Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Kdy začít s přípravou!

(Iva, 30. 11. 2007 22:03)

Dobrý den!
Ráda bych se zeptala kdy začít s přípravou výbavičky pro miminko jsem ve dvacátém prvním týdnu??

jak držet malého v kyblíku

(Alice, 29. 11. 2007 14:41)

Zdravíme maminky :)
Můžete nám, prosím, poradit, jak držet prcka, aby se nám nevyklouzl v koupacím kyblíku? Zatím improvizujeme s tatínkem:). Mimčo se nám hodně vrtí. Prosíme o pár dobrých rad, zkušeností. Novopečení rodiče :). Díky

Krem na zimu

(Dasa, 13. 11. 2007 15:43)

Petro, mrkni kousek níž, tam se o zimních krémech na tvářičky psalo. Já mám od Bübchenu, protože i ostatní kosmetiku mám od této značky a jsem spokojená (i můj brouček).

Zima

(Petra, 12. 11. 2007 10:38)

Ahoj holky, co používáte na mazání tvářiček pro prcky na zimu? A ještě se chci zeptat, hledám inspiraci na příkrmy pro moji berušku. Kupované jsou jasné,ale co ty domací? Děkuji za rady

Jani,

(Patt, 6. 11. 2007 21:25)

aha, půl roku, tak to už jste na novorozeneckou opravdu odrostlí:-) Neměnila jsi náhodou prací prášek? A nebo mě ještě napadá - náš syn měl na bradičce vyrážku, když mu začaly růst první zoubky. Dr mi říkala, že to bývá poměrně časté, že by ho zatím netrápila testy na alergologii, že chvíli počkáme,kdyby to do měsíce nezmizelo, pošle nás na vyšetření. Zmizelo to a pak se mu jednou za čas vždycky vrátilo pár pupínků a to už jsem věděla, že je další zub na cestě - opravdu se to dala vypozorovat souvislost. Úplný klid nastal až po prořezání poslední pětky. Od té doby absolutní klid. Každopádně přeji, ať už je příčina jakákoliv, ať pupínky brzy zmizí.

Weleda

(Jana, 6. 11. 2007 21:14)

Tak u nás už novorozenecká vyrážka nehrozí.Je nám půl roku.Blbý je i to,že jsme začali přikrmovat a tak si říkám že to je třeba po mrkvi nebo jablíčkové šťávě,ale tu dost ředím převařenou vodou,tak nevím.Zítra máme prevenci tak to ukážu dětský.A s tím starším jdu taky na očkování-pneumokok 2100kč.Málem mne omývali.

Janě

(Dasik, 6. 11. 2007 17:42)

No u nás je to podle mě to že malý má mastnější pleť tím pádem když ho namažu tak se ta krupička vyrazí ale jen někdy takže je to podle mě tímto protože olej od weledy kterým mažeme tělíčko nám toto nedělá a je taky hodně mastný.Jani nevím u nás je to taková červená krupička která do večera zmizí, když malého namažu ráno.Ale po vícerém použití už je v menším množství až skoro vůbec.Pro Patt malý má 3měsíce.Musím běžet prcek volá nebo spíš pobrekává.Zatím se mějte

Jano a Dáši,

(Patt, 5. 11. 2007 23:06)

samozřejmě to může být reakce na Weledu - ale tak mě napadlo, jak stará máte miminka? Jestli to není novorozenecká vyrážka - ta se objevuje jako drobné červené puntíky na obličejíku a dle naší dr. ji má cca 8 miminek z 10 - i když jak vás čtu, asi by to padalo do úvahy spíš u Jany. No nic, jen mě to tak napadlo - zkuste vypozorovat, zda se to objevuje opravdu po mastičce a nebo jestli je to novorozenecká vyrážka, která s mastičkou nesouvisí. Hodně štěstí a hlavně zdravé mimísky.

Weleda

(Jana, 5. 11. 2007 21:25)

Ahoj Dášo.Prosim tebe jak vypadá ta vyrážka?Nám se totiž taky "něco" objevilo na tvářičkách a bradičce,tak si říkám jestli to taky není od toho.

Weleda

(Dasik, 5. 11. 2007 20:27)

Ahoj weleda je super (po nivey se nám malý osypal) používáme i koupel od nich a nemuseli bychom malého ani mazat,neboť koupel je sama o sobě mastná,ale my ho přesto mázneme ještě jejich olejíčkem a malý je krásně heboučký.Jen po krému na obličej mu naskakuje menší vyrážka asi je na něj moc mastný možná ho dávám hodně,takže max.spokojenost.Jo co říkáte na nošení dětí v šátku my začali nosit a není to špatné.

Weleda

(Jana, 3. 11. 2007 7:55)

Ahoj holky.Tak jsem šla nakupovat Weledu a byla jsem mile překvapena,když jsem zjistila že V DM drogerii prodávají i 10ml vzorky za 39,90.Takže jsem nakoupila pidibaleníčka a "testujeme" a nebude mne trápit že jsem vyhodila hromadu peněz když nám nesedne.Je to fajn,protože ty velký balení jsou fakt drahý.Potěšilo to.Krém na pusinu nám zatím vyhovuje-žádná reakce a fakt ho člověk potřebuje trochu,jsou mastné.Rodiče se ptají co pro mimi k vánocům a tak jsem si řekla o poukázky do DM.

Jani, tohle mi přijde užitečný

(m276@seznam.cz, 29. 10. 2007 15:44)

Spací fusak-pytel

(Jana, 27. 10. 2007 20:10)

Pavlínko to poznáš.Ze začátku spinkají drobkové stočení jak v bříšku a pak se pomaličku narovnávají.Pak leží na zádíčkách,ale ještě se neodkopávají.Já začala kluky dávat myslím 4-5týdnu.Je to super věc a chce s tím začít co nejdřív aby si prcek zvykl.

spací fusak

(Pavla, 27. 10. 2007 15:04)

Ahoj holky, čekáme první mimčo v únoru. Poradíte mi odkdy je možné nechat spát mimčo ve spacím fusaku? Je mi jasný, že od narození to asi nejde.

Odsávačka hlenů pro Janču

(Radka, 25. 10. 2007 19:44)

Jani můj meil je Radka.Bibrova@seznam.cz děkuji.jinak k diskusi o krémech já používám od firmy BABÉ a nemůžu si vynachválit. Jsou sice držší ale nějaký Johnson se nemůže rovnat. Zkoušela jsem i Niveu, ale prcek se mi vždycky osypal.

Krém na zimu

(Jana, 24. 10. 2007 19:54)

Nám před 3 lety doktor doporučil obyčejnou modrou indulonu,používala jsem ji jen když jsme šli ven jinač se mi zdála nevýživná,ale na mráz fakt zabírala.Ale teď máme zase mimiše a já půjdu do tý Weledy.Když můžu utratit za krémy pro sebe,tak můžu utratit tuplem i za mimíška.Zkoušela jsem i Penaten(Johnnson),ale ten byl jaksi úplně bez účinku.

Krém na zimu

(Patt, 24. 10. 2007 17:29)

Dani,
my jsme používali (a budeme používat :-) krém proti zimě a větru od Weledy. Je hodně mastný, dobře se roztírá a je ho pidispotřeba, takže se vyplatí i při vyšší pořizovací ceně. (cca 160 Kč za 30ml) Kdysi jsme měli i zimní krém od Bubchenu, není špatný, ale ten z Weledy nám prostě vyhovuje víc.

Teploměr, krém na zimu

(Dana, 24. 10. 2007 16:06)

Ahojda mamky, patřím taky k těm co teploměr do vaničky používají. Je to na každé, kdo to odhadne, má výhodu, ale já bych to neodhadla, jsem sama zvyklá se sprchovat v horké vodě, takže bych prcka nejspíš uvařila. Chtěla bych se zeptat, čím mažete teď, když začalo být chladno dětičkám na ven tvářičky. Je spousta krémů do chladného počasí, ale má někdo vyzkoušený nějaký dobrý? Chtěla jsem si koupit od Bübchenu, ale prý obsahuje vodu, což není do mrazu dobré.

Kyblík-koupací

(Jana, 22. 10. 2007 20:05)

Ahoj mamčo,já osobně mám vynikající zkušenost s koupacím kyblíkem.Ne s obyčejným!Neplést.Prvního prcka jsem koupala ve vaničce-normálka,ale teď druhého prvních 12 týdnů v kyblíku a byla to paráda.Malej si tam lebedil a nezabere to tolik místa jako vanička.Byl tam pěkně ponořenej až po krk v poloze jako v bříšku.Osobně mohu jen a jen doporučit.A teploměr?Lepší ho mít.Přiznám se.já to odhadovala rukou-loktem,ale jsem zvyklá na horkou a malýmu jsem jí dělala příliš teplou,pořád plaka a já si to potom přeměřila-43stupňů osel jsem.50kaček snad opravdu nevytrhne.

kyblík

(máma, 22. 10. 2007 14:36)

v kyblíku jak tam to dítě chcete dát nevhodnější je vanička



« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »