Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Lehátko do vaničky

(Petra, 14. 6. 2007 12:35)

U nás se koupání konalo za plné asistence tatínka i maminky.Já vždycky malého držela jednou rukou tak, aby byl celý pod vodou (samozřejmě krom hlavičky!!!) a druhou umývala.Taky jsem se často koupala s mimčem, omývala jen jeho mýdlem z lékárny nebo jen vodičkou.

re:židlička

(Petra, 14. 6. 2007 12:27)

Používáme bílou plastovku z IKEA a je skvělá.Lehká manipulace, snadno udržovatelná (stačí omýt teplou vodou) a podle nezávislých testů nejbezpečnější na trhu.Navíc je dost levná, novou koupíte kolem 400 Kč.
Židlička se má používat až v době, kdy dítě samo sedí, pokud ovšem myslíme klasické židličky a ne lehátka nebo polohovačky, pak i dříve.Jinak náš drobek byl první v lehátku z Chicca a potom přesadil do "velké" židličky.

židlička

(Monča, 12. 6. 2007 12:23)

Mám prosbu, mamči, jakou jste pořídily židličku na krmení. Chystám se vyrazit do obchodů, tak ať mám trochu přehled. Moc díky. Od kdy jí používáte?

Patt - koupání

(Dana, 10. 6. 2007 13:03)

Moc moc děkuju za rady. Zkoušela jsem ještě lovit nějaké informace na netu a vypadá to, že pro mimča je asi lepší ten kyblík, prý se v něm cítí - jak píšeš i ty - jako v bříšku, ale pro maminy je kvůli manipulaci lepší vanička. Tak asi koupím pro začátek vaničku a až získám trochu cvik, tak třeba zkusím ten kyblík a vaničku nechám na namáčení prádla :)

koupání

(Patt, 10. 6. 2007 10:28)

Dani, díky za milá slova. Co se týče koupání v kyblíku, tak miminko je v něm schoulené "do klubíčka". Voda jej nadnáší, takže i pro nesedící miminko je tato poloha naprosto fyziologická, nijak ho nezatěžuje a snad mu i připomíná polohu v bříšku. Rodič při koupání drží miminko jednou rukou okolo ramenního kloubu a druhou ho jemně omývá. Přiznám se, že ze začátku jsme na to s manželem museli být dva, protože ten kyblík mi přišel tak stísněný, že se mi s miminkem hůře manipulovalo než ve vaničce. Nicméně je to jen otázka cviku. U novorozenců se v kyblíku také zpočátku projevuje "chodící reflex" - ten je přítomný pouze u novorozenců a velmi rychle mizí. Jde o to, že dítě jehož nožky se dotýkají pevné podložky se reflexivně pokouší o chůzi - takže se nám dcerka odrážela od dna jako žabička a vypadalo to, že co chvilku vyskočí :-) (což nezkušenému rodiči zrovna nedodá na jistotě) Nevím, někdo nedá na kyblík dopustit, nám více vyhovovala vanička. Děti v ní byli moc spokojené, krásně v ní "plavali" a manipulace pro nás byla snazší. Koupání se neboj, určitě ho hravě zvládneš - ať ve vaničce nebo kyblíku - je to otázka jen trošky cviku. V porodnici ti ukáží správný postup a doma už to jen "doladíte" tak, aby to nejlépe vyhovovalo vám i miminku. Zlaté pravidlo - při vytahování dítěte z vody ho vždy držet pevně okolo dvou kloubů (zpravidla pravého ramenního a levého kyčelního) - je to nejbezpečnější úchop, který zabrání "vyklouznutí" miminka.

Patt - vanička x kyblík

(Dana, 10. 6. 2007 8:47)

Díky za odpověď, je vidět, že máš zkušenosti, tak se ještě zeptám: myslíš, že se v tom kyblíku mimčo třeba nějak nekroutí? Ono tam vlastně jakoby sedí, nebo stojí a nevadí to, když ještě samo nesedí? Nejsem moc šikovná a nejmladší dítě, které jsem kdy koupala mělo 3 roky, tak mám přece jen kapku strach, abych drobkovi neublížila. Moc děkuju a taky za tyhle stránky, myslím, že jsi autorka, jsou vážně supeeeer!

Díky

(Verča, 8. 6. 2007 9:44)

Patt, děkuju za radu, s manželem jsme o tom včera ještě mluvili a zkusíme to asi přece jen bez lehátka, snad nám to půjde bez problémů.

lehátko do vaničky

(Patt, 8. 6. 2007 0:01)

Verčo,
asi vetšina maminek ti řekne, že to byla jedna z nejméně používaných věcí :-) tedy alespoň taková je má zkušenost a zkušenost spousty mých kamarádek. Přesto jsme ho samozřejmě měli - jak klasické látkové, tak tu molitanovou podložku (ta mi přišla horší) každopádně skoro každé miminko je mnohem spokojenější, když může mít celé tělíčko ponořené v teplé vodě a "plavat" - a ne ležet napůl "na suchu" na lehátku. Pokud má někdo trablem s plakajícím miminkem při koupání, zrušení lehátka často pomůže. Proto bych doporučovala lehátko jen prvních pár dnů, než při koupání získáte jistotu - a nebo pokud si bez něj troufnete ihned od začátku můžete tuto položku úplně vypustit ze seznamu :-)

vanička x kyblík

(Patt, 7. 6. 2007 23:54)

Dani,aviváž se nemá používat, protože výrazně zvyšuje riziko alergických reakcí - přeci jen na pokožku novorozence je té chemie trochu moc :-( a co se týče věku, kdy ji začít používat, tak záleží na uvážení maminky - a taky na citlivosti miminka. Někdo začne aviváž dávat po půl roce, jiný po roce a kdo má kožní trable, tak ten od ní upustí napořád.
....a co se týče kyblíku a vaničky, tak je to také hodně individuální. My jsme vyzkoušeli obojí a děti byli super spokojené ve vaničce i kyblíku. Nám (rodičům) více vyhovovala vanička. A pokud jde o velikost, tak by jsi se divila, ale do kyblíku se bez problémů vejde i dvouleté dítě i když už je to na sardinku :-))) Každopádně po pár měsících se stejně přechází na vanu, takže nemusíš mít obavy, že byste kyblík odrostli a museli pořizovat vaničku. Hodně štěstí při rozhodování :-)

aviváž, koupání (kyblík x vanička)

(Dana, 6. 6. 2007 15:58)

Proč se nemá na miminkovské oblečení používat aviváž a do jakého věku dítěte? A ještě prosím zkušenější o radu - co je pohodlnější na koupání - kyblík, nebo vanička? Neviděla jsem nikdy jak probíhá koupání v kyblíku, všechny kamarádky mají vaničky, ale mě se ten kyblík líbí, připadá mi, že mimčo nemá kam sklouznout, ale asi se do něj drobek moc dlouho nevejde a pak se musí stejně ta vanička koupit, že?

lehátko do vaničky

(Verča, 6. 6. 2007 13:48)

Ahoj, chtěli bychom si pořídit lehátko do vaničky, ale vůbec nevím, podle čeho ho vybrat. Máte s tím některá zkušenost? Stačí třeba jen molitanová podložka? Díky moc za odpověď.

pro aničku

(ivuska, 6. 6. 2007 10:46)

Ani, buď v klidu a nepřemýšlej nad tím, jestli mimčo finančně zvládneš. To bys ho taky nemusela mít nikdy. My s manželem jsme čekali jen z důvodů bydlení, taky máme nový baráček a hypošku na 20 let. Je mi 27 a čekám za 7 týdnů první mimčo. Nemáme peníze, ale dokázali sme kompletní výbavičku pro mimi sehnat za necelých 15 tisíc i s kočárem, autosedačkou... Je pravda, že nemáme monitor dechu nebo chůvičku, ale to je otázka cca 2 tisíc. Nemáme skoro nic novýho, všechno je to po 1 dítěti, ale na tom vůbec nezáleží, protože prcek z toho brzo vyroste. úžasný stránky, který mě osobně moc pomohly i s oblečením pro mě jsou www. mimibazar.cz

Nevolnost

(Petra, 3. 6. 2007 19:07)

Ahoj Mirko, já jsem ve 34 týdnu a můžu ti říct,že rozmary počasí u mě fungují na 100%. Když má být změna počasí,tak jsem první kdo to pozná. Můj problém je v tom,že mě hodně často bolí v tříslech. Takže si z toho nic nedělej a hlavně vydrž. Vždyť už to máš taky za pár!!!!

Moc děkuju

(Monika, 2. 6. 2007 14:39)

Jsem ve 21 tydnu těhotenství a právě prožívám nákupní horečku moc děkuju za seznam výbavičky je toho spousta a dobrá rada nad zlato!!!

tip

(Martina, 31. 5. 2007 22:23)

našla jsem super obchůdek : www.memi.cz
všem doporučuji

nevolnost

(Mirka, 31. 5. 2007 17:28)

Jsem ve 31 týdnu aposledních pár dní nemám chut na jídlo,nemůžu nic dělat,jen odpočívat,jsem hrozně unavená....Celé těho. jsem byla naprosto vpohodě a ted se cítím hrozně.Může to být i počasím?

Kočárek

(Katka, 30. 5. 2007 19:41)

Ahoj Emi,
jestli ti můžu poradit,tak kočárek tříkolku si nepořizuj,je nestabilní a až bude miminko sedět,tak se ti může překlopit,já osobně mám čtyřkolku s aerotovacímí kolečky,francouzské značky X SPORT ONE youpa-la,ale je to též kočárek spíše do města,zkoušela jsem ho v terénu,ale moc se neosvědčil,do terénu,je nejvhodnější klasická čtyřkolka,třeba Tako,nebo něco podobného.Přeji hodně štěstí ve výběru.Katka a Jurášek

Miminko pro Annu

(Petra, 30. 5. 2007 14:09)

Ahoj Anni,my jsme s manželem vyčkávali,protože jsme spravovali dům a měli různé splátky. Teď je mi 29 let a čekám svoje první mimi. Věř mi,že zvládnout se dá všechno a hlavně si umět věci naplánovat. Taky jsem měla strach,jak to všechno budeme zvládat po finanční stránce,ale dá se to. Cenová relace je různá,ale komplet to vychází zhruba kolem 20 tis - pro začátek. Kočárky se dají sehnat za rozumné ceny. Já měla štěstí,že jsem kapla na obchod se super cenama pro mimina. Podotýkám,že je to normální obchod a ne dovozový. Chce to trošku obmrknout a udělat si průzkum. Já si třeba vysháněla bavlněné pleny i osušky přes internet přímo od českého výrobce. Cenový rozdíl je obrovský. Přeji ti aby vám to vyšlo a ničeho se neboj.

zvažujeme miminku

(Anna, 29. 5. 2007 13:31)

Dobrý den,
já jsem se svým manželem čerstvě vdaná.Máme rodinný dům a splácíme hypotéku. Zajímalo by nás na kolik příjde výbavička a tak. Předem děkuji

Katka,28.5.2007 18:11

(Obrácená poloha, 28. 5. 2007 18:20)

Ahoj Peťo,moje holčička se taky nechtěla otočit hlavičkou dolů.Přes všechnu mou snahu se to ani nepovedlo.Rodila jsem koncem pánevním,porod proběhl v pohodě a taky mě strašili c.řezem.Kačenka je zdravá a já taky.Tak se neboj.Nyní čekám druhé mimi,jsem v 17tt a doufám,že si zarodím normálně.Držím palce


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »