Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

Koliky po kojení

(Jana, 7. 1. 2010 13:19)

Jitko,zkuste Baby Calm,nám on jediný pomohl..A cvičit,chodit,hadičkovat...Už nás to trápí 3 měsíce..:-(

Koliky po kojení

(Jitka K., 27. 12. 2009 20:03)

Prosím Vás o radu,máme 7 týdeního chlapečka a problémy se svíjením po kojení máme už 3 týdny.
Vždy když dokojím,někdy se uprdne,ale i přesto se začne svíjet bolestí,vzpírat a brečí a brečí.. Asi po 1/2 - 3/4 hodině přestane ale nespí,usne až chvilku před tím než má znovu papat(budím prav. po 3 hod., protože měl problémy s váhou.) Zkoušely jsme Sap simplex,teď máme druhý týden probio.kapky,ale neděje se nic.Nemám třeba moc tučné mléko a on to nemůže hned strávit?Moc prosím o radu maminku,která si tímto prošla a poradila mi,jak malého těchto bolestí odprostit.Můj mail: jitka.patrik@seznam.cz

Kroucení, tlačení

(Veronika, 18. 12. 2009 12:56)

Dobrý den, mám 7 denní Esterku, která se při krmení kroutí (kojím) a po krmení vždycky začne takový řev, začne natahovat nožičky (takže ji je nemůžu skrčit k bříšku, abych ji ulevila) a ten pláč je drsný. Doktroka mi poradila sab simplex. V létaku je info, že je to od 3. týdne a ani tam není, jak často se dá dávat. Nemáte někdo zkušenosti? Zkoušíme i masáže(noc, den, od bříška k tříslům a pak nožičky k bříšku), někdy to pomůže, ale masírovat ji po kojení nemůžu, tak nevím, co mám dělat. Jinak z jednoho prsa kkojím přes klobouček, z druhého norálně. Snad to nemá na ni taky nějaký vliv.
Díky moc za informace. Pěkně svátky všem, veronika

Nám pomohly kapky Emulips

(Kamila Lajčáková, 7. 11. 2009 22:05)

Dobrý den, my jsme vyzkoušeli úplně všechno, dokonce probiotické kapičky, které stojí 600,-. Pak jsem začala brát kapičky Emulips na úpravu váhy po porodu - 100% přírodní a protože upravují zažívání, tak už po 3 dnech moje kojená holčička začala krásně prdět a bříško už jí vůbec nebolí:-)Pokud budete chtít, napište mi o informace: kamila.lajcakova@seznam.cz

probiotické kapky

(Markéta, 12. 10. 2009 14:20)

Taky jsme koupili asi tři balení jsme využívali,absolutně bez účinku, jenom o pár set korun lehčí peněženku jsme měli....nám pomohl až nutrilon comfort.

probiotické kapky

(fillomena, 10. 9. 2009 13:16)

lidičky tyto kapky jsou daleko levnější na slovenku a polsku!!!!!!!!!!!!! 200,--300,-Kč!!!

koliky, prdíky, bolesti bříška

(AlenaP, 2. 9. 2009 10:25)

Zdravím všechny maminky s miminky s prdíkama J My bojovali s bolestmi bříška několik měsíců a měli jsme problémy s kolikami. Řešila jsem to s naší dětskou lékařkou, která mi doporučila Bebu Sensitive. A o dost se to zlepšilo. Tak můžu doporučit.

Koliky

(Vlasta, 25. 8. 2009 20:33)

aHOJKY, nám jsou 2 měsíce a taky si užíváme s prdíky a bolestmi bříška.Malá se nemohla cca od 14 dní věku vykadit,pořád plakala,doktoři mě říkali,že to jsou klasické střevní koliky,které časem přestanou(chabá útěcha pro mě,když jsem viděla jak Babu trpí),nedalo mi to,šla jsem k jiné doktorce a ta do Barunky šáhla a zjistila,že má zůžený prstenec a že v souvislosti s těmi kolikami je to pro ni ještě těžší,pač to nemůže vytlačit přes úzký řitní otvor. Jezdíme do proktologické poradny,tam nám daly takovou kovovou tyčku a tou jí prdelku musím roztahovat...ale je to už lepší,i já dokážu posoudit,že se jí to krapet roztáhlo. A jinak...je Barča plně kojená,jen občas si dá trochu čaje( nechce se jí pít z lahve,nechce ani dudana...jenom prso :o),mimo jiné jsme zkusily i SabSimpex,rek.rourku,čajíky,a teď máme nějaký další svinstvo,co se musí dávat do čaje pač to musí zničit nějaký bakterie který si jí nakonec z toho všeho usazují ve střevech.....držím palce všem,co zažíváte něco obdobného,je to náročné,ale dá se to :o))

Prdíky

(Zlatka, 27. 7. 2009 21:03)

Tak jak sem tu již psala, měli sme s prdíkama šílen=é trápeníčko, pak sem dostala radu abych si koupila BabyCalm je to od prvního měsíce miminka a můžu říct, že nám to opravdu pomohlo. Taky sem koupila feniklový čajík, ale to bylo bez účinku. Jinak teď je malá na Nutrilonu, páč sem měla hladové mléko a teď už nemám žádné a problémy s prdama jsou úplně pryč. Teď se občas jen nemůžeme vykakat, takže malá tlačí jako o život chudinka. Jinak spánek se nám zlepšil o 100 procent a chování už také neni za potřebí. Chovám jen když ji opravdu něco trápí a nebo se chce pomazlit stejně jako já, takže i když sme od začátku chovali rozhodně si na to nezvykla. A pokud jde o brečení, rozhodně ji nenechávám dlouho brečet, v jejim věku to má vždy nějakou příčinu jak sem se přesvědčila když sem ji chtěla nechat vybrečet. Pokud dlouho brečí, tak je může něco trápit a když jim od toho trápeníčka nikdo nepomůže tak únavou z breku usnou ale i s tim trápeníčkem, to je moje zkušenost. :0))))

Prdíky,kroucení,bolesti bříška

(Alča, 25. 7. 2009 14:33)

Zdravím všechny co mají podobný problém,je to strašně ubíjející a stresující koukat na ty trpící prdelky jak se kroutí a brečí :( my jsme taky bojovali s prdíkama, vyzkoušeli jsme vše možné,sab,babycalm,masáž bříška,nahřívání bříška,mastičku flatulin a stejně nic nám nepomohlo, každé miminko je individuální a jedinečné někomu stačí málo a je po bolesti,někomu nepomáhá nic.Do tří měsíců jsme kojili teď už dáváme nutrilon,známá nám doporučila flaštičku na mléko od Dr,Brownse a musím říct že je to opadstatě a mnohem lepší máme jí teprve druhý den a už jsou vidět výsledky:) pokud už nekojíte či dokormujete tak vřele doporučuji,dá se koupit v lékárnách někde i v dětských obchůdkách,najdete ji na stránkách www.drbrowns.cz Mějte se krásně a hodně zdarů bez bolestí :)

prdíky, přejedení a vše kolem

(Lucka, 15. 7. 2009 13:28)

Na prdíky nám nejlépe pomohli 1)kapičky Sab simplex,
2)masáže bříška (v směru hodinových ručiček kolem pupíčku, pomalinku) - občas, když bylo nejhůř, tak jsem zapnula i fén a foukala mu teplíčko (ne horko) na bříško a přitom masírovala - přes oblečení to šlo lépe (dupačky)..
3)pila jsem fenyklový čaj a samozřejmě nejedla nic nadýmavého (cibule, hrášek, teplé pečivo a další podobné věci, ani ostrá jídla ap.)
PŘESTOŽE JSME PRDĚLI A KAKALI NORMÁLNĚ, MALEJ POŘÁD TLAČIL.. (bylo to čím dál horší, tlačil už i u krmení a vůbec skoro celý den, spal třeba jen 10minut nebo půl hodiny a bylo to tu zase, tlačil a plakal a nemohl spát.. Byla jsem šíleně utahaná a nezdálo se mi to, tak jsem šla k doktorce - ta mi ale řekla že je to normální, že na to kluci trpí apod. jo a taky že ho mám chovat, což jsem zjistila že sice trochu pomáhá, ale není to správné (ve všem nám jen uškodila a špatně poradila), ALE MĚ SE TO POŘÁD NEZDÁLO, TAK JSEM ZAŠLA K JINÉ DOKTORCE A ZJISTILA, ŽE SE MALEJ PŘEPÍJÍ.. TAKŽE JSME MUSELI DODRŽOVAT MINIMÁLNĚ 3HODINY ODSTUP MEZI KRMENÍM, PAPAL JEN 10MINUT (NĚKDY I MÉNĚ), MUSELA JSEM HO PŘES DEN NĚKOLIKRÁT DÁVAT NA BŘÍŠKO (DOKUD SE NEBUDE SÁM I OTÁČET) A SAMOZŘEJMĚ JSEM POŘÁD KAPALI KAPIČKY A MASÍROVALI BŘÍŠKO A TEĎ JE MU MNOHEM LÉPE!!!!!!! SPÍ KRÁSNĚ I 6 HODIN V NOCI. JE MU MĚSÍC A JSME ČÍM DÁL SPOKOJENĚJŠÍ A OBA SI KONEČNĚ ODPOČINEME :O))
Takže pokud děláte vše, co je tu v těch radách psáno a pořád trpíte, tak zkuste hledat jiný problém miminka.. nikdo nám to neporadil, nikde jsme nečetli že by takový problém mohl nastat, jen se mi to nezdálo a nevzdala jsem to a ptala se a ptala až jsme narazili na super doktorku, která nám perfektně poradila a moc pomohla. Mimochodem ještě k tomu chováni, miminko si na to moc zvykne a některým už potom nepomáhá ani to chování a hlavně i vy jste strhaní, protože jsou čím dál těžší.. tato doktorka mi řekla, že hned po krmení (přes den cvičení ap.) mám dát miminko do postýlky a nechat ho klidně i 20minut brečet, dát mu jen dudlíčka a mluvit na něj, že je to sice drastické, ale že za těch pvních 14dní, kdy si zvyká na nový režim, jsme vlastně díky původní doktorce vše zkazili (hlavně to chování ap.), tak že je to teď jediný způsob jak si zvykne dodržovat vše správně - papání, spinkání ap. - první den to sice bylo drama = opravdu hodně brečel, ale pak asi sám zjistil že je mu mnohem lépe a teď jsme oba spokojení!
Držím vám všem pěstičky, ať je vám také lépe a rady vám pomohou! Hezký den, Lucka

Čaj na prdíky

(Leona Stržanovská, 6. 7. 2009 20:54)

Dobrý den,
byl mi doporučen fenyklový čaj,v lékárně ho seženete granulovaný.Docela pomáhá,ale nesmí se pít stále,jinak má podle mě opačný účinek.

Větříky

(Denísek, 1. 7. 2009 13:22)

Nám taky mála ve 2. měsících řádí.Celý den pláče kvůli bříšku, ale v noci spinká jak andílek.Taky nám nezabralo nic-od kapek po mastičky.Naše problémy vyřešila až rada mé babičky, která mi poradila ji při pláči dávat fenyklový čajík.Máme zakoupený od Hami, který je nasládlý takže malé i víc chutná ale na noc musíme dávat obyčejný.Vždycky se po něm užasně vyprdí a zase se směje na všechno kolem:D

prdíky

(Zlatka, 28. 6. 2009 12:38)

Ahojky všem. Mám 2 měsíční holčičku a trápení s prdíkama máme také. Je to šílené, pomalu nic nám nepomáhalo až na feniklový čajík, ale potom má zas zelenou stolici, tak nevim zda v tom pokračovat. Díky prdkíům nám vůbec nespí a celý den propláče, docela k uzoufání. A navíc si zvykla na houpání, takže pokud neni po jejim, tak řve a ne a ne přestat. S tim si vůbec nevim rady :0(... Mohl by mi někdo poradit, příjde mi nesmysl ji nechat vyřvat, bojim se aby neměla tu kýlu, ale pokud ji nevezmu a nezačnu houpat, tak nepřestane. Předem děkuji :0)

kolika

(Markéta, 21. 6. 2009 11:17)

TAk se přidávám k těm co mají trápení s dětmi a jejich kolikou mám 2,5 měsíčního syna a zhruba od 1 měsíce máme silné koliky, zdá se mě že to začíná být čím dál horší vyzkoušeli jsme všechno od Sabek , homeopatik,přes různé olejíčky teď máme druhé balení Probiokapek , ale nezdá se mě že by se to zlepšovalo. Piju kojící čaje, meltu, Caro a cvičíme no a pořád plače teď i u kojení. Přibírá pěkně doktorka říkala že nemám přikrmovat, kaká tak jednou za 6 dnů.Poraďte co dělat, dnes dělám filé posypala jsem ho kurkumou když jsem se tu dočetla že je dobrá na prdíky.

Flaška

(Katka, 17. 6. 2009 11:17)

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jak naučit 5 měsíčního syna na flašku.Mam spoustu flašek a žádnou nechce.Ale jak jí otevřu a dám dudel pryč tak se po tom sápe a baští takto.Tak nevim.Děkuji

......

(iveta, 3. 6. 2009 0:31)

Dobry vecer rada bych se vas zeptala mam doma trimesicniho synka a uz asi mesic pije z lahve nez se prichyti tak zacne strasne brecet uplne se prici a nekdy se neda ani uklidnit.muzete mi poradit co mu je?

Sase

(Zuzi, 6. 5. 2009 21:49)

Tak to preji mnoho zdaru. Nas malej kdyz mel zacpu a nepomahalo ovoce, tak stacilo dat o neco ridsi ryzovou kasi, napr. HAMI s jiznim ovocem a bylo o prujem az ke krku postarano:-D:-D:-D

prdiky

(sasa, 5. 5. 2009 13:11)

ahoj vsem,maly je 7mesicu,od zacatku bojujem bud s kolikou nebo prdikama a co jsem zacala davat prikrm,tak i ze zacpou,nejaky kapicky,cviceni,hadicka,nahrivani ji nepomahaly,ja jsem nejedla nic po cem by mohla takovy problemy mit,ale mela je.Nedavno mi segra poradila at si v lekarne koupim cipky SPASCUPREEL S (homeopatika)jsou proti krecim v brisku spojene ze zacpou a prdikama,musim ric,ze to je prvni vec ktera nam pomaha a daji se pouzivat dlouhodobe.Tak snad to uz bude jen lepsi..

JARCE

(Zuzi, 5. 5. 2009 10:47)

Opravdu je to OK, kdyz prdi, je to v pohode, znamena to, ze je pruchodnej - nam malej taky spotreboval vsechno mlicko a nekakal a ted... je mu 9 mes. a po prikrmech je jak prutokovy ohrivac!:-D


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »