Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Pro Radku

(Blanca, 1. 3. 2010 18:31)

Ahojky,olej mu do toho nedávej,spíš trošičku obyčejného klasického másla.Je to líp stravitelné a není to tak těžké.Bamboru kdyžtak na chvíli oloupanou namoč do vody,pustí škrob a nebude tak mazlavá.

jeste neco...

(Sandra, 29. 1. 2010 11:12)

Jeste k tomu Holandsku. Tady davaji k obedu miminku od 6.mesice chleba! A doktorka doporucuje namazat tavenym syrem nebo pastikou....dobre ze? K veceri pak jedi ty prikrmy ze sklenky, ovoce dopoledne kolem 10 hodiny a odpoledni svacina? To tu davaji decku od 7mesice susenky....Ja jsem zname rekla ze musi jablicko napred olouat, povarit a pak i v te vode rozmixovat a ona na me koukala jak na vranu, ze ona ho mixovala nevarene a vubec to neslo ze to byly moc velke kousky....no comment. Takze radsi dala sklenicku...

Prikrmy v Holandsku

(Sandra, 29. 1. 2010 11:08)

Chtela bych reagovat na clanek o zavadeni prikrmu kde se nekdo zminuje o prikrmech v Holandsku. No ja tam ziju takze musim dat za pravdu ze opravdu tady tu vyzivu malych miminek nejak moc neresi a opravdu davaji prvni prikrm ovoce a to ne treba prave jablicko ale hned mix...nastesti mam trochu vic rozumu a delam to podle ceskych rad. Take je tu typicke ze tu mamy (vetsina) kupujou jen ty hotove prikrmy ve sklenickach. Ja neznam nikoho kdo by miminku tak vyvarel jako treba ja. A ani poradit nechteji kdyz reknu ze mam spoustu super receptu. Taky tu ale hodne deti v predskolnim veku nejedi ovoce nebo zeleninu. Myslim ze je to prave tema prikrmama ze sklenky, protoze to ma uplne jinou (hnusnou) chut (hlavne zeleninove prikrmy).Kdyz tu nahodou nekdo koji tak od zac. 6 mesice zacina prikrmovat a ne od ukonc.6 mesice jako v CR. Pediatry jako takove tu ani nemaji, reknu vam je to tu kocourkov a jsem rada ze mam hodne informaci at z casopisu nebo z internetu jak se to ma delat spravne. Ja chci pro svoje mimco to nejlepsi tak proc mu nedoprat cerstve varene jidlo nebo ovoce ze? My preci taky nejime kazdy den polevky z plechovky....

vejce

(martina, 26. 1. 2010 16:36)

muzu se jen zeptat muze 4mesicni holcicka vejce v polevce martinka.mokra@seznam.cz

Anežko,

(Lenka, 26. 11. 2009 18:24)

pokud chceš uvařit klasickou krupicovou kaši, použij místo normálního mléka Sunar, Nutrilon nebo jiné umělé mléko. Pokud máš obavy z alergie, pak by to mělo být mléko hypoalergenní, které je určené právě pro děti s potravinovými alergiemi. Nebo zkus některou z dětských kašiček určených pro batolata. Jogurt má v sobě probiotické kultury a většina dětských doktorů ho "povoluje" od 8. měsíce (pokud není dítě alergik) Těstoviny do polévky samozřejmě přimixovat můžeš - buď klasické (ale bezvaječné) a nebo rýžové.

Co dávat - nedávat?

(Anežka, 26. 11. 2009 11:53)

Dobrý den, mám dotazy na přikrmování: mám chlapečka, 8 měsíců a nevím, jak mu mám uvařit krupicovou kaši, aniž bych použila kravské mléko. Máte někdo tip? A dále bych se chtěla zeptat, jestli můžu, jako obměnu, do polévky přimixovat třeba těstoviny. A jako poslední, hodně receptů pro takhle staré děti uvádí, jako součást jídla bílý jogurt, či sýr..kravskému mléku se vyhýbám a právě mi to moc nesedí, jestli to není příliš brzy. Všude se straší s alergií na kravskou bílkovinu, atp. My alergici nejsme. Děkuji za odpovědi.

BLINKÁNI,DÁVENÍ

(MAGDALENA, 17. 11. 2009 1:42)

DOBRY DEN,CHTELA BYCH POPROSIT O RADU.MAM 7 MESICNI HOLCICKU.KOJILA JSEM DO 3 MESICU A UZ V TE DOBE SE M I POPRVE STALO ZE MALA ZE SPANI UBLINKLA PRIVOLALI ME AZ DIVNE ZVUKY MALA BYLA CELA RUDA,ZASLZENE OCI A NEMOHLA POPADNOUT DECH POTE NAS POSLALI DO NEMOCNICE NA VESKERE VYSTRENI VSE MELA V PORADKU PORADILY MI ZE SE MOZNA PREJIDA A ZMENIT POLOHU KOJENI.ZKOUSELA JSEM KOJIT CASTEJI PO MENSICH DAVKACH ,MENILA POLOHY ALE STEJNAK SE OBCAS STAVALO ZE MALA UBLINKLA COZ JE U KOJENCU NORMALNI ALE PLUS TO VZDY BYLO S DUSENIM I PRESTO ZE MALA LEZELA I NA BOKU MLIKO JI TEKLO Z PUSY,NOSU,MUSELA JSEM VZDY ODSAT JI Z NOSU MLEKO ,KLEPAT S NI,OBRACET JI HLAVICKOU DOLU.PO KOJENI JSEM ZACALA S NUTRILONEM .PO 4 MESICI JSEM ZACLA S PRIKRMY ZE ZACATKU MRKEV,DALE ZELENINA NENADYMAVA,JABLKO,BANAN,POTE KURECI MASO,PISKOTY V MLECE ATD.NYNI NEMAME PROBLEM S NUTRILONEM TEN SNASI DOBRE,PRED SPANI DAVAME UZ KASICKU,I PRIKRMY SNASELA VELMI DOBRE AZ OPET ASI PRED MESICEM PO JAKEMKOLIV PRIKRMU ZACALA BLINKAT PLUS DUSENI,PRITOM PRIKRM DOSTAVA K OBEDU A BLINKAME KLIDNE AZ VECER.TO POSLEDNI ME TOLIK VYDESILO(TRVALO DELE NEZ JINDY NEZ SE MALA PORADNE MOHLA NADECHNOUT) ZE JSEM RADEJI S PRIKRMY PRESTALA ASI NA 2 TYDNY.p.DOKTORKA MI REKLA ZE BY PRIKRMY MELA UZ MIT AT ZAS ZACNU TAK JSEM JI DNES DALA PUL BANANU SMICHANE s 90ML MLEKA A OPET JSME ZVRACELI NASTESTI BEZ DUSENI.TAK JA NEVIM PORADTE PROSIM NEJDE ZACIT S PRIKRMY POZDEJI?NEBO CO DELAT UZ U KAZDE PRIPRAVY JIDLA MAM STRES JESTLI SE VSE NEBUDE OPAKOVAT.A DALE UZ KRATSI DOTAZ KDY BY MIMINKO MELO PRESTAT VYZADOVAT KRMENI V NOCI.ZE ZACATKU JSEM DALA KOLEM 18H KASI A MALA SPALA TREBA DO PETI RANA ALE TO SE RYCHLE ZMENILO NYNI V 18H DOSTANE KASI OBCAS SE STANE ZE I KOLEM 24H DOSTAVA OPET HLAD POTE KOLEM TRETI A PAK ZAS KOLEM SEDME RANO.PROSIM PORADTE MI DEKUJI.Magdalena20@seznam.cz

odpověď

(iveta, 30. 10. 2009 10:26)

Doporučuji aby lahvičku s mlékem dával někdo jiný, tatínek, babička, protože z nás cítí mléko, moje malá taky nechtěla lahvičku a sápala se mi na prsa, pak přišel tatínek a protože u něj nic necítila, tak po půl hodině se přicucla a vypila celou dávku. U druhého už jsme učili čaj od malinka a dneska mu to nedělá problém, jestli lahev nebo prso.

příkrmy

(lucie, 24. 9. 2009 12:45)

Chtěla jsem se zeptat mám 5měsíční holčičku je plně kojená a krásně příbíra,zda mohu od ukončeného 6měsíce začít dávat zeleninu nebo mám jen kojit? Předem děkuji za odpověd. Hezký den.

Olej s bramborem??

(Karolína, 18. 9. 2009 15:54)

ten olej se má dávat především k zelenině, kvůli vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
Jestli jsi mu dělala samotnou suchou bramboru s olejem, tak to nemohlo dopadnout jinak, zkus příště bramboru naředit mlékem (Nutrilonem)

olej s brabmorem ne!

(radka, 16. 9. 2009 18:48)

ahoj,tak na tvou radu jsem malému dala do brambor trošilinku oleje,ale vznikla z toho tak lepkavá kaše,že se málem udusil,takže jsme nakonec otvírali skleničku...tak nevím kde nastala chyba.je mu 6m a papá teprv 4 dni zeleninku a to první lžičku.chudák ale z tohohle měl teda šok

příkrmy a kravské mléko

(AlenaP, 2. 9. 2009 10:22)

Já bych s kravským mlékem počkala. Podívej se na stránky kojeneckavyziva.cz, tam najdeš nějaký tipy na přikrmování a je tam i o kravském mléku. V tomhle věku bych se rozhodně přikláněla spíš k UM.

Příkrm z kravského mléka

(lAMPOVÁ, 9. 7. 2009 9:59)

Dobrý den,mám 9-měsíčního syna,přikrmuji ho už ovocem i zeleninou,mohu mu začít přidávat příkrm z kravského mléka,děkuji za odpověď

zasoutěžte si s kojeneckou výživou

(lilah, 16. 6. 2009 14:21)

Ahoj milé maminky,

chcete,aby si vaše miminko zahrálo v reklamě na kojeneckou výživu? Nebo, aby byla jeho fotka na etiketě přesnídávek? Navíc můžete vyhrát mnoho dalších cen.

Koukněte na www.hamanektv.cz

Stačí natočit nebo nafotit vaše dítě, jak baští Hamánka.
Pokud se nemůžete z jakéhokoliv důvodu zúčastnit, tak aspoň hlasujte, vyhrávají i hlasující.

Soutěž má 10 kol. Právě probíhá 4.kolo.

Olivový olej

(Jana a maličký Radovank, 29. 5. 2009 13:53)

Mnohým čtenářkám se to muže zdát divné ale Radošek je mým dukazem že to funguje.Měli jsme velký problem se šupinkami ve vláskách.Hlavičku jsme namastili hodně olivovým olejem a po pár hodinách jsme hlavičku vyčesali hustým hřebínkem a od šupinek máme pokoj.

Alnatura

(Simona, 15. 5. 2009 10:51)

Nevite jestli se da Alnatura koupit nekde na netu??

..jsou pryč:-)

(Monika, 18. 3. 2009 10:50)

Zdravím a děkuji za rady ohledně krustiček Šárce,Patt,Hance,Denise.Rady jsem zkombinovala a po lupínkách ani stopa.Ještě jednou díky a mějte se fajn.
ps:Nemáte některá typ na plavání miminek od 6 měsíce na bazénu,nejlépe Praha 5,Praha 6.
Monika

Krustičky

(Hanka, 3. 3. 2009 10:05)

Nám pomohlo ze začátku před koupáním dát na hlavičku teplou mokrou plínu, ve vodě se pak kůžička uvolnila a pak jsme to po koupání vyčesali a na noc namazali hlavu zase olejíčkem a ráno opět vyčesávali. A nakonec nám zabralo pravidelné mazání hlavičky po koupání Excipialem Lipolotio (je tam urea, která krusty změkčuje) a vždy ty uvolněné odstraňovat vyčesáváním. Chce to trpělivost. Kdyby byl zasažený obličej, uší, tak konzultovat s lékařem. Někomu pomůže mast Kerasal- namazat, nechat chvíli působit, pak umýt a vyčesat.

příkrm

(Alička, 19. 2. 2009 15:29)

Čau Marťas, vhodná je mrkvička, brambůrky, cuketa, dýně, tykev, kedlubna, špenát, pórek,květák, okurka, červená řepa, brokalice atd. Skvělé recepty na příkrmy najdeš třeba na internetových stránkách kojeneckavyziva.cz

Monice

(Denisa, 10. 2. 2009 19:48)

Krustičky jsme měly s malou ve vláskách poměrně ve velké míře a pomohl nám tento postup: před koupáním promazat olejíčkem (používala jsem tělový měsíčkový olejíček od Weledy a nebyl problém), potom při koupání umít hlavičku (používáme Niveu na tělo a vlásky)a potom po osušení v pyžamku :-)vyčesat tzv. všiváčkem :-) Ten hustý hřebínek krásně nadzvedne stroupky a vyčísnou se. Opakovaly jsme to asi týden obden a krustičky byly fuč.:-)Takže držím palce!