Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Dětské pleny

25. 1. 2006

Jednorázové či látkové pleny?
 

JEDNORÁZOVKY

stejně jako ve spoustě dalších případů i zde platí, že značka, která vyhovuje jednomu, je pro jiného ta nejhorší - takže univerzální tip na nejlepší plenky prostě není. Pokusím se tedy aspoň sepsat naše zkušenosti - a budu doufat, že i vy připojíte své, aby se ostatní budoucí maminky mohly lépe zorientovat.


Fixies - kvalitní plíny, které v novorozenecké velikosti mají vykrojený okraj pro hojící se pupíček - ovšem pokud je mimi drobek, tak  horní okraj navzdory vykrojení přesahuje až nad pupík. Nicméně neměli jsme k nim výhrady.


Huggies superflex - nám vyhovovaly nejlépe - dobře drží, sají, vnitřní výplň nežmolkovatí, ovšem patří k nejdražším na trhu, takže se určitě vyplatí sledovat akce se slevami

Huggies Clasic - cca o 2 třídy horší, přes noc jsme je nepoužívali,

Fialové Tesco - pozor ne bílé!!! - jednoznačně nejlepší poměr kvalita/cena

DM Babylove - podobné jako Tesco, kvalitní, cena přiměřená

Pampers - pro nás neoblíbená značka, protože se syn po nich osypal - a jak jsem zjistila, nebyl zdaleka jediný - nicméně pokud dítě alergickou reakci na obsah plíny nemá, tak asi nejsou špatné - i když (sondáž spokojenosti mezi maminkami na plavání:-) stěžovaly si, že kvalita hodně kolísá :-(

s dalšími značkami bohužel zkušenosti nemáme, takže pokud se chcete podělit, piště prosím své názory do komentářů


LÁTKOVKY

vlastní zkušenost nemám, proto jsem poprosila kamarádku, aby pro vás sepsala přehled a své zkušenosti - Zuzko, díky :-)

 

a zde je slibovaný příspěvek od Zuzky:



Látkové pleny

 

Pro ty, kdo se rozhodnou používat látkové pleny jako alternativu k jednorázovkám, se pokusím sepsat druhy plen, jejich používání a snad i výhody.

Látkových plenek se na trhu vyrojilo mnoho druhů od mnoha firem. Jako jedny z prvních se objevily pleny od fy Bambino Mio (vícevrstvé) , o něco později kalhotkové pleny Popoliny. A pak se s plenami roztrhl pytel, tak se do toho pytle podívejme.

Dle druhu:

  • Rovné pleny- musejí se skládat, navrch se musí dát svrchní kalhotky
    • klasické české čtvercové
    • Froté pleny (Popoliny)- více sají, prodávají se ve více barvách i velikostech 40x40cm (lze použít jako vložku do jiných plen), 60x60cm a 90x90cm (lze použít jako osušku)
    • Vícevrstvé (Bambino Mio a Popoliny- je složená z více vrstev a na středu pleny jsou všity další vrstvy a tím zvýšena savost plenky, nemusí se vkládat více plenek jako u klasických čtvercovek
    • Zavazovací (Disana)- tvarovaná plenka, do které se vkládá “vložka”, lze použít jakékoliv výše zmiňované pleny.
  • Kalhotkové- vypadají tvarově jako jednorázovky, nutno dát ještě svrchní kalhotky (dle výrobců) – Popoliny, TotsBots, HaipaDaipa, Baby Lucy, atd. Vyrábějí se v různých materiálech a provedeních.
  • Vše v jednom- kalhotkové pleny, které mají integrované svrchní kalhotky
    • Popoliny- Komfort 2v1
    • Kapsové- mají uvnitř vytvořenu “ kapsu, kam se vkládá “vložka”, čímž lze upravit savost pleny dle potřeby (Mommy’s Touch, Nature Babies)


Na všechny pleny s výjímkou “Vše v jednom” je nutné dát ještě svrchní kalhotky, které se vyrábí z různých materiálů:

  • PUL
  • Vlněné
  • Fleecové
  • Kombinované


Dále je potřeba mít separační pleny – ty zachytávájí nečistoty a odvádí vlhkost od pokožky, vyrábí se z viskozy, celulozy, fleecové (výrobci: Bambino Mio, Popoliny, Tots Bots)


A velmi dobrá pomůcka je snappi sponka, slouží jako zapínání u plenek, které jiné zapínání nemají.


Zpravidla se při balení dítka postupuje takto: směrem od zadečku: separační plena, vlastní plena (kalhotková, čtvercová,….) a svrchní kalhotky. Při rozbalení a kakání se separační plena vyhodí do toalety (je-li rozložitelná) nebo se “obsah” seškrábne a dá k ostatním špinavým plenám (fleecové separačky).


A co je ještě potřeba vědět a mít??

Kbelík s víkem na skladování použitých plenek – po rozbalení dítěte se plena hodí do kbelíku (lze skladovat na sucho nebo mít v kbelíku vodu, takže se pleny odmáčejí), svrchní kalhotky se nechají vyvětrat min. do dalšího přebalování, perou se dle potřeby.


Pleny se perou většinou na 60°C, nesmí se přidávat aviváž (snižuje savost plenek), je lepší přidat navíc jedno máchání. Pere se dle potřeby, většinou po 2-3 dnech


A pozor!!!! Moderní látkové pleny se NEŽEHLÍ!!!!!!


Kalhotkové pleny:


Popoliny - Ultrafit- jsou určené pro celé plenkové období, zapínají se na suché zipy a díky patentkám na přední části pleny se dá uzpůsobit velikost, součástí je vkládací plenečka, vyrábí se z několika materiálů:

flanel- štíhlejší vzhled, rychle schnou, méně sají

froté- pomaleji schnou, více sají

biofroté- nejdéle schnou, nejvíce sají, jsou “nejpřírodnější”

-OneSize – jsou z biobavlny nebo z bavlny+polyesteru, na patentky, štíhlejší vzhled, jsou savější než flanelky, ale také déle schnou


TotsBots- TotsBots originál- bílé, nebělené nebo barevné, dvouvelikostní, jsou na snappy sponku nebo suchý zip, velmi savá, rychleji schne, štíhlý vzhled

Bamboozle- i v barevném provedení, dvě velikosti, na patentky nebo suchý zip, z bambusu, dobře sají, špatně schnou, štíhlý vzhled

Fluffle- měkkoučké, dobře sají, velmi rychle schnou, je z polyesteru


Haipa Daipa – je to tvarovaná plenka podlouhlého tvaru, složením vznikne kalhotková, zajišťuje se snappy sponkou.


Imse- Vimse- jsou určené od narození po nočník, vyrobené z bioflanelu nebo biobavlny

 


Svrchní kalhotky:

Nepropustné- mají nepropustnou vrstvu, hůře “dýchají”, jednoduchá údržba.

Fleecové - jsou vyrobeny z fleecu, který sice není sám o sobě voděnepropustný, ale vlhkost se postupně odpařuje. Jednoduchá údržba, lépe “dýchají”

Vlněné- dobře “dýchají”, náročnější údržba.


U látkových plen nelze říci, která plena je dobrá a která špatná. Každý si musí najit pleny, které budou vyhovovat jen a jen jemu.


Pleny se mohou prát v klasickém dětském prášku. Někdo při znečištění pleny ihned po sundání přepere plenu ve žlučovém mýdle. Lze přidat sůl na skvrny. Nesmí se používat aviváž, snižuje savost plenek, místo aviváže lze dát ocet. Doporučuje se přidat máchání navíc aby zbytkový prášek v plenách byl minimální. Lze je sušit v sušičce, ovšem pleny se více opotřebovávají a mají kratší životnost. Lze je sušit i na topení, tam je zase riziko hrubnutí. Ideální je sušení venku na šňůře, kde působí slunce na skvrny a pleny jsou i jemné. Bohužel ne každý má takové možnosti, proto je také třeba volit druh pleny dle možností sušení plen. Svrchní kalhotky se perou za čas buď s plenami nebo s jiným prádlem (na 40 či 60st, polyesterové či fleecové), vlněné se perou pouze v ruce v šamponu na vlnu a jednou za čas je nutné je impregnovat lanolinem. Lehce se vyždímají a nechají schnout (ne na radiatoru a ne na přímém slunci).

 


Jak jsem začínala s látkovými plenami???

Vzhledem k tomu, že jsem byla “rozmazlená” jednorázovými plenami, které jsem používala u staršího syna, ale zároveň mě lákalo používat látkové pleny, byla jsem rozhodnuta, že chci pleny s co nejjednodušší manipulací. V té době byly na trhu jen pleny Bambino Mio a Popoliny Ultrafit a Komfort. Rozhodla jsem se tedy pro kalhotkové pleny Komfort2v1. V reálu se mi ale zdály neforemné, takže jsem nakonec polevila ze svých nároků a objednala na zkoušku biofroté a flanelové Ultrafit a Komfort 2v1. S tím jsem začala a kombinovala s jednorázovkami. Zanedlouho jsem zjistila, že práce s plenkami není vůbec nijak náročná a tak jsem doobjednala , tentokrát froté Ultrafit. Od té doby jsem používala téměř výhradně látkovky. Jako svrchní kalhotky jsem používala polyesterky, vlněné se mi zdály zpočátku hodně složité na údržbu, ale netrvalo dlouho a když bylo synovi cca 7týdnů rozhodla jsem se zaexperimentovat i na tomto poli. Příjemně mě překvapily! Pleny Komfort jsem používala jen na cesty, k lékaři nebo když došly zásoby. J Pak jsem objednala nově se objevivší Popoliny One size a čtvercové froté pleny a samozřejmě snappi sponky. A začala zkoušet čtvercovky skládat. Do novorozeneckého skladu už se mi syn “nevešel”, takže jsem zkusila skládat na “draka” a kupodivu to nebylo složité. Vyzkoušela jsem tedy různé pleny, některé nové nakoupila, jiné prodala a v dnešní době používám nejraději bambusové TotsBots, zavazovací Disany, do kterých dávám froté plenku + např. vkládací plenečku z Popolinek. Svrchní kalhotky používám již jen vlněné (Disana nebo Haipa Daipa) nebo z fleecu (Tots Bots). Prala jsem v Lovele, zkoušela jsem Missivu, mýdlové ořechy a mýdlový “sliz” (vyrobeno z mýdla a sody). Nyní pleny peru jen v mýdlovém “slizu” a přidávám sůl na skvrny a ocet na máchání. Dávám sušit nejraději na balkon a pak je skládám. Kalhotkové si připravím tak, že dám i vkládací plenku (je-li třeba) i separační plenu. Pokud chci plenu nandat, dávám vlastně už jen 2 vrstvy, připravenou kalhotkovou plenu a svrchní kalhotky. Je to naprosto jednoduché, vřele všem látkové pleny doporučuji!!!

více info o látkových plenách najdete na www.ekorodina.estranky.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

pleny Happy

(Johy, 7. 7. 2008 11:21)

ahojky holky taky jsem vyzkoušela plno plenek,mám 8.měs. chlapečka po pampers se mi maly osypal a babylove se žmolkovali jako hughies classic a superflex nám byli malý nemohla jsem mu zapnout přes bříško a ted máme happy pleny a jsou skvělý můžu jen doporučit.

pleny Bambino mio

(Sofie, 4. 7. 2008 17:45)

Ahoj holky, zajímá mě, jestli má někdo zkušenost se separačníma vložkama do plen Bambino mio.Píšou, že je možné je házet přímo do WC. Mám ale obavu, ať neucpu odpad.Dík

klasika

(Lenka, 6. 5. 2008 20:06)

Ahoj, já jsem začala používat úplnou klasiku. české čtvercové pleny a bez vyvářky ani ránu, jsem toho názoru, že plenky se musí dát vyvařit, jinak to není dost hygienické: synkovi je 19m a dcerce včera 8m. už pořizujeme na ven 2v1 a taky noc. nedám na látkovky dopustit!

Nejen ekologie, zdraví především.

(janula, 3. 4. 2008 11:56)

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=109246

plenky Happy vs. Pampers

(Broňa, 18. 2. 2008 11:10)

Ahoj,ráda také připojím svoji zkušenost s plenkami... Nyní mám 7-mi měsíční holčičku a začínali jsme Pamperskami. Ze začátku jsem byla spokojená a dá se říct, že jsem o jiných plenách ani neuvažovala, ale jak dcerka rostla, Pampersky nám přestávaly vyhovovat. Často je malá pročůrala, ráno byla plenka vlhká a jak jsme začali přikrmovat, tak bylo i cítit, že je počůraná... Kamáradka mi poradila, ať zkusím Happy, že už jiné nepoužívá. Dala jsem na její rady a zatím jsem s nimy moc spokojená. Vše co mi vadilo u Pampersek je rázem pryč :-)))
Pleny Happy sice nejsou ani nejlevnější (musí se také hlídat akce) ani nejkrásnější, ale důležité je, že je dcerka v suchu :-)))).

Haipa Daipa

(Martina, 4. 2. 2008 13:58)

Chcie se zeptat Karolíny, jaké používá svrchní kalhotky na látkové pleny. Taky uvažuji o látkových plenách, ale ještě nejsem úplně rozhodnuta. Ale určitě si nějaké látkové objednám a vyzkouším.
díky za odpověď Martina

Plenky, které jsou u nás NEJLEPŠÍ...

(Karolína, 26. 1. 2008 9:37)

AHOJ,

jsem velmi nadšená těmito stránkami, škoda, že jsem je objevila až nyní (prvnímu synovi 2 roky,druhý se narodí v dubnu)...

Jinak k plenkám...

JEDNORÁZOVÉ -
používáme nejvíce BABYLOVE z DM - ty jsou výborné, alternujeme s TESCO fialovými také moc dobré... začínali jsme s FIXIES - tenkrát ještě u nich výkroj na pupík byl - ty byly také výborné, ale jsou dražší než BABYLOVE A TESCO, no a zkoušeli jsme i Huggies a Pampers, ale vždy nám vyhovovaly jen po určité období - nejméně Pampers - ty syn "pročůral" skrz...

Pro "nové" miminko mám připravené zpočátku plenky FIXIES a určitě koupím i BABYLOVE...

LÁTKOVÉ
- vyzkoušené máme Tots Bots, Imse Vimse, Haipa Daipa a Bum Hugger - konzultovala jsem výběr minulý rok na veletrhu v Holešovicích se zkušenými maminkami "látkařkami" a musím říci, že mě látkové pleny zpočátku velmi nadchly!!!

TOTS BOTS - velmi jednoduché na manipulaci, miminku obzvláště příjemné, ale dražší vzhledem k tomu kolik by jich člověk potřeboval k celodennímu přebalování + pár do zásoby, než se první várka vypere...

IMSE VIMSE - méně finančně náročné, vzhledem k faktu,že lze skládat klasické mušelínové pleny této značky a vejdou se do kalhotek případně včetně bambusové či jiné vložky... ještě potřebujete snappi sponku... manipulace je vážně jednoduchá!!! Jen má mimi "objemnější" zadeček - jako čmeláček... používali jsme v kombinaci po doma jen s tričkem bez dalších vrstev oblečení (tepláčků ap.)

BUM HUGGER - nám byl doporučen na noc díky své savosti... ale malému se tato plenka "moc nelíbila"

HAIPA DAIPA - je u nás 100% vítěz mezi látkovými plenkami.... poměr KVALITA/CENA/MANIPULACE/PRANÍ je
jednoznačně N E J L E P Š Í !!! I s přihlédnutím k faktu, že nemusíte sledovat, jakou má právě mimi velikost, přizpůsobíte ji jednoduše váze miminka!!! Takže nákup jen jeden tzv. od narození po nočník a ještě bez problémů můžete používat jak pro starší dítko tak pro mladšího sourozence!!!!

Tolik k plenkám jak se osvědčily u nás...

Karolína

Velké díky.....

(Soňa, 12. 1. 2008 16:18)

Mnohokrát děkuji za rady a doporučení.Jsem teprve v pátém měsíci a raději už teď čerpám z těchto stránek.Nejsem sice rozhodlá,jestli pleny jednorázové či látkové,ale myslím,že dám na vaše rady a věřím,že udělám to nejlepší pro mé miminko.

Pleny Happy

(Any, 14. 12. 2007 11:18)

Koupila jsem si do porodnice pleny Pampers ty nejmenší a celkem mi i vyhovovaly. V porodnici jsme nafasovali pár kusů plenek Happy taky těch nejmenších a byly dobré. Po příchodu z porodnice jsem používala Pampers newborn a sleep and play. Pampers newborn byly super a z nich jsme vyrostli a co potom. Po zkoušení spousty druhů jsme skiončili u plen Happy a nevyměníme je. Jsme s nimi naprosto spokojeni.I teď v 5 měsících po celonočním převlékání nejsou počůrané pleny na dotek zevnitř i z venku ani trochu vlhké narozdíl od ostatních. Navíc jejich cena je průměrná. Sleep and play nám protékaly zrovna tak jako ostatní.

jednorázovky do porodnice

(Hanka, 6. 12. 2007 15:35)

Pro Evku.
Já měla do prodnice New Born a ještě měsíc od porodu je používám.Dokonce i čtyřkilové miminko ty nejmenší plenky užije, to vím od kamarádky :-)

jednorázovky do porodnice

(evka, 5. 12. 2007 23:52)

Ahoj všechny, poraďte mi, prosím, zda stačí do porodnice pleny Pampers 2 3-6kg, nebo je nutné koupit New Born? Ty kila mě trochu matou.

Jednorázovky

(Lucie, 5. 12. 2007 12:49)

Ahoj všechny,
nejprve bych chěla říct, že tyto stránky jsou opravdu super,protože mě velmi pomohly již v těhotenství. Teďka už mám 3měsíční holčičku a od narození jí dávám pouze jednorázové pleny a jsem s nima velmi spokojená. Jelikož malá byla od narození docela drobná, tak jsme asi do 2měsíců používaly nejprve NEW BORN pleny HUGGIES a pak NEW BORN pleny PAMPERS. Nyní používám PAMPERS Active Baby(jeden balík 76ks) a cena se pohybuje okolo 200,-až 300,-Kč.

pampers

(Naďa, 25. 11. 2007 11:00)

ahoj nemůžu si pomoct ale já si pampersky nemůžu vynachválit.a to jsem měla i na porovnání jiné značky(huggies,..)

Jedině látkovky

(Petula, 24. 10. 2007 11:38)

Zdravím všechny příznivce látkovek i ty, co se ještě nerozhodli! Ani chvíli jsem neuvažovala, že bych používala jednorázovky. Mimi teprv přijde, ale ráda se s váma podělím o svůj seznam látkovek. Pořídila jsem klasické čtvercovky 70x70 od Hyblera (16Kč/ks) 20ks (už jsem je prala a zdají se mi celkem fajn), mám po sestře nějakých 20 plenek neurčité velikosti:-), ale ty použiju jen pro případ nouze nejvyšší, pak jsem v Jysku koupila mini froté ručíky v akci za 20,- (těch mám 10), které budu používat jako vkládací plenu a ještě mám několik kousků bambusových vkládacích plen (měly by dobře absorbovat vlhkost a jsou prý zdravější k pokožce). Co se týče svrchních kalhotek, tak ty jsem koupila po kuse od různých výrobců, vše raději velikost S (velikost NB snad nebudeme potřebovat). Tak mám v zásobě tyto značky: KIKKO, Imse Vimse, Bambino Mio a TotsBots. Bambino mio jsou nejmenší, Kikko nejjemnější a TotsBots jsou moc veliké. Celkem mě můj "arzenál" přišel na 2tis.,ale ještě ho málinko doplním. Tak až ho otestuji, rozhodnu se pro určitou značku a každopádně vám dám vědět výsledek. Jo a nezapomeňte si pořídit i Snappy sponku. Ještě jeden tip na diskuzi o látkovkách - zkuste modrykonik.cz (ale tam už jsou ty maminy hodně posedlé látkováním:-), nicméně tam najdete užitečné rady). Tak plenkám zdar!

Plenky

(Kata, 11. 10. 2007 15:32)

Mi používame pleny Rossmann a jsem spokojna, kupovala jsem na začátku huggies a když porovnám kvalitu přišlo mi to stejne, akurát Rossmann jsou o 130 kč levnější, zato jsem nebyla spokojna z papmers sleep a play mala se mi pořád pročurala a to nemluvim když byla na velke.

latkové pleny

(dana, 5. 10. 2007 16:50)

ahoj ale vůbec nevim jak ty latkové pleny použit nebo poskladat po vyprani

Hugies Premium

(Veronika, 18. 9. 2007 19:41)

Nám vyhovují nejlépe. Malá v nich vydrží celou noc. Ale lepší jsou teď nové Premium. Jsou větší než SuperFlex a víc nasají. Po Tesco (fialové) se nám malá osypala.

Výkroj pro pupík

(Eva, 14. 9. 2007 22:45)

Výkroj pro pupík mají novorozenecké plenky Háppy - prodává je Hypernova a kupovala jsem je i v Droxi (dnes Schlecker).

Jednorázovky

(dasik, 14. 9. 2007 22:20)

Dobrý večer potřebovala bych poradit mám 6 týdenního chlapečka a už jsme vyzkoušeli snad všechny značky plen(pampers,huggies,tesco,atd..) a pokaždé(pouze když je na boku) se nám pročůrá a je jedno kdo jej přebaluje takže technika špatná není.Má s tímto někdo zkušenosti a může mi někdo poradit co s tím?Mockrát děkuji radu už je mi ho líto že ho musím pokaždé vysléci a celého převlékat.

kolik kusů látkovek..

(Zuzana, 11. 9. 2007 16:23)

pardon, se mi to omylem odeslalo bez textu....

kalhotkových plen se doporučuje 18-24ks, klasických čtvercových 40-60ks. Svrchní kalhotky doporučuji minimálně troje, dvoje pro střídání a jedny rezervní po praní, pokud by některé nestihly doschnout.