Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Náušničky - nastřelování nebo píchání?

25. 1. 2006

Nastřelit a nebo nechat píchnout - věčné dilema. Jaké máte zkušenosti vy?

Když jsme náušničky řešili my, zjistili jsme následující:

1. raději až poté, co má miminko za sebou první sérii očkování (tj. 4-5 měsíc) úmrtí následkem infekce po píchání uší jsou zcela výjímečná - nicméně je nesmyslné podstupovat byť minimální riziko


2. pokud se ouško klasicky píchá jehlou, musíte mít zlaté náušničky a nejlépe takové, které se nasazují do ouška zezadu. Náušnička se protahuje současně s vytahováním jehly. Pokud máte náušničky, které se nasazují zepředu, musí se ouško píchnout, jehla odstranit a pak teprve nasazovat náušnici do krvácející ranky.


3. pokud se náušničky nastřelují, používají se speciální náušničky (nejsou zlaté, mohou být pozlacené, každopádně pozor pokud máte v rodině predispozice pro alergické reakce, někdo jiný kov než zlato špatně snáší) nastřelení je rychlejší, náušničky se nechávají v oušku cca 2 měsíce, teprve potom se mohou vyměnit za klasické


4. dítě začne řvát v momentě, kdy ho pevně uchopí - jedno jestli se ouška píchají nebo nastřelují, řev v 99% začne v momentě, kdy jim zafixujete hlavičku - ve většině případů se dítě "po akci" rychle uklidní


5. náušničky před pícháním uší musí být den až dva ponořené do lihu


6. je možné použít Emlu - krém pro lokální znecitlivění (snad to pak opravdu nebolí, ale jak už jsem psala, začnou řvát v momentě, kdy jim znemožníte pohyb, takže v okamžiku vpichu jsme žádný rozdíl na intenzitě řevu nepozorovali :-)


7. uchem prochází řada "drah orgánů" lékař zabývající se akupunkturou nám řekl, že je pravda, že neodborné nasazení náušnic může tyto dráhy narušit, ovšem pokud k tomu dojde u kojence je mnohem větší šance, že se dráhy "opraví" než pokud se tak stane až v pubertě


8. po nasazení náušnic je zpravidla potřeba ouška po několik dnů ošetřovat lihem a v případě začínající infekce i framykoinem - ten předepisuje lékař


9. pokud se vám dělá špatně při pohledu na krev, nehrajte si na hrdinu a raději počkejte v čekárně. Lékař vás nebude muset křísit a bude se moci věnovat vaší holčičce.

 

Komentáře

Přehled komentářů

NAUŠNIČKY

(silvie, 16. 4. 2008 22:02)

Ahoj já jsem 1 dceři naušničky nechala pichat a bylo to hrozné.Malá řvala,sestřička ji nemohla udržet.Naušničky jim nešly zaplnout tak mě po 10 min,kdy ja jsem byla naprosto vynervovaná z toho křiku do ordinace zavolaly ať si jí utiším a pomůžu jim se zapínáním.Malá byla celá uplakaná,spocená,měla krvavé ouška.Společně jsme to zvládly:-) Ale malá mi pobrekávala a poté ze spaní vzlykala celou cestu domů. Když se mi nedávno narodila 2 dcera,tak jsem se hned začala zajímat kde se v ostravě nastřelují naušnice. Bylo to naprosto v klidu,malá se jen trošku zlekla při nastřelení,celé to trvalo 2 minutky a dalo by se říct že malá ani neplakala. Nastřelené naušničky jsem jí nechala asi 2 měsíce,nic jsem nemusela mazat ani protáčet.Pak jsme je v klidu vyměnili za jiné. Byla jsem naprosto nadšena a všem to doporučuji.Protože můžu srovnávat jednoznačně jsem pro nastřelování a nikdy bych už pichat naušničky nešla.

naušničky

(Hanka, 3. 4. 2008 16:59)

ahojky, nechávali jsme naušničky(z bílého zlata) klasicky píchnout, malá sice křičela jako blázínek, ale pak hned usnula v sedačce a když se vzbudila tak si na nic ani nevzpoměla. Mazaly jsme ouška asi 3 dny Framikoinem a naušničky jsme asi 3x za den protáčely v oušku. Jedno ouško nás ale stále zlobilo, takže jsme pak nějakou dobu střídali Framikoin a odvar z řepíku. Po několika dnech se vše uklidnilo.

naušničky

(míša, 12. 12. 2007 20:35)

ahojky,dnes jsem nechala píchnout ouška mé dcerce.samozřejmě bračela.ale kdo z nás žen ne.naše babičky si určitě nenechávaly nastřelit uši a nic se jim nestalo.určitě doporučuji píchnutí.

píchání

(Naďa, 25. 11. 2007 11:05)

ahoj my měly píchání ve 4měsících po zákroku byl už klid máme zlaté a nic nehnisalo,pro jistotu jse mazaly framikoinem

Souhlas s Janem

(Alča, 18. 11. 2007 17:22)

Naprosto souhlasím s Janem. Taky jsme s manželem rozhodnutí, že dcerku (3 měsíce) nenecháme kvůli takové blbosti, jakou jsou náušnice, zbytečně trápit. Sama jsem si nechala nastřelit náušnice až v 16 letech a dětství bez nich jsem taky přežila. O propichování čehokoliv by si každý měl svobodně rozhodnout sám.

pichani usi

(jan, 17. 11. 2007 13:06)

pichani usi

(Jan, 17. 11. 2007 13:05)

Nechat picnout ucho me male dcerce (6 mesicu), bych nikdy nedovolil. Pokud by to nekdo udelal, pichl bych mu taky, ale jehlu do oka.

Teprve na náušničky půjdeme

(Marta a Kačenka, 25. 10. 2007 23:39)

Naší Kačence jsou tři měsíce a příští týden jdeme na očkování hexavakcínou, pak teprve se chystáme na náušničky. Ale moc vám všem díky za vaše rady a tipy, píchnout jí to nenecháme, radši nastřelit, když to tady tak čtu ... ten pláč bych si asi dlouho vyčítala, že kvůli parádě musela takhle trpět :o(

nastřelení

(katka, 25. 10. 2007 18:34)

Dobrý večer, tak já tady souhlasím s maminkama co nechávali nastřelit ouška je to opravdu rychlé a bez pláče. Teda aspon naše malá ani neplakala je opravdu moc hodná. Ouška jsem nechala nastřelit až po prvním očkování stálo mě to 400kč i s naušničkama. Vůbec nám to nehnisalo má to opravdu krásné v nejbližší době budeme dávat už zláté.

nastřelení

(Kateřina, 25. 10. 2007 11:58)

Ahoj, naší dceři jsme nechali nastřelit naušničky zhruba před týdnem. Dcera má již 10 měsíců. S nastřelením jsem 100% spokojena. Bylo to rychlé a bez problémů, dcera plakala akorát při fixování hlavičky, při odchodu se již usmívala. Čistíme lihem a heřmánkem a vše je bez problémů. Vřele doporučuji. :)

Píchání

(Jana, 9. 9. 2007 12:19)

Ahoj, nechali jsme Elišce píchnout náušnice řpi odchodu z porodnice (4. den). Celé šestinedělí to měla zhnisané a bolavé. už nikdy bych nedala píchat uši v porodnici. Dítko ještě namá obranné látky. Jenom porodnice na tom vydělá.

píchání

(Marie, 8. 8. 2007 22:27)

Ahoj mi jsme nechali dcerce naušnice píchnout asi v 5ti měsících při zákroku plakala, ale než jsme přijeli domů už nic nevěděla neměli jsme s tím žádný problém a máme naušničky s bílého zlata a to bylo taky bez problémů. Asi bych to nechala zase píchnout mám pocit že máte ouška víc pod kontrolou než při nastřelování.

nastřelení

(|Markéta, 25. 7. 2007 17:22)

Dlouho jsem se rozmýšlela jestli píchnout mé dceři ouška vůbec,po podlouhém rozmýšlení a po všech základních očkování jsem Martince v 7 měsících nechala ouška nastřelit,přiznám se že jsem zákrok nejdříve vyzkoušela sama.Všem doporučuji nastřelování,je to mžik a pláč trval tak minutu a to ještě z leknutí,žádný hnis a ni problémy,super věc.

píchnutí

(Markéta, 3. 7. 2007 13:52)

My jsme byli s dcerkou asi ve věku 3 měsíců- tj. po očkování. Nechávala jsem je klasicky píchnout u naší osvědčené a moc hodné ORL lékařky. Byla to chvilička. Sice plakala a byl to ten jiný bolestivý pláč, ale před píchnutím 2 dírky se na lékařku smála. Nic jí nekrvácelo ani nehnisalo. Promazávali jsme dírečky týden Weledou- pleťovým krémem.

Náušničky

(Jarka, 22. 6. 2007 22:03)

Dceři je dnes 5 let a hned když se narodila, věděla jsem, že bude mít náušničky. Bohužel jsem dala na radu našeho dětského lékaře a čekala s píchnutím až po první injekci, což je také chyba.Je lepší jít co nejdříve, nejlépe kolem 6týdnů, kdy dítě tolik nevnímá.Když bylo Petrušce 3,5měsíce, nechala jsem jí náušničky klasicky píchnout. Řev byl strašný, v životě už bych to nechtěla zažít znovu! Navíc ouška doma i slabě krvácela a první dva dny po píchnutí uší jsme museli vzít do ložnice kočárek a v noci jezdit a jezdit. První dvě noci totiž dcera proplakala. Později jsem se od kamarádek dozvěděla o nastřelování a měla možnost vidět, jak to chodí v praxi. Sestra má 2letá dvojčátka, holky, náušnice nastřelovaly, holky vůbec nevěděly, že jim někdo něco dělal. Spaly krásně a ouška nebolely. Zařekla jsem se, že pokud se narodí druhý potomek, holčička, už nikdy jí píchnout ouška nedám, jedině nastřelit! Teď mám už 2letého Matěje, takže podruhé mě to nečekalo, ale radím: Maminky, nechte náušničky nastřelit, vyhnete se nepříjemnému zážitku svých dcer. Jediné, co mě uklidňuje je, že si to dcera vůbec nepamatuje...

nastřelení

(zuza, 14. 6. 2007 18:22)

Ahoj holky, já jsem dceři nechala nastřelit. Náušnice jsem koupila si za 100 na místě, jsou z chirurgické oceli, prý je nejméně alergenní. Malá měla 2,5 měsíce. U lékařů říkali po prvním očkování,ale vlastně ani nikdo nebyl schopný říct proč až po.Na nástřelu řekli, že je to úplně jedno, čím dřív, tím líp pro mimi aby hned zapomělo.Souhlasím, že křičela při zafixování hlavičky.Po nástřelu hned přestala, a já se taky klepela ještě asi hoďku :))Nic nám nehnisalo ani nekrvácelo. Náušniče jsme nechali měsíc a pak sundali-to poškádlilo jednu dírku a začala trošku hnisat, asi 2 dny. Pak už bylo vše super. Teď jsem ráda, že jsem nečekala déle, zvlášť, když jsem vyslechla zkušenosti kamarádek, které šly s dcerkama později.

souhlas a Hankou

(smerges, 31. 5. 2007 8:48)

Tak právě před chvílí jsem dcerce nechala píchnout naušničky a to v šesti týdnech jejího věku.Dosti plakala,ale sotva jsem si jí vzala do náruče bylo po křiku.I odbornice která to prováděla mi potvrdila,že v tento čas je to nejlepší.Maličká to prý hned zaspí a tím bude všemu stresu konec(horší je to se mnou,já se klepu ještě ted)

náušničky

(Katka, 29. 5. 2007 20:17)

Děkuji všem za rady a porady, teprve se s malou na píchání či nastřelování oušek chystáme a stále si nejsem jistá co a jak a kdy.....:-).Všechny komentáře mi jistě pomohou při rozhodování a až bude po všem i já se ráda podělím o zkušenost.

Naušničky

(Hanka, 24. 3. 2007 22:12)

Také jsem dceři nechala píchnout naušnice hned po 6. týdnu věku.Samozřejmě, že se to neobešlo bez křiku, ale hned jak jsem ji pochovala okamžitě přestala plakat a za chvilku dokonce usnula. Jsem ráda, že jsem se k tomu odhodlala tak brzy, protože kdykoliv později dítě daleko více vše vnímá a už by to bylo příliš stresující, jak pro ni tak pro mě ! Můj názor: když píchnout, tak do 1-2 měsíců věku.

Píchání

(Lenka, 10. 3. 2007 20:19)

Dcerce jsem nausnicce nechala pichnout ihned po 6 tydnu u nasi detske MUDR.. Pi. Dr. si ji vzala do ordinace, ja jsem cekala v cekarne. Rev to byl tedy strasny (vubec ne srovnatelny s prdikama atd.), bylo mi ji strasne lito. Plakala tedy hodne, ale kratce. Po pichnuti jsem ji pochovala, pak uz jen vzlykala. Zadne hnisani, ale preventivne jsme mazali necely tyden framykoinem.
Pokud budu mit druhe dite opet dcerku, asi bych volila nastreleni.