Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Plenky

(Nika, 4. 1. 2007 12:25)

Chtěla bych poprosit o názor k plenkám. Jsou lepší klasické nebo jednorázové? Děkuji

monitor dechu

(Dana, 23. 12. 2006 17:29)

Můžu všechny ujistit,že monitor dechu je naprosto úžasná věc.Ikdyž není mimco nijak nemocné,máte především v noci klid a jistotu,že kdyby se něco dělo,tak monitor vám dá hlasitě vědět.A vy můžete v klidu spát.Ikdyž stojí kolem 3tis.,tak to za ten klid stojí!!!

separační plenky

(Raketka, 22. 12. 2006 23:42)

Ahoj všem.
Moc přesně nevím, co to jsou separační plenky. Kdy, jak a k čemu přesně jsou dobré.
Děkuji předem za objasnění :)

Zavinovačka

(Petra, 30. 11. 2006 17:39)

Ahoj holky,v dubnu by se nám mělo narodit mimčo,chtěla jsem se zeptat jaký jste si pořizovaly rychlozavinovačky a přikrývky do kočárku?Viděla jsem od firmy Aesthetic takovou zavinovačku - vypadá trochu jak fusak a je rozepínatelná z obou stran,myslíte si,že to je vhodný do kočáru než něj.deky?děkuji za odpověd Petra

Spaní - teplota

(Patt, 7. 11. 2006 11:44)

Ahoj Leo, taky máme únorové miminko a termostat jsme měli nastavený přes den na 21, v noci na 17,5. Ono hodně záleží na zvyku, nicméně si myslím, že pokud vaše miminko nebude spát přímo pod oknem nebo v průvanu, je noční teplota 17-19st naprosto v pohodě. Řiď se tím, aby vám teplota vyhovovala během nočního kojení - to je přeci jen doba, kdy budete ty i miminko více vystaveni chladu - tedy i riziku nachlazení. (třeba ale budeš kojet v leže zachumlaná pod peřinou :-)

Spinkání - teplota

(Lea, 4. 11. 2006 19:14)

Ahoj, čekám záčátkem února miminko a zajímalo by mě, jaká je optimální, tzv."zdravá" teplota pro jeho spánek. Bydlíme v domě, kde máme kolem 20 st., v ložnici na spánek kolem 17 st. V chytrých knížkách se názory liší. Lea

Sysa

(Sylvie Tománková, 9. 10. 2006 15:12)

Dobry den ráda se starám o svojeho mladšího bratříčka a ráda mu kupuji oblešení protože ho mám strašně ráda dekuji a naschledanou.

"do kočárku"

(Hanka, 6. 10. 2006 6:44)

Ahoj Zuzko,asi jsem svůj dotaz napsala nesrozumitelně,ale ten kočárek má samozřejmě korbu (i přesně takovou jako píšeš-se dvěma úchyty na přenášení),ale když jsem jen tak zkusila tvrdost na ležení pro miminko,tak jsou tam cítit dvě nějaké tyčky - nahoře a dole... Přece na tomhle nemůže mimi ležet a v klidu spát? Spíš mi to připadá, jako by se tam měla ještě dávat třeba podložka z molitanu nebo něčeho podobného...Hanka

!! kclarisa !!

(Zuzka, 5. 10. 2006 14:28)

Ještě se vrátím ke komentáři od kclarisy, pokud s tatínkem děťátka nežiješ, a on odmítl jakoukoli péči, či finanční podporu, je možné obrátit se na soud, a vymáhat po něm částku, krerou si vynaložila pro potřeby miminka. (výbava, postýlka, kočár...) Ale teď si nejsem jistá, ale tuším že o tohle lze požadovat než se mimi narodí - ale opravdu nevím. Pokud bys chtěla, písni mi na mail - kessinka.z@centrum.cz a já ti to zjistím přesně a ráda pomůžu. Zuza

"do kočárku"

(Zuzka, 5. 10. 2006 14:15)

Hanko, já jsem měla před rokem také zimní miminko, a kupovali jsme nový hluboký kočár, a teda musím říct, že na kostře kočáru, jsme měli ještě "korbu" s dměma uchy na přenášení. A měli to i kamarádky z porodnice. Teď už se zase asi vyrábí modernější kočáry než před rokem, ale jak píšeš, že je z "druhé ruky" tak ta korba tam musela být. Přeci nemůže novorozeně ležet na "tyčkách".. Ale nevím, jestli se dá korba dokoupit, ale i kdyby ano, určitě by to nebyla levná záležitost, a ještě shánět přímo na tenhle druh kočárku.. Já být tebou, tak se zkusím podívat po jiném kočárku, pokud nechceš přímo nový, určitě v bazarech popř. inzerátech najdeš spousty nabídek. Přeji šťastnou ruku při vybírání, ale hlavně krásné a zdravé miminko.. Zuza

do kočárku

(Hanka, 5. 10. 2006 10:00)

Ahojky, potřebovala bych radu - čekám "zimní" miminko, kočárek už mám vyhlídnutý,sice z "druhé ruky"... Je to klasický hluboký kočárek,jen mě zaráží,že při ležení musí miminko tlačit do zad ty tyčky, které drží kostru kočárku.Myslíte, že tím, že budu používat fusak a podobně, to mimi nebude vadit? Jak se to řeší třeba v létě? A nebo mi chybí něco ve vybavení kočárku?Díky moc za radu.

dvojčátka

(Patt, 15. 9. 2006 18:58)

Přeji spoustu štěstí a trpělivosti. Bude to z počátku hodně náročné, ale určitě to skvěle zvládnete. Vlastní zkušenosti nemám - jen z pohledu sourozence :-) ale určitě vám rádi poradí jiní. Zkuste (pokud neznáte) stránky www.dvojcata.cz - určitě tam najdete dobré rady i povzbuzení do začátku. Hodně štěstí a ať máte brzy zaběhnutý režim.

dvojčatka

(vera, 15. 9. 2006 15:49)

ahojky, čekam první mimča v unoru a hned mam dvojčatka .A neumim si to nejak představit jak to budu delat.Nikde jsem tady nenašla nějaké rady.Jinak tyto stranky jsou super je tady skoro vše.

Pro Verču

(Danka, 2. 9. 2006 23:43)

Ahoj, mimíska přikrývat tenkou peřinkou, nebo povlečenou dekou. Nejdřív dát do zavinky a přikrýt a později už bez zavinky. Taky jsme neměli doma obzvlášť teplo. Zavinku jsme přestali dávat až když se do ní náš mrňousek nevešel. Polštářek je zatím jen na ozdobu:-)

postýlka

(verča, 2. 9. 2006 11:52)

Ahoj, zajímalo by mě, čím mám mimi přikrývat v postýlce. Vidšla jsem prodávat peřinky s polštářkem, ale to je myslím až pro vetší děti. Mám i rychlozavinovačku, ale mimi se má narodit na konci listopadu a doma nemáme zvlášť teplo.

Oblečení

(Danka, 31. 8. 2006 22:51)

Ahoj všem. I my máme zimní miminko (leden 06). Nejvíce jsme použivali body s kr. rukávem a na to overal. Dupačky téměř vůbec. Na ven jsme dávali punčocháčky a body s dl. rukávem a na to kalhoty a mikču, případně kombinézku. Oblékání přes hlavičku nebyl nikdy problém. Od začátku jsme mimískovi řekli: bubu-kuk a pak teprve mu body přetáhli přes hlavičku - děláme to doposud (Dřív jsme to dělali i s čepičkou, aby věděl, že se mu něco dotkne hlavičky) Super byl také fleecový overal, který byl jako mikča a kalhoty dohromady. Měla jsem ho ráda, že jsem měla jistotu, že má zádíčka v teple a nic se mu nehrne nahoru. Jinak všeho na doma jsme měli více než je obvyklé, protože náš prcek měl reflux žaludku a hodně blinkal - nestíhala jsem prát a žehlit. Plen 40, několik brindáčků. Pereme v českém obyč. prášku Toto (výrobce Setuza). Krabička stojí 30 korun. Je mýdlový. Poradila mi ho kamarádka, které se dcera osypala po dětských prac. prostředcích. Dále používáme fenyklový čaj na prdíky - granulový je již od prvního týdne věku.

Odsávačka na hleny

(Lucie, 31. 8. 2006 22:35)

Ahojte! Mám dvě děti, 5 a 0,6 které jsou sem tam nemocné. Dostat s malého nosíčku soplík je pěkná dřina. Hlavně ty hadičkové. Náhodou jsme oběvili odsávačku "BABY-VAC" , která se připevní na vysavač a podtlakem vysaje obsah nosíku. je to super . Stojí kolem cca 370 Kč, ale stojí za to.

Kclario,

(Patt, 16. 8. 2006 16:36)

s tímhle bohužel (nebo bohudík) zkušenosti nemám, poradila bych ti, ať se zkusíš obrátit na někoho, kdo by ti mohl kompetentně poradit (nějaký odpbor sociální péče?). Asi bych na tvém místě trvala na uznání otcovství - tak by otec musel alespo%n částečně přispívat na dítě. Netuším, jaké zázemí máš doma, pokud ti rodiče pomohou, bude to velké plus. Výbavička se z velké části dá pořídit z druhé ruky, takže pokud netrváš na tom, že vše musí být nové, podaří se ti určitě hodně snížit náklady. Každopádně přeji hodně štěstí a ať ti miminko dělá jen radost :-)

Pomoc

(kclarisa, 16. 8. 2006 16:23)

Ahoj holky. Můžete mi prosím někdo poradit co dělat, když jsem se rozhodla stát svobodnou matkou? Otec dítěte nechce mít se mnou nic společného a nechce být ani uveden v rodném listě dítěte. Vůbec nevím jestli to finančně zvládnu. Díky moc za odpověď.

Super

(Lucie, 16. 8. 2006 10:10)

Ahojky, čekám na začátku října miminko a musím říci ,že tento seznam je super....vím, že se nároky a požadavky liší, ale našla jsem tady opravdu rady, které budu potřebovat, super stránky, díky :-D


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »