Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

sekáč s oblečením

(Martina, 23. 3. 2007 10:42)

Ahoj,čekám první miminko a při navštívení obchodů s běžným dětským oblečení a s vědomím kolik toho mám nakoupit mě úplně mrazilo.Navštívila jsem proto internetové obchody s použitým zbožím,kde jiné maminky nabízí již použité oblečení.Objednala jsem na různých a můžu říct,že jsem spokojená.Oblečky nejsou zničené,to tak nějak miminko nestihne a jsou o 2/3 a někdy i víc levnější.Fakt jsem dost ušetřila.Neříkám,že miminku nekoupím i nějaké ty nové,to taky,abych ho měla "vyšperkované",ale když jsem ty oblečky poctivě vyprala,měla jsem z nich dobrý pocit.

Houpací kočárek

(Jitka, 21. 3. 2007 14:25)

Ahoj čekám třetí miminko a mám vyhlídnutý kočárek BABY MERC,je houpací,trošku mi dělá starosti že je pohyblivý i do stran,ale měla jsem houpací kočárky na obě děti a se spaním jsme neměli problémy.Slyšela jsem že se s tímhle kočárkem dobře jezdí i ve sněhu a celkově je dobře vyřešený.pokud někdo máte osobní zkušenost prosím napište.děkuji

kočárek

(Peta2S, 21. 3. 2007 12:10)

Děkuji za radu Jindřiško, jsi moc hodná. P.S. Už jsem zjistila, že Cortina houpaci neni. Takže se ještě na ni podivám do obchodu jak sedí a může se koupit... překrásný den

re:kočárek

(Jindra, 20. 3. 2007 20:09)

Ahoj Peto, bohužel zkušenosti s daným kočárkem nemám, ale podle zkušeností bych houpací kočárek nevolila. Mimi si navykneš na houpaní a pak budeš mít problém ho uspat normálně. Samozřejmě je to Tvá volba, jen jsem chtěla přidat svoji zkušenosti, tak hodně štěstí :-)))

kočárek

(Peta2S, 20. 3. 2007 11:28)

Pěkný den, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti z kočárkem Cam Cortina X3 Tris Evolution, hlavně by mě zajímalo, jestli je houpací? Nebo od jaké firmy bych sehnala houpaci kočárek? Děkuju za odpověď...

co vše pro začátek

(míša, 19. 3. 2007 14:14)

ahojky,čekám své první miminko a jsem z toho trošku vystrašená,nemám zkušenosti a nevím co vše kupovat, aby mi něco důležitého třeba nechybělo.Čekáme to na konci července.Předem děkuji za rady

Rýma u miminka

(Patt, 17. 3. 2007 8:43)

Šárko, rýma je děs a u miminka obzvláště. Lék není, ale pokusím se ti dát alespoň pár tipů, které pomohou rýmu lépe snášet a snad i rychleji zahnat. Snaž se udržovat vlhký vzduch v místnosti - pomocí odparníků a nebo mokrých ručníků na radiátorech, do nosánku se nám osvědčila Vincentka. Pokud ještě kojíš, tak kápni pár kapek MM na vatičku a vytři jí tím nosík - případně jí tam MM kápni. Na spaní jí polohuj rošt v postýlce, pokud ho nemáte polohovací, podlož nohy postýlky třeba knížkami. Zkus se v lékárně poptat po nějakém gelu na hrudníček. My mažeme tymiánovou mastí a to výrazně pomáhá i od kašle. Na uvolnění nosánku jsou dobré i spreje do vzduchu - pozor vždy musí být čistě přírodní a určené pro miminka. S tím Otrivinem to moc nepřeháněj, i když je určený pro malé děti, je dost agresivní a může sliznici nosánku hodně dráždit. U tak malého dítěte bych se držela spíše toho Mar plus a Vincentky. No a samozřejmě zvýšit příjem tekutin, odsávat a vydržet :-) Moc ti přeji, ať je malá brzy zdravá. Mějte se hezky.

matrace

(Patt, 17. 3. 2007 8:39)

Záleží na volbě každého. My jsme před 3,5 roky, kdy byla ještě poměrně hodně mizerná nabídka, nechávali pro syna dělat kombinaci kokos a ovčí rouno (zimní a letní strana) a jsme spokojení. Teď je nabídka poměrně hodně široká a záleží na každém, zda zvolí přírodní materiál nebo molitanovou výplň. Jediné, co se do dětské postýlky příliš nedoporučuje jsou pružinové matrace.

Rýma

(Šárka, 17. 3. 2007 7:12)

Ahojky,mám dotaz který se sice netýká výbavičky, ale doufám, že mi pomůžete. Mám osmimesíční holčičku a přes týden jí nemůžu zbavit rýmy. Přes den jí neustále teče z nosu a dvacetkrát denně jí odsávám bílé nudličky. Používám MAR PLUS na uvolnění nosu a potom kapičky OTRIVIN. Jenomže mi přijde, že to moc nezabírá. Malá se v noci pořádně nevyspí, jak nemůže dýchat a letět k doktorce jenom s rýmou se mi zatím nechce. Nemáte některý recept jak na ní, popřípadě nějaké osvěčené kapky či tak něco? Moc děkuju za pomoc.

Petra

(Děkuji moc., 16. 3. 2007 20:46)

Jj....to doufám....když už tady byl vznesen ten dotaz ohledně matrací, kterou doporučujete?Přemýšlela jsem nad kokosem nebo kokosem s molitanem, ať to má měkkší, ale manža říká, že pružiny nebo molitan jsou lepší....

Re: IKEA

(Kristina, 16. 3. 2007 9:53)

Určitě vám to vyjde, a všechno bude tak jak má :-))) Uvidíš že ti to uteče ani nevíš jak a budeš ho mít doma, tak ti moc držím palečky :-)))

Re:Re:IKEA

(Petra, 15. 3. 2007 12:18)

Kristí, děkuju moc.Snad nám to vyjde, malý je nádherný a strašně se na něj těším :) Chodím k němu každý den a kdyby to bylo možné, už bych si ho vzala domů :)

Matrace do postýlky

(Evča, 14. 3. 2007 21:17)

Dobrý den,
jaké máte zkušenosti s matracemi? Kterou byste doporučili do postýlky pro miminko? Nabídka je velmi široká, a to i cenově - od obyčejného molitanu přes různě tvarované molitany, kokosové (v kombinaci s molitanem) a až po kokos s pohankou. Nevíme, kterou zvolit.

RE:Ikea

(Kristina, 14. 3. 2007 17:48)

Ahojky Petro, my máme z Ikey postýlku, skříně, komody a přebalovací pult a jsem s nimi nadmíru spokojená. Takže tam mužeš s klidným svědomím nakoupit. Co se týče postýlky, tak mám ročního chlapečka a zatím neuvažuju o tom, že bych ho dala do větší postýlky, takže záleží na tvém uvážení, ale já bych mu zatím koupila klasickou postýlku. Tak ti přeju hodně štěstí a klásného chlapečka :-))))

IKEA

(Petra, 12. 3. 2007 21:53)

Mamči, jakou máte zkušenost s miminkovským (postýlka, skříň, houpací koník atd.) nábytkem z IKEA?Zajímá mě nábytek pro ročního chlapečka, případně jestli má cenu ještě kupovat dětskou postýlku, nebo přejít hned na větší s nějakou zábranou.A taky, kdybyste mohly poradit....nemám skoro vůbec tušení, co tomu mému broučkovi pořídím....má k nám přijít už příští měsíc a já ještě nemám ani kočárek *červenajík*.Pokojíček máme už nachystaný, vymalovaný, oblečeníčko i hračky, ale ten nábytek a kočár nám pořád vrtá hlavou......tak obstála by ta IKEA?

Verčo,

(Patt, 9. 3. 2007 9:07)

nakoukni na článek Výbavička do porodnice. Září je dost vrtkavé, takže si pak nachystáš dvě varianty a tatínek vybere tašku podle potřeby. Já bych to viděla na bodyčko, overálek,ponožky nebo capáčky, bavlněnou čepičku a fleesovou zavinovačku do autosedačky, která mimi ochrání i kdyby už bylo chladněji. No a kdyby bylo horké září, oblékneš mimi méně a na cestu s sebou vezmete tenkou deku, kterou přes něj v případě potřeby přehodíte.

polštářek

(Patt, 9. 3. 2007 9:00)

My jsme ho dětem dávali cca od 4. měsíce - ale je spíš jen symbolický - takové malé placaté nic - na výšku má jen pár mm :-)) je to spíš takový "tulík" než polštář. Je to jak píše Jana, klasický polštář se miminkům dávat nemá, zbytečně jim zatěžuje páteř.

Miminko v září

(Verča, 9. 3. 2007 8:53)

Ahojky,
tyto stránky jsou fantastický. 4ekáme první miminko v polovině září a vůbec nevím co všechno pořizovat,např. v čem z porodnice atd.Děkuji moc za rady

re:polštářek

(Jana, 9. 3. 2007 8:39)

Ahojky Lucko, polštářek miminku hned od narození určitě nedávej. Nejlepší je, když mimi spí na rovině a navíc by se polštářkem mohlo udusit, protože neovládá držení hlavičky a nemůže se otočit. Já začala dávat polštářek až po osmém měsíci, koupila jsem v Mateřince jenom takový tenoučký a měkký. Je zbytečné i nezdravé dávat mimču nadýchané polštáře (Křivila by se jim potom páteř,protože by hlavičku měli neúměrně vysoko k tělu). Některé moje kamarádky začali dávat polštářek až v roce, takže tohle rozhodně neuspěchat.Hodně štěstí :-)

jaký polštářek

(lucka, 8. 3. 2007 11:58)

Chtěla jsem se zeptat, jestli mi někdo poradí,jaký polštářek dát miminku do postýlky na spaní.Dává se vůbec hned po narození? Jak má být hrubý,myslím vysoký,aby to miminku nevadilo. Díky za radu


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »