Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Strie

(Irča, 7. 5. 2007 14:58)

Moje otázka asi nepatří zrovna sem, ale nevím kam jinam ji zařadit, tak snad se na mě nebude nikdo zlobit. Máte někdo zkušenosti s olejem proti striím Weleda a s olejem na masáž hráze Weleda? Slyšela jsem, že když se používá poctivě, není třeba provádět při porodu nástřih. Co je na tom pravdy? Nebo existuje nějaká jiná - lepší značka? Nebo je to úplně jedno? Kamarádka mi tvrdí, že jsou to jen reklamní triky, ona se nemazala ničím, nemá ani strie, ani ji nenastřihovali. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Pro Ivušku

(Jana, 6. 5. 2007 9:21)

Ahojky Ivčo, co se týče sunarů tak já bych žádný dopředu nekupovala. Pravděpodobnost, že nebudeš mít svoje mléko je poměrně malá a kdyby k tomu nedej bože došlo tak sunar koupíš v každé lékarně či drogérii,tak je podle mě zbytečné dělat si zásoby dopředu.Já jsem třeba sunar klukovi vůbec nedávala, byl plně kojený a veškeré umělé náhražky odmítal. Tak ještě vydrž a hodně štěstí :-)))

poděkování

(ivuška, 3. 5. 2007 19:50)

holky, tohle jsou úžasné stránky, mám sice na poradu svojí maminu a tchýni, ale každá říká něco jiného a navíc je to už pomalu 30 let, co měly mimča, takže mají trošku zastaralé názory i co se týče výbavičky. Jsem strašně nervozní z toho, že nebudu mít všechno co budu potřebovat, můj manžel je z těch, co se stydí jít koupit vložky a tak, tak nevím nevím... Už podle toho co tu píšete vidím, že opravdu pojedu do porodnice stěhovákem, protože vzít si sebou tolik věcí a k tomu ještě balík plínek, to je opravdu hrůza. Mám dotázek, kupovaly jste si domů už před porodem nějaký sunary pro mimča? co kdyby náhodou nebylo mlíčko? nebo jste to řešily až pak? Děkuju velice za tyhle úžasný stránky, moc mi pomohly a musím se přiznat, že vyřešily fůru věcí, které mě trápily. Kdyby se tu našla těhulka, která je z okolí říčan u prahy a nemá těho kámošku, tak jsem plně k dispozici. TP mám začátkem srpna. Přeju úžasný sluníčkový dny plný pohodičky. Páčko Iveta a můj mejlík je IvetaCer@seznam.cz

teplomery

(valkyrija, 3. 5. 2007 17:40)

1. pokud poridite jakykoliv teplomer (digi. / rtutovy) nepotrebujete teplomer do vany

2.rtutovy je levny, za to zdlouhave mereni, ale presne!

3.digi. teplomer je drahy, rychly (bez revu!!!), muze merit nepresne (spatna znacka)

4.rtut. t. + digi. t. = kazde spadnuti ho muze poskodit na stejno (u rtutoveho je vyhodou, ze se rozbije viditelne!!!) :oDDD

Lecitin

(Lenka, 2. 5. 2007 11:30)

Ahoj, Kristino!
S tím lecitinem počkej až po porodu, třeba ho ani nebudeš potřebovat, a kdyby se ti laktace neuvolnila vlivem hormonů, v porodnici si už poradí. Je zbytečné se krmit něčím "navíc"... Hodně štěstí!

Lecitin

(Kristina, 2. 5. 2007 9:14)

ahoj holky..
chtěla bych se pozeptat, zda jste si dopředu pořizovaly Lecitin(na uvolnění laktace), jestli jste si ho braly už do porodnice, nebo jste ho kupovaly až podle potřeby?

re:opalovací krémy

(Kristina, 1. 5. 2007 8:17)

Sváťo, já jsem zrovna včera kupovala od Daylongu v lékarně faktor 40..bylo mi to od lékarnice doporučeno, faktor 16 atd je prý málo..

opalovací krémy

(Sváťa, 28. 4. 2007 9:44)

Ahojky, měla bych jeden dotaz. Mám roční holčičku a při tomhle vyloženě letním počasí bych ji potřebovala koupit opalovací krém, jenomže váhám jaký faktor. Poradítě mi prosím?

re: koupani

(kata, 27. 4. 2007 11:59)

Diky Jani,
je asi fakt,že si postupně s malým vytvoříme nějakou rozumnou souhru :) ale teď mne takoveto rady hodně uklidňují. Hodně z vás už maminek radí na noc papírovou plínku, tak si v tomhle nechám ráda poradit. A mazání taky nakoupím.
Eště jednou dík.

Re: Porodnice

(Jana +3, 26. 4. 2007 23:53)

Ahoj Katko, tohle bylo na mém seznamu do porodnice dávala jsem to do "výbavička do porodnice"


Pro miminko :
• jednorázové plínky
• vlhké ubrousky
• fenyklový gel na bříško
• rektální rourku (dá se použít i teploměr)
• dudlík
• 1- 2 bavlněné plínky –přikrytí hlavičky při větrání, při kojení a říhání (ikdyž je k dispozici erár jeho věčně nedostatek)
• odsávačka
• noční světýlko na přebalování (to nemocniční hodně ruší)


Na cestu domů pro mimi :

léto
• košilka nebo body
• dupačky
• kabátek
• letní čepička
• zavinovačka do autosedačky (pokud je chladněji ještě deku)
• autosedačka + podhlavníček, bavlněná plínka



zima
• košilka nebo body s dlouhým rukávem
• dupačky
• kabátek
• bavlněnou a ještě druhou teplou čepičku
• rukavičky
• kombinézka
• capáčky (nejsou nutné pokud má kombinézka ťapky)
• zavinovačku a teplou deku nebo zimní pytel vše do autosedačky
• autosedačku + podhlavníček,bavlněná plínka

Re:Koupani

(Jana+3, 26. 4. 2007 23:43)

Ahoj Kato,že jsi to dobře vycítila a je opravdu lepší miminko krmit až po koupání. V noci se mi osvědčily papírové plíny a jen co se mi zdálo, že už nekaká zbytečně jsem mimi nebudila přebalováním víc, než se jen samo trochu probralo hladem. Jinak se mi osvědčil postup- nejprve přebalit, pak nakrmit - mimi totiž po nakrmení nejčastěji usínají(a pokud se u kojení popo tak přebaluješ stejně zas :-) Mimi bych později určitě nekoupala každý den a určitě platí mazat, mazat, mazat. Dnes je voda hodně chlorovaná a dost často pak mimi trpí ekzémkem. Dle rad naší kožní Dr. kosmetiku Johnsons nepoužívám-nejčastěji způsobuje alergie-ekzem. Dobrá je např. Sebamed nebo nám se osvědčila u atopika měsíčková indulona a bledě modrá Nivea Baby SoftCreme+Pantenolem obojí dobře promazává a dobře se vstřebává. Není to nic hutného, těžkého.(Ale každému sedí něco jiného)Přeju hodně zdaru

koupani

(Kata, 26. 4. 2007 12:42)

Děkuji za skvělé rady, určitě mi moc pomohli. Jsem taky budouci prvorodička, čekáme chlapečka koncem července. Mám dotaz ohledně koupání.
Moje máti nás prej koupala ve slabounkem odvaru z heřmánku a pak promazala jenom suché místa na kůži, ne celé telíčko. Musím uznat, že s kůži nemám dodnes nejaké zvláštní potíže. Tvrdí že olejíčkování celého těla pokožku zbytečně promazává, zvkne si na to a nevypestuje si svou vlastní mazovou regulaci, a když se s tím pak ve vyšším věku přestane, je kůže suchá a problematická. Nechci mu zbytečně přehnanou péči něco vypěstovat. (Je fakt že její slova dokladá špatná zkušenost jedné naší tety, ale nedělám z toho závěry.)

Pak se chci zeptat jestli jeěště krmíte před nebo po koupání? (nedělá mi dobře představa plného bříška ponořeného do vody, a zase jestli se má voňavoučký, nachystaný na spaní nepříjemně pokakat - co po jídle alespoň ze začátku radi dělají, tak fakt nevím.)

