Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

NOCNI ODVIKANI KOJENI

(EVA STRUSKOVA, 1. 8. 2007 10:43)

AHOJ,JAK MAM NEJLEPE ODNAUCIT NASI MALOU CACORKU NOCNIMU KOJENI?JE JI 8 MESICU A CHCI KOJIT TAK DO ROKA.PRIKRMY ZVLADAME DOBRE,ALE S NOCI SI NEVIM RADY.
DEKUJI EVA
struskova.eva@seznam.cz

Zavařování pro mimi

(Ankaret, 29. 7. 2007 9:11)

AHoj,viděla jsem tady pár proseb jak zavařovat pro mimi- máme 6.měsíční mimi, které bohužel nekojím, takže od 4 měsíce už přikrmujeme- nedříve jsme podávali jenom mrkvový příkrm od hippu, ale malá pak měla zácpu(stačilo dát hruškovou šťávičku- taky od hippu a bylo vše OK) hledala jsem hotové polévky, ale v každé jsem našla ten celer o kterém tady taky někdo mluvil, takže jsem si začala dělat polévky vlastní- protože neumím vařit pro jednu porci 200ml, tak jsem začala polévky a ostatní příkrmy zavařovat, nevím jestli to dělám dobře, ale malé to chutná a nebolí jí z toho bříško ani neměla žádné žaludeční problémy- tak nebudu popisovat jak uvařit polévku- receptů jsou všude hromady začnu se zavařováním- připravím si prázdné flaštičky od kupovaných příkrmů - ty pořádně umeju vodou a jarem, potom je dám do velkého hrnce, kde je pořádně povařím tak 15 minut, aby byli sterilní, potom je vyndám tak abych se jich nedotkla -(já to dělám tak, že vyndám z myčky čistou vidličku a vyndavám to s ní-chce to ze začátku trochu trpělivosti, ale jde to) potom čerstvě uvařenou polévku, nebo ostatní příkrmy přeleju do flaštiček- přelévám rovnou z hrnce do flaštiček- nepoužívám naběračky, lžíce- nic co by mohlo zanést bakterie- snažím se, abych neupatlala hrdlo od jídla, potom připravené víčka- stejně vyvařená jako flaštičky pořádně zavřu flaštičky a dám do velkého hrnce s vodou na zavaření - zeleninové příkrmy vařím 20 minut a masové 30-35 minut-podle velikosti masa, pokud jsou rozmixované, tak stačí 25-30minut- potom nechám vychladnout a potom úplně nakonec kontroluju, jestli se to zavařilo dobře-stačí zkusit, jestli jde "lupnout" z víčkem - pokud na něj zatlačím prstem a víčko se ani nehne,tak pak gratuluji- zavařování se povedlo - zavařené jídlo doporučuji spotřebovat do půlroka - ještě k těm skleničkám co se zavařili špatně -dejte je do lednice a spotřebujte do 24 hodin :-) doufám, že se bude Vašim drobečkům zavařené jídlo líbit

výživa našich zlatíček

(Ruca, 22. 7. 2007 21:50)

Ahoj ,tak to z vás všech padám na ty názory.Každé dítě si určí co mu tak asi chutná.Mám třináctiměsíčního chlapečka.Do půl roku jsem plně kojila.Pak jsme začali s příkrmy,které mu před prvním rokem úplně přestali chutnat tak vařím maso a vše co jíme my jen bez koření a soli.Zítra se těší na svíčkovou.Je to spokojené dítě,které váží skoro jedenáct kilo.Tak milé maminky nepřehánějte výživu svých dětí a dopřejte jim co jim chutná.

co je psáno nemusí být dáno!

(Pavlína, 18. 7. 2007 22:32)

Mám kamarádku, která má 4.měsíční holčičku. Už od poloviny 2.měsíce musela přestat kojit a začala podávat sunar (Nutrilon forte+Bebu),...ještě před 4.měsícem zkoušela zavádět přesnídávky, pribináčky( hlavně ne bobiky aj. Pribináček jako jediný je bez chemických látek)...čaje,šťávy, kaše- vždy s uspěchem jí to dcerka zbaštila. Vůbec bych se nějakým seznamem neřídila,...samozřejmě vše nejdřív s rozvahou.Na 4 měsících má 6,5kg, takže je to cvalda a je zdrava. Nejdéle do 20:00 spí a budí se nejdříve v 7:00 ráno. Za celý den má zhruba 4-5 dávek- příkrmy+sunar.Je ale pravda, že moc pije,..vypije čaje nebo kojen.vody nebo šťáviček kolem 1/2 litru denně. Příkrmy existují od 4.měsíce. A čaje od 1.týdne života. V těchto vedrech se i ke kojení doporučují čaje, nebo jiný přísun tekutin. A hlavně vše záleží na Vás!

Re: Kaše

(Adéla, 17. 7. 2007 22:14)

Terezko, náš kluk má taky 8 měsíců a na véču zbaští cca 200 ml vody a kaši neměřím, prostě jí tam nasypu tak, aby to byla hustší kašička. Pak jsem ho vždy ještě dokojila a 2x v noci vstával na kojení. Teď jsme na sunaru, takže po kaši asi tak za hodinu si dá 100-120 sunaru a pak teprve usne. A když se v noci vzbudí(budí se ze zvyku pořád 2x) dostane teplý čaj(po studeném neusnul). Tak si myslím, že 140 ml vody do kašičky je pro něho asi málo.

jídelníček

(Ivča, 27. 6. 2007 13:40)

No koukám, že jsem byla na našeho Kubíka moc přísná:)) Je mu 6 a půl měsíce a už papáme zeleninku, ovoce, kašičky a někdy dám trošku jogurtu. Ale zvládnul to bez problémů. Jenom teď nevim, jak dál, protože nám vyrostly zoubky a já jak ho v noci a ráno kojím, tak mě hrozně kouše. Už mám koupený sunar, ale pořád váhám. Nevíte někdo, co by mohlo pomoci?? Je mi líto přestat ho úplně kojit, ale rozkousat se taky nenechám:)) Prosím napište, když vás něco napadne na Ivushqua@seznam.cz díky moc

kaše

(Tereza, 17. 6. 2007 20:19)

Ahoj, prosím o radu můžete mi říc kolik je dávka kaše pro 8. měs. chlapečka když mu ji dávám na večeří? On zbaští celou dávku co je určena na krabici (4 lžíce + 140 ml. vody) a má dál hlad. Musím ho dokojit a stejně je za dvě hodiny vzhůru a pak vstáváme po třech hodinách. Vždy se musí napít jinak neusne a čajem ho neošidím ještě víc se rozčílí. Děkuji

boj s příkrmy

(Míša, 9. 6. 2007 10:21)

Ahoj, tady běží tak úžasná diskuse, že se Vám musím taky na něco zeptat. Potřebuji prostě poradit. Mám 9,5 měs. starého chlapečka. Byl plně kojený a od 6. měs. zkoušíme dávat příkrmy. Sní chuťově vlastně všechno, ale vydrží u jídla jen chvilinku a stihne sníst jen pár lžiček, je líný otvírat pusinku, takže dostat do něho něco je zázrak. Ale to málo co sní mu samozřejmě nestačí a tak se dožaduje stále dokojovat. Nebo když už má hodně hlad, tak nechce jíst příkrm a musím ho nakojit. Nemáme v jídle časově žádný režim, snažím se nabízet mu příkrmy po dvou hodinách, pak už má moc hlad a nechce je.Prostě pořád kojím. Jeden den třeba příkrmy hezky papá a druhý den je nechce vůbec. Kaše ani pokračovací mlíka úplně odmítá. Nevím, jak přejít úplně na tuhou stravu, abych nemusela dokojovat. Přijde mi to už hrozná doba od toho šestého měsíce. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky moc

celer

(Eva, 11. 5. 2007 20:51)

Všude se píše, že se celer nemá do jednoho roku, ale podívejte se na lahvičky s dětskou výživou a najděte nějakou bez celeru. To je děsný, asi budu radši vařit doma (ale z čeho? Z bio zeleniny je u nás k dostání jen mrkev a brambora)

Děkuji

(Markéta, 7. 5. 2007 14:33)

Dobrý den, díky za všechny informace týkající se zavádění prvních kašiček. Mám 4měsíční dceru, která se ovšem narodila o 3 týdny dříve. Má čím dál větší hlad, tak jsem jí začala dopoledne a navečer dávat krupičnou kašičku, aby se víc zasytila a klidněji spala. Jen váhám jestli už můžeme začít podávat zeleninové příkrmy jak se píše od ukončeného 4. měsíce, když je o 3 týdny dříve narozená. Zatím pořád kojím, přes den po 2 hodinách, v noci se budí 1krát, někdy vydrží spát celou noc, k tomu dávám i příkrm Bebu.Prosím o radu a děkuji za komentáře.:-)

konečně rozumný pohled na dětskou výživu

(Šárka, 24. 4. 2007 9:33)

Super, konečně přehledný popis jak na to! tohle jsem dlouho hledala! Ve většině brožur od prodejců dětské výživy, píšou od 6 měs. maso 6x týdně, ale to se mi zdálo přehnaný. Super stránky!!!

zácpa

(Patt, 23. 4. 2007 20:16)

Hani,
já bych s glycerinovými čípky ještě počkala. Přeci jen navykat ho na pasivní vylučování je až krajní řešení. Náš syn trpěl po zavedení příkrmů úplně stejnými obtížemi a už jsme z toho byli dost zoufalí. Nakonec se nám to podařilo upravit pomocí "změkčovacích jídel" a šťáv. Zkus dávat švestkovou Frutapuru a nebo jinou švestkovou přesnídávku, meruňkovou, jako příkrm špenát. Pokud vaříš domácí příkrmy, tak dej trošinku více oleje než dosud. Omezit mrkvičku - sice super příkrm, ale taky kvalitní zahušťovač :-( Místo bramboru zkus do příkrmu dát povařit pohanku - ta také změkčuje. Na pití hroznovou (švestkovou, meruňkovou)šťávu od Hippu - samozřejmě naředit. Celkově zvýšit příjem tekutin a pokud kupuješ skleničky s příkrmy, tak doporučuji kupovat ty, které na sobě mají napsáno, že změkčují nebo případně alespoň normalizují stoličku. Hodně štěstí!

JÍDELNÍČEK :o))))

(Lůca, 23. 4. 2007 19:55)

Ahojky,chci se zeptat nebo spis poradit mam holcicku na carodky ji uz bude 6 mesicu,zacali sme davat vecer pred spanim kasicky.Neporadili byste mi jak zacit z dalsi stravou nejaky jidelnicek...jak ste to delaly vy...?Moc dekuju.Vase stranky sou super,dokonce sem tu jeste nasla jeden clanek kdyz sem byla tehotna a psala sem :-)))) dekuju predem za odpoved.

dotaz maminám

(hanka, 22. 4. 2007 0:53)

zdravím všechny maminky a prosím o radu,mám 7-měsíčního chlapečka,který byl výhradně kojen,avšak posledních pár dnů od zavádění příkrmů trpí zácpou/předtím chodil po každém kojení/pediatr dopor.glycerinové čípky?Co vy na to?Prosím poraďte.Hanka

názor

(Petra, 20. 4. 2007 21:05)

Myslím, že dneska se všechno moc dramatizuje. Malého jsem začala přikrmovat v 5. měs.,protože by mě asi snědl, i když všude se píše až od 6.m. Začali jsme zeleninou + kašička na večer a dokojit, po týdnu jsme přidali ovoce na sváču a když je ovoce trošku kyselejší tak mu to i přisladím, mě by to kyselé taky nechutnalo. Za 14 dní jsme přestali i dokojovat po jídla a pije čaj z flašky. Kojíme v noci, ráno, dopoledné a večer dokojím po kašičce. Malý je spokojený, udělal si i pravidelný rytmus a já nejsem tak vyčerpaná. Sice jsem porušila všechny zásady, které se píšou v letácích a kde možně, ale jsme oba v pohodě a pro jistotu žádné letáky ani "zaručené rady" nečtu, protože to člověka akorát znervózní. Tak se hlavně neděste, že něco uděláte jinak.

Zavařování příkrmů

(Meggy, 10. 4. 2007 15:46)

Chci se zeptat, jestli nemate někdo zkušenosti se zavařováním příkrmů(kašiček)pro děti.Pojedeme na dovolenou na týden a chtěla bych si uvařit zeleninku pro mého 6,5 měsíčního synka, který už zeleninu baští docela úspěšné asi týden. Proti kupovaným příkrmům nenmám nic proti, ale raději bych si uvařila a zavařila svoje. Poraďte, jestli někdo zkusil, jestli to můžu normálně zavařit.

Melino,

(Patt, 9. 4. 2007 20:10)

každé dítě vyžaduje jinou frekvenci kojení a na někoho jsou 3 hodiny příliš dlouhé. Já bych vám doporučovala řídit se potřebami vašeho miminka, pokud papá pravidelně co dvě hodiny, určitě jí to tak nejlépe vyhovuje a nějaké "učení" na delší pauzy by ji mohlo zbytečně potrápit. Je mi jasné, že mezi jednotlivými kojeními toho moc nestihnete, ale nezoufejte, určitě bude brzy lépe :-) Bohužel se obecně nedá říci, že tehdy a tehdy se interval prodlouží - stačí růstový spurt a dítko, které krásně jedlo co 3 hodiny najednou začne po hodině a půl křičet hlady. Nicméně máte pravdu, že spolu s nasazením příkrmů se invervaly mezi kojením prodlužují, dítě může začít na žízeň pít čaj, s postupným přidáváním příkrmů se pak ustálí režim, až na pravidelných 5-6 jídlech za den.

Kojení

(Melina, 7. 4. 2007 21:25)

Ahojky, tak jsem si pročítala ty příkrmy a trošku mě zajímá frekvence. Mám miminko ještě malé na příkrmy, ale začínám se věnovat teoretické přípravě, ať potom zbytečně nepanikařím. Na co se chci zeptat, je toto - moje dcerka má 3,5 měsíce, jí skoro na minutu přesně co 2 hodiny. Za den vynechá jen jedno kojení, protože spí. V noci vstáváme 2-3x. Ráda bych se zeptala, jesli se u dětí prodlužují intervaly mezi kojením, když začnou dostávat příkrmy, případně jestli se prodlužují i teď, čím je dítě starší. Moje mamka mi říkala, že nás "naučila" jíst po 3 hodinách, ale prostě když má malá hlad, tak má hlad a je jí jedno, že to jsou teprve 2 hodiny od posledního krmení. Zatím mi teda všechny rady na příkrmy připadají jako z alchymistické dílny :-D

re:těstoviny

(jana, 5. 3. 2007 13:08)

Děkuju Patt, rozlouskla jsi mi oříšek :-)) Rýžové nudle zkusím taky, to mě ani nenapadlo. Musím říct, že tyhle stránky jsou fakt úžasný, skoukla jsem toho hodně, ale tyhle vedou. Vždycky mi tady někdo dobře poradí :-)) Tak držím palečky a ještě jednou díky

těstoviny

(Patt, 5. 3. 2007 9:38)

ahoj Jani, těstoviny už v 8 měsících dát můžeš, jen se do 1 roku doporučuje dávat dětem bezvaječné (kvůli možné alergické reakci na bílek) případně pro zpestření můžeš občas dát i rýžové nudle (ty se mohou i dřívě - jsou bezlepkové)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »