Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička do porodnice

29. 12. 2006

Potřeby do porodnice se liší - každá porodnice nabízí něco jiného, proto je dobré se předem informovat přímo v porodnici, ve které se chystáte rodit.

Zde je všeobecný doporučený seznam:

2 x podprsenka na kojení
4 ks jednorázových kalhotek (většinou se dají bez problémů přeprat, seženete je nejčastěji v obchodech s kojeneckým zbožím, drogeriích, případně ve zdravotnických potřebách)
1-2 noční košile (v naprosté většině porodnic dostanete na vyžádání erární, ale někdy je vlastní lepší)
2 balení vložek do porodnice - bez křidélek a lepících pásků - k dostání ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách - zn. Samu od fy Hartmann
1 osuška
2 ručníky
1 sprchový gel - nejlépe určený pro intimní hygienu - např. Lactacyd
šampon
toaletní papír nebo vlhčené ubrousky - jsou v případě hojících se jizev lepší než klasický toaletní papír
župan
přezůvky
2-3 ponožky
základní hygienické potřeby
sběrač na mléko
tampony do podprsenky (do porodnice s výhodou ty jednorázové)
pomáda na rty
Bepanthen - na případné ošetření bradavek
pití - nejlépe voda bez bublinek nebo pokud vám návštěvy mohou nosit čaj na podporu laktace nebo fenyklový, je to výhoda, džusy se moc nedoporučují, bublinky taky ne
nafukovací kruh - oceníte pokud budete mít jizvu po nástřihu - zpříjemní vám sezení.

 

Pro miminko:
balení jednorázových plenek
ubrousky na zadeček
dudlík - pokud chcete - obecně se v úplném začátku nedoporučuje kvůli kojení

Většina porodnic poskytuje maminkám erární noční košile a miminkům výbavičku pro pobyt v porodnici.

Pro miminko proto stačí nachystat oblečení pouze na cestu z porodnice (samozřejmě se liší dle ročního období) - nebo je může donést do porodnice až tatínek.

K porodu - aromatické masážní olejíčky, oblíbené CD, tenisák na masáž atd.....

 

Doklady potřebné s sebou do porodnice
(opět se může mírně lišit porodnici od porodnice)

Provdané maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. oddací list
4.  fotokopie (neověřená) občanského průkazu manžela

Svobodné maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list


Rozvedené maminky
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list
4. rozsudek o rozvodu manželství s razítkem o nabytí právní moci



Doklady pro matriku - pro získání rodného čísla a rodného listu miminka:
Provdané maminky: oddací list, vyplněný dotazník o jménu - podepsaný oběma rodiči
Svobodné maminky: rodný list, vyplněný dotazník o jménu
Rozvedené maminky: rodný list, rozvodový list, vyplněný dotazník o jménu

Pokud si svobodná nebo rozvedená maminka přeje, po domluvě s otcem dítěte, aby dítě mělo příjmení po svém otci, musí být přiložen doklad o určení otcovství. Ten vám vystaví před porodem matrika ( za přítomnosti obou rodičů, doklady a rodné listy s sebou)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Porodnice v Brandýse

(Pavla, 16. 11. 2007 18:16)

Ahoj,prosím,máte někdo zkušenost z Brandýsa?? Jsem v 32TT a teprve dnes jsem zjistila,že údajně,když je v tom předporodním pokoji více maminek,že tam nemůže být se mnou můj muž?? (chápu to z pohledu jiné maminky,která si chce hekat bez přítomnosti jiných mužů)ale jsem z toho dost nadně,protože v té první době porodní je prý největší oporou právě manžel...jsem prvorodička a navíc se můj muž těší na to všechno(né na moje bolesti)ale i že mi může být oporou,což v případě,že nebudu rodit sama,tak bude někde trčet na chodbě a čekat,až pudu tlačit??!!!??? Je mi z toho hrozně úzko a je pozdě se nahlásit jinam....neslyšeli jste o tom někdo??Děkuji moc,je to pro mě moc důležitý a tajně doufám,že je to jen fáma...Ahoj

re: Matrika

(Patt, 13. 11. 2007 15:04)

Tatiano,
pokud jsi vdaná, tak na matriku budete muset až po porodu (většinou to vyběhává tatínek) na zdravotní pojišťovnu - taktéž až po porodu. Před porodem je třeba jen ten dětský lékař - bohužel nejsem z Brna, takže ti tip nedám - pokud máš v Brně kamarádky, které mají děti, zkus se jich zeptat - případně pokud chodíš do nějakého těhotenského kurzu, tam by ti také mohli dát tip - ať už těhulky nebo porodní asistentky. No a až ho budeš mít, tak se u dr. zastav, zeptej se, zda bere nové pacienty, vezmi si na něj telefonní číslo a až se miminko narodí, tak mu zavoláte a domluvíte se s ním na první návštěvě - ta bude u vás doma.

Matrika

(Tatiana, 13. 11. 2007 14:48)

Ahojky,prosím vás ja sa v tom nevyznám ale ako to tu čítam tak neviem čo mám mat vybavené pred porodom.Som vydatá a neviem či je v tom rozdiel kedy íst na matriku a neviem kam ešte.Viem že detského lekára by som si mala nájs ešte pred porodom ale to zasa neviem kam íst aby za niečo stál.Kdo mi prosím poradí???Som z Brna

pro Zdenku

(Vendy, 24. 10. 2007 20:19)

Ahoj Zdenko, já mám termín za 5 týdnů a jsem taky svobodná. Na matrice jsme byli před dvěma týdny, pro jistotu, kdyby porod přišel náhodou dřív. Jestli máš termín v únoru, tak myslím, že to bude stačit v prosinci nebo v lednu. Hodně štstí!

Doklady do porodnice

(Zdenka, 24. 10. 2007 13:18)

Ahoj,chtěla jsem se zeptat zda mi můžete někdo poradit.Budu rodit jako svobodná,tak by mě zajímalo kdy si mám dojít na matriku vyřídit ten doklad o určení otcovství.Termín porodu mám v únoru.Tak jestli tam mám jít už ted nebo až před porodem.Děkuju za odpověd na ZdenkaLapackova@seznam.cz

porodnice+velikost plenky

(Monika, 10. 10. 2007 10:32)

Tak jsem před týdnem porodila v Jilemnici. Musím říct, že na první pohled nemocnice nic moc, ale personál je tak super, že bych nikam jinam nešla. Maminky, které rodily jinde se také schodly na tom, že by už neměnily. Co se týče velikosti, určitě bych brala č. 1. Moje holčička má 4 kg a č. 2 mi přijdou moc velké.

jak vybrat porodnici

(monika, 5. 10. 2007 11:05)

kdyžtak mi pisněte na mail:acchojicek@centrum.cz

jak vybrat porodnici

(monika, 5. 10. 2007 11:04)

ahojky,chtěla bych se zeptat jestli má tady někdo zkušenosti s třebíčskou porodnici,děkuji

Re: velikost plenek

(Eva, 25. 9. 2007 14:11)

Hanko, většina značek má speciální pleky pro novorozence (označené "newborn"), ty jsem měla já. Ale možná postačí i ty dvojky, tuším že (pampers 2)jsou už od 3 kg.
Některé novorozenecké plenky mají i výkrok pro pupík (vím, že to mají např. Háppy), což asi není špatná věc. Jinak mně se osvědčili novorozenecké Pampers - opravdu hezky sály - i tu první stoličku:o)

Velikost plenek

(Hanka, 25. 9. 2007 13:14)

Prosím poraďte mi, jak velke plenky mám vzít do prorodnice, jedničky nebo dvojky? Mám v tom docela zmatek.Děkuji

sběrač na mléko

(Vendy, 7. 9. 2007 20:07)

Ahoj, mám hloupou otázku:) Co si mám představit pod sběračem na mléko? Napadá mě nádobka na odstříkání mléka..Můžete to prosím někdo vysvětlit:)..

porodnice

(Stanislava, 1. 9. 2007 21:09)

Já rodila v Trutnově celkem 4 krát a nemůžu si stěžovat

Dášo díky

(Monika, 21. 8. 2007 13:12)

moc ti děkuju za info. Viděla jsem na fotkách jak to tam vypadá a je pravda, že třeba Náchod je hezčí, ale na tom asi tak moc nesejde. Pořád jsem rozhodnutá jít tam, tak to tak asi i zůstane. Držím ti pěstičky a pokud budeš pak moci, ozvi se.

Porodnice - pro Moniku

(Dáša, 17. 8. 2007 21:02)

Mončo, tak jsem byla v Jilemnici na ozvách a zároveň jsem se nechala provést porodnicí. Ukázali mi porodní sály atd. a musím přiznat, že jsem byla malinko zklamaná. Chápu všechny maminy, které když vidí porodnici ve Vrchlabí, jinde rodit nechtějí. Nicméně já půjdu rodit do Jilemnice a to z jediného důvodu - je tam kvalifikovaný personál. Ne že by jinde nebyl, ale zde jsou opravdové kapacity ve svém oboru, což jsem si zjistila z několika zdrojů a protože mi jde hlavně o zdraví mimča a taky moje, rozhodla jsem se pro Jilemnici. Kdybych ale věděla, že bude vše v pohodě a nenastanou žádné komlikace, jdu určitě do Vrchlabí. Na Trutnov jsem poslední dobou slyšela samé stížnosti a dokonce tam měli nějaké dva průšvihy za sebou (umřeli jim dvě miminka) a taky byl prý odvolán primář Dlouhý, takže tam bych určitě nešla. No, a o Náchodu jsem nic nezjišťovala, ten je pro mě už dost daleko. Než se pro některou porodnici rozhodneš, určitě se tam jdi podívat, na všechno se ptej, nech si povědět i něco o porodu a pak si v klidu doma můžeš popřemýšlet. Když se předem ohlásíš, tak jsou ochotní ti vše ukázat a popovídat si s tebou, aspoň v Jilemnici a ve Vrchlabí to tak je. Až odrodím, napíšu ještě nějaké dojmy. A ještě jsem si vzpomněla - slyšela jsem, že ve Vrchlabí taky už budou dávat epidural, tak se na to zeptej a uvidíš.

otcovství-pro čerstvě rozvedené maminy

(Janinamina, 13. 8. 2007 11:32)

Ahojky, vím že se tu o tom už psalo (viz. příspěvek od pana Petra) ale dost nepřesně, tak bych to ráda uvedla na pravou míru... Ochraná lhůta po rozvodu trvá 300 dní, tudíž ne šest, ale deste měsíců ode dne kdy rozsudek nabyl právní moci. V této době je jako otec dítěte automaticky psaný bývalý manžel! Řešení je buď se s novým partnerem vzíz ještě před narozením dítěte a nebo podat žádost o určení otcovství k soudu. Pokud se otec dítěte k otcovství hlásí a bývalý manžel otcovství popírá, soud proběhne ještě před narozením dítěte a to během jednoho stání (aspoň by to tak mělo být, ale vždy záleží na sodci). Pokud jde o spor (partner otcovství popíránebo bývalí manžel se k otcovství také hlásí), určení otcoví se odkládá do doby po narození dítěte, protože je nutné provést testy DNA které stojí kolem 15000 a měl by je platit ten účastník soudního řízení, který otcovství zpochybnil. Snad jsem to napsala srozumitelně a některé mamině toto pomůže. JaninaMina

Porodnice

(Monika, 12. 8. 2007 16:31)

Ještě kdyby kdokoli měl chuť, může mi napsat na vokosticka@seznam.cz
Děkuji všem.

Porodnice - pro Dášu

(Monika, 12. 8. 2007 16:29)

Ahojky, budu ti moc vděčná, když mi podáš nějaké info. Jsem ze Dvora Králové, takže mi to je celkem jedno - všude to je stejně daleko. Hlavně nechci do Trutnova. O Vrchlabí vím, ale tam nedávají epidural (i když zatím nevim, jestli ho budu chtít). Ještě jsem zvažovala Náchod..

Porodnice - pro Moniku

(Dáša, 8. 8. 2007 17:34)

Mončo, jsem ve 38tt a příští týden se chystám na prohlídku do Jilemnické porodnice. Nevím, odkud jsi a z kolika porodnic v okolí si ještě můžeš vybírat, ale být tebou, šla bych se aspoň do dvou porodnic podívat.Byla jsem se podívat ve Vrchlabí, je to tam moc pěkné, můžeš si vybrat polohu, ve které chceš rodit, ale to prý můžeš v Jilemnici taky. V Jilemnici taky pracují s porodními plány atd., takže mi připadá, že se Jilemnice vyhlášenému Vrchlabí hravě vyrovná. Jsem na 99% rozhodnutá, že půjdu rodit do Jilemnice, tak ti pak můžu dát vědět jaké to tam je.

Dotazník o jménu, porodnice

(Monika, 8. 8. 2007 15:59)

půjdu ke svému dr. v 35tt. Papír na jméno ještě nemám. Když se nestihne, tak to asi neva ne? Spousta maminek rodí mnohem dřív. Máte někdo zkušenost s porodnicí v Jilemnici??

Re: Dotazník o jménu

(Eva, 30. 7. 2007 22:27)

Papír na jméno dítěte jsem dostala s dostatečným předstihem u své gynekoložky.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »