Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Elon Musk was right: artifitial intelligence will make new WAR. The "XEvil" was released!

(Mashasot, 13. 12. 2017 14:11)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Odvar

(Evca , 2. 3. 2016 0:31)

Ahojte chtěla bych se zeptat na ten odvar s vloček začala jsem ho dávat malé bude ji8m.a dostala od starší dcery nějakou tu střevní virózu mlicko ji nechci dávat aby ji nebylo hůř tak jsem prevarila jen vločky a trošku lneneho semínka.tak nevím jestli se s toho dost naji přes den ji nějak vždy nakrmim ale přes noc jí asi rohlík dávat nebudu.a nemlecne kaše to vůbec nechce .díky za radu jestli vás něco napadne

přikrm

(anadrea, 2. 1. 2016 1:04)

Ani jsem nedávala přípravky na trávení nebo proti prdíkům. Všechno prošlo samo bez problémů.

jídlo

(Klára, 30. 12. 2015 15:32)

Taky jsme neměli problémy s umělým mlékem a měli jsme stejné jako vy.

přikrm

(Anadrea, 29. 12. 2015 10:45)

Já přikrmuji mlékem od hippu Combiotik na noc a přes den dávám příkrmy a jídlo co mám doma. Jsme bez problému, ani jak některé maminky říkají, že děti měly po umělém mléku zápcu, tak my vůbec právě.

Příkrmy v praxi.....

(Lenka, 4. 10. 2010 22:59)

No tak ja nevím jak jsme byli živené my?Taky se naše maminy tak ohlížely?...stalo se nám něco?Nestalo. Mam 4 měsíční dceru od 3 měsíce jí přikrmuju nutrilonem kojím akorát večer před spaním, čaj dávám fenyklovej nebo heřmánkovej už od narození. Od ukončeného 3 měsíce pomalu zkoušíme přesnídavky, mrkev s jablkem šťávy vymačkané z mrkve a jablka, Jahodovej jogurt, měla už i rybu s bramborem, květák a brokolici, kuřecí maso s kukuřicí.Je naprosto spokojená usměvavá opruzená ješťe nebyla tak já nevím je to sporné každá mamina krmí jak uzná za vhodné.

Re: Příkrmy v praxi.....

(andrea, 26. 1. 2011 20:12)

Tak to seš asi na hlavu, že ji takhle krmíš, musím to napsat takhle, teď jí to možná chutná, ale pak jednou třeba ve 40 bude mít zdravotní problémy, které pramení ze špatné stravy v kojeneckém věku. Ještě se tím tady chlubíš, jak pěkně papá. Kdyby si tohle řekla dětské doktorce tak by se asi nad tím podivila. Jednou ti za to tvoje dítě asi nepoděkuje:-((((

Re: Re: Příkrmy v praxi.....

(Eva, 12. 4. 2011 14:53)

Se prober, musím se zastat komentáře, který kritizuješ, se podívejte čím jste byli převážně vy krmeny v době před rozvratem a co se z toho dnes dělá za vědu!V kojeneckém věku jste všichni z toho vyděšený, aby náhadou miminko nepapalo nepřiměřeně věku a pak to sedí u PC, u televize, dlabe to bombóny a čokolády a to je podle vás návyk z kojeneckýho období?

Re: Re: Příkrmy v praxi.....

(Jana, 11. 11. 2012 18:16)

Asi Tě zklamu, ale moje matka je dětská lékařka, příkrmy když nekojíš můžeš od 4. měsíce, lepek a ryby by měli dostat před 6tým měsícem, pak je víc alergií. Kakao klidně od 9měsíce, začínat pomalu i s citrusy... Moje 9ti měsíční dcera jí od rohlíků, piškotů, vaflí, domácích koláčů, chlebů s gervais a podobně úplně všechno. Asi bych nedala pečenej bůček, ale proč by nemohla lososa nebo celer s petrželí vůbec netušim. A výživoví poradci taky tvrdí každý něco jiného a to nemluvím o imunologách...

Re: Příkrmy v praxi.....

(Monika, 1. 2. 2011 22:03)

Musím také reagovat. Ono co bylo před lety, není dnes. Televizi zapínáme na dálkový ovladač a nemusíme chodit k ní chodit, máme automatky, mikrovlnky... Krmit malé dítě masem, je fakt něco, třeba to nevyvolá alergii (zejména ryby mohou být alergizující), ale co zatížení ledvin a jater, které se může projevit později. A jahodový jogurt?! Plný cukrů a tuků ! Ale to je na Tobě, co si myslíš, že je vhodné pro Tvoje dítě. Názory se mění a věda se posunula o kus dále, takže možná přečíst si nějakou literaturu o výživě miminek a batolat není od věci.

Re: Příkrmy v praxi.....

(Marcela , 22. 2. 2011 11:09)

pro Lenku: tak to je sila,samozrejme je to na tobe,ale takhle zatezovat to 4.mesicni miminko podle me neni nutne, vubec maso a ryby se v tak utlem veku nedavaji. Moje mama mi taky vnucovala, ze muzu davat banan od 2 mesicu a ja ho dala az v pul roce a mala se pak nemohla vykakat.Takze po tehle zkusenosti jen po troskach a s jogurtem.Proto to co bylo driv, vubec nemuselo byt tak dobre, jak se rika.

Re: Příkrmy v praxi.....

(Nora Novakova, 8. 3. 2011 14:15)

Nevim proc plne nekojite, mate asi nejaky problem, jinak by jste male nedavala vsechny tyto jidla, ktera nadmerne zatezuji jeji organismus.Od pradavna se vi ,ze materske mleko je idealni strava mladat, vidime to i v prirode.

Re: Re: Příkrmy v praxi.....

(Hanka, 12. 5. 2011 20:32)

Ne že bych se zastávala příkrmů ve 3 měs a zrovna takové skladby, ale větu PROČ PLNĚ NEKOJÍTE? může napsat jen nějaká zasloužilá přebornice v produkci mléka. Jsou ženy, které kojit nemohou nebo nechtějí a kupodivu své děti milují... Hrdá nekojící matka výborně prosívajících dvojčat

reakce na Lenku

(Darina, 21. 3. 2011 17:51)

Ohrožovat zdraví svého dítěte, ohánět se tím, že naše maminky se na naši výživu taky neohlížely a ještě s tím veřejně vystupovat.. Vše vypovídá o Vašem IQ, což Vás ale NEOMLOUVÁ! Reagujete tady na dotaz nezkušené maminky, která si z Vás ale doufám příklad nevezme.
Podívejte se na dnešní střední generaci, která vyrostla na sunaru a krupičné kaši - spousta obézních lidí, kteří mají naprosto šílené stravovací návyky a také nemoci, které jejich předci téměř neznali!! Podívejte se kolik malých dětí je tlustých a ony za to opravdu nemoho!!! Mohou za to jejich rodiče, kterým je jedno co jejich potomek jí!! třeba jako matka, která dává své dcerce místo mateřského mléka nutrilon (kojíte jen před spaním - copak, během dne se Vám nechce??!!), ryby, kuřecí maso.. Z takového přístupu je mi smutno.

Re: reakce na Lenku

(Eva, 12. 4. 2011 15:12)

SUNAR, SUNAR, SUNAR, to je ale propaganda kojení. Copak, máte snad mindrák z toho, že vážíte sto kilo nebo co? Juhuhů, ať žije zdravý Sunarový dítě. Co vám to pomůže, že kojíte, když pak místo televize nejdete třeba ven. To pak s tou váhou moc neuděláte :-D

Re: reakce na Lenku

(Eva, 12. 4. 2011 15:12)

SUNAR, SUNAR, SUNAR, to je ale propaganda kojení. Copak, máte snad mindrák z toho, že vážíte sto kilo nebo co? Juhuhů, ať žije zdravý Sunarový dítě. Co vám to pomůže, že kojíte, když pak místo televize nejdete třeba ven. To pak s tou váhou moc neuděláte :-D

Re: reakce na Lenku

(Lucka, 28. 12. 2011 11:51)

Já jsem zrovna příklad střední generace, která vyrostla na Sunaru a krupičné kaši a čaj mi byl také podáván hned od začátku na tehdejší rady doktorů - hubená jsem jako lunt, moje sestra taktéž... takže sunar a krupičná kaše s tím opravdu nesouvisí... není správné svalovat obezitu a špatné zdraví apod. pouze na "špatnou" stravu v kojeneckém věku... když v dospělosti člověk jí jen samé uzeniny, sedí u TV a nic nedělá, není se pak čemu divit, bez ohledu na stravu v kojeneckém věku... stejně tak - dříve se v podstatě zakazovalo kojení a dneska kdo nekojí, jak kdyby byl ten nejhorší... všeho s mírou a se zdravým selským rozumem!!!

Re: reakce na Lenku

(Denisa, 24. 4. 2013 9:11)

https://miminko.estranky.cz/img/validation/2d97cb515aef1f3cbff24425e7f2598d.jpg Vazne Vas nechapu dneska se deti mazou padestakou a jeste sedej ve stinu!Mi sme litali namazany osmickou a zadnou rakovinu nemame!Jedli jsme normalne omacky uz skoro v patym mesici a se zdravym zadny problemy nemam,dnes se ma delat vsechno podle doktoru a vse je to uplne jinak nez kdysy!Radsi se poradim s mamkou nez s lekarem...sem zdrava jak rybycka i kdyz sme dostavali sunar a pak zeleninu a po mesici uz sme mlsali omacky. Zeny ktere rikaji ze ste padla na hlavu sou samy hloupe a rekla bych ze jsou to ustrachovane ctyricitky co maji prvni dite...hold budou mit hypochondry vecne nemocny!Vazne je nechapu

Re: Příkrmy v praxi.....

(Eva, 12. 4. 2011 15:07)

To víš, že jo, jen do toho. Kojená jsem nebyla ani den, za komunistů mi taky nikdo necpal kupovaný příkrmy, Sunar byl bůhví co, lepší nevědět, nejmladší nejsem a zdravá jsem až to hezký není. Synovi je pět měsíců, od ukončeného šestého týdne ředíme Sunar čím se dá (odvar z ovesných vloček, z rýže atd.), s tím jogurtem bych asi byla opatrná, ale jinak pohoda, dlabeme co se dá, kupujeme zeleninu na tržišti (ono je to ale ve výsledku úplně jedno), něco máme svýho ze zahrady a když se podívám, z čeho ty "skvělý a vhodný" příkrmy jsou, zvlášť ty ovocný, tak bych to do huby nestrčila ani já...řekla jsem doktorce, co a odkdy jíme a neřekla ani popel, stará garda...řekla mi na to jen to, že proti tomu nic nemá...tak by mě zajímalo, jestli to tady dámy spíš trochu s tou kritikou nepřehání...Hezkej den!

Re: Příkrmy v praxi.....

(Jana, 3. 5. 2011 21:25)

Když máte svoje mléko, tak proč plně jen nekojíte??? Dítě nic jiného nepotřebuje. Hlavně ne ten jahodovej jogurt...pokud máte své mléko, tak budte ráda, že se nemusíte s ničím vařit a jen kojte. Příkrmy stačí od 6.tého měsíce!!!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »