. Můžete zkusit... Nám se osvědčilo.

skušenost

(Jana, 23. 4. 2007 16:20)

S Denisem chodim plavat již od tří měsíců. Ted je mu skoro rok a pořád ho to baví. Do bazénu chodíme i sami bez instruktora ale pouze do oddělení pro malinké děti. Ale určitě s ním neděláme žádné věší a těší cviky bez instruktora, to je velmi nebezpečné.

Lucko,

(Nika, 29. 3. 2007 18:00)

nebo se zkus podívat jestli není nikde v okolí bazén se slanou vodou. My ho v bydlišti u rodičů máme, je tam i teplejší bazén pro děti a myslím, že to je dost hygienický a pro děti vhodný.
Osobně mám taky dotaz. Můj chlapeček má atopický exém, vím, že toho bylo napsáno hodně a že to není překážkou plavání. Ale chtěla bych nějaké rady, aby když začnem plavat (to bude kurz plaváček v norm. bazénu) se mu exém nezhoršil. Koupila jsem si na promazání vazelínu. Je ještě něco na co bychom se měli připravit?Díky za rady.

Lucie,

(Patt, 26. 3. 2007 20:01)

asi vás moc nepotěším. Všeobecné doporučení je se s miminkem veřejným bazénům vyhýbat minimálně do 1 roku, já bych doporučila i později. Bazény, které jsou určeny pro plavání kojenců musí splňovat velmi přísné hygienické normy - dělají se jim pravidelně velmi přísné testy vody, obsahují méně chloru a také mají teplejší vodu. Tohle všechno veřejné bazény postrádají, takže nejsou pro miminka vhodné. Pokud chcete začít "plavat" doporučovala bych raději trénink doma ve vaně - i když tam jsou podmínky dost stísněné. Pokud jde o správnou metodiku plavání, tak samozřejmě není nad rady a ukázky zkušené plavací tety, nicméně si myslím, že základy byste mohli zvládnout i sami. Jestli se nepletu existuje kniha o plavání batolat - zkusím zapátrat a napíšu vám kdyžtak název. Tak hodně štěstí - a s tím veřejným bazénem bych opravdu počkala.

Prosím o radu.

(Lucie, 26. 3. 2007 17:12)

Dobrý den všem,mám takový malý dotaz, chtěli by jsme začít chodit s naším 6 měsíčním mrňouskem do bazenu, ale jelikož jsme z malého městečka tak nemáme možnost chodit nikam do kurzů a nejbližší je od nás vzdálen skoro 100km,nikde poblíž jsme na nic nenarazily.Proto bych se chtěla zeptat jestli je možný aby jsme začali chodit sami bez instroktora a jestli s tim máte některá zkušenost.Předem díky.

Plavání s dvojčaty?

(Miška, 20. 2. 2007 12:56)

Prosím poraďte.
zatím plaveme doma ve vaně. Víte někdo jestli je nutné mít pro druhé miminko doprovod nebo si ho může vzít instruktor? A platí se za každé mimi stejně nebo jen nějaký doplatek? Jsme z Prahy3 nevíte kde je nějaký dobrý bazén poblíž? Díky moc za odpovědi