Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

výbavička

(hafo@post.cz, 12. 9. 2008 13:01)

Výbavička pro miminko:

(Jana, 23. 8. 2008 16:46)

Ahojky.Já sice ještě mimčo nečekám,s přítelem o tom zatím jen mluvíme,ale přesto jsem zabrousila na tyto stránky a zapsala jsem si na papír výbavu pro mimčo i výbavu do porodnice.Přítel byl s toho nadšený.Jsou to velice užitečné rady,zvlášť pro maminky prvorodičky.Díky moc za tyto stránky.Jana

videochůvičky

(Šárka, 29. 6. 2008 23:40)

Zdravím maminky, potřebuji poradit ohledně videochůviček... Už jsme museli vrátit výrobci jednu od firmy Whiteberry, protože vůbec nefungovala na baterky v noci a pořád tahat kabel k postýlce to nešlo. Stála kolem 3000 Kč. Tak potřebujeme koupit novou,ale vůbec nevíme jakou máme vybrat - hlavně, aby fungovala na baterky i v noci, kdy si musí kamera videochůvičky přisvětlovat. Prosím o typy a vaše zkušenosti, kterou spolehlivou videochůvičku vybrat :-)

Šátky vs klokanky

(Dasik, 25. 6. 2008 18:41)

Ahojky tak oni uvádějí že šátky jsou lepší na kyčle i záda miminka.Prý je tam široké balení kdežto v klokance nožky jen visí,šátek je roztažen až pod kolena.A dále mimnko pokud je unavené tak se přitulí k mamince a spinká kdežto v klokance má mnoho podnětů pokud je otočen opačně a brzy se unaví.Tak nevím aspoň to tak píšou v příručkách co jsou u šátků.My šátkujem ikdyž už méně malý má 11kg a už se vepředu pronese ale ještě nesedí tak ho nechci dávat na záda.Takže na krátké přecházení či doma k utišení funguje bezva.

Pro Sylvu

(Petra K., 23. 6. 2008 10:15)

Ahoj. Na těchto stránkách najdeš diskusi přímo o kočárkách a taky článek s radama, jak vybrat kočárek.Podívej se tam a třeba pak budeš mít jasnější představu,co od kočárku očekáváš.My jsme měli kombinaci hluboká korba,sportovní sedačka a autosedačka a všechno jsme plně využili v kombinaci s podvozkem.

klokanka vers. šátek

(Zdena, 23. 6. 2008 7:59)

Četla jsem připomínky ke klokankám a zajímalo by mě jaký je rozdíl nošení dětí v klokance a v šátku? (že šátek ano a klokanku ne) Máme oboje, šátek jsem používala cca první 2-3m ale pak se mi v něm dcera začla vztekat (pořádně nevidí) tak jsme pořídili Klokanku a tu úplně miluje. Nepřeháníme to s ní ale tak půl hodky a hodku v ní za den je.

Kočárek

(Sylva, 9. 6. 2008 17:26)

Ahoj zkušené mamči, je mi 33 let a čekám první mimi - nevím ještě, jestli holku nebo kluka. Poradíte mi, jaký si vybrat kočárek. Původně jsem chtěla trojkombinaci, ale kamarádka mě od toho odradila, že je lepší hluboký a pak pořádný sporťák. Když teda hlubokej,prosím, prosím, jakou značku a typ, díky moc. Sylva

Majko,

(Patt, 30. 5. 2008 15:40)

mockrát děkuji za milá slova. Jsem ráda, že Vám mé stránky pomohly. Přeji Vám i Terezce spoustu zdraví a štěstí. Mějte se krásně :-)

poděkování

(Majka S., 29. 5. 2008 23:19)

Patt, moc děkuji za tyhle úžasné stránky. Před porodem jsem si pořizovala výbavičku pro mimi podle Vašeho seznamu a nechybělo prakticky nic, byla jsem "vyzbrojena" dokonale. Díky moc. Teď už mám 10-ti měsíční Terezku a po zavedení netu k nám domů jsem se ke stránkám opět vrátila a určitě se budu vracet častěji. Mějte se krásně

ja a bracha

(klarka borysova(candy), 24. 5. 2008 13:06)

Ahoj mam doma 3 mesicniho bratricka ale chtela bych male stenATKO YORKŠÍRA mama říká že pes adite do jeednoho bytu ne patri co myslite muzu si koupit male stene neublizi mojemu brachovi pls pomozte

Tohle vedet driv.....

(Martin,, 22. 5. 2008 12:09)

Ach jo, tohle videt driv, tak jsem si to mozna pred pul rokem rozmyslel :)

Dovolená

(Soňa, 13. 5. 2008 20:57)

Ahojky, my jsme byli už s šestiměsíčním broučkem na dovce, a to v Egyptě, hotel Bel Air, od CK Fischer,máme toho procestovanýho víc, ale sem jsme se už i vraceli, vše super,balená voda pro všechny v all inclusive,lili jsme ji prckovi i do nafukovacího bazénku, kde se pod slunečníkem cákal... Hotel ve velkém areálu,možnost procházek s kočárkem, anizbys musela opustit bránu hotelu...Jídlo super... nepotřebuješ s sebou ani euro navíc, Pokud si vemeš vše na mimi (plínky, opal.krémy ap),fakt pohodová dovka!!! Ahoj!

Velikost

(Patt, 12. 5. 2008 10:27)

záleží na uvážení. Můžete vzít pár kousků menších a zbytek větších. Ono třeba u těch bodyček většinou nevadí, když jsou trošku volnější. 10ks se může někomu zdát hodně, když si mimi ublinkává nebo se zadaří, že proteče plínka, tak ta denní spotřeba je velká.

Vše je jedna velikost?

(Martina, 12. 5. 2008 9:45)

Ahoj spíš by mě zajímalo, zda třeba těch 10 ks body je jedné velikosti nebo víc...

čeká mě to

(jana, 30. 4. 2008 22:02)

za týden bych měla odrodit holčičku tak děkuji za rady !

Koupání

(Dasik, 21. 4. 2008 17:19)

ahoj my jsme koupali každý den od narození používáme weledu a neměli jsme žádný problém ze suchou kůží.Ale myslím že to je věc názoru,někdo říká že koupání každý den způsobuje to že kůže je vysušená.Myslím že je to individuální a vyzkoušíš co ti bude lépe sedět a uvidíš.Ale po celodenním blinkání,kakání atd. jsme zvolili každodenní koupání a stal se z toho rituál a málý už ví že po koupání následuje mlíčko a spánek. A myslím že si to užívá(má 8měsíců)

koupání

(Veronika, 18. 4. 2008 19:05)

prosím vás ještě dotaz:Koupat novorozence každý den?

květen

(Veronika, 18. 4. 2008 18:52)

co květnové miminko potřebuje na ven do kočárku?stačí zavinovačka a deka?

není toho moc

(look, 12. 4. 2008 10:45)

zda se mi ze nektere veci sou uplne zbytečné

Moc pěkné a užitečné

(Markéta, 3. 4. 2008 15:42)

Ahojky holky :) čekám své první mimi v červenci, a jsem moc ráda za tyhle stránečky a vaše rady a názory :)
Máme v úmyslu pořídit si také nějaký šátek na nošení, mají tady u nás takový speciální je i z kapsama a tak :) když ho na netu najdu tak vám dám odkaz :)
Ahojky Markéta Chomutov


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »