Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

pro hell

(Irena, 4. 8. 2006 15:50)

Téda! Tak to máš opravdu co dělat! :) Hrozný je, že těch věcí, co miminko bude potřebovat, je tolik, že ani nevím, kde začít. Ale asi to máme všechny stejně. Tak přeju všem hodně zdaru při nákupech a užívejte si to, je to hezký období, co?

Vánoční mimi

(Milena, 4. 8. 2006 8:39)

Díky moc za seznam, taky toho ještě nemám moc, jen co jsem kde viděla. Naštěstí vlastním známou, co vlastní sekáč s dětským oblečením, takže nové nakoupím jen pár kousků na návštěvy. Jinak jsem si objednala zavinovačku do autosedačky Emitex, myslím, že se bude hodin, dá se dát i do kočárku samozřejmě.
Jinak za seznam moc a moc děkuju, hodně to pomůže, zvlášť při bojích s babičkama :-D

pro Irenu

(hell, 4. 8. 2006 7:22)

ahoj ireno, neděs se - čekám mimi v září a nemám kromě několika "neodolatelných" kousků oblečení a na webu vybraného kočárku nic, chodím do práce a nebylo moc času. všechno se dá stihnout, neboj se

a seznam je vskutku výborný :-)

Konečně "normální" stránky!!

(Mirka, 3. 8. 2006 11:22)

Ahoj holky! v lednu čekáme naše první miminko, jsem teď doma v horizontální poloze a tak šmejdím, co se dá. Tyto stránky mi příjdou jednoduché, bez zbytečných reklam a aktuální. Jak se tak dívám na výbavičku, to bude síla!!! ale hned si vás dávám do oblíbených!! Tak hodně zdraví a pohody. Mirka

Skvělý!!!

(Irena, 2. 8. 2006 19:13)

Ahojky, jsem moc ráda, že jsem našla tyhle stránky. V prosinci čekáme naše první mimi a tak trochu jsem začínala být nesvá, že vůbec nevím, co pořídit... Strašně mi tyhle stránky pomůžou, i co se týká koupě kočárku. Jen mě trochu vyděsilo, že všechny maminky, co čekají taky mimčo v zimě, už mají skoro nakoupeno, možná se mi to jen zdá. Ale asi bych měla taky začít, aby to pak nebyla rána pro naši už tak velmi chudou peněženku :) Takže díky moc!!!

zimní mimi

(Patt, 19. 7. 2006 12:44)

Katko, taky máme zimní mimi - únorčátko a výbavička byla klasická. Je jsme nepoužívali tradiční košilky (mám pocit, že body je lepší - mimi nemá holá záda) a na rozdíl od letních miminek se více uplatní sametové dupačky/overaly. Body s krátkým rukávkem si klidně nakup - třeba teď ve slevách - hodně jsme je používali pod overaly. Jinak co mě napadá, tak lepší než klasická zimní kombinéza - tu novorozenec moc neužije - v kočárku je mu lépe ve fusaku, takže se používá převážně jen do autosedačky - no a právě na to je lepší fusak do autosedačky. Mimi se do něj lépe dává i vyndává. POkud ti usne v autě a ty ho potřebuješ přenést domů, nemusíš ho soukat ven z kombinézy, ale rozepneš fusak a mimčo může chrupkat dál. Vyrábí ho např. Emitex - ale i další, tak kdyžtak koukni na netu. Jo a ještě určitě krém proti větru a mrazu. Např. od Bübchemu nebo Weledy. Tak hodně štěstí a krásné zdravé miminko.

super

(katka, 16. 7. 2006 19:25)

Ahojky, v zimě se nám narodí první miminko a tak bych se s vámi chtěla poradit ohledně nákupu obléča. Trochu v tom tápu, tak snad mi nějaká zkušená maminka, která měla taky zimní miminko poradí

díky moc

(vladka, 23. 6. 2006 8:57)

Ahojky, díky moc je to super tabulka pro orientaci. Teď když přijdu do obchodu, tak budu alespoň zhruba vědět velikosti a nebudu jak neználek.

velikosti

(Patt, 22. 6. 2006 16:55)

Ahoj Vlaďko,
to je obrovská náhoda - zrovna jsem se sem chystala dát orientační tabulku velikostí - takže už je tam, můžeš kouknout. Jinak ber v potaz jestli jseš ty a manžel spíš drobnější nebo vyšší postavy. Pokud jste oba větší, je praděpodobné, že vel.56 bude potřebovat jen chvilku. Jinak se doporučuje koupit pár kousků 56 a pár 62. Vše samozřejmě s ohledem na roční období. Větší velikosti do zásoby kupovat nemusíš, ty můžeš bez problémů dokupovat později - snad jen, když tě něco "cvrnkne do nosu" - případně pokud budeš mít příležitost nakoupit výhodněji v sezónních slevách. Takže přeji příjemné nákupy!

velikosti oblečení

(Vladka, 22. 6. 2006 15:03)

ahoj, seznam s výbavičkou je super, jenže se ještě neorientuju ve velikostech oblečení na mimčo. můžete mi prosím poradit, jaké velikosti oblečení si mám na miminko pořizovat?
Díky moc za předanou zkušenost.

Děkuji

(Veronika, 19. 6. 2006 19:52)

Jen jsem vam chtela podekovat za perfektni seznam hlavne za kosmetiku protoze jsem do tedka nevedela co si mam poridit. Dekuji moc

monitor dechu

(Barča, 9. 6. 2006 19:22)

Může mi někdo poradit jestli je nutný monitor dechu pro mimi když nejsou žádné komplikace? U prvního dítěte jsem to neměla a bylo vše v pořádku a u druhého co čekám v červenci mi všichni říkají jak je to úžasná věc. Děkuji.

podzimní miminko

(Patt, 2. 6. 2006 13:55)

Taky máme říjňátko, tak snad trošku poradím - i když mezi námi není podzim jako podzim - teplotní rozdíly mohou být veliké, ale každý má rozum, tak si to určitě přeberete :-) My jsme dávali bodyčko (krátký nebo dlouhý rukáv) a dupačky nebo overal (dupačky s rukávky), a na ven pak fleesový kabátek (nebo kombinézu) tenkou bavlněnou mako čepičku (později přes ni teplejší zimní), ponožky a rukavice. Ze začátku stačila zavinovačka a deka, později jsme měli tenký fleesový fusak a nakonec do zimy fleesový maxifusak - ono ty spodní vrstvy člověk musí uvážit sám. Je dobré pamatovat na to, že v kočárku bývá tepleji, taky dovnitř nefouká, tak je tam trochu jiné klima než "na ulici". Chce to chvilku cviku - neřídit se teplotou ručiček - ty mají miminka studená skoro pořád a rozhodně to nemusí znamenat, že je jim zima. Brát s rezervou rady babiček. Přeci jen materiály i životní styl se dost změnily... Proti potničkám se nám u obou dětí skvěle osvědčila bodyčka a kombinézky z Moiry (kdo nezná - jedná se o funkční vlákna, která hřejí a zároveň odvádějí veškerou vlhkost - mají ještě jednu skvělou vlastnost - nesmí se žehlit :-) nechci tu dělat reklamu, ale protože vím, že v klasických obchodech se téměř nevyskytují, tak je možné je koupit na www.babyfit.cz Jinak univerzální recept není. Můj názor je, že častěji se to s oblékáním spíš přehání, mimi pak pláče, je zapocené, nevrlé. Takže raději méně a mít v kočárku pohotovostní deku, kterou lze vytáhnout v případě, že to "méně" nestačí. Počasí se přes den mění a člověk často váhá, jestli je zrovna mimi oblečené akorát - nejhorší jsou přechody ročních období. Nicméně s trochou cviku se to dá zvládat bez mrznutí i bez potniček, takže přeji hodně štěstí a krásné spokojené miminko.

podzimní mimčo :o)

(Lůca, 1. 6. 2006 22:19)

Ahoj,čekám v řijnu první mimčo a chci se zeptat... v knížkach to nepíšou,jak poznám že mému mimiku nebude zima,ale aby se ani nespotilo.co vešchno můžu obléknout.Raději se zeptám zkušenějších! :-) P.S. ten seznam je super

Jen tak

(Martina, 19. 5. 2006 13:04)

Píšu jen tak.CHtěla jsem jen říct,že každá maminka, která čeká své první mímo to tak trochu s tou výbavičkou přehání.Strašně se na to těší,tak nakupujeme prostě všechno.Já jsem např.koupila tolik věcí,o kterých jsem si myslela,že budou potřeba a nebyly. A tak to bylo i s oblečením.Strašně moc věcí mi malá vůbec neodchodila.Něco člověk nakoupí,hodně toho dostane tak toho je potom zbytečně moc.Samozřejmě nechci za nikoho mluvit.Mluvím sama za sebe a ze své zkušenosti.Prostě jsem chtěla jen říct,že nakupovat toho fakt strašně moc je úplně zbytečné.Vžyt si to člověk může přece kdykoliv po porodu dokoupit.Pak to zbytečně leží doma.Tak čau čau a napište taky své názory.

kbelík

(Patt, 19. 5. 2006 12:43)

Názory se různí - my ho pro první mimi neměli, pro druhé jsme ho koupili a za sebe můžu říci, že spokojenost dětí byla úplně stejná jak v kyblíku tak ve vaničce. Jediný rozdíl je v tom, že mně se v kyblíku hůře umývá - ale to je určitě jen otázka cviku :-) Z mého pohledu je vanička stejně dobrá, jediné co, tak hned jak získáte jistotu, začněte Vašíka koupat bez všech těch podložek - pěkně ponořeného. To totiž bývá nejčastější důvod, proč mimi ve vaničce pláče - lehátko, málo vody, bříško ven.... S kamarádkami jsme se shodly, že když má mimi hodně vody - tj. tělíčko je celé ponořené - je šumafuk jestli je to vanička nebo kyblík. Přeji příjemný třetí trimestr a pohodový porod. Hodně štěstí.

:o)

(Daniela, 19. 5. 2006 12:15)

Ahoj, je to super, v srpnu čekáme malého Vašíka, a já si marně lámala hlavu, co všechno budu potřebovat, takže díky.
Máte někdo zkušenosti s koupacím kbelíkem??Četla jsem jak je to pro mimi skvělé!

:-)

(Patt, 23. 4. 2006 21:06)

Díky všem za milé komentáře. Jsem ráda, že vám tento seznam trošku pomůže při "seznamování" se s péčí o miminko.

Markéto,
pokud jde o letní mimi, vlastní zkušenosti nemám, protože máme jedno podzimní a jedno zimní, ale zkusím výjmenovat co mě napadne, že je důležité pro miminko v létě, takže: bodyčka s krátkým rukávkem (100% bavlna nebo z Moiry - menší šance vzniku potniček) opalovací krém s vysokým faktorem, slunečník na kočárek, tetra osušky na dno kočárku (dobře sají a dají se snadno a často měnit)tenounká čepička nebo klobouček. Víc mě teď nenapadá, ale třeba sem zavítá nějaká maminka, která má zkušenosti s letním miminkem a poradí ti.

Všem přeji krásné těhotenství, pohodový porod a krásná zdravá miminka.

diky moc

(marketa, 18. 4. 2006 13:38)

Ahojky, v srpnu čekám mimčo a pořád jsem hledala co vše budu potřebovat a konečně jsem to našla. Kdybych vás holky mohla poprosit ještě o nějaké rady na miminko v létě, to by bylo super. Strašně se těším.:-))))

Bezva rady

(Eva, 11. 04. 2006 18:35, 11. 4. 2006 18:45)

Ahojda, v září čekáme mimčo, takže už se pomalu dívám po výbavičce.Dělala jsem si starosti, co takové mimnko všechno potřebuje a tak jsem ráda, že jsem našla tyto rady, co mu pořídit. Už se na to moc těším. A děkuju za informace. Přeji Všem těhulkám, aby si užívaly těhotenství jako já. Je to nádherné období. :-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »