Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Pro Nikolu

(Katka, 21. 5. 2008 7:51)

Ahoj Nikolo, já dávám (v 8 měs.) 5x denně jídlo (snídaně + svačina - ovoce, oběd - zelenina, svačina-ovoce, večeře-kaše). Malá toho sní strašně moc (jedno ovocné jídlo je 2ks ovoce). Já bych se toho nebála, děti rostou, plazí se.....A co se týče toho Nutrilonu, když starší dceři rostly zuby, nechtěla nic jiného a já byla ráda, že pije aspoň ten....a že ho vypila strašně moc. Zuby vyrostly a začala jíst normálně. Ono se to srovná, děti mají "vlny" - jednou jedí víc, jednou míň.....:-)

Jídelníček v 10m

(Nikola, 20. 5. 2008 12:34)

Ahoj holky, chci se zeptat, jak u vás v tomhle věku vypadá denní jídelníček? Po kolika hodinách a co jí vaše děti? Mě přijde, že malá má po normálním jídle brzy hlad a nerada bych jí krmila každé dvě hodiny. Nutrilon ji zasytí na delší dobu, ale toho už by v tomhle věku přece tolik zase neměla. Nevím si rady jak ji naučit na nějaký režim. Ráno mlíčko, pak svačinka, oběd atd.

Rady pro Martu

(Dana, 19. 5. 2008 18:14)

Taky krmím syna v autosedačce a zajímá ho všechno kolem jen ne jídlo. Kroutí se, otáčí a strká do pusy bryndák a ruce (někdy i s rukávem). Teď jsem mu začala k jídlu zapínat televizi a to na něj platí. Zadívá se na ni, nevnímá to co mu strkám do pusy, krásne otvírá a polyká. Někdy ho v sedačce připoutám, aby se nemohl tolik otáčet. A taky zkus dát do ruky nějakou omyvatelnou hračku, třeba kousátko. Aby se uchránilo oblečení, prodává se takový velký igelitový bryndák i s rukávama - podle mě úžasná věc jen ho teď nemůžu nikde sehnat. Mívali ho v DM drogerii. Přeju hodně zdaru!

Voda pro kojence

(Dáša, 19. 5. 2008 17:07)

Ahoj,nevíte jak dlouho mám používat k vaření čajů a příkrmu vodu pro kojence? Díky:-)

Pokaždé špinavá

(Marta, 19. 5. 2008 16:00)

Prosím vás, mohly byste mi poradit, pokaždé když dcerka jí zeleniu, je špinavá. O to mi ale nejde. Spíš jak ji odnaučit si strkat ručky do pusy, kde má mrkev, otáčet se všude možně jen ne na mě :-( Krmím ji v autosedačce a dnes jsem ji zkusila nakrmit v rukách a taky žádná sláva. Děkuji

Re:čaj

(Martina, 17. 5. 2008 22:10)

Iveto, tak jí zkus dát granulovaný místo sáčkového, je sladší, nebo zkus ředit ovocné šťávy - my jsme začínaly na ředění snad 1:1, pak jsem to snižovala a dneska Lindu oblafnu skoro samotnou vodou... totéž s čajem...

Ovesne vlocky

(Barbora, 16. 5. 2008 10:06)

Ovesne vlocky mohou deti od ukonceneho 8.mesice!!!

těstoviny

(Katka, 16. 5. 2008 9:51)

Ahoj maminy, mam 7,5 mesicniho synka a myslim ze uz take musi mit dost tech brambor a ryze, tak jsem mu udelala misto testovin KUS KUS, je to druh testoviny a je to moc dobre a zdrave, synkovi to take moc chutnalo.

těstoviny,rýže

(Dana, 14. 5. 2008 22:37)

Ahoj, přikrmuji už pár týdnů, ale stále sháním informace na toto téma. Dočetla jsem se, že rýže se může dávat hned, ale těstoviny jedině bezvaječné a bezlepkové, ty normální až tak od roka. Můj brouček maso nechce, ale snažím se mu ho vždycky aspoň trošičku do zeleninky propašovat, takže já dávám jen opravdu ždibíček, aby to nepoznal, ale jinak se může prý asi tak polévková lžíce na 1 porci a max. 6x v týdnu. Co se týká množství, tak asi 200g (hlavní jídlo) a 100g (svačinka). Je to orientační, někdy mi syn sní víc a jindy zas míň. Důležité je, aby dítko dobře prospívalo. A ještě jeden tip: do zeleninky občas přidám trošičku ve vodě uvařených rozmixovaných ovesných vloček. (ale opravdu jen malinko - obsahují totiž lepek). Jsou hodně výživné a zelenince dají takový zvláštní šmrnc a našemu drobkovi to chutná.

těstoviny a rýže

(Hanka, 14. 5. 2008 17:02)

Dobrý den. Mám šestiměsíční dcerku a už 14 dnů jíme zeleninový příkrm. Kdy to toho můžu rozmixovat těstoviny nebo rýži? Může už to jíst teď nebo až bude starší? Kolik gramů (přobližně) masa se má dávat do zeleninky? A kolik toho takové mrně má sníst? Děkuji za odpovědi a děkuji za bezvadné stránky.

Med

(jana, 7. 5. 2008 20:28)

Jen pripominam, ze med se take do roka nesmi.

IVO,

(Helča, 5. 5. 2008 22:12)

děkuji moc za názor. Ona dcera ani moc nevyrostla, max. 2 cm, hlavně: malá přibrala jen 50g za měsíc, za poslední 2 měsíce celkem 350g a za poslední 3 pouze 850g CELKEM. To je za čtvrt roku dost málo. Ale zatím se zdá, že příkrmy zvládáme v pohodě. Ten ekzém jsme před příkrmy měli docela dost, zatím nedošlo ani moc ke zlepšení, ale naštěstí ani ke zhoršení. Už jsme najeli na několik druhů zeleniny, maso a teď i ovoce (jablko, banán a hruška). Teď už budu přidávat jídlo velmi pomalu, tak snad to bude v pořádku.
Ještě jednou moc děkuju

čaj

(iveta, 4. 5. 2008 16:16)

ahoj ja mam 6měsíční holčičku a ta taky odmíta pít.jsem v klidu první syn začal pít ve dvouch letech.

Pití čaje

(Jitka, 1. 5. 2008 8:42)

Prosím o radu.Mám sedmiměsíčního chlapečka.Odmítá čaj.Nevím,jak ho naučit.Nekojím,ráno dávám mlíčko,ale ani to už mi moc nechce.Takže přes den nemá moc tekutin.Dětská doktorka mi řekla.že má čas do 8 měsíců a pak už by měl pít.Prosím poradte,jak na to.Děkuji.

Kaše

(Martina, 26. 4. 2008 13:46)

Díky za zpracovaný přehled příkrmů, chtěla jsem jen doplnit, že jsem s naší dr. konzultovala kaši jako večeři - Lindě je 8,5 měs. a "snídá" HA mlíko, mezi 8-9 hod. má sváču - ovoce, kolem poledne masozeleninový příkrm, okolo půl 5 jogurt a kolem 19 hod. opět HA mléko. Spát chodí okolo 20 hod., spí celou noc a budí se až na tu "snídani" mezi 5. a 6. ráno. Zkusila jsem jí dát kaši, že by třeba mohla spát aspoň do 7:-) ale efekt byl nulový - doktorka mi potvrdila, že je zbytečné jí cpát kaší, která znamená kalorie navíc, a že se nic neděje, když kaši nedostává. Píšu to proto, že jsem sem tam byla trochu nervozní z toho, že všechny děti v okolí se ládujou kaší, jen to naše ne:-) - roste akorát, možná je velká:-) v 8 měs. měla 74 cm a 9 kg...

Helčo,

(Iva, 24. 4. 2008 20:33)

nechci jít nějak proti vaší dr., samozřejmě je důležité, aby miminko nabíralo, ale tohle překotné zavádění příkrmů u atopika mi příjde hodně divné. Sama mám doma totiž chlapečka s atopem a máme dost přísný režim. Ten malý váhový přírustek může být dán růstovým spurtem. Nenarosta tvoje holčička v poslední době hodně do délky? Nám se kdysi stalo, že syn mezi prohlídkama skoro nenabral a já se vyděsila, ale naše dr. mě uklidnila, že to nevadí, že hodně poporostl do délky a že se to někdy stává, že když se hodně vytáhnou, tak prostě nestíhají nabrat gramy. Samozřejmě je dobré váhu sledovat, ale není důvod panikařit. Prý pokud miminko nabere aspoň trošinku a je spokojené,nekřičí hlady, je to v pohodě. Neboj, určitě bude dobře. Já bych příkrmy zaváděla postupně. Klidně můžeš dcerce dávat větší porce, pokud jí to chutná, není důvod ji nějak šidit, určitě bych ale dodržovala ty 3 (u atopu i déle) dny na jeden druh a přidávala různé druhy postupně. A samozřejmě se co nejdéle vyvarovat všem pro atopiky rizikovým potravinám. Držím palce.

Prosím o radu

(Helča, 24. 4. 2008 20:10)

Ahoj, mám doma holčičku, přesně 6 měsíců. Před 4 dny jsme začali s příkrmy podle všech rad. Dala jsem jí asi 4 lžičky mrkvičky, další den o trochu víc.. Poté jsme absolvovali 6měsíční prohlídku a zjistilo se že malá přibrala pouze 50g za měsíc!!! Dr. nám tedy řekla abychom přikrmovali "rychleji". Nemám dávat jeden druh zeleniny po dobu tří dnů a pak přidat, ale klidně prý přidat každý den něco. Včera jsme teda dali mrkev+brambor, večer ještě nemléčnou rýžovou kaši - dělanou do HA mléka. Dnes jsem dala dopoledne jablko+mrkev, na oběd opět mrkev+brambor a večer zase kaši. Samozřejmě u toho ještě kojím. Ale malá mi už poslední dobou moc mléka nevypila, zato po těch příkrmech je jako divá.. Zatím je v pohodě a vypadá, že to všechno zatím dobře strávila. Ale stejně se trochu bojím té rychlosti.. Ještě minulý týden měla jen moje mlíčko a teď už to má téměř půl na půl. Co si o tom myslíte, co poradíte? Jinak my máme atopický ekzém, takže jsem chtěla počkat co nejdýl. Teď než jsme začali přikrmovat ho má docela dost, takže se bojím, že případnou alergickou reakci na něco vůbec nepoznám. Ale právě že jsme přibrali tak kriticky málo, nemůžu s příkrmy čekat, než se ekzém zlepší. Napište mi prosím Vaše názory, jsem z toho docela "špatná". Moc děkuju

Dano, odpověď Kolik?

(Lucie, 18. 4. 2008 22:48)

Mně doktorka řekla, že my můžeme až 170 ml. Na všeobecnym papíru, kterej nám dala, ohledně příkrmů a postupu, bylo až 200 ml. Malej měl při návštěvě 7,5 kg a nebylo nám ještě 6 měs., asi 5,5 měs. Měli jsme začínat po 6 měs., když to vydržím (mám mléka asi dost, ale začal pít častěji i za 2 hod., ale brzo se odpojil, byla jsem zvyklá v noci i po 6 hodinách, ale prej to je růstem, ale na to ses vlastně neptala) dokojit nejdřív za 1 hod., aby se začaly vstřebávat vitamíny ... . Jestli jsem to pochopila správně. On by mi ale stejně hned nic nevypil, protože má plný bříško.

Kolik?

(dana, 16. 4. 2008 22:34)

Poraďte, prosím, kolik toho má spapat 7 měsíční synek? Krmím ho tak jak je popsáno výše, ale po každém jídle ho ještě dokojím. Jídlo mu odměřuji podle skleniček od Hami příkrmů, což je 125g. Snědl by určitě víc, vždycky ještě otvírá pusinku. A i když ho po každém jídle ještě dokojím, stejně se mi zdá, že má málo. Nechci ho zbytečně přecpávat, ale ani trápit hlady. Přibírá normálně. Díky, D.

Kašičky

(Lenka, 10. 4. 2008 23:17)

davat na noc kašičku?
(Eva Trkanova, 26. 03. 2008 10:44)
Evo, já začala dávat kašičky a hned nato i přikrmovat v polovině šestého měsíce, malej mi totiž vyžadoval více a více kojení, takže se mi zdálo, že má prostě málo.Nejdřív jsem koupila tu samou kaši, co vy, ale pozor, zjistila jsem, že je příliš sladká a hle... velmi malým písmem ve složení výrobku bylo napsáno "cukr", takže jsem milou kaši s banány odložila a začala studovat složení jednotlivých kaší. Je jich málo bez přídavku cukru. Vlastně se s nimi seznamuji stále. Teď je HOnzíkovi 7 a půl měsíce. Brzy po nezdaru s první kaší jsem mu začala dělat kašičku z ovesných vloček a přidávat do ní různé ingredience, tu jablka, tu banán, tu hrušku, mrkev atd. ty vločky jsem uvařila a rozmixovala. Ovoce a zeleninu dělám na páře, má tak lepší chuť než vařená ve vodě. Malýmu vše chutná a prospívá.. Takže: nebojte se příkrmů. V tomto věku, říkala moje máma, jsi už pořádala rajskou s knedlíkem :-), takovej odvaz nejsem, ale nebojím se experimentovat. Ať rostete! Lenka


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »