Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

kakni

(Katka, 21. 6. 2010 12:46)

Mám doma dvoumesicni holcicku a bez tribicky se mi nevykaka :( porad sespina kdyz chce kakat ale nejde ji to :( jak pouziji trubicku tak jak vymenena se smeje a je vse v poradku ale nejak nevim jak si na to odvyknou :(

super

(Lorienn, 22. 5. 2010 15:12)

Dekuji za tipy, jsem cerstva mamka a urcite vyzkousim co se da... parada :))

to mišelll

(natalie , 26. 4. 2010 9:27)

antibiotika dokazou se strevama zamavat, to mas pravdu... a mohl by to byt duvod proc to u vasi male trva tak dlouho. Je super, ze je aspon osvobozena od alergie na laktozu, chapu, musi to byt hroznej zahul na psychiku i nervy.Drzim vam palce! N.

natalie

(natalie, 24. 4. 2010 20:47)

dělali nám výtěry ze zadečku a malá má ve střevní miklofloře málo zdravích bakterií.To vyvolává její bolesti bříška.Nedá se s tím nic dělat,jen podávat probiotika a čekat.Dětská střevní mikroflora dozraje,jako dospělého ve dvou letech:-(doufám v to,že u nás se to zlepší dříve.Naše malá to buder mít nejspíš díky tomu že jsem dva měsíce ležela na udržování,kde mi podávali různá antibiotika,která ovšem dostávala i malá a jak je známo antibiotika,narušují střevní miklofloru:-(nemyslím si,že jsem zkušenější máma,jen už jsme si hodně vytrpěli a zkusili.Nemysli si ještě teď si občes popláču!!Ale máme za sebou ultrazvuk,všechny možná vyšetření krve a krevní obraz i co se týká alergie na bílkovinu krav. mléka, negativní a díky bohu vše vpořádku,ale i tak mě občas napadají ošklivé věci,které mi vrtají v hlavě,když přemýšlím nad malýma bolestmi:-(držím jinak všem palce

to mišelll

(natalie, 14. 4. 2010 22:20)

o to prave jde, ze se to nemusi vydrzet (alespon podle mych zkusenosti i zkusenosti druhych). Prdej vsichni, tedy i miminka, ale nemel by to byt duvod ke konstantnimu placi. Mozna by to stalo za to, pouvazovat o zmene stravy. Nechci te poucovat (jsi bezesporu zkusenejsi matka), ale verim, ze se s tim neco delat da, ze to neni chyba v prirode, ale v nas a nasi slepote. Me pediatr taky tvrdil, ze je treba vydrzet, ale ukazalo, ze ne. Ze je naopak treba s tim neco delat... preju hodne stesti a brzo klidny noci...

kojeni

(kopernicka, 13. 4. 2010 7:27)

najde se mamina ktera take plne kji 4 mesicni miminko dik

8 měsíční trápení

(mišellll, 2. 4. 2010 17:19)

ahojky,čtu tu maminky vaše přízpěvky a musím se sama pro sebe,jen tak trochu pousmát,rozhodně nechci snižovat vaše starosti a problémy,jistě to máte také těžké,ale když tu čtu jak nějaká maminka píše,že má doma měsíční miminko co trpí na prdíky,prostě mi to nedá a musím se zasmát(ovšem to nemyslím ve zlém)náší malé je 8. měsíců a 1. týden a prdíky nás trápí pořád a to už od třetího dne v porodnici.Vyzkoušeli jsme vše nebudu to tu vypisovat,jelikož je toho za těch osm měsíců opravdu hodně,podle mého dokonce vše co vyzkoušet jde:-(,ale naprosto bez uspěch,takže já moc neporadim,jen vím jaké je to těžké,zatím jsem tu četla,že máte většinou malá miminka,takže máte ještě čas,určitě se vám to srovná,budu držet palce,jen naše malinká je asi nějaká rarita:-(trápí jí to od ránna do ránna každý den,hlavně v noci,teď poslední tři dny,nechce spinkat,ale ani přez den a v noci se budí co minutu a to bezesrandy:-(

kniha

(Iren, 13. 3. 2010 21:36)

Musim se pridat k Natalii komentare,vsechno jsem vyzkousela co slo, a nic nepomahalo. Tuhle knihu jsem dostala.ale lezela v supleti a az uz jsem nevedela kam , jsem si na ni vzpomela a precetla,a opravdu to tak funguje, mam chlapecka a trapily ho vetry,ale nekdy me to pripadalo , ze to vetry nejsou, plakal automaticky po kazdem kojeni, hruuuza. A abych se vyspala, nechavala jsem ho s nama spat k ranu v posteli abych se vubec vyspala tak jsem poznala ze ma rad hodne se zachumlat a spinkat na pravem boku, takze jsem ho zacala automaticky po kojeni a prebaleni, zavinovat, ikdyz mi vytahl jednu packu, tak jsem se mu snazila tu packu schovat zase, protoze stacilo hejbnout se a byl vzbuzen , ted mi uz tyden spi tak, ze vydrzi i 6 hodin, a to je bozi, ze nejsem rano jak mrtvola:-) jinak se me porad budil co 2 az 3 hodiny, tak drzim palecky vsem maminkam,aby ty nervy vydrzely a meli trpelivost.

kniha

(natalie , 1. 3. 2010 22:27)

Ahoj, mam trimesicniho kojeneho synka a prakticky od prichodu z porodnice trpel "kolikou". Proplakal cely noci i dny, pediatr krcil rameny a rikal vydrzte. Jenze jak to vydrzet, ze? Vyzkouseli jsme vsechno, masaze, protiprdici olejicky obklady, zmenu stravy, fenyklovy i jiny caje, kapicky (vcetne probiotickych), teplomery do zadecku, satkovani, chovani, houpani, nocni prochazky i tanec po byte, hopsani na mici...nekdy neco pomohlo, jindy naopak nepomahalo vubec nic. Pak, kdyz uz jsem si pripadala jako zombie a jemu byl asi mesic a pul se mi dostala do rukou kniha od americkeho pediatra dr. Harveyho Karpa: Nejstastnejsi miminko v okoli, ktera se problematice koliky venuje. Precetla jsem ji za odpoledne, prijala opatreni a od te doby uz nas malej nikdy takhle nerval. V noci spi i 7 hodin v kuse a je jako vymenenej.

Ve zkratce Dr. Karp tvrdi, ze az na mizive procento pripadu kolika neni problem briska, ale miminkovske psychiky, ze jde o paniku z toho, ze uz dite neni v deloze. A tudiz se mu musi deloha co mozna nejlepe simulovat. Sestavil tzv. tisici terapii o 5 bodech:

zavinovat
otocit na bok nebo na brisko (na zadech si mimino v panice pripada ze pada)
energicky houpat
delat na nej šššš nebo pustit lux, mixer, fen ci nenaladeny radio
a dat mu neco sat (prs prst nebo dudlik, to je fuk)

Verte nebo ne, u meho syna zabralo techto pet jednoduchych opatreni v pikosekunde a okamzite usnul. (pak uz ho polozim normalne na zada). Funguje to do dneska, ale uz nemusim tak slapat na plyn (pri zavinovani mu necham jednu ruku volnou, vysavac uz nepoustim, staci mu jemne ššš a usne i bez prsa).

Proc to funguje se dozvite pekne polopaticky v knizce. Je super ctiva, nenechte se odradit americkou retorikou, tenhle pan doktor totiz jako jeden z mala vi o cem mluvi.

Doporucuju vsem vice i mene zoufalym maminkam!

Aneto,

(Lucka, 23. 2. 2010 13:19)

náš Tomášek nutrilon nesnášel, přesně jak píšeš, koliky, bříško ho trápilo tak, že skoro dělal mosty, jak se chudáček vzpínal. No hrůza. Pak jsme přešli na Sunar a bylo to mnohem lepší. Koliky sice nezmizely úplně, ale úleva byla opravdu velká, takže já bych ti doporučovala zkusit jiné UM. Sunar nebo Bebu, každému miminku vyhovuje něco jiného. Přeji hodně štěstí, ať sjte brzy bez kolik.

Koliky

(Aneta, 23. 2. 2010 10:26)

Maminky, potřebovala bych radu,mám doma skoro měsíční holčičku a koliky nás trápí od příchodu z porodnice, bohužel sem musela přestat kojit a lékařka nám doporučila Nutrilon,teď malé dávám Nutrilon comfort a Sab simplex,ale bolení bříška má stejně,Prdíci odchází ale horší je to se zácpou a vlastně jak kdy se to strida, napadlo mě, že by to mohlo být po Nutrilonu,nevíte, které mléko by se lépe hodilo.

BABYCALM

(Miluška, 15. 2. 2010 19:54)

Maminky, máme dvou měsíčního chlapečka a na prdíky jsme trpěli ve dne v noci. Koliky většinou přicházeli večer ve stejnou dobu. Od té doby, co jsme začala dávat před kojením Babycalm, máme pokoj. Dále nám pomáhá polštářek z DM drogerie, který obsahuje pecičky třešní, masáže bříška a hadička do zadečku. Mimi samo prdí a je spokojené, už žádná kolika nebyla ... Tak držíme palce.

prdíky 3

(Zuzka , 12. 2. 2010 14:40)

maminky jeste prostě co vám chutná ale všeho s mírou miminku občas neuškodí když si poprdí cibule sice nadýmá bříško ale je zdravá každej znás občs prdí tak proč né miminko

prdíky 2

(Zuzka, 12. 2. 2010 1:53)

to jsem ještě já k předchzímu článku maminky pokud se to chystáte vyskoušet tak opravdu jen pár kapek účinek je téměř okamžitý po pár minutách podle toho co jsem měla možnost vidět u kamarádky přebalujte raděj v koupelně je to všude typ (hledáte přátele na mateřské dovolené? máte váš účet na Facebooku zvu vás maminky do skupiny (mimino a vše kolem něj)toto je můj email( www.zuzanamarkova.cz@email.cz )za reklamu v tomto článku se omlouvám

prdíky

(Zuzka , 12. 2. 2010 1:12)

maminky kamarádka má 3 měsíční holčičku ptáte se co spolehlivě zabere na prdíky pár kapek rostliného oleje do mlíčka a je po problému

koliky

(kamilka, 2. 2. 2010 9:43)

Ahoj, Evičku taky kolem 3 měsíce děsně trápily prdíky. Nahřívaly jsme plenu,pila jsem fenyklový čaj, dělala jí masáže bříška, nepomáhalo nic. Probrečela celé dny a pak to najednou přestalo: před třemi týdny jsem musela přestat kojit a doktorka mi doporučila Bebu. Od té doby máme pokoj. Ptala jsem se doktorky, jak je to možné, a ona říkala, že je to zřejmě těmi probiotiky, které Beba obsahuje. Asi na těch probiotikách něco bude :-) Hlavně jsem šťasstná, že máme od kolik pokoj :-)

prdíky, koliky

(Jitka, 1. 2. 2010 16:16)

Ahoj! Já mám doma měsíční holčičku a od přichodu z porodnice nás začaly trápit prdíky. Vyzkoušela jsem různé rady, ale nic nepomáhalo. Až mi švagrová poradila čaj na prdíky, který nám pomohl. Proto se musím podělit i s vámi.
Recept: 250 ml převařené vody, 1/4 slupky cibule, 3 zrníčka kmínu a 3 zrníčka fenyklu. Necháme chvíli povařit, přecedíme a dochutíme troškou medu. Podává se před každým kojením, vždy vlažné, pouze 1 ml.
Čaj doporučuji vyzkoušet, začne působit tak za 2 dny.

koliky

(nina, 29. 1. 2010 14:30)

ahojte, no pěkný článek, dobré rady, nejhorší je, že někdy nezabere vubec nic... :( jako my trpěly fakt dlouho, skoro měsíc, zkusili jsme všechno co píšete a nic, pak jsem zoufale hledala na netu a našla odkaz na probiotické kapky (tady bod č.11) a ty teda zabraly fakt super, jsem za ně štastna, protoze se taky mohlo stat, ze bych psala z Bohnic nebo Pankráce :D

Probiotika

(Lenka, 15. 1. 2010 11:24)

já beru probiotika Lactobacillus Acidophilus od fy Rougier (bez laktózy: ty obyčejné-levnější zrovna neměli skladem, cena 244,-- za 75 tbl.)+ 2 sáčky fenyklového čaje (ráno si ho udělám do termosky a popíjím průběžně během celého dne)a prdíky nás tolik netrápí - stačí namasírovat nebo zacvičit s nožkama po kojení a je v plínce je nadílka.

Tip-Probiotické kapky..

(Jana, 7. 1. 2010 13:23)

Jen inofmativně,v nákupním centru Eden je lékárna,maj tam probiotické kapky za 400,-..Prej je dovážej z Polska..;-))


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »