Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Křtiny

(Ivana, 9. 9. 2007 15:36)

Všechny zdravím a moc prosím o radu: chystáme se pokřtít naši čtyř měsíční dceru a já nikde nemohu sehnat šatičky na křtiny - nemáte nějaké info, nebo dokonce doma? Moc děkuji!

Dětská chůvička

(Hana, 8. 9. 2007 20:18)

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jakou máte dětskou chůvičku, jak jste spokojené atd. Je lepší dvoucestná, nebo stačí jednocestná? Stačí když má 2 kanály, nebo raději víc? Prý některé šumí. Pište prosím svoje zkušenosti. Děkuji

Deka

(Jana, 7. 9. 2007 22:22)

Holky já ji neměla,měla jsem fusak z ovčího rouna a mimi bylo v zimním overálku a ještě v larisce a nezmrzlo.Vždyť u nás nejsou -30stupňové mrazy.Myslím že je to zbytečnost.I ty kočárky jsou dneska přizpůsobený jednotlivým ročním obdobím.

švédská , nebo spíš španělská deka

(Eva, 7. 9. 2007 13:46)

Taky by mne zajímalo, jaké máte zkušenosti s touto dekou a zda se vyplatí do ní ivestovat. Mám na zimu fusak, a dvě fleecové deku - slabší a dvojitou, dost hřejivou. Mám si pořídit ještě tu španělskou?

Čau Alíku!

(Jana, 6. 9. 2007 21:34)

S tou zavinovačkou máš pravdu,ty levnější jsou fakt na chvíli,ale dělají se i větší a s mnohem delšíma sucháčema.Malej v zavinovačce chrupal parádně,ale měl ji možná 3 týdny,pak se začal natahovat a vykopávat ten spodní díl a ramena měl odkryta jak už se tam nevešel.ale kamarádka měla nějakou z HM a ta byla mnohem větší a i silnější.Já měla z TESCA a ty jsou docela "pidi".S tím bolavým prsem ti nezávidím.U prvního jsem měla centimetrovou prasklinu kolem bradavky,zkoušela jsem to s kloboučkem,ale byl plný krve a tak mi v porodnici dali domu(zdarma)elektrickou pumpu od Medela a zhojení bradavky trvalo 6týdnů a já mlíko odpumpovávala a dávala z lahve,samozřejmě že se malý na prso už nechytil,ale já to vydržela pumpovat 7 měsíců.Hlavně že měl mateřinu.Ta mašinka byla super věc,měla sice asi 9kg,ale super.Tichounká a "ohleduplná".A teď u druhého?Ani jediná prasklinka a vše v pohodě.Ale taky jsem před dvěma měsícema měla"ucpávku",malej měl rýmu a špatně sál.Tak jsem taky ledovala po každým krmení a ten flek mi zmizel asi až po 4 dnech.Bála jsem se taky abych nevyfasovala antibiotika.Domča(ten prvorozený) už chodí zase do školky a já mám celý den "svatý klid",zní to macechovsky já vím,ale myslím že mne pár maminek co má 2 a více svišťů pochopilo.Ale jakmile uložím mimíska,tak spolu blbnem.Ta školka ná prospívá oběma.

Čau holky

(Alča, 6. 9. 2007 20:49)

No, tak už vím, co udělá klávesa Enter :-))
(to jen na vysvětlenou, že jsem se ještě úplně nezbláznila)

Evi, díky za upozornění na rizika spojená s používáním kloboučků. Bohužel jsem si už stihla obtíže popisované na serveru o kojení přivodit - bolestivá zarudlá ztvrdlina v prsu, teplota, kolísající množství mléka. Dávám teď studené obklady a ode dneška kojím bez klobouku. Malá se kupodivu chytá celkem dobře (hlad je asi silnější) a to i přesto, že se už neobejdeme bez dudlíku. Zdá se, že už potíže ustupují a snad nakonec nebudu muset brát antibiotika. Ještě jednou díky za radu. Kloboučky jsou sice dobrá věc při bolavých nebo plochých bradavkách, ale opravdu se to s nimi asi nesmí přehánět.

Jani, docela je mi toho Tvýho "puberťáčka" líto. Jak to ta jeho malá hlavinka asi chápe? Donedávna byl středem vesmíru a najednou je tady někdo další, kdo mu ukrádá maminčinu pozornost. Jen co ale mladší bráška povyroste, tak spolu budou určitě řádit o stošest :-)) Hlavně ať jste všichni zdraví a propichování kanálku ať není tak drastické.

Ještě k výbavičce - všem moc doporučuji pořídit si místo rychlozavinovačky alespoň jednu nebo radši dvě klasické zavinovačky se zavazováním. Rychlozavinovačky jsou krátké, ale zároveň příliš široké (museli jsme ji vždy spíchnout zavíracím špendlíkem, protože suché zipy nešly použít) a miminko spolehlivě vykopne spodní díl, který není ke zbytku nijak připevněn. Já se u balení vždycky vztekala a tak už používám jen klasickou.

Evče, Janince...

(Alča, 6. 9. 2007 20:23)

Evče, Janince...

(Alča, 6. 9. 2007 20:23)

výbavička pro miminko

(Milena, 5. 9. 2007 17:55)

Nemáte někdo zkušenost se švédskou dekou? Zahřeje víc než ty obyčejnější, a nebo to jsou vyhozený peníze? Díky za odpověď.

Alče - kojení přes klobouček

(Eva, 2. 9. 2007 22:30)

Ahoj Alčo, taky jsem kojila zpočátku přes klobouček, jinak to v porodnici s mými zploštělými bradavkami a zároveň nalitými prsy prostě nešlo. Byla jsem z toho docela špatná a zároveň vděčná, že můžu kojit a že se klučík po několika dnech trápení s kloboučkem krásně přisál a pil. Sestry mě uklidnily, že to časem snad půjde i bez něj (až chlapec zesílí, bude mít větší pusinku atd.) Hned první týden doma mě manžel začal povzbuzovat, ať zkusím kojit bez kloboučku. Připadalo mi, že je to ještě brzy, ale nakonec jsem na něj dala a ono to opravdu šlo!Mimčo to pak na mě ještě parkrát zkoušelo, jako že bez kloboučku pít neumí, ale já věděla že ano a vytrvala jsem. Až poté jsem se dozvěděla (především na www.kojeni.net), že kojení přes klobouček by nemělo být dlouhodobé a jaká rizika s sebou nese. Takže, Alčo, doporučuju nastudovat a hlavně se pustit s malou do odvykání. Čím dřív, tím líp. Chce to hodně hlídat techniku (i ta je na zmiňovaných stránkách velice dobře popsaná), ono to s tím kloboučkem je pro miminka přece jen snazší, ale stojí to za to. Držím palce, kojení zdar:o)

Weleda

(Eva, 2. 9. 2007 22:24)

Používám pro tříměsíčního synka mýdlo od Weledy a jsem moc spokojená. Je to sice drahá záležitost (99 Kč), ale ubývá jen nepatrně a hlavně - nedráždí velice citlivou pokožku našeho klučíka. Kamarádka používá i mast proti opruzení a je z ní přímo nadšená.

Weleda

(Jana, 2. 9. 2007 10:58)

Holky nemáte někdo zkušenost s kosmetikou Weleda pro mimi?

Ahoj Alčo,

(Jana, 1. 9. 2007 17:49)

vám jsou teprve 3 týdny,to si fakt člověk zvyká.Pamatuju u prvního.To byl nářez.Naštěstí byl spavej,ale já pořád nějak nestíhala,takže v 1 hodinu odpoledne jsem byla ještě v pyžamu a všude bordel jak v tanku.Já spala s malým v dětském pokojíku a manžel v ložnici aby se vyspal.Bylo to tak lepší,mohla jsem si třeba v noci povídat s miminkem a nerušila ho.Teď spíme zase zvlášť(táta spí s tím starším v pokojíku) a já jsem s miminkem v ložnici.Záhul to je,jenže spíš v tom,že s tím 3letým mlátí nějaká "puberta" nebo co.Asi i žárlí.Když jsem totiž přijela z porodnice,tak malej dostal neštovice,tak jsem hned volala doktorce,jestli to může chytit miminko.Řekla že je to 50/50 a ať je držíme spíš od sebe,Bylo těžké malému vysvětlovat,že nemůže k miminkovi.Stál vždycky smutně ve dveřích ložnice a já kojila na druhé straně pokoje.Asi 10 dní na to,dostal malej angínu a opět vysvětlování,že by bylo miminko nemocné.Hrozně kvůli tomu plakal a já taky(tajně) jak mi ho bylo líto.A co se nestalo?Miminko přesně po 2 týdnech neštovice dostalo taky.Naštěstí jen dvě,na nožičce a bez vedlejších příznaků.Teď mu zjistili kulíškovi,že má srostlý oční kanálek a objednali nás do Prahy na Vinohrady na propíchnutí.Známá na tom byla taky s miminkem a vydupala si,že u toho chce být.Prý bylo slyšet hlasité křupnutí,pak otočili malého na bok a z pusinky a nosu mu tekla krev.Jsem z toho špatná,ale důležitý bude,aby mu to pomohlo.Teď nám už leze zoubek,takže má plačtivou a pořád se budí.Mám toho občas taky plný kecky.V pondělí začíná školka,tak to bude taky snad trochu "volnější".

Čau Jani,

(Alča, 1. 9. 2007 12:59)

díky za optání, pořád si ještě s malou na sebe zvykáme. Kojíme zatím dost nepravidelně. Snažím se jí přizpůsobit, ale někdy už jsem z toho trochu na nervy, když ji (nejlíp v noci) třeba popáté přikládám a ona je furt nespokojená. Občas už se mi daří odhadnout, co ji zrovna trápí a tak doufám, že se to bude jen zlepšovat. Kojení jde vcelku dobře. Používám ochranný klobouček - malá se líp chytne a já nejsem tak "pokousaná". Jen se bojím, že už se bez kloboučku nebude umět pořádně přisát. Týden po propuštění z porodnice měla pořád stejnou váhu, ale snad už od té doby něco nabrala.
V noci je to někdy zážitek, ale to už k tomu patří. Já to přes den stihnu dospat, ale manžel bude v práci asi docela trpět. Teď mu končí dovolená, tak se má chudák nejspíš na co těšit.
A jak to zvládáš Ty s těma svýma chlapama? Prý teprve až s druhým dítětem je to ten pořádný záhul... Já si zatím radši tak 2-3 roky počkám, ale jednou bude určitě i druhej prcek :-))

Zahusťovač

(Jana, 31. 8. 2007 20:49)

Přesně tak Patt.NUTRITON.Švagrinka si ho moc chválila.Malej hrozně ublinkával a tím pádem i málo přibíral.

"zahusťovač"

(Patt, 31. 8. 2007 18:40)

Myslím, že Jana má na mysli NUTRITON (pozor, neplést s Nutrilonem)Je to speciální doplněk stravy pro děti, které mají trable s ublinkáváním a mohou jej i plně kojené děti. Je volně prodejný a dá se koupit v lékárnách.

Alče

(Jana, 31. 8. 2007 15:10)

Ahojky Alčo.Jak to jde?Kojíš?Jak spinkáte?Kolik už vážíte?

Pro Petru

(Jana, 31. 8. 2007 15:08)

Ahoj Petro.Moje švagrinka měla stejný problém jako ty.Tak jí dětská doktorka doporučila přípravek,který se rozmýchá s vodou a dávala to malému na lžičku,je to husté,tak 2 lžičky vždy před kojením a malý už pak tolik neblinkal.Zjistím jak se to jmenuje a napíšu večer.Myslím že se to dá volně koupit.

Vzkaz pro Alču

(Petra, 31. 8. 2007 11:27)

Ahoj Ali, máš úplnou pravdu.Nejdůležitější je výsledek a ten se má teď moc dobře a hlavně že je zdravá. Víš co se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Jsem ráda,že jsme si vyměnili názory. Taky přeji Tobě i malé všechno nej. Měj se moc hezky a třeba si zase něco napíšeme ahoj

Vyškov

(Alča, 30. 8. 2007 15:37)

Čau Peťko, asi je to nešvar spousty porodnic, že se personál prvorodičkám nevěnuje dostatečně a my pak máme pocit, že jsme neschopné a nedokážeme se postarat o vlastní dítě. Já jsem se sice setkala s ochotou, ale musela jsem se taky dost ptát sama. Když se na to ale podívám z druhé strany, tak těm sestřičkám není co závidět. Celou směnu skákat kolem plačících miminek a ještě s každou maminkou řešit její individuální problémy. Myslím, že každá sestra toho má víc než dost. Za mnou to měly přes celou chodbu, ale když jsem potřebovala, tak vždycky někdo přišel a pomohl. Tím vším chci říct, že nic není černé nebo bílé. Všechno je to v lidech - někdo je ochotnější a jiný méně. Je škoda, že Ti někdo zbytečně znepříjemnil pobyt v porodnici, ale důležitý je opravdu jen ten výsledek, a to je zdravé miminko. Přeju Tobě i holčičce hodně zdraví a pohody a příště i lepší vzpomínky na porodnici.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »