Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

Prosím, poraďte

(Míla, 29. 9. 2007 19:22)

Potřebovala bych poradit, jak často a jak má asi vypadat stolička, čerstvého miminka. Kakáme skoro pořád a jen si tak trochu prdne a vyletí z ní taková hodně řídká hmotička. Žlutá. Předem moc děkujeme

Pomoc

(Jana, 9. 9. 2007 12:25)

Nám hodně pomáhá čaj od Hippu - Spokojené bříško - denně vypijeme 100 až 200ml a je po problému. Malá dobře kaká - pravidelně a prdiky už nemáme žádné. A to papáme Nutrilon AR 1.

boleni briska

(Blanka, 12. 7. 2007 12:18)

Kdyz nase mimi trapily bolesti briska (vyprazdnovala se normalne, ale protoze se prejidala, nestihala vse rychle pretvaret), vzdy zabral FEN na vlasy. Nase mala reagovala temer na 100%. Hned jak uslysela zvuk fenu, spokojene usinala i kdyz byl plac pred tim sebesilnejsi.

prdíky

(Pavla, 6. 7. 2007 15:54)

Mám tříměsíčního kluka a koliku jsme zažili dvakrát, bylo to hrozný, trvalo to asi dvě hodiny a zabral opravdu jenom ten pytlík s peckama z třešní.Cvičili jsme, mazali bříško, zkoušeli jsme všechno možný, ale zabral opravdu jen ten pytlík.Ale každej to má fakt jinak, na normální prdíky máme sab-simplex, ale na koliku nepomáhají.Ještě piju čaj pro kojící a fenyklovej.Někdy ho dám po lžičce i malýmu.Tak prdíkům zdar a vydržte.Pa

Prdíky

(Jarka, 22. 6. 2007 21:03)

Mám dvě děti, 5letou holčičku a 2letého Matěje a co jsou to koliky vůbec neznám. Dala jsem na radu mé maminky a od příchodu z porodnice dávala dětem denně pár lžiček fenyklového čajíčku, i když jsem je kojila. Od malička spávaly obě celé noci a to i díky tomu, že spaly na bříšku. počáteční strach z toho, aby se jim něco nestalo, po pár nocích odezněl, když jsem viděla, jak krásně a klidně spí. Ani jedna z mých kamarádek děti na bříško nedáváala, ale také se ani jedna z nich třeba celé měsíce nevyspala. Já dala na radu své mamky a vyplatilo se! Mám ještě 2 sourozence, vyrostli jsme na bříšku všichni! Sestra má 2leté holčičky, dvojčata, dávala de odmala také na bříško a neměla s kolikami nikdy problém, stejně jako já. Na bříšku si totiž miminko bříško zahřeje, prdíky a krky odchází samy a bez pláče a křečí. Takže má rada je,ač to zní v dnešní době, macešsky, spaní na bříšku a fenyklový čaj od malinka.

Prdíky

(Lenka, 19. 6. 2007 17:52)

používáme kapičky sab simplex, řekla bych, že pomáhají mému 2měsíčnímu synovi, ale doktorka mi říkala, že je nemám dávat často. jaké máte zkušenosti? mohu dávat kapičky před každým kojením? díky

Prdíky

(Lenka, 19. 6. 2007 17:48)

Kolika

(Katka, 18. 5. 2007 9:30)

Naši Zuzanku trápilo bříško hned co jsme přišly z porodnice. Po dvou měsících marných pokusů s kapičkami, masážemi, rourkou a nahříváním bříška jsem zkusila dávat jí po lžičkách (lahvičku odmítala) fenyklový čajík HAMI. Stačilo denně 5 lžiček a malá kakala a prděla jak starej chlap :-) Důležitě je aplikovat to pod jazyk, jinak by se moho miminko utopit.

PRDÍKY

(RADKA STRNÁDKOVÁ, 17. 5. 2007 9:52)

MŮJ MĚSÍČNÍ SYN TRPÍ NA PRDÍKY A NIC NÁM NA TO NEZABÍROLO AŽ KRÉM NA PUPÍČEK KTERÝ JSEM KOUPILA V LÉKÁRNĚ JMENUJE SE PUPÍK A JE TO VĚTROVÁ MAST.

Prdíky

(Veronika Pletichová, 30. 4. 2007 21:13)

Naše miminko také trpí na prdíky a docela nám pomáhá vykoupat v teplé vodě.

Bolení bříška nekakání

(Martina, 4. 4. 2007 13:40)

Mám 5-timěsíční holčičku a od 2 týdnů nás trápily křeče a nekakání. Naše Mudr. nám dala Sab simplex,rek. rourku, rady jak cvičit, masírovat a co mám jíst já, jako kojící matka. Nic nepomáhalo a naše malá stále brek (bez problémů 14 hodin v kuse) a nekakala. Ze všech stran jsme slyšeli,že je to kolika, že tím děti trpí a že kojené mimi nemůsí kakat klidně i 14dní. Tato informace mě docela znepokojovala, protože mi to nepřišlo normální, mít příjem a né výdej. po jednou takovém probrečeném dni jsem se vydala zoufalá na pohotovost. Z jedné nás vyhodili, aniž by se přišel podívat lékař, tak jsne pokračovali na další. Tam doporučili změnu kapiček ze Sabu na Lefax. Úleva nastala, ale bohužel trvala jen týden a problémy byly zpět. Přišly Vánoce, které jsme celé probrečeli (celá rodina) protože už jsme byly nešťastný. Na Nový rok to bylo 11 dnů co malá nekakala a strašně brečela. odpoledne jsme vyrazili na pohotovost, na první paní doktorku více zajímala motorika dítěte nežli problém s nekakáním. konstatovala, že kolem pupíku to je neprohmatatelné, ale ať jedeme domů a když se dnes nevykaká, tak ráno k naší Mudr. Tato odpověď se mi nelíbila, tak jsem se svojí 2měsíční dcerou vyrazila na druhou pohotovost. tam začal okamžitý kolotoč procedur - dětský lékař, dětská chirurgie, ultrazvuk bříška,zda je vše v pořádku, opět dětská chirurgie. po tomto kolotoči bylo zjištění, že má plné bříško, z nějakého důvodu se nemůže vyprázdnit, ale zauzlení střev, to nebylo, i když příznaky byly. Chtěli si nás tam nechat na noc, ale nakonec nás pustili domů, s tím že musíme druhý den ráno na kontrolu a zřejmě podniknout znovu kolotoč vyšetření a máme být zbalené pro případ hospitalizace. druhý den nám doporučily mléčná klizmata (dvě 24ml stříkačky polotučného mléka tělesné teploty aplikovat do konečníku pomocí rek. rourky) po dobu min. měsíce a denně 1 - 2 lžičky švestkové přesnídávky (Hipp od ukon. 4.měsíce)nalačno pak KO. a budete se divit, vždy po klizmatu proběhlo do hodinky kakání a naše dítko bylo spokojené.
Doporučuji se nevzdávat a udělat max. pro vaše dítě a né vždy je praktický lékař informován o všech způsobech, jak dítěti pomoci, např. o klizmatech.
Nyní nám je 5 měsíců, nevíme co jsou to prdíky, nekakání a křeče a máme úplně jiné mimi, takové spokojenější.
A jak říkají že nemusí kojenec kakat, tak nemusí, ale nesmí mít záchvaty několikatihodinového pláče a být neklidné.pokud ničím takovým netrpí, tak je to v pořádku.

Prdíky-bolení bříška

(Katka, 2. 4. 2007 8:19)

Mám malinkého doma a taky trpí na bolesti bříška.Co se mi ale nejvíc osvědčilo - přiložit ho vždy při problému k prsu, aby si "dal něco teplého do bříška" a hned přijde úleva s bobanem do plínky. Je to trochu omezující metoda pro maminky, ale účinná!

nekakavé miminko a prdíci

(Petra, 22. 2. 2007 13:13)

Četla jsem si tu řadu úžasných podnětů, jak pomoci našemu miláčkovi od bolestivých prdíků. Můj Ondrášek je 3,5 měsíce starý a od narozeí ho silně trápí prdíci. moc nepláče, ale rve se s nimi jako lev. Zkoušeli jsme všechny tyto praktiky, které jsou výše uvedené a všechny vedou k určité úlevě. Nás kromě toho všeho trápí to, že nekaká..což je normální u plně kojených dětiček. z toho všeho se mu vytvářejí ještě více plyny v tělíčku a on občas ze sebe vyluzuje zvuky, jako by měl každou chvílí explodovt. chtěla jsem tím vším jen říci, že jsem vyzkoušela jíst tak tři jahody každý večer a po ránu masírovat pbříško a mrňousek se z toho vysloveně pokakal z podoby...tak je to taky jedna z variant jak prckům ulevit.
Masážím zdar! Petra a Ondrášek

Dětská kolika

(Alena, 16. 2. 2007 13:53)

Chtěla bych se podělit o naši zkušenost s dětskou kolikou.Moje vnučka Anička trpěla od 3 týdnů dětskou kolikou,zkoušely jsme kapky Sab
Simplex,masáže,čaje ale nic nepomáhalo.Večer co večer Anička plakala jako by ji na nože brali.Dětská doktorka doporučila dceři aby zkusila jíst jogurty Activia,které obsahují bifidus essensis.Od té doby Anička neví co je bolení bříška.Je jí 10 měsíců,dcera stále kojí a Anička je spokojená a my taky.Takže zkuste Activii,nedám na ni dopustit.

kolika

(Vendy, 11. 2. 2007 20:07)

Mám doma 4měsíčního chlapečka a ten na prdíky vůbec netrpí, ale teď co jsem přešla z nutrilonu na sunar(protože ho blinkal) tam máme problémy s kakáním.Moje kamarádka mi ale poradila, že když se nevykaká i druhý den, stačí když uříznu tenký pláteček obyčejného mýdla a strčit do zadečku. Už jsem to musela jednou zkusit a musim říct, že je to taky dobré(je to jako menší klistýr).

Prdíky

(Blanka, 10. 2. 2007 14:54)

Používám Sab kapky,cvičíme s nožičkama,nejím nic,co by mě nadýmalo,piju čaj z fenyklu a pro kojící matky a malá plače,kroutí se.....Navíc musíme používat ještě rourku,protože sama nekaká,máme 3týdny.

Prdíky

(Martina, 25. 1. 2007 10:35)

Bříško lze nahřívat i např. rýží nasypanou v bavlněné ponožce a zahřátou v mikrovlnce ( levná varianta). Nicméně musím říci, že nám nepomohlo nic z uvedeného, malý řval v určité denní hodiny jak tygr a bříško bolelo a bolelo. Jediná má rada je dítě za každou cenu rozptýlit, zabavit - věcmi které má rádo - intenzivním povídáním, zpíváním (v našem případě jsme se u něho střídali 4 - protože to bylo opravdu náročné - udržet jeho pozornost), malý se uvolnil, nemyslel na bolest a prdíky odešly. No a když bylo nejdůř, stačilo zapnout
( někde v koutě) fén nebo vysavač a bylo po křiku (ale ta spotřeba energie - lidské i elektrické... :( No a nejlepší je myslet na to, že to s věkem odezní samo - ze dne na den.

prdíky

(Johanne, 22. 1. 2007 6:50)

mám sedmiměsíčního kluka a s prdíky jsme problémy neměli, ale bratrova holčička si s nimi užil víc než dost. Hodně pomáhalo již zmiňované cvičení a v nejhorším případě zasunutí teploměru do zadečku, zní to sice šíleně, ale účinek je zaručen...

prdíky

(Marie Zejdová, 8. 1. 2007 23:41)

V porodnicí nás ještě učily, přitáhnout kolínka k bříšku a zmáčknout silně, ale opatrně, to pomůže, když už prdíky trápí, zafungovalo to u mnoha miminek, my to naštěstí nepotřebovali, taky je dobrý miminko držet hlavičkou opřený o rameno a poklepvát mu zádička, nejsem si úplně jistá jak to funguje, ale hlavní je, že to miminko sklidní a pak i ty prdíky jdou ven ne?

Prdíky

(Olga, 5. 1. 2007 20:44)

Ahojky, mám 3.měsíční holčičku a na prdíky trpí celkem dost a nemůžu si vynachválit kapičky Sab Simplex, ale jak píšeš, každému pomůže něco jiného. Ze začátku jsme cvičili a to nepomáhalo, ale teď máme docela klídek.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »