Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

Prdíky

(Stáňa, 3. 4. 2009 13:09)

Mám dvouměsíčního chlapečka a nám na prdíky pomáhá Sab a bumbání čajíku aby bříško nebolelo-vždy mu to dostatečně vypláchne trubky až to ani plína nechytne a vyprázdní ho.Doporučuji.

nekaká

(Jarka , 29. 3. 2009 13:56)

Dobrý den, pročetla jsem si vaše rady, ale nápadů není nikdy dost. Máme 3,5 měsíčního kloučka, je plně kojen. Do 3 měsíců bylo vše v pohodě, ale pak nám přestal kakat. Prdíky jdou krásně, prdí jako starý chlap, ale už 10dnů nekakal. Dr. říkala, že o nic nejde pokud prďánkuje, ale mě se to moc nezdá. Prosím poraďte co dělat. Děkuji

prdíky

(zdena,27.03.2009, 27. 3. 2009 14:18)

Takéje dobré když kojící maminka místo jedné mléčné stravy jí brokolici uvařenou na páře, je v ní dostatek vápníku a nejsou po ní u miminka prdíky.

Prdiky

(Daniela, 25. 2. 2009 9:20)

Zdravim,my měli od malička velike problemy jak s prdiky,tak s kakanim a dokonce nam taky pěnilo.Vyzkoušeli jsme vše od Sab kapek až po probioticke a vubec nic nepomohlo.Byli jsme zoufali ato od tretiho měsice nam sly dotoho zuby tak jsem někdy neveděla co dřiv.Ruzna vyšetřeni ukazalo že je vše v pořadku.Mame 6měsicu a je to lepši.Asi před měsicem jsme vysadili kapky co jsme poživali a zdalo se mi to doknonce trošku lepši.Ale rek.rourku jak je třeba použivame.A to zatim jen kojime.Jak už bylo řečeno je třeba hodně trpělivosti a lasky.Každe miminko vše zvlada jinak.Přeji pěkny den

Prdíky

(Jiří, 15. 2. 2009 9:27)

Zuzano,nejsem sice zkušená maminka ale tatínek.
Co se týká masírování bříška, je potřeba ne jenom hladit ale zabořit prsty MÍRNĚ hlouběji, až jsou cítit bublinky a ty se posunou. Pak re. rourka. Nebojte se, že se děťátko pak samo nevykaká při používání rourky. To jsou jen výmysly.
(avšak je třeba používat jí s rozmem)
Takže prdíky se dají v poho zvládnout ale křeče v bříšku se musí přečkat.
Je důležité aby jste se s manželem u miminka střídaly a to i v noci. Naberete trochu psychických syl a ty jsou v tomto případě velmi potřeba.

Náš Vojtíšek měl velité problémy (bolesti,kroucení,pěna,průjem).Probio. kapky nám byly naprosto k ničemu, ani jsme je nedobraly.
Teď mu jsou 2,5 měs.a po bolesti není ani vzpomínky.
Takže vydž a přejde to.
Všimni se jak na fórech maminky zoufale píšou o prdících ale většinou je to první dva až tři měsíce.
Vyzkouší naprosto všechno až to pak samo odplyne.
Přeji hodně sil.

Prosím o radu

(Zuzana 14.2.2009, 14. 2. 2009 19:32)

Mám měsíčního syna,trpěli jsme prdíky a bolestí bříška,po poradě s doktorkou jsme přešli z Beby na Nutrilon komfort,koupila jsem probiotické kapky,dáváme též Sab Simplex,masírujeme bříško,děláme tygra,letadlo,cvičíme,ale nevede to k ničemu,jsem už zoufalá,papá,kaká,ale nechce spát,je neklidný,chvilku usne ne mně,sotva ho položím je zle,právě teď prokřičel skoro od dvou hodin odpoledne,je púl osmé večer a mám ho uklidněného asi pět minut v náručí,doktorka řekla,že prospívá a bříško,že má v pořádku,ale já se asi zblézním,jsem už tak zoufalá a utahaná,nevyspalá,prosím zkušené maminky,poraďte co mám udělat,aby přetal tak silně plakat,jsem bezradná.

Probiotické kapky (Biogaia) 682,50 Kč

(Jiří, 29. 1. 2009 21:35)

Dobrý den vespolek,o probio. kapkách jsem se dozvěděl z internetu a po zoufalých stavech syna jsem kapky zakoupil. Skvělé zkušenosti maminek mne okamžitě přesvědčily. Ale po vykapání jedné lahvičky nedošlo k naprosto žádné změně a ještě dvě kamarádky které je také koupili, měli tu samou zkušenost.V příspěvcích o úžasných vlastnostech kapek se na mnoha místech objevuje stejná IP adresa tedy promo.

Pomohla nám jedině re.rourka, masáž,trpělivost,láska.
A ještě maličkost.Kapky stojí na Slovensku polovic, takže u nás se vydělává na lidském utrpení.

Jelikož jsem živitel rodiny, tak synovi mohu věnovat pouze zlomek času než moje žena. Ale i přesto si umím představit jak to vy maminky máte těžké.
Přeji vám sílu a dobré zázemí.

sama se nevykaká

(Katka, 27. 1. 2009 14:45)

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak své tříměsíční holčičce pomoci aby sama kakala. Je plně kojená,prdíky nás trápili dřív ale dáváme malinko fenyklového čajíku, já sama se prolévám kojícím čajem od Lerosu a fenyklovým čajem a ještě dávám probiotické kapky, takže prdí dostatečně ale sama nekaká. Vím, že kojené dítě kakat nemusí i několik dní ale ona se svíjí bolestí a fňuká někdy až brečí a musím jí pomoci rektální rourkou. Po té se vždy vykaká a je toho šíleně moc, kolikrát si s manželem říkáme, že se to do ní nemohlo ani vlézt.Když jsme nasadili probiotické kapky, tak hned první a třetí den se vykakala sama až tak, že to proteklo až na dupajdy a hrčelo to v ní jako v potrubí a od té doby nic. Kdyby se nesvíjela, tak bych si myslela, že je vše o.k. a nepotřebuje to ale ona chudinka trpí a bez rektální rourky by se utrápila. Děkuji moc všem za jakoukoliv radu. Můj mail: katka.p.f@seznam.cz

prdiky

(Daniela, 27. 1. 2009 12:07)

Srdečně zdravim,pročitala jsem si co na ty prdiky a kakani a koliky pomaha.Mam 5měsičniho plně kojeneho a zdraveho chlapečka.Od narozeni trpime bolesti břiška a prdiky a taky problemy se sam vykakat teda jak kdy.Vyzkoušela jsem ruzne masaže,masticky jako pupik a jine,kapky od sabu až po probioticke a nic.Nic nepomaha.Dost je čiperny a hybe se jak divy ale kakani a prdy moc nejdou a to tlači jak divy.Spiš vytlačime kupu čuranek.Nevim čim to je byli jsme i na vyter protože mu pěnila stolice ale je uplně v pořadku.Taky nejim nic nadymaveho atd.Spiš si připadam že někdy už nic nejim.Dost ho to budi ze spani a plače ale hadička zatim pomaha nejvic ale nechci aby si nani zvykl.Se starši dcerkou jsem měla taky takove problemy a přešlo to až po dvouapul letech.Radabych kdyby pomohlo něco dřiv.Určitě jako každa milujici a starostliva maminka přeji pěkny den

koliky

(mishka, 15. 1. 2009 17:50)

Ahoj,ráda se podělím o svoje zkušenosti, mám 5.měsíčního chlapečka a koliky ho trápily asi do 2.měsíců, nezabíralo nic, masáže, teplé obklady,cvičení,Sab Simplex,možná pak trochu Baby Calm, ale nejvíc zabralo, když jsem začala já pít probiotické nápoje, jíst hromady jogurtů s bifido kulturou a různé kefíry a pod., a taky vlákninu! nechtěla jsem do prcka už hned od narození nic dalšího cpát, tak jsem začala u sebe! taky pomohlo, že jsem pila litry feniklového čaje, přidávala do jídla kmín a fenikl a hodně pila (vodu a čaje), (samozřejmě jsem nejedla vůbec nic nadýmavého, nejčastěji se na jídelníčku objevovala rýže s dušenou mrkví..) najednou koliky ustaly a teď máme veselé miminko :-) no a pak taky pomohla rektální rourka, tu jsme používali ale jen pár dní, pak se prcek naučil sám prdět a teď už ho nic netrápí..

prdíky a kakání

(Dája, 15. 1. 2009 10:37)

Tak nám pomáhá když jím jídlo s přidaním Kurkumy, pak se mimi krásně vykaká i 2x denně, a pokud se vykaká ještě před spaním potřetí tak je klidná noc, ale pokud to nezvládne tak se budí prdíkama a nevyspíme se ani jeden.

Re: Nejstastenjsí miminko v okoli

(Lucie, 6. 1. 2009 18:05)

Ta kniha je opravdu úžasná, také jsem z ní hodně čerpala, nemůžu si ji vynachválit, moc dobře se čte a našemu chlapečkovi taky metody v ní doporučené moc pomohly.

Nejstastnejsi miminko v okoli

(Světlana, 5. 1. 2009 14:49)

mam ted uz pulrocni dceru,kdyz nas asi ve 2tydnech zacali zlobit prdiky,tak sem od kamaradky dostala knihu,,Nejstastnejsi miminko v okoli"a muzu ji jen vychvalovat!pan doktor Harvey Karp tam vysvetluje,ze to nejsou jen prdiky,ale ze de spise o to,ze se dite nedokaze vyrovnat s porodem,ze se narodilo(psychycky)moc brzo a vice vyzaduje kontakt s matkou,pise,ze by se takove dite melo hodne chovat,zavinovat,houpat atd...vse sem vyskousela na sve dceri a ybla to uzasna zmena!pripadala sem si teda jako indianska maminka,kdyz sem cely den nosila v satku mimco a vecne sem ji mela nalepenou na prsu,ale byla klidna a neplakala a kolem 3mesicu,se ze dne na den uklidnila!a i prez den spala v postylce,to sem do te doby nezazila!jediny s cim byl problem,tak nam trvalo,nez sem ji prestala zavinovat,parkrat sem ji nechala rozvazanou,ale porad sebou skubala a nemohla spat,tak sem ri rekla,ze az bude chtit spat volne tak si rekne a opravdu v 5mesicich mi zacla brecet kdyz sem ji zavazovala a kroutila se,tak sem ji nechala jen volne ruce a postupne sem ji to povolovala,ted mam doma klidne a spokojene miminko!

Probiotické kapky

(Patt, 4. 1. 2009 19:51)

do jaké míry to je nebo není promo nemohu soudit, protože diskuze na jiných webech nesleduji. Pro jistotu jsem koukla na IP adresy chválících maminek a ty se neshodují. Takže si vyberte, možná to promo je, možná jsou to jen spokojené maminky, které přidaly svůj názor. Mazat kapky z diskuze určitě nebudu, protože vím, jak moc dokáží koliky potrápit a pokud kapky pomáhají, mají tu určitě své místo.

Probiotické kapky

(Leadersvoice, 4. 1. 2009 19:08)

Paní/slečna Darča je z PR agentury, která se stará o propagaci probiotických kapek, tak pozor, jejáí názor je silně stranný! (tím neříkám, že by kapky nefungovaly, jen pozor na to, co konzumujete!) copak jste si nevšimly, že ve všech diskuzích na netu kde se baví o prdíkách, kolice atd. je vždy velice přesvědčivý diskutér/ka, který/á řekne jak jí kapky zabraly a pak pod tím několik řádek pod tím, a pár hodin nebo dní je dalčí příspěvek, který podpoří tvrzení? A vy jdete a kupujete... jako ovečky, jako ovečky... angličané tomu říkají sheeples.... a proč to děláte? Co kdyby to fungovalo, že (já netvrdím, že ne), takhle se pomocí PR (=public relation) řeší launchování (=zavádění) nového výrobku na trh, nebo také jeho podpora (promo), pokud nemá inzerent dost peněz na velkou reklamu nebo zvolí jako nosné PR články na webu v printu a podporu v diskuzích (tam se přece inforumuje klientova cílová skupina, nicht wahr?)
"Darčo", děláš to blbě, jsi moc čitelná ve všech diskuzích... to promo smrdí jako bejk...čest práci.
Polemizovat nebudeme, že Darčo... tím bys totiž potvrdila, co píši... :-)

prdiky

(Sasa, 1. 1. 2009 22:21)

mam 3 mesicni holcicku,kolika nas trapi asi od 3tydne,nic ji nepomaha,masaze,caj fenikl,teple obklady,jsou to 3dny co jsem koupila probioticke kapky,zatim zadna zmena,ale slysela jsem na ne samou chvalu,tak doufam,ze treba za par dni bude lip.

Bolení bříška

(Lucie, 11. 12. 2008 13:11)

Mám 2,5 měsíčního chlapečka, jeho bolesti bříška jsou takovéto - vždycky k ránu, tak kolem 5 hodiny ho začíná bolet bříško, nepláče, jen stále tlačí. Začalo ho to trápit k od 1. měsíce, teď už mi připadá, že to pomalu odeznívá, že už to není takové silné jako ze začátku, snad to po třetím měsíci přejde úplně. Mám dva dotazy:
1. Taky jsme koupili probiotické kapky, dávala jsem mu je na noc, aby ho to ráno netrápilo, užívali jsme je týden a pak byl klid, jenže když jsem mu je po další 14 dnech chtěla znovu dát, ouha lahvička je prázdná, tak mě to pěkně naštvalo, stojí nemalou částku, že. Přece jsem za týden nemohla vykapat tu lahvičku!!! Máte s tím někdo podobné zkušenosti?
2. A druhý dotaz je k polštářku s třešňovýma peckama, teď tedy používáme polštářek, když už kapky nemáme. Chci se zeptat, jak dlouho ho necháváte miminku na bříšku, příjde mi, že je celkem těžký. Malého ale žádné krátké nahřátí neuklidní, prostě mu ho dám na bříško a spinká s ním dokud mu polštářek nevychládne, mám z toho ale špatný pocit, abych mu nějak neublížila. Co myslíte?
Předem díky za odpovědi. L.

Probiotika

(Siminka, 3. 12. 2008 14:35)

Mojí dcerce jsou dva měsíce. Koliky jí trápily neuvěřitelně. Několikahodinové pláče až zajíkání konče třeba i vyblinkáním celé dávky jídla. Zkoušeli jsme vše, masáže, cvičení, Pupíka, teplé na bříško, Sab Simplex, Baby Calm. Pomáhala jen rektální rourka (dle doktorky nevadí použít jí několikrát denně). Když už jsem byla zoufalá, koupila jsem Probiotické kapky (650Kč), 5 kapek každý den a po 14 dnech užívání mám doma úplně jiné miminko. Jsou perfektní.. Jinak info ze semináře lékařů: účinnost kapek Sab Simplex je cca 6% a Probiotických kapek cca 70% a to už je rozdíl.

Kolika

(Marika, 19. 11. 2008 17:41)

Mám 9 týdenního chlapečka a prdíky se nám objevili až ve 3 týdnu. Bohužel je máme doteď - dostali jsme kapičky Sab Simplex - vůbec nezabraly, teď dávám kapičky Babycam a ty mají určitý účinek, jinak mažu bříško flatulinem. Chci se jenom zeptat, zda ty probiotické kapky mohu dát svému drobečkovi, v lékarně mi řekli, že je na to ještě malý. Děkuji pokud mi někdo poradí.

Kolika

(Lucka, 8. 11. 2008 10:57)

Souhlasím s Darčou.Na koliku spolehlivě zaberou probiotické kapky.Bylo to jako zázrak.Doporučila jsem je i kamarádkám a společně šíříme jejich slávu.Jsou drahé,ale máme zatím 100% úspěšnost účinku.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »