Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička do porodnice

29. 12. 2006

Potřeby do porodnice se liší - každá porodnice nabízí něco jiného, proto je dobré se předem informovat přímo v porodnici, ve které se chystáte rodit.

Zde je všeobecný doporučený seznam:

2 x podprsenka na kojení
4 ks jednorázových kalhotek (většinou se dají bez problémů přeprat, seženete je nejčastěji v obchodech s kojeneckým zbožím, drogeriích, případně ve zdravotnických potřebách)
1-2 noční košile (v naprosté většině porodnic dostanete na vyžádání erární, ale někdy je vlastní lepší)
2 balení vložek do porodnice - bez křidélek a lepících pásků - k dostání ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách - zn. Samu od fy Hartmann
1 osuška
2 ručníky
1 sprchový gel - nejlépe určený pro intimní hygienu - např. Lactacyd
šampon
toaletní papír nebo vlhčené ubrousky - jsou v případě hojících se jizev lepší než klasický toaletní papír
župan
přezůvky
2-3 ponožky
základní hygienické potřeby
sběrač na mléko
tampony do podprsenky (do porodnice s výhodou ty jednorázové)
pomáda na rty
Bepanthen - na případné ošetření bradavek
pití - nejlépe voda bez bublinek nebo pokud vám návštěvy mohou nosit čaj na podporu laktace nebo fenyklový, je to výhoda, džusy se moc nedoporučují, bublinky taky ne
nafukovací kruh - oceníte pokud budete mít jizvu po nástřihu - zpříjemní vám sezení.

 

Pro miminko:
balení jednorázových plenek
ubrousky na zadeček
dudlík - pokud chcete - obecně se v úplném začátku nedoporučuje kvůli kojení

Většina porodnic poskytuje maminkám erární noční košile a miminkům výbavičku pro pobyt v porodnici.

Pro miminko proto stačí nachystat oblečení pouze na cestu z porodnice (samozřejmě se liší dle ročního období) - nebo je může donést do porodnice až tatínek.

K porodu - aromatické masážní olejíčky, oblíbené CD, tenisák na masáž atd.....

 

Doklady potřebné s sebou do porodnice
(opět se může mírně lišit porodnici od porodnice)

Provdané maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. oddací list
4.  fotokopie (neověřená) občanského průkazu manžela

Svobodné maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list


Rozvedené maminky
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list
4. rozsudek o rozvodu manželství s razítkem o nabytí právní moci



Doklady pro matriku - pro získání rodného čísla a rodného listu miminka:
Provdané maminky: oddací list, vyplněný dotazník o jménu - podepsaný oběma rodiči
Svobodné maminky: rodný list, vyplněný dotazník o jménu
Rozvedené maminky: rodný list, rozvodový list, vyplněný dotazník o jménu

Pokud si svobodná nebo rozvedená maminka přeje, po domluvě s otcem dítěte, aby dítě mělo příjmení po svém otci, musí být přiložen doklad o určení otcovství. Ten vám vystaví před porodem matrika ( za přítomnosti obou rodičů, doklady a rodné listy s sebou)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

materska

(Katka, 13. 1. 2007 15:30)

Dobry den,som vam hrozne vdačna,za tieto stranky.Som prvorodička,a kedže moji rodičia,aj rodičia manžela su od nas dost daleko,tak som tiež taky samouk.Ale moj dotaz sa tyka hlavne materskeho prispevku,alebo rodičovskeho prispevku. Poradi mi niekto ako a z čoho sa to vypočitava a kde mam o to zažiadat a hlavne na čo mam narok?Je to dost podstatne.

....

(Patt, 7. 1. 2007 12:02)

na tu matriku zajít samozřejmě ještě před porodem

Jani,

(Patt, 7. 1. 2007 12:00)

to záleží na situaci - pokud jsou rodiče svoji, má dítě automaticky příjmení po otci (respektive příjmení na kterém se rodiče shodli při svatbě) no a pokud nejsou rodiče sezdáni, musí společně na matriku a tam vyplnit papíry týkající se příjmení dítěte.

příjmení

(jana, 7. 1. 2007 11:30)

co všechno je nutné,aby dítě,které se narodí mělo příjmení po otci.

příjmení

(jana, 7. 1. 2007 11:30)

co všechno je nutné,aby dítě,které se narodí mělo příjmení po otci.

plenky do porodnice

(Patt, 5. 1. 2007 16:28)

Dagy,
jestli už víš, kde budeš rodit, zkus se tam poptat, zda dávají nějaký erár. Některé porodnice dávají do začátku cca 5 plen, některé víc, někdo nic :-( - takže se zkus informovat, jak je na tom ta vaše. Ze začátku mimčo má relativně dost velkou spotřebu - i tohle je ale hodně individuální. Jestli za tebou budou do porodnice chodit návštěvy, vzala bych si na tvém místě jen takové to začáteční balení - většinou okolo 20 plen a pak uvidíš, kdyby vám chybělo, může tatínek dovézt další. Ono taky hodně záleží kolik dnů budete v porodnici (já byla poprvé 6, podruhé jen 3 dny). Podle mě je zbytečné ze začátku tahat víc jak 20 plen - tedy pokud za tebou bude chodit rodina, kterou můžeš kdyžtak zaúkolovat.

Balík plen do porodnice

(Dagy, 5. 1. 2007 15:09)

Ahojte, jak objemný ten balík plen do porodnice doporučujete, tedy kolik kusů plen by mělo stačit?

Gábi,

(Patt, 17. 12. 2006 22:15)

jsem ráda, že jsi zde našla pár užitečných informací. Pokud jde o vložky do porodnice tak Samu jsou psané přímo jako vložky do porodnice (nemají ani lepící pásky) nicméně pokud si koupíš jakékoliv "obyčejné" vložky poslouží stejně. Takové ty "lepší" vložky s křidélky, gely apod. se do porodnice nedoporučují jednak proto, že zpočátku je krvácení opravdu silné a vložek bývá značná spotřeba, ale hlavně z důvodů rychlejšího hojení případné jizvy. (Lepší vložky v sobě obsahují nejrůznější gely, chemikálie atd., zatímco ty obyčejné jsou jen obyčejna bavlna - vata - tudíš mnohem více prodyšné) Samozřejmě je ale nemusíš používat celé šestinedělí, kup si 2 balení těch obyčejných a pak se rozhodneš podle toho, jak se budeš cítit a případně přejdeš na vložky, na které jsi zvyklá. Tampony se po porodu jednoznačně nedoporučují. Je potřeba, aby se děložní sliznice zcela očistila a případné krevní sraženiny odešly spolu s krví ven - a kromě toho mohou být porodní cesty po porodu zraněné - no prostě tampony určitě ne. Přeji pohový porod a krásné, zdravé miminko.

Dotaz a poděkování

(Gábina, 17. 12. 2006 17:46)

Zdravím všechny maminky a předem bych chtěla poděkovat za tyhle skvělé stránky, hodně z nich čerpám. Jsem poprvé těhotná, mimísek bude už v lednu. Bohužel nemám maminku, která by mi pomohla nebo poradila, tak jsem takový samoučitel. Může mi někdo prosím poradit - četla jsem tu o speciálních vložkách do porodnice - chci se zeptat, ty bych měla používat po celou dobu, nebo třeba po týdnu už mohu přejít na normální, na které jsem zvyklá, případně tampony? Děkuji.

Odpoved na otazku

(Laura, 12. 12. 2006 21:55)

Pokud chcete,aby byl otec ditete zapsan v rodnem liste ditete a nejste svoji.Je to velmi jednoduche.Dojdete si na obecny urad oba pouze s obcanskym prukazem a s tehotenskou prukazkou.Tot vse a je vse hotovo :-)

výbavička

(jana, 8. 12. 2006 12:09)

Dobrý den,
prosímvás chtěla bych se zeptat,na kolik tak zhruba může vyjít výbavička děťátka včetně kočárku?Děkuji

Potřebné doklady

(Patt, 16. 11. 2006 20:17)

Hani,
jestli se nepletu, tak pokud rodiče nejsou svoji, tak se potřebné papíry (podklady pro rodný list dítěte) sepisují na matrice a to už před porodem - i když před porodem je to nutné hlavně v případě, kdy má dítě mít otcovo příjmení - což není váš případ. Každopádně bych doporučovala zavolat si na matriku a zeptat se, určitě ti poradí.

Potřebné doklady

(Hanka, 16. 11. 2006 17:55)

Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jestli může otec miminka být bez problémů zapsán v jeho rodném listě i když nejsou rodiče svoji a miminko se bude jmenovat po matce. Nebo je třeba nějaké potvrzeni o otcovství z matriky nebo tak něco?

nejvíce chybí informace

(Jana, 13. 9. 2006 8:42)

Zaujal mě tento článek tak snad pomůže i ostatním.

http://www.esoterica.cz/Home/PMSContentNR.aspx?SiteCode=web&PageID=Home&GID=7&AID=3372

Vložky do porodnice

(Petra, 10. 7. 2006 9:06)

Děkuji moc za radu. Moc se mi ulevilo, že se mám koho zeptat a že někdo odpoví. Ještě jednou dík Patt.

Vložky do porodnice

(Petra, 10. 7. 2006 9:05)

Děkuji moc za radu. Moc se mi ulevilo, že se mám koho zeptat a že někdo odpoví. Ještě jednou dík Patt.

určení otcovství

(Zuzana Kubovcová, 7. 7. 2006 16:25)

Ahojky, stránky máte mooc hezké. Akorád bych doplnila pro svobodné maminky, co s partnerem žijí jako druh-družka, a chtějí do rodného listu dítěte partnera (otce) tak potřebujete do porodnice prohlášení o určení otcovství. Pro toto potvrzení se musejí dostavit oba nesezdaný rodiče na městský úřad/matrika.
Dále prohlášení o jménech dítěte. (vydá gynekolog)
Ještě bych dodala, že v některých porodnicích je možnost nechat vyfotit miminko. Je to krásné, píše se na fotku něco jako - "Tak jsem tady! Narodila jsem se... míra...váha.." Tak maminky, informujte se na tohle v porodnici, a můžete si pro miminko do porodnice na focení vzít nějaké krásné oblečení. Je to krásná památka, a určitě každá maminka chce mít to své miminko co nejkrásnější a nejoriginálnější...
Všem přeji krásná, hodná a zdravá miminka papa Zuza

vložky do porodnice

(Patt, 28. 6. 2006 11:59)

Peťo,
platí pravidlo, že čím obyčejnější tím lépe. Existují přímo ložky do porodnice, které se jmenují Samu a koupíš je ve větších drogeriích, případně ve zdravotních potřebách. Stejnou službu ti ale udělají např i Monety nebo jiné obyčejné vložky. Nekupuj Allways, Libress apod. ty znesnadňují hojení.

Vložky do porodnice

(Petra, 28. 6. 2006 9:06)

Ahoj maminky a těhulky, jsem strašně ráda, že jsem oběvila tyhle úplně perfektni sránky. Jsem poprvé těhotná momentálně v sedmém měsíci. Pomalinku si chystám výbavičku i věci do porodnice. Mím největším dilema jsou vložky do porodnice. Menstruační vložky jsem nikdy nepoužívala, vyhovovali mi tampony a proto se ve vložkách moc neviznám a do porodnice jsou prý potřeba nějaké speciální. Můžete mi prosím poradit. Uveďte prosím i konkrétní značku a tip aproč ji doporučujete. Předem moc děkuji a přeji všem krásná a hlavně zdravá miminka.

chvála

(Veronika, 20. 6. 2006 12:46)

Samá chvála opravdu perfektní stránky, chtěli by víc zviditelnit, protože jsou to opravdu cenné rady. Jsem určitě trošku klidnější po přečtení těchto stránek a určitě je přidávám do oblíbených. Jinak při nevolnostech pomáhají bylinkové čaje.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »