Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Poděkování

(Kamila, 16. 3. 2006 19:19)

Zdravím tenhle seznam je uplně super moc jste mi pomohli nevěděla jsem co vše mam koupit a vy jste my doopravdy moc pomohli ještě jednou moc dik

Prášek na praní

(Patt, 5. 3. 2006 12:28)

Těžko radit, ono je to hodně individuální. Každému vyhovuje něco jiného. Já bych pro novorozence raději volila Lovelu, je to jistější. Ariel kids je moc fajn, ale doporučovala bych ho až tak od 1 roku. A samozřejmě u každého praní přidávat máchání navíc a nepoužívat aviváž. No a pokud máte v rodině alergiky nebo nějaké zvýšené předpoklady pro alergie, pak existují ještě speciálnější prášky - např. Minirisk - dají se koupit v lékárnách. Hodně štěstí při výběru.

Info

(Lucie, 5. 3. 2006 9:52)

Prosím o info nejl.prášku na praní, můžu považovat pro praní novorozence prášek Ariel KIDS? Nebo radši lovela?
Předem děkuji za kladné vyřízení.
S pozdravem Veltruská

zpívání

(itivetka, 13. 2. 2006 21:45)

ahoj všechny maminky,tak se mi splnil sen,byla jsem ve Frantovkách na léčení a dnes tu mam 2 měsíčního chlapečka HONZÍKA a je dobré těm miminkám zpívat před spaním.........pa a pusu

kosmetika a oblečení pro mimi

(Bára, 23. 1. 2006 10:54)

Ráda bych přidala svou "trošku do mlýna" :-) Myslím, že tento seznam je super - nabízí takový povšechný přehled a každý si pak vybere to "pravé" pro své miminko. Ono je asi nutné otestovat si, co komu vyhovuje, bez toho to bohužel nejde. Přeci jen, každý jsme jiný... My jsme třeba se Seba medem žádné trable neměli a naopak Nivea Baby vyvolala podráždění kůže (u ročního miminka).
Jinak dupačky s rozepínáním mezi nožkama jsou jednoznačně nejlepší - přebalování je mnohem pohodlnější. S tím, že bodyčka jsou horší než košilky bych až tak moc nesouhlasila. Měli jsme zimní miminko a košilky se tomu našemu neposedovi co chvilku vykasaly, zatímco bodyčka krásně drží a maminka se nemusí bát, že mimi nemá zakrytá zádíčka. Jasně je to trošku komplikovanější na oblékání, ale člověk brzy získá "grif" a pak to jde jedna dvě :-) No a kdo si netroufne, tak existují bodyčka, která se nenatahují přes hlavičku, ale rozepínají se na bříšku podobně jako košilky.

Doplnění

(Dee, 22. 1. 2006 18:05)

Z vlastní zkušenosti se mi osvědčily dupačky s rozepínáním (zip, patentky, knoflíky) mezi nožičkama. Určitě oceníte, že nemusíte sundávat celé dupáky zejména zpočátku při poměrně častém přebalování a taky v noci.
Co se týče bodýček - nejsou moc pohodlné pro maminy, protože se musí oblékat přes hlavu. Mnohem výhodnější jsou košilky, nejlépe bavlněné a na propínání (knoflíky, patentky).

Seba med

(Pája, 17. 1. 2006 11:57)

Seba med na to že je dost drahy taky rád alergizuje, mě se moc osvědčila nová řada Nivea baby a Bubchen.

Naše zkušenosti

(Janička, 14. 1. 2006 16:28)

Po vlastní zkušenosti bych něco upravila. Opravdu osvědčená je pro novorozence nealergizující kosmetika Bioderma. Hlavně její tmavě modrá řada pro suchou pokožku. Ostatní uvedenou bych použila pro větší děti. Teploměr stačí obyčejný, skleněný, tzv. rychloběžka. Nejlepší je mýt dítě svou rukou bez žíňky, já vím, vždy to nejde. A koupat miminko ve vaně s tatínkem, bez lehátka a vaničky. Moc se to líbí, všem. Těch 10 ks body je v jedné velikosti moc. Mám stačilo 5 ks od velikosti. Stále víc ale slyším, že si maminky koupily nejmenší vel. 56 a pak říkaly, že to bylo moc veliké. Existují totiž 56 malé i velké a lze koupit i vel. 52. Do očí je prý dobré kapat mateřské mléko. A na prcku se nám líbí Infadolan a Zinková mast. A už stačí, napsala jsem toho až moc, teď to nikdo nebude číst.

Chvála

(Janička, 14. 1. 2006 16:07)

No,škoda že net máme až teď co je mojí dcerce 10 měsíců. Píší to všude, ale člověk tak znejistí ppřed porodem a porovnává jestli má vše. Takže je fajn, že to maminky mohou najít i tady.

re: všechno smazat

(Patt, 21. 12. 2005 12:06)

jste nás rozesmál :-)
Tak přejeme ať se miminko brzy zadaří a nebojte, než se narodí, budete ten seznam umět nazpamět i pozpátku :-) - nicméně nic vám nebrání proškrtávat, on je to seznam hodně obecný - některé z uvedených věcí jsme nakonec používali minimálně, bez jiných bychom se obešli úplně. Ovšem vynechat jsem je nemohla, protože každý rodič si najde svoje vlastní "zbytečnosti" - tak bych vás o to nechtěla ochudit.

Všecko smažte!!!!

(Benny, 21. 12. 2005 11:32)

Prosím Vás, všecko co tu píšete, tak smazat, partnerka mi skučí na klíně, že chce mimčo a tohle všechno prrý mám nakoupit...

seznam

(Tereza, 1. 11. 2005 11:54)

Děkuji moc za tyto stránky. Marně jsem hledala co všecko pro miminko připravit, ale tento seznam mi moc pomohl. Sice jsem koukala jako blázen kolik toho je potřeba, ale určitě vše nachystám :-) Ještě jednou díky.

borová voda

(Markéta Kuchovská, 14. 10. 2005 20:32)

Jenom k borové vodě - několikrát jsem četla slyšela i od své oční lékařky že borová voda se na dětská očička používat nemá. Může se používat převařená kojenecká voda.

teda to je seznam

(petule, 12. 10. 2005 22:20)

patt,napsala jsi to moc hezky,ja bych ani nic nedoplnovala,když bych si vzpomela tak písnu

díky za komentáře

(Patt, 12. 10. 2005 20:47)

Ahoj holky, děkuji za milá slova. Jsem ráda, že tyto stránky někdo čte, a tedy že jsem se s nimi nesepisovala zbytečně. Pokud bude s tím naším raráškem čas, budu se snažit doplnit ještě nějaká témata, tak kdyžtak občas nakoukněte, jestli vás něco nezaujme. Pokud máte nějaké otázky, klidně písněte, když budu vědět, ráda odpovím. Mějte se krásně. Přeji vám krásné těhotenství, pohodový porod, zdravá miminka a spoustu krásných zážitků.

Děkuji

(Dáša, 12. 10. 2005 19:11)

Ahoj,opravdu jsi měla skvělý nápad.Čekám za pár měsíců první miminko a nemám nikoho,kdo by mi poradil co budu potřebovat.Tvoje doporučení výbavičky mi moc pomohlo.Díky

Super

(Veronika, 12. 10. 2005 10:41)

Ahoj, díky moc za perfektní seznam. Moc mi pomohl,spoustu věcí musím ještě dokoupit. Ještě jednou díky. V.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30