Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Bolavé bradavky

1. 3. 2005

Základem je správné přikládání miminka k prsu - ale když už se stane, může k hojení pomoci:

1. mazat Bepanthenem nebo jiným k tomuto účelu určeným krémem - případně po kojení nechat na bradavkách zaschnout trošku mateřského mléka

2. co nejvíce větrat - pokud nemůžete celý den běhat nahoře bez, kupte si "chrániče bradavek" - např. od Medely. Jsou to mističky podobné sběračům mléka, ale mají více otvorů a vzduch v nich lépe cirkuluje. Případně lze použít i sběrače. Jednorázové tampony do podprsenky nejsou příliš vhodné, protože bradavky jsou neustále ve vlhku a to znesnadňuje jejich hojení.

3. pokud je bolest při kojení nesnesitelná, můžete použít ochranné kloboučky -ale pozor údajně mohou snižovat produkci mléka, takže je používat jen po dobu nezbytně nutnou a pak zase kojit bez nich.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Genciánová viole

(Pavlína, 12. 6. 2007 14:00)

Bolavé bradavky

(Petra, 5. 3. 2007 14:36)

Mám dvě děti, obě byli kojené. U prvního mi prso prasklo tak že při každém kojení tekla i krev.Moje doktorka mi poradila Calciovou mast. Ta se před kojením nemusí umívat a dítěti nevadí. Po několika dnech se trhlina úplně ztratila. U druhého dítěte jsem z počatku preventivně touto mastí mazala bradavky vždy po kojení a vše bylo OK.

kapka zadního mléka

(dáša, Lucinka a Ondrášek, 15. 2. 2007 21:50)

I mě se stalo, že mě párkrát bolely bradavky, a to přes správnou techniku kojení. Jednak v porodnici, nikdo mi nevymluví, že kojení nebolí. Ze začátku bolí vždycky, ať máte techniku sebelepší a mléka sebevíc, prsa si prostě musí zvyknout... a jednak stačí jedny prdíky, mimčo se párkrát pustí a chytne a při této "technice" je bolest na světě raz dva. Pomohly mi i kloboučky i bepanten, ale nejvíc a nejrychleji mi pomohlo nechat po každém kojení zaschnout na bradavce kapku zadního mléka. Někdy je to složité, protože než to zaschne, je třeba i půl hodiny počkat, ale v noci třeba ....Do příštího dne bylo velké zlepšení a do dvou dnů vše ok. Jinak mazat a větrat...sběrače na mléko jsou určitě fajn :)

Bolest bradavek

(Mariata, 13. 2. 2007 18:29)

Pozor, Bepantenů je více druhů, hojivý je s oranžovým proužkem. Taky myzat genciálkou, alespoň párkrát do týdne, jako prevenci moučnivky. Když nepadne bradavku, bolí to děsně.

Radko

(Patt, 7. 2. 2007 12:43)

taky jsem u prvního dítka měla velikánské trable a v druhém těhotenství jsem měla z kojení dopředu obavy - naštěstí se nenaplnily a kojila jsem bez problémů celý rok. Pokud máš vpáčené bradavky, kup si formovače bradavek - měly by pomoci tuto "vadu" odstranit. Stejně tak při kojení může pomoci silikonový klobouček. Mezi kojením bych ti pak doporučovala nosit prvních pár týdnů chrániče bradavek - umožní cirkulaci vzduchu a bradavky se v případě poranění mnohem rychleji hojí. Naštěstí je v součesné době na trhu spousta pomůcek, které pomohou trable s bolestivým kojením odstranit nebo alespoň výrazně snížit. Určitě bych ti doporučovala domluvit si po porodu návštěvu porodní asistentky u tebe doma. Ukáže ti správnou techniku kojení, přikládání, poradí a pomůže pokud budeš mít nějaké nejasnosti. Stejně tak popros sestřičky v porodnici, aby ti pomohly. Někdy se miminko špatně "chytá" a vyrobí hned ze začátku bolestivé ragády, pak je všechno komplikovanější - proto pokud si nebudeš jistá, opravdu popros sestřičku aby ti u kojení asistovala. Neboj, určitě to zvládneš. Hodně štěstí a krásné zdravé mimi!

Před porodem

(Radka, 7. 2. 2007 12:02)

Můžu nějak předejít bolestivému kojení ? Při malém, je mu už 15let :o), jsem kojila spíš krev než mléko a hrozně to i bolelo. Normálně totiž mívám bradavky vcucké v prsu a tak jsou citlivější. Tahala jsem je ven už tenkrát, ale to nestařčí. Teď jsem teprve na konci 3tího měsíce, ale kojení je pro mně noční můra už teď.

kloboučky

(lucka, 23. 1. 2007 12:35)

V porodnici jsem měla šílené bolesti při kojení. Během pobytu mě nechápali, co pořád mám, když miminko krásně saje. Salo sice krásně,ale já po dvou dnech odmítla s takovou bolestí kojit. Až jedna sestra mi řekla, že se mi bradavky spáčí dovnitř a to je příčiná té bolesti. Miminko tak saje jen za vršky.Hned jsem poslala manžela pro klobouček a bylo po bolestech.Za 14dní jsem ho už nepotřebovala a kojila bez bolesti a bez kloboučku.

Sucho, sucho, sucho...

(Alena, 3. 1. 2007 0:57)

... takto stručně lze shrnout moje zkušenosti s léčením bolavých bradavek. Bepanthen i vložky do podprsenky jsem zavrhla ihned po návratu z porodnice a zahájila léčbu genciánkou a nejmenšími kloboučky od Aventu. Ihned po kojení přes kloboučky (díky kterým nemělo miminko ani fialovou pusinku) jsem bradavky pečlivě osušila, natřela genciánkou a "uložila" do příjemné bavlněné podprsenky. Zhruba po 10 dnech jsem začala kloboučky střídavě vysazovat a miminko bez problémů přešlo na klasické a pro mě už naštěstí bezpolestné kojení.

Sběrače mléka

(Hanka, 14. 12. 2006 10:07)

Na rozbolavělé bradavky mi po porodu pomohly takové kloboučky z plastu, je v nich otvor, kde se prostrčí bradavka, přebytečné mlíčko tak odtěká do sběrače, bradavka se pěkně tvaruje, prso není tak napnuté a miminko nemusí tak silne sát, aby si bradavku přizpůsobilo. navíc takto nasbírané mlíčko, pokud k němu odstříkáte ještě trošku "zadního"mléka, můžete až 3 měsíce skladovat v mrazáku a použít v případě, že se o dítě musí starat někdo jiný, popř. při laktační krizi....