Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Mrkvička

(Simona, 13. 10. 2007 17:25)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mam malou 5 měsíční hokčičku. Je plně kojena, ale začala mi pořád plakat, tak jsem šli k doktorovi aby jí prohlídl a poradit se s ním čím by to asi mohlo být. Já osobně si myslím že jí bohužel už nestačí mléko i když ho mam hodně jako že mi zvodnatělo. Doktor mi ale řekl že malá je v pořádku a že zatim nepotřebujeme přikrmovat když mam hodně mléka. Proto jsem si sama koupila Nutrilon a skusila j¨sem jí ho dát, bohužel malá ho nechtěla pít asi jí to nechutná. Tak už 3 dny jí dávám mrkvičku a malý to moc chutná. Je spokojená. Už tolik nepláče, tak jsem jen chtěla vědět od kdy se může dávat mrkvička a zda jí to mohu dávat v 5 měsíci. Díky za odpověď Simona

zavádění příkrmů

(Ala, 30. 9. 2007 19:15)

Dobrý den, chtěla jsem se vás, zkušenějších maminek, zepata, jak na zavádění příkrmů. Moje dcerka, nyní 5m, je od 4.m, přikrmovaná sunarem. Nyní máme začít na doporučení děts.doktorky se zeleninovým příkrmem.Bohužel nám nebyla p.doktorka schopna poradit jak a s čím začínat. Dočetla jsemse, že se má začínat se zeleninou, ovoce až pak. Dceři moc zeleninka nechutná, bojujeme, ale přesto něco málo zbaští :o) Spíš mi není jasné, po jak dlouhé době začízt podávat ovocné přesnídávky, masíčko apod. A ještě dotaz na pití. Nyní jsme zároveň s příkrmy začali dávat převař. kojen. vodu, žádné čaje nebo šťávy. Nedělám to špatně? Nechci do ní jen zbytečně cpát cukry....Děkuji za radu :o)

Nechce mí pít

(Petra a Paja, 28. 9. 2007 13:25)

Nevím co mám dělat,ale muj kluk má 2ročky a nechce mi moc pít,nevím jestli to je tím že jsem kojila do7měsíce.Pije mi denně asi tak pul litra i když bylo velké horko tak mi taky nechtěl moc pít.Vyzkoušela jsem asi všechno od sladkého po normalního pití.

noční vstávání na jídlo

(Petra a Vojta, 17. 9. 2007 16:47)

Hezký den, mám syna,do 5měsíců plně kojený, pak jsme o mlíčko přišli,tak jsme nahradili sunarem a začali jsme s příkrmy, příkrmy jí jakékoliv,sunar už hůř (přes den) ,takže dáváme do sunaru různé šťávy (hipp),večer dávám kaši, a přesto ještě v noci 2x vstáváme (je mu teď 7měsíců)na sunar-v noci ho kupodivu sní bez debat. Co dělat aby jsme už v noci nevstávali na jídlo, čajíkem se mi ho ošidit nadaří, sice si cucne,ale za 1/2hodiny je vzhůru a stejně dáváme sunar. Předem děkuji za radu.

maso

(Katka a Jiřík, 15. 9. 2007 13:22)

Hezký den, pěkně sepsané zavádění příkrmů - děkuji za to :-) My jsme teď v 8 měsících na 3 příkmrech denně a chystáme se zavádět 4. - mléčnou svačinku=bílý jogurt. Jenom se chci zeptat - nepročetla jsem tedy celou diskusi, tak snad se nebudu opakovat: Kde kupujete maso na oběd? Nemám důvěru v kuřecí prodávané normálně v supermarketech, bývá to vyhnané hormonama a antibiotikama, zatím dávám maso pouze z lahviček a kombinuji to s domácí zeleninou, ale na tu dávku je tam pak celkově masa míň, tak jak na to? Děkuji moc za odpovědi :-)

Kojení v noci

(Michaela, 12. 9. 2007 11:19)

Prosím o radu, mám 5 měsíčního chlapečka a už druhý den se mi v noci začal budit po 2hodinách. Dříve mu stačilo 1-2 kojení za noc a spokojeně spinkal. Ještě nepřikrmujeme přes den vydrží 3 i 4 hodiny. Chěla bych vědět jestli můžu začít s nějakou kaší (nemám přehled)na večer nebo už mám přikrmovat i přes den? Moc děkuji za radu.

rady

(Petra a Matýsek, 6. 9. 2007 14:40)

děvčata vydržte, nám malý tvrdě odmítal jídlo, hlavně jogurt. Museli jsme tak dlouho zkoušet, až jedinou snědl Aktivii a to jedině s banánem, postupně jsme odbanánovávali, teď jí klidně i jen čistou. Stejně to dopadlo i s kaší. Po 2 měsícich jsme teprve objevili Sunarku banánovou a tu tedy baští. Takže vydržte a hledejte....

pro Janu

(Petra a Matýsek, 6. 9. 2007 14:35)

Nám se naopak osvědčil hrnek od Nuku - jmenuje se Starter Tasse. Je to na naučení přechod mezi lahvičkou k hrnečku.Má tvrdý zobáček (u pítka) z umělé hmoty a v podstatě, když ho nakloníš sám teče. Sát tedy dítě nemusí. Takové ty Magic cup a podobně, které mají ventil, malý vůbec nepochopil (že musí tedy hodně sát). Kupovali jsme je v droxi(ted Schlecker). Podobný jako Babylove jsme doma měli Nuby, malý sice z něco pil, ale ten tvrdší se mu zdál lepší. Brousil si o ně zuby:-))).
I když nad tím přemýšlím, možná to bylo proto, že se nenaučil pít z láhve (kojený plně), nechápal proč by měl pít čaj, když mlíčko od mámy je přece nejlepší. Vše se zlomilo teprve až v desátém měsíci, čaj pil jen po lžičkách a to dětský ovocný od Megafytu (zkoušeli jsme i granulované, prostě je nechtěl) v těch šílených vedrech jsme rezignovali na tu lžičku. Neustále jsme mu ukazovali, jak pijeme, popř. plyšová zvířátka, tvářili jsme se u toho, jak je to výborné. A vážně zlomilo se to samo od sebe v tom desátém měsíci, kdy začal jíst tuhší stravu (sušenky, pečivo atd.) a pochopil, že je fajn to zapít. No a láhev sice do pusy dal, ale cpal si do té savičky ještě prstíky, tak to vypadalo dost legračně (asi nechtěl aby mu to z láhve tak rychle teklo:-)), u toho Nuku to nešlo, ten náhubek u pítka je vážně tvrdší. Tak nutno vyzkoušet....

pro Alenu

(Lenka a Davídek Plzeň, 5. 9. 2007 22:27)

ten hrnecek je asi Babylove, je nemecky a da se koupit jen v dm. hlavni je, ze ma pitko se 3mi vyseky a je z materialu jako normalni dudlik, takze mekky a nekape.
jeste zkuste natrhane sipky - caj a do toho med. je to vynikajici, hlavne na zimu...

Pití z hrnečku

(Jana Nejedlá, 5. 9. 2007 22:05)

Chtěla bych se zeptat malá má 8.měsíců, stále kojím. Ale v létě, když byly vedra tak jsme malou naučili pít čajík z lahvičky s dudlíkem. A ted jsme ji koupili hrneček na sátí, ale malé to nejde sát. Nepochopila, že musí nasát hodně. Máme ještě vyčkat s hrnečkem , až bude starší a nechat ji zatím lahev nebo zkoušet, až přijde na sání z hrnečku. Předem děkuji za odpověd na Jancan811@seznam.cz

re:rady

(alena, 28. 8. 2007 12:40)

ty jablicka zkusim malej mi nechce totiz take moc pit.trochu su cucne caje na dobre sny to je jedinej kterej mu asi tak chutna.chtela sem se zeptat na ten hrnicek jak asi vypada dekuju za odpoved

rady:

(Lenka a Davídek, Plzeň, 22. 8. 2007 13:27)

Mimi papá jen sladké: zkuste brokolici! je výborná, s masem a určitě ne řídké, ale pěkně husté, na kaši rozmixované a nechte dítě trochu vyhladovět - u nás to zabralo :-) - dávat každý den (já si to dam do skleniček od hippu a zamrazím)

Mimi nepije - zkuste sladké šťávy - jablko (domácí - povařit jablko ve vodě, sloupnout slupku, rozmixovat - nechat trochu dužiny (musí být teplé a řídké) - možno přidat trochu banánu - děti ho milují no a hlavně dát do lahve ze které se dobře pije (nám a spoustě dalším se osvědčil hrnek z DM drogerie (jejich německej) ale musí mít měkké pítko. Pak už před dítětem jen pijte a pijde, dejte mu hrneček a ono to bude dělat po vás!!!
můj syn nepil do 7 měsíce vůbec nic a to nebyl kojen. nic jsem do něj nedostala a teď vycucá i 1,2 litru za den!!!!

Děkujeme

(Ondra, 19. 8. 2007 15:54)

Po delším hledání je to první návod na zavádění příkrmů, který je srozumitelný. To co nedovedou výrobci příkrmů zvládne šikovná maminka levou rukou. =).

dekuju

(alena, 11. 8. 2007 10:54)

jazykový koutek

(Patt, 10. 8. 2007 20:45)

Karfiol je květák :-)

katraina

(alena, 10. 8. 2007 20:32)

ahoj prosim vas mam jeden malej dotaz co to je to karfiola? :O)

tak trocha o vsetkom :)

(Katraina, 10. 8. 2007 11:02)

Ako tak citam mate to tu pekne rozpisane ale neviem s tou mineralkou, ja mu ani cajik ani nic podobne nedavam, on mi to aj tak nechce, a doktorka mi povedala ze mu ani davat netreba pokial ho kojim. Na obed mu varim polievky-nieco podobne ako mate napisane hore, ale davam mu tam vsetko co najdem.vzdy maso, zeleninu, este som neskusala zltko.. a tym ktorym nechcu papat polivky radim urobit karfiolovu-je sladucka a troska spenatu, mojmu drobcovi chuti hehe. A v noci ani mne nespaval ale som mu skusala robit kasicky, co je najlepsie asi uvarit vlocky prepasirovat+presnidavky troska, alebo potom po com mi pekne spinkava je Sunar na dobru noc.. tak tak prajem vsetkym nech vas posluchaju hehe

re:Nechce baštit

(alena, 9. 8. 2007 11:52)

mam stejny problem a s tim kojenim o skole bylo dobry myslela sem ze se neprestanu smat neni to teda vtipny ale dory to bylo! muj malej 9mesicu nepapa nic co neni sladkyho sem z toho hotova tak cekam take na radu:O(

problem

(alena, 9. 8. 2007 11:43)

dobry den mate to tu krasne vypsane vedet to driv bylo by to vsechno jinak:O( v 6 mesicich sem zacala davat zel.prikrmy vse bylo v poradku papal to do 7 mesice ale jednou mi z toho zvracel a pak opakovane po kazde polivce.od te doby nechtel nic doktorka mi rekla ze mam jen kojit a ze se to zpravy po 2 dnech sem mela dat jogurt pry pokud nebude chtit mam tam dat marmeladu a to asi byla chyba!Malemu je 9mesicu a nechce nic nez jen jogurt,presnidavku a kasicku samozdrejme o toho kojim!nevim co delat vazi 7,8kg myslim ze by mel vazit vic.zkousela sem vsechny recepty i osladit zeleninu ale jak mu to podam tak se mi z toho davi nepozreto!

Čajík

(Martina, 1. 8. 2007 21:47)

Ahoj,mám 5.ti měsíčního chlapečka,kterého kojím ale protože nprospíval,tak jsme na radu pí.dokt.začly s příkrmy,ale mám uplně jiný problém,malý nechce čaj,vůbec, ve flašce ani po lžičkách, už si nevím rady asi by měl něco pít,když ho začínam přikrmovat a proto vás prosím o radu,jak ho přinutit aby začal čajík pít!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »