Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Změny v rodičovské dovolené od ledna 2012


 

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012:
 
NOVINKY:
Nově je volitelná nejen doba trvání rodičovské, ale i výše měsíčního rodičovského příspěvku.
Volbu výše příspěvku bude možno změnit každé 3 měsíce – tím ovlivníte i délku trvání rodičovské.
Celková částka bude pro všechny stejná a to 220 tisíc korun. Délka čerpání je volitelná.
Výše příspěvku se počítá podle příjmu. Volit mohou ti rodiče, u nichž alespoň jeden splnil nárok na mateřskou dovolenou. Výše příspěvku záleží na výši příjmu před porodem. Výše měsíčního příspěvku nesmí překročit 70 procent předešlé hrubé mzdy. Podmínka se týká rozmezí hrubých mezd od 10 857 do 16 429 korun.
Výjimka platí pro rodiče s nižšími příjmy. Kdo má například hrubou mzdu 10 tisíc korun, může počítat s maximálním měsíčním příspěvkem 7 600 korun.(tedy více než 70%)
Rodiče s vyššími příjmy jsou limitovány stropem. Maximální měsíční příspěvek je 11 500. Víc nedostane nikdo.
Nově se bude výše příspěvku určovat dle rodiče, který má vyšší příjem.
Díky tomu, že se bude při stanovení délky příspěvku brát zřetel na oba rodiče, budou moci délku (a výši) volit i maminky, které jsou nezaměstnané nebo studující. Pokud otec dítěte platil nemocenské pojištění, má maminka možnost volby. (nutno doložit potvrzením)
Pro rodiny, kde si nemocenské pojištění neplatil ani jeden z rodičů, platí i nadále stará pravidla – výplata příspěvku v pevných částkách: 7 600 korun do devátého měsíce věku dítěte a od desátého měsíce do čtyř let 3 800 korun každý měsíc, celkem tedy pouze 216 600 korun. Bez možnosti volby.
Nejkratší doba pro pobírání rodičovského příspěvku je 19 měsíců.
Nejdéle můžete čerpat do vyčerpání 220 tisíc a 4 let věku dítěte. Pokud do 4 let nevyčerpáte celou částku, o zbytek přijdete.
Nově se nebude nijak sledovat docházka do jeslí či školky u dětí starších dvou let. To znamená, že tam mohou klidně chodit na plný úvazek a rodiče o příspěvek nepřijdou.
Omezení však zůstane u dětí do dvou let. Jestli nebudete chtít přijít o příspěvek, bude moci navštěvovat vaše dítě mladší dva roky jesle, školku nebo podobné zařízení maximálně 46 hodin měsíčně.
 

 

ZŮSTÁVÁ:
Nejdříve si musíte o příspěvek zažádat, až potom můžete volit jeho délku a výši
Příspěvek se pobírá VŽDY na nejmladší dítě v rodině
Volbu příspěvku nelze provést zpětně
Otec dítěte nemusí být manželem matky, stačí, že je uveden v RL
Výše příspěvku jo závislá na výši příjmů před porodem
Rodiče se mohou střídat
 
Jak a kde si zažádat:
Na úřadech práce v místě trvalého bydliště
Je třeba vyplnit formulář – dostupný na ÚP nebo na webu MPSV
Nutno doložit podklady pro stanovení denního vyměřovacího základu alespoň jednoho z rodičů
 

Pro rodiče, kteří již pobírají rodičovský příspěvek je změna dobrovolná. Buď si o ni zažádají nebo budou i nadále pobírat příspěvek ve stejné výši a délce jako dosud.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Akce pro všechny z Prahy, Jihlavy a Brna

(Centrum zdraví, 4. 12. 2012 12:07)

Pro všechny, kdo jsou z Prahy, Jihlavy nebo Brna: tento víkend je super akce na Centrech zdraví pro ty, kdo čekají miminko nebo se chtějí zeptat na péči o novorozence. K dispozici budou porodní asistentky. Navíc tam bude i soutěž, ve které můžete vyhrát třeba kočárek. http://www.facebook.com/centrazdravi

nárok na příspěvek

(Hanka, 26. 6. 2012 10:30)

Dobrý den,

jak je to když jsem OSVČ a nemocenskou si neplatím. v roce 2007-2008 jsem byla zaměstnaná a nyní od 15. 8. 2012 budu opět zamestnaná a osvč zruším. Možná jsem těhotná, mám nárok na mateřskou, nebo ne?

Od kdy?

(Veronika, 5. 6. 2012 18:27)

Dobrý den.Prosím o radu.Zajímalo by mě,od kdy se bude vyplácet a počítat rodičovský příspěvek?Jestli to bude po zkončení PPM a nebo od narození dítěte.Tedy když si zvolím 30 měsíců rodičovské dovolené,zda mi to budou počítat od narození miminka a nebo od jeho cca 5 měsíců,tedy až mi zkončí mateřská?Děkuji za odpovědˇ.

Rodičovská dovolená

(Sylvie, 22. 4. 2012 12:10)

Dobrý den, mám dotaz,jsem na rodičovské dovolené už rok a půl a rodičovskou dovolenou mám pobírat do třech let věku dítěte.Četla jsem na internetových ztránkách, že bude částka 220 000kč pro všechny stejná. Bude se tedy týkat i mě?a znamená to že jak téhle částky dovrším,automaticky mi rodičovskou dovolenou zruší stím,že budu muset jít pracovat?nebo jak tomu mám rozumět, prosím a děkuji za odpověď. Hráčková

Kovářová

(Jindřiška, 18. 4. 2012 10:38)

Dobrý den, jak je to pro někoho kdo má již dvouleté dítě. Neměl nárok na výběr rodičovské dovolené. Můžu měnit částku, a můžemé dítě do školky aniž bych přišla o příspěvek?

jak je to s nezaměstnanou a těhotnou?

(Tereza, 12. 12. 2011 16:28)

Dobrý den,v současné době jsem měsíc nezaměstnaná a zjistila jsem že jsem těhotná,chtěla bych se zeptat na co mam nárok,jestli budu dostávat PPM a potom rodičovský příspěvěk a kdy si o vše zažádat a kde děkuji moc.

Re: jak je to s nezaměstnanou a těhotnou?

(Blanche, 14. 2. 2012 22:43)

Ahoj mam kamaradku, ktera nebyla zamestnana a bude dostavat 7500 do 9. mesice ditete a pak je to neco kolem 3500.

mateřska a následně rodičovska

(Andrea, 17. 4. 2012 8:32)

Dobrý den prosím nemohla by jste mi poradit jak si mám tu rodičovskou vypočítat když budu doma tři roky.A jestli mi na úřadě musí paní pomoct vypočítat tu částku nebo je to čistě moje záležitost děkuji A.

Re: jak je to s nezaměstnanou a těhotnou?

(simona, 15. 2. 2012 21:08)

dobry den chtela bych se zeptat jak to budu mit s materskou tet jsem na materske ktera mi konci 30.dubna a na druhou materskou mam nastoupit 20.kvetna 2012 tech 20dni budu na uradu prace predem dekuji za odpoved

nemocenská, mateřská a následně rodičovská

(Nina, 30. 3. 2012 12:01)

Dobrý den, jsem vdaná a 1.6. 12 čekáme prvního potomka. Od ledna 2010 do konce prosince 2011 jsem byla zaměstnaná. V listopadu 2011 (tzn. 2 měs. před ukončením PP) jsem nastoupila na rizikové těh., na něm jsem stále, zanedlouho (dle rozhodnutí lékaře) bych měla nastoupit na mateřskou a následně potom na rodičovskou (budu volit 3roky). Chci se Vás tedy zeptat, jak na tom budu v těchto případech finančně, když během zaměstnání byl můj plat v průměru 18 tis. ČM/měsíčně a při současném marození, které trvá již 5 měsíců 14 tis. ČM/měs.? Mockrát děkuji za čas a odpověď. N.

Jak je to u druhého dítěte?

(Blanka*, 10. 1. 2012 10:18)

Dobrý den chtěla jsem se zeptat s maželem máme jedno dítě, kterému budou v únoru 2012 dva roky. Plánujeme druhé dítě a chtěla bych se zeptat jaká by byla částka na mateřské a poté rodičovské dovolené, kdybych na mateřskou(6-8 týdnů před porodem)nastoupila do tří let věku prvního dítěte.Rodičovskou dovolenou bych chtěla opět na dobu tří let. Děkuji