A pak jěště, když se vám v noci vzbudí hladový, nejdřív mu přebalíte plínu a pak nakrmit (co je zas riziko, že se do ní po krmení pokaká), nebo nejdřív utišit hlad a pak přebalit (ale co si pamatuji segru, tak da vždy u kojení usla, tak to nevím, budit ho kvůli plíně, to je dost drsné). Chci ze začátku kombilnovat bavlněné s papírovými, uvidíme co mu víc sedne, a hlavne kvůli častému přebalování. Myslím, si, že je lepší přebalit ho často, ať je v suchu, než míň často, třeba že v dobře savé ale přecejen počúrané pampersce. Ale přesto to asi dopadne tak, jak bude chtít malej, jak moc bude mít "aristokratický" zadeček.

Díky moc za názory, jsem už pěkně nervózní, hlavně mě štvou babičky, které jsou strašně chytré, ale každá má úplně jiné představy. Jsem vděčná za staré osvědčené rady, ale trochu současnosti a moderního uvažování mi moc pomohlo. Diky.

Porodnice

(Katka, 26. 4. 2007 11:23)

Ahojky, čekám svoje první miminko a mám 2 otázky. Za prvé jaké věci vzít do porodnice pro miminko a za druhé, při převozu domů musí být autosedačka,ale co do ní? Děkuji za odpověď

Kolébka

(Petra, 23. 4. 2007 21:01)

Dobrý večer,
čekáme první miminko a jako místečko na spaní jsme si do prvních měsíců zvolili kolébku.Byla bych moc ráda, kdybyste mi poradily, co všechno bude drobek do kolébky potřebovat.Zatím máme vybranou (nekoupenou, neobjednanou)samotnou kolébku, matraci, peřinku, 2x prostěradlo, 2x povlečení, zavinovačku, polštářek na později a mantinel.
Když už jsem u toho, jak zhruba dlouho bude mimi v kolébce?Myslíte si, že je lepší než košík nebo postýlka?Viděla jsem i kolébky větších rozměrů do zhruba 2 let dítěte, je vhodnější ta klasická na první měsíce?

vyříznuté plenky

(Patt, 21. 4. 2007 13:39)

Kamilo, určitě to neuškodí :-) ale že by to bylo nezbytné.... my jsme je měli pro obě děti, ale obě měli porodní váhu 3kg a ty plenky jim výřez-nevýřez stejně šly až nad pupík. Oběma se pupík shojil absolutně bez problémů. Na stranu druhou kamarádčin chlapeček měl s hojením problémy a vím, že plenky s výřezem jim pomohly. Kdyžtak si jedno novorozenecké balení kup (je tam tuším 20ks) a uvidíš jak se vám osvědčí. Nejsem si jistá, jestli už je dělá i někdo jiný než Fixies. Každopádně, když si vezmeš do porodnice to nejmenší balení 2-5kg, nic nepokazíš a uvidíš, jak vám sednou a pokud budete mít trable s hojením, můžete je používat i nadále.

Jednorázové plenky s výřezem na pupík

(Kamila, 21. 4. 2007 10:52)

Chtěla jsem se zeptat-myslíte, že jsou třeba a je dobré koupit na novorozenečka ty nejmenší plinky s výhřezem na pupík? (aby nebyl drážděný)
Nebo je to zbytečnost-dík za radu..

Opět kosmetika pro mimi

(Nicol, 20. 4. 2007 16:39)

Ahoj holky-zkušené maminky.:-))
Už se tady o kosmetice hodně psalo, ale stejně v tom mám chaos.Já čekám miminko začátkem června a z kosmetiky nemám vůbec nic-můžete prosím poradit co si mám z těch nejnutnějších přípravků koupit?Prý čím méně-tím lépe a prý je lepší vybírat přípravky v lékarně z hypoalergeních značek.Ale nevím co-mydlo?olej?krém?při koupeli miminka se něco dává už do vody a nebo se maže až po koupeli olejíčkem?A krém se používá jen na opruzeniny?nebo i preventivně.
Nicol

Poděkování Patt a Janě :-))

(Janča, 18. 4. 2007 22:28)

Holky jste zlatíčka-děkuju vám oběma za ochotu a za rychlou odpověď.

kosmetika pro miminko

(Patt, 18. 4. 2007 9:20)

Jančo, přesně jak psala Jana - jedna lahvička ti do začátku úplně stačí, kdyby později bylo potřeba, není problém dokoupit. Co se týče plínek, tak ze začátku je spotřeba dost vysoká 8-10 plen za den. Jak rychle odrostete nejmenší velikost bude samozřejmě taky záležet na porodní váze miminka, nicméně si myslím, že to chvíli potrvá :-) Fialové tesco plíny jsou v pohodě, my jsme je sice nedávali na noc, ale znám maminky, které je dávaly i v noci a byly spokojené - takže jako vždy - záleží na osobních zkušenostech. Pokud jde o líh, tak záleží na lékárně - pokud prodávají jen "rozlévaný" tak ten by se měl kupovat čerstvý až po porodu, pokud mají takový ten firemně balený, tak ten má delší dobu trvanlivosti a dá se koupit "do zásoby". Pokud máš olejovou emulzi od Linoly, tak olejíček na mazání po koupeli už nepotřebuješ. A pokud jde o krém na opalování, tak já bych doporučila Daylong nebo Bubchem, splňují tu nejpřísnější normu a mají složení, které se nevstřebává pokožkou a je proto vhodné i pro miminka. Na naše podmínky stačí nižší faktor (Daylong 16) pokud ti bude miminko spinkat někde ve stínu na dvoře, tak mazat nemusíš, ale pokud budeš jezdit na procházky, tak já bych mazala - protože i když se všechny maminky samozřejmě snaží pomocí slunečníku a přehazovací rukojeti udržet mimi ve stínu, vždy to prostě nejde - proto bych já opalovací krém používala. Dětská pokožka je velmi citlivá a sluníčko často zrádně "opéká", i když se nezdá, takže raději být připraven :-) Bepanten se používá na mazání zadečku při opruzeninách a také na ošetření bolavých bradavek - urychluje hojení. Do zásoby ho kupovat nemusíš, pokud budete mít po porodu trable s kojením, tak můžeš do lékárny poslat tatínka a ten ho dokoupí. (pozor jsou dva druhy - modrý a oranžový - ten modrý je i na bradavky a nemusí se před kojením omývat, ale to už se v lékárně určitě domluví) tak hodně štěstí a krásný zbytek těhotenství :-)

Jana

( RE:kosmetika pro miminka, 18. 4. 2007 6:29)

Ahojky Jančo,opalovací krém kupovat nemusíš. Mimi stejně nebudeš nechávat na sluníčku, takže si myslím, že je to zbytečné. Co se týče značek, je to na každé z nás, já osobně jsem používala Niveu a vyhovovala mi. Bepanten bych koupila, používá se na za opruzeniny a také na obličejíček, já s ním mám skvělé zkušenosti. Co se týče Johnsonsu, tak tam bych byla opravdu opatrná, ty reakce jsou poměrně časné, takže bych se mu spíše vyhnula. Líh na pupík kup klidně hned, budeš jím pupíček dcerce vytírat denně, tak je lepší ho mít doma, stejně jako Opthal na očička. Ohledně plínek je to hodně individuální, my měli stolici po každém kojení a jelikož ho vyžadoval každé dvě hodiny, spotřeba byla opravdu velká :-))) Kup si dva tři balíky, není problém dokoupit. Já kupovala po třech balíkách z každé velikosti a různé značky na vyzkoušení. Tesco pleny nejsou špatné, takže nemusíš mít obavy. Zatím bych klidně u jedné dvou laviček na bumbání zůstala, dnes není problém zajít do krámu a během pěti minut koupit deset lahviček, tak bych to asi dopředu moc nepřeháněla. Máš letní mimi, takže určitě budeš dávat ve vedrech čajík. My jsme se třeba nikdy nenaučili pít z lahve, takže jsme tak přešli rovnou na hrníčky s pítkem a lahvičky nám doma leželi ladem. Snad jsem ti trochu pomohla, měj se hezky a hodně štěstí :-)))


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »