Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

prdiky

(Radka, 31. 10. 2008 20:43)

Mam 3 mesicni dceru,ktera od narozeni trpela strasnymi kolikami,dokonce byla 3 dny v nemocnici.Prvne jsme kojily v nem.presly na Nutrilon a doma jsme s tim pokracovaly,ale koliky byly stale.Rvala a rvala nic nezabiralo.Vyzkousely jsme uplne vsechno,cviceni,masaze,vanu,fenykl a nic.Az nakonec jsme koupily Nutrilon Omneo a probiotickou kulturu v prasku kterou jsem ji zacala davat do kazdeho mlika>spicku noze< a stal se zazrak mala nejen ze nema zadne vetry ale od 8 tydne zacala spavat od pul sedme vecer do pul seste rano pak dostane flasku a spi do pul jedenacte.No co vic si muzu prat?Musim jeste dodat,ze bydlime v Holandsku a nevim jestly to mleko a ten prasek je u nas k sehnani.Jmenuje se to ABC-dophilus powder stalo to 26 euro.Kdyby chtel nekdo jeste neco vedet bliz klidne napiste ja vim jake to je kdyz miminko place a sviji se a vy nemuzete nic delat d.radka@seznam.cz

Probiotické kapky

(Darča, 25. 9. 2008 16:53)

Nám taky výborně zabraly Probiotické kapky. Konec pláče bylo asi po 3. dnu užívání. Od té doby máme od kolik klid :)

prdíky

(michitka, 22. 9. 2008 9:12)

Na prdíky máme u našeho chlapečka:) vyzkoušeno také vše co se tu píše. Nejhorší byl první měsíc pak už to bylo čím dál lepší. tzn. že řvaní celý večer od 17h-22h ustupovalo a koliky přicházeli jen prákrát denně...stále nejím nadýmavé potraviny a dáváme kapky babycalm. teď budeme mít 6měs. a masáž bříška dělám vždy večer po koupání a když si vzpomenu při přebalování...ale i přesto že prdíky nás už moc nezlobí tzn. že když už přijdou a nejdou ven, stačí trochu pocvičit a jde to:) = kakali jsme 1*za 11dní a když 1*za týden tak to byl svátek! než jsme začali od září plavat. co chodíme 1xtýdně do plavání - kakáme každý den?! a tím pádem nemáme ani problémy s prdíky -to je na tom to nejlepší !!!!

Kojenecká kolika

(ewka, 7. 9. 2008 12:37)

Už ani nevím co to je. Taky jsme si tím prošli, ale já sáhla hned po Probiotických kapkách a během pár dnů jsem měla doma zase usměvavé miminko :)

kolikapr

(Iveta, 10. 7. 2008 11:27)

PROSIM O RADU NA KOLIKU

Kakání

(Radka, 6. 7. 2008 14:06)

Nevím, jestli to tu patří, ale mám syna, který měl 6 měsíců 24.6. Má problémy s kakáním, kadí tak jednou za 3-5 dní, a fakt se nadře, aby to z něj vylezlo... Čtu, že se dává jablíčko do pokrmů na to. Když ale jí zatím jen zeleninu, a teprve příští týden začneme dávat maso, tudíž ovoce ještě nedostal, můžu mu jablíčko přidat do oběda? Nebo poradíte něco jiného?
MOc díky.
Radka

Prdíky

(Zuzka, 7. 6. 2008 19:39)

Máme dnes 4 měsíčního chlapečka a prdíky byl náš problém už 3den v porodnici.Zkoušeli jsme Sab,BabyCalm,čaj pro kojící matky,fenyklový čaj a nic nepomáhalo.Vyzkoušeli jsme masáže,potírání bříška,nahřívání a nošení na tygříka,teploměr do prcinky,ale bez výsledku-malý plakal a plakal,jediné co ho utěšilo-když jsem ho chovala.Nakonec mi kamarádka poradila Probiotické kapky,malá lahvička ve žluté krabičce.Cena sice 600kč-ale u nás 100% účinek.Malý byl spokojený a od té doby krásně prdíkuje i kaká.Tak držím všem palce.

Prdíky

(Zuzka, 7. 6. 2008 19:29)

Prdíky

(Katka, 27. 5. 2008 10:00)

Už máme naštěstí za sebou období, kdy nás bolelo bříško, ne a ne se vyprdíkovat.Prý na trápení s prdíkama trpí víc kluci, ha ha :-).Tak přišel na řadu Sabík, ten nám ale vůbec nepomohl, ba naopak, naše trápení ještě umocnil :-((. Tak jsem koupila pytlík v DMku s peckama a kapičky BabyCalm a od té doby byl klid :-)), občas jsem jí i nechala spinkat na bříšku. A Kája prděla o sto šest :-)).Chce jen najít to, co zrovna našemu sluníčku bude vyhovovat.Tak maminky...pevné nervy a nebojte, jde jen o pár týdnů, než mimísek nabere víc síly a sám ty otravný prdíky "vykope" :-))

prdíky

(Janaska, 13. 5. 2008 9:24)

Mám 5 týdnů starého chlapečka, prdíky nás opravdu trápí, zkoušíme všechno co je shora uvedeno, všechno ho celkem uklidní, v náručí usne hned,když ho položím do postýlky hned začne plakat, když je nejhůř nechám ho usnout u prsa u sebe v posteli. Přes den ho dávám do pytle s polystirénem, hodně hřeje a může tam spinkat v klubíčku. Co se mi zdá zatím nejlepší je čaj od Hami pro celkovou pohodu, vždy tak 3 ml stříkačkou před kojením-dávám ho i na noc. Samozřejmě dávám kapky SAB, masáže Pupíkem, cvičení, trubičku atd.Každopádně to chce trpělivost a vydržet-zatím se mi to zdá nekonečné...

prdíky v autosedačce

(Dáša, 16. 4. 2008 12:24)

Nám se u syna osvědčila poloha na bříšku na předloktí - letadlo nebo tygřík, a pak taky autosedačka. TAm byl většinou spokojený,nožičky pokrčené, dobře se mu prdíkovalo. Já se snažila omezit čerstvé pečivo a nadýmavé věci.
Stejně jsme docela dlouho bojovali, ale co mu ještě pomohlo, tak pravidelné kojení ne dřív jak po 2 hodinách přes den, v noci jsme problémy neměli.
Naopak se mi neosvědčil fenyklový čaj (pila jsem ho já) , po něm to bylo ještě horší..

Prdíky

(Lucka, 5. 3. 2008 20:59)

Na prdíky se mi osvečil gymnastický míč. Dám drobečka do zavinovačky, sednu si s ním na míč a lehce se pohupuju. Moc se mu to líbí a většinou při tom i usne.

Nekakání

(Hanka, 27. 12. 2007 22:53)

Ahoj Vero, také mám děvčátko a také nekaká. To ale u plně kojících dětí nevadí, všechno mlíko totiž spotřebuje.Počkej až to vyletí,budeš se divit :-)Hlavně že prdíkuje, to je důležité. Kojení a prdění zdar.

nekakani prdiky odchazeji

(vera, 3. 12. 2007 1:34)

mam dvoumesicni holcicku kojim,ale uz tyden nekakala jen prdi,myslim ze sab simplex nepomaha,kolikrat dene kapete

Kmín

(Klára, 29. 11. 2007 10:05)

Našemu uprděnému broučkovi pomohl odvar z kmínu, který uděláte tak, že povaříte kojeneckou vodu se špetkou kmínu (přiměřeně), necháte vychladnout a podáváte cca 1.5 ml nebo 2 ml před každým kojením. Nám se osvědčilo podávání stříkačkou rovnou do pusinky a stačilo přes den.Dělala jsem to už asi od třech neděl miminka,kdy nám nic jiného nepomohlo. Dnes máme 3 měsíce a koliku neměl od té doby ani jednou!!!!Krásně sám prdí i kaká....a bez žádných chem. kapek a krémů.Odvar vám vydrží celý den,někdy dva, nemusíte stále vařit nový.

prďousky

(Naďa, 25. 11. 2007 10:51)

mám absolutně nic nepomohlo.kojila jsem. Malý je 5,půlměsíce a ještě si v 5měsících občas na prd zanaříkala.I přes to že jsem se hodně omezovala v jídle a zkoušely jsme co se dalo,takže jsme si to užily se vším všudy,jo rekt.trubička se vždy ucpala a po sab simplex jsme měli koliku na 16dní byla to hrůza,bříško měla jak kámen,ale už je to za námi teď už pořád jen při tom zvedá nožky nahoru

Prdíky

(Alena, 30. 10. 2007 17:14)

Mám 6letého chlapečka a 8měsíční holčičku
a musím říct, že s prdíky jsme neměli problém.Syna jsem nekojila, ale dceru ano.Říká se také,že na prdíky trpí hlavně chlapci,ale co mohu doporučit a nebylo to v žádném příspěvku jsou VÝVAROVÉ POLÉVKY z kostí a masa.Polévky jsou mastné a to je vlastně to co se dostane do mléka a promastí střívka dítěte a pomůže lehkému projití prdíku.Také to že je dítěti teplíčko pomáhá.

prdíky - 3 měsíční kolika

(Pepa, 27. 10. 2007 21:50)

Musím říct, že nám všechny e-poradny moc pomohly v prvních měsících. Když se malá v bolestech svíjela a řvala pláčem který žádného člověka nemůže nepřivést k šílenství uklidňovaly nás příspěvky zkušenějších. Dnes (po 3 měsících) můžu říct: pomohla nám hlavně rektální trubička, i 15x denně. Bez ní se vůbec nebyla schopná vyprdět a vykakat. Dnes kaká úplně sama (bylo to ze dne na den) a žádnou závislost si nevypěstovala. Používali jsme Sab Simplex a šetrnější stravu Nutrilon Comfort. Po 3 měsících jak když mávne proutkem všechny problémy skončily. Asi hlavně proto, že je malá už dost silná a hýbe se, což pomáhá peristaltice.

prdíky a kolika

(Pavlína Kollerová, 26. 10. 2007 20:30)

Našemu synovi nic nepomáhalo jen ho v noci ve spánku dát spát na bříško a šlo to samo. odně štestí a pevné nervy:-))

Mílo,

(Patt, 3. 10. 2007 9:53)

stolička miminka bývá žlutá, až žlutozelená (dříve se tvrdilo, že zelená stolice znamená hladové dítko, ale naše pediatrička říkala, že na barvě nezáleží - že ta může být způsobena trablemi při trávení) a pokud jde o konzistenci a četnost, tak ta je velmi individuální. Některé dítko kaká i 8x za den (např po každém kojení) jiné nekaká několik dnů (plně kojené dítě údajně nemusí kakat celý týden a je to v pořádku). Konzistence je někdy hutnější jindy řidší, většinou pokud mimi kaká častěji, bývá stolička řidší. Myslím, že se nemusíte obávat, všechno je v pořádku, až se trošku stabilizuje trávící systém, četnost a "kvalita" :-) se zpravidelní, ale v začátku se vše mění ze dne na den. Hodně štěstí a krásné spokojené miminko


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »