Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Kojenecké příkrmy

(Lucie, 30. 1. 2018 12:31)

Já jsem začala s příkrmy, když bylo dceři 6 měsíců (plně kojená). Začala jsem mrkvičkou a pokračovala brokolicí, batátem, špenátem, cuketou atp. Neměla na nic reakci, což jsem ráda. S masem jsem začala po měsíci a půl od zavedení zeleniny. Hodně jsem čerpala z kojeneckých receptů na https://www.mimikucharka.cz/ , časopisů a knih. Myslím si, že domácí strava je mnohem a mnohem lepší, než nějaké kupované skleničky. Navíc mě vaření pro dceru moc baví :)

Free XEvil Demo solve 99% types of captcha

(Mashasot, 12. 12. 2017 21:18)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Kolik příkrmu mám dát

(Veronika, 25. 10. 2014 23:10)

Dobrý den,

synovi je 4,5 měsíce a bohužel mu kojení už nestačí a začínáme přikrmovat. Začali jsme s mrkvičkou a rýžovou kaší. Baští bezvadně, ale zatím jsem se nikde pořádně nedočetla jak velkou porci v gramech nebo ml má vlastně v poledne a večer sníst. Prosím o radu, díky!

Jaké mléko?

(Klára, 11. 7. 2013 15:15)

Dobrý den,
chci se poradit jakým UM začít u plně kojeného miminka v 6. měsících. Mám koupit č.1 nebo č. 2? Chtěla bych Be-Bu, tak uvidím co na to řekne prcek. Děkuji za radu

kašíčky a která?

(Anička, 13. 3. 2013 11:13)

Pěkný den, je nám 6 měsíců a chci dát na noc kašičku. Kterou první nevím .Rýžovou?nebou obilnou? která je lepší a jakým způsobem přes láhev či lžičkou? Děkuji za radu

Re: kašíčky a která?

(Radka, 13. 3. 2013 12:39)

Ani, obecně se začíná spíš s rýžovou kašičkou - je lehčí, snáze stravitelná. V půl roce už ale můžete dávat i obilnou, takže pokud by se rýžová neosvědčila, zkuste vybrat některou obilnou pro nejmenší. Nepíšete zda kojíte nebo dáváte UM. Pokud máte osvědčenou značku umělého mléka, doporučuji začít s kaší stejné značky. Pokud kojíte, budete možná muset vyzkoušet víc druhů - ale samozřejmě je to individuální. A pokud jde o způsob, tak obecná rada zní raději na lžičku, ale upřímně, pokud ji budete dávat večer, pak je láhev mnohem lepší - obzvláště u malého miminka. V případě, že budete připravovat kaši do láhve, dobře zkontrolujte ať není příliš hustá. Hodně štěstí!

olej?

(Vera, 13. 3. 2012 10:01)

Olej slunečničový neobsahuje vitamín D, K a A, jedině máslo.... a je třeba dávat pozor na karotenoidy- provitamín A z mrkve, které nezralá játra miminkaho hůře přeměňují na vitamín A, tak aby nám kůže miminka nenažloutla...:-) (viz vyzivujicitradice.cz)

Množství jídla

(Hanka, 30. 8. 2011 8:58)

Chtěla bych se zeptat, kolik g jídla by mělo sníst 7 měsíční dítko na jedno jídlo = svačina, oběd a večeře. Nebo dáváte papání stylem "jím co se do mně vejde?" Děkuji

Odmítá dudlík i lahev

(Jitka, 11. 10. 2009 21:38)

Ahoj. Mám 4měsíční holčičku a pomalu ale jistě ji přestává stačit mat.mléko a tak jsem sáhla po příkrmu, jenže mi odmítá sát z lahve. Mám doma 5 nejrůznějších druhů dudlíků,které samozřejmě také odmítá. Lahev jsem koupila od Aventu,že prý savička nejvíc připomíná bradavku. Nemohli by jste mi prosím poradit jak na mou holčičku vyzrát?

Re: Odmítá dudlík i lahev

(Romca, 14. 4. 2011 9:26)

Ono lepe nedavat zadnou lahvicku a treba jen injekcni strikacku nebo po lzickach :-) Jinak by jsem zaskocila k laktacni poradkyni a echala by jsem si poadit jak se zase rozkojit neni nic lepsiho nez materske mleko a jak si miminko zvysuje naroky na mnozstvi mleka nazyvaji to obdobi rustoveho spurtu myslim tak jsou to boje ale lepe je ydrzet a porad se snazit kojit pokud miminko neubira na vaze a jen par dni clovek nedela nic jineho nez koji je dobre to vydrzet ono se to zase ustali mlicka se udela vice a pak kojite zase v klidu jeste nekolik mesicu :-))

Re: Re: Odmítá dudlík i lahev

(Lucka, 7. 6. 2011 9:54)

Nám se to stalo ve třech měsících, myslela jsem si že "došlo"mlíčko, ale asi po 2 dnech se to vrátilo do normálu, stále kojíme..malé je za 5dní 7.m a krásně přibírá :-)

Problémy s příkrmy

(Jana, 20. 4. 2011 20:19)

Dobrý den, chtěla bych se poradit jak na příkrmy. Mám skoro 7 měsíčního chlapečka, je plně kojený a zeleninu odmítá. Ze začátku aspoň nějakou tu lžičku snědl, ale teď, když vidí, že držím jídlo, má pusinku i dásně tak semknutý, že mu tam nedostanu vůbec nic. Kroutí hlavičkou, mává rukama a rozčiluje se. Zkoušíme to od ukončeného 6. měsíce, nevzdávám to, ale zatím je to vše zbytečné. Nevím, jestli mám být vytrvalá nebo na nějaký týden příkrmy vysadit. Stejné je to i s čajíkem nebo vodou z flašky, nic jiného než prosto prostě nechce. Děkuji za radu.

Re: Problémy s příkrmy

(Radka, 20. 4. 2011 22:32)

Jani, nemusíte se bát, ono to chce prostě jen čas. Záleží čistě na vás, buď si chvilku protáhněte "plné kojení" nebo zkuste malému do zeleniny dát trochu mléka (jedno zda MM nebo UM) u nás to pomohlo. Dcerka zeleninu odmítala, tak jsem jí ji míchala s mlékem a začala krásně baštit. Postupně jsem mléko ubírala a nakonec zůstala čistá zelenina. Nemusíte se tím nijak trápit, ono se to určitě brzy zlomí, každé miminko je prostě trošku jiné a každé začíná s příkrmy jindy a jinak :-)

Re: Re: Problémy s příkrmy

(Jana, 21. 4. 2011 8:17)

Radko, moc děkuji za radu a za podporu, zkusím tedy na týden příkrmy vysadit a potom zkusím začít znovu spolu s mlékem, pomaličku polehoučku, abych mu to nezprotivila. Zvláštní je, že je to moje druhé dítě. Taky jsme měli problémy s příkrmy, ale ne takové, že by mě malá nepustila vůbec do pusinky. Takže děkujeme moc za rady.

Re: Re: Re: Problémy s příkrmy

(Radka, 21. 4. 2011 11:24)

Jani,
já mám děti tři a každé začínalo s příkrmy úplně jinak :-) občas si příjdu jako prvorodička :-))) prostě vždy pokáží překvapit. Hodně štěstí!

broblém se sousty

(Růžena, 9. 1. 2011 8:51)

Dobrý den,
mame 9 ti měsíčního kluka,do osmi měs byl kojený,ale v 6 měs jsem začala s příkrmy.Lžičkou papá krásně pokud to má vše pěkně rozmixované nebo pořádně rozmačkané.POkud ale zkoušíme sousta,aby žvejkal,kousal,polykal,tak nastane problém.Co mu jde je piškot,ale jinak se začne dávit a já už jsem vyděšená a vystresovaná a bojim se.Jednou se mi dusil tak,že jsme volali záchranku,protože stále nemohl pobrat dech.Možná mam od té doby blok i já.Jiné děti už žužlaj rohlik,nebo koušou banán,ale s takovým kouskem by nevěděl co dělat.Když mu dáme něco do ručičky,tak má tendenci to do pusy cpát celé,nebo ukousne velký kus a to taky neví jak s nim naložit.Poraďte někdo,jak jste se naučili papat,nějaké rady,zkušenosti. Díky moc za rady a tipy

Re: broblém se sousty

(Jana, 21. 3. 2011 0:34)

Nic si z toho nedělejte. První syn nechtěl kousat a nesnášel kousky v potravě hrozně dlouho, myslím skoro do 10 měsíců. Obvodní dětská dr už šílela, já taky, tak jsem zavolala na kliniku, kde shodou okolností byl po narození, byl nedonošený, ne moc, ale potíže byly veliké. No a tamní neuroložka mne uklidnila, řekla, že to opravdu není problém, nakonec mne dostala otázkou - A kolik znáte dospělých lidí, kteří neumí jíst kousky? Tak jsme se zklidnili, dítě postupně kousky zvládlo samo v pohodě, dnes má 186 cm a to byste koukala, jak do něj ty kousky (řízků, stejků, buchet, koláčů, zkrátka všeho mlsného) padají. Bude to dobré. Jenom klid, miminkem je člověk jenom jednou a musí si to pěkně vychutnat, a maminka jakbysmet. Držím palce. Jana

kdy začít s ovocem?

(Maruš, 26. 10. 2010 11:22)

Dobrý den, mám půlročního chlapečka. Do půl roku plně kojen a už třetí týden máme zeleninové příkrmy a večer kašičky. Baští velmi dobře a žádné problémy nemáme. Chtěla jsem se zeptat, kdy můžu začít s ovocem - šťávy, pyré atd.?Děkuji moc

pro Sandru

(ilona, 11. 4. 2010 22:14)

ziju v Belgii uz 18 let a moje nevlastni dcera ma 6ti mesicni miminko a zacala od 4 mesice s prikrmy, vse si pripravuje sama, takze ani v zemich mimo CR to neni s materskou peci tak spatne /ostatne vsechny jeji kamaradky si z vetsi casti pripravuji jidlo pro svoje deti samy/. Ale ani jedna z nich neodmita kupovana jidla, protoze jak ukazaly testy kojeneckych prikrmu, jsou kvalitativne lepsi nez kdyz koupite zeleninu v obchode a jidlo pripravte doma /dusicnany apod./

Zajímavé receptíky

(Kamilka, 4. 3. 2010 9:55)

Ahoj holky, my jsem naší malé začali dávat příkrmy od ukončeného 5. měsíce. Začínali jsme všechno nejprve mixovat a až si zvykla, tak už jsme jen rychle mačkali vidličkou, takže od 7. měsíce krásně papala drobné kousky. Jenže pak nastal zásadní problém, všeho se rychle přejedla a vybírala si, co papat a co ne. Projížděla jsem web, abychom zpestřili jídelníček a narazila jsem na web, kde jsou super recepty pro malé děti. Je to stránka kojeneckavyziva.cz. Vřeje doporučuju Banánové halušky


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

následující »