Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

jak to teda je

(Bára, 6. 12. 2009 21:13)

Dobrý den, s přítelem plánujeme potomka a snažíme se tedy získat co nejvíce informací o příspěvcích od státu, abychom věděli, jak na tom budeme finančně během doby, co já budu na mateřské, ale nějak se v tom všem nemůžeme zorientovat. Já momentálně pobírám čistou mzdu 14500 Kč a pokud vím, mám možnost vybrat si dobu pobírání příspěvku a to jsme si vybrala na dva roky .... může mi někdo prosím vysvětlit ¨na co všecko mám ve svých 30ti letech nárok a co vlastně všecko mi může stát "nabídnout"? Omlouvám se, že někomu může přijít můj dotaz úplně stupidní, ale zatím mi opravdu nebyl nikdo schopen vše pořádně vysvětlit...

zadost o radu v podobne situaci

(Martina, 4. 12. 2009 20:05)

zdravim vsechny,mam tuto situaci,obcanka CR s trvalym pobytem stale v CR,provdana za Rakusana,dite narozeno v CR a pobiram 24 tyden materskou v CR,ale ziji a jsem prihlasena v Rakousku.Od noveho roku ale jiz chci cerpat tzv.rodicovsky prispevek v Rakousku a v CR,co je potreba udelat? zazadala jsem tady ovsem nikdo nerekl,jestli se musim v CR odhlasit z trvaleho bydliste a ze proste nejde abych zila tady a davky brala tam...
diky za odpoved

konec rod.prispevku,nastup na u.p.

(iveta hlavacova, 3. 12. 2009 16:19)

mohu davat dite do ms,pokud budu na up.

Moniko,

(Radka, 30. 11. 2009 10:30)

ochranná lhůta je 180 dnů od ukončení pracovního poměru.

Eliško,

(Radka, 30. 11. 2009 10:28)

nemocenská vám výpočet PPM neovlivní. Bude se brát průměr před nástupem na nemocenskou.

Alžběto,

(Radka, 30. 11. 2009 10:27)

pokud vám vznikl nárok na PPM, tak máte i možnost volby rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek

(Alžběta, 29. 11. 2009 19:04)

Dobrý den,měla jsem v zaměstnání smlouvu na dobu určitou do návratu paní z MD. Otěhotněla jsem a v srpnu nastoupila na nemocenskou, ze které jsem přesla na mateřskou. Od srpna se také vrátila paní z MD. Mám nárok na PPM a chtěla bych vědět, jestli si budu moci vybrat délku pobírání RD nebo mi automaticky "přiděleno" 4-leté čerpání. Na úřadu práce zaregistrovaná nejsem. Podle mě jsem v ochranné lhůtě, termín porodu mám 13.12.2009. Předem děkuji za odpověď. Alžběta Kadlčíková

rizikové těhotenství, mateřská

(Eliška, 27. 11. 2009 13:29)

Dobrý den, předem se omlouvám, zda se můj dotaz bude opakovat s předešlými, ale přesto se zeptám. Od prvního prosince mi bude gynekologem vypsána nemocenská/rizikové těhotenství.Termín mám vypsán na 10.dubna 2009. Tudíž mateřskou bych měla nastoupit někdy v Únoru nejspíš, chci se tedy zeptat, zda mi můžou tyto 2 měsíce marodní nějak snížit výplatu mateřské. Velice děkuji za odpověď

Výpověd-ochranná lhůta

(Monika, 26. 11. 2009 19:04)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,z důvodu stěhování jsem se domluvila na odchodu na dohodu z práce,ale nevím jestli jsem těhotná nebo ne slyšela jsem něco o ochranné lhůtě,ale nevím jestli se to vztahuje na můj případ předem děkuji za odpověd

rodičovský příspěvěk

(Zuzana Nechvátalová, 25. 11. 2009 13:48)

Paní Lenko, děkuji za radu, zkusím to a uvidíme

Zuzko,

(Lenka, 25. 11. 2009 13:26)

o rodičovskou se žádá v místě trvalého bydliště. Vezmi si ten dopis z práce a zajdi s ním na sociálku v Havl. Brodě, měli by ti to bez problémů vyřídit. Také mám zaměstnavatele v jiném městě než bydlím a nebyl problém. Hodně štěstí.

prosím o radu

(Zuzana Nechvátalová, 25. 11. 2009 11:35)

Dobrý den, od 15.7.2009 jsem namateřské dovolené a k 31.7. 2009 mi zároveň skončila pracovní smlouva. Jelikož jsme se vešla do ochranné lhůty a ještě před ukončením smlouvy jsem nastoupila na mateřskou,nebyla jsem vedená na pracáku. mateřskou budu pobýrat do 26. 1. 2010. a teď můj dotaz - kam si mám jít zažádat na rodičovský příspěvěk ??? zaměstnavatele jsem měla v Jihlavě, a bydlištěm spadáme Havlíčkův Brod.Když jsem si byla žádat o porodný, úřednice se mi zmínila, že musím nejdřív do Jihlavy,kde jsem měla zaměstnavatele a pak k nim - jedná se o nějaké potvrzení. Nestačí mi dopis,který mi poslali,kde mám denní vyměřovací základ na mateřskou a je tam i datum ukončení ??? děkuji za brzkou odpověď

Kateřino,

(Radka, 25. 11. 2009 10:57)

nárok vám opravdu vzniká, po dobu rodičovské dovolené jste se účastnila na nemocenském pojištění a stejně tak ho budete mít placené i po dobu nemocenské. Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr stále trvá, vzniká vám nárok na nemocenskou i na PPM. Nemusíte se bát, kdyby vám zaměstnavatel snad tvrdil opak, stůjte si za svým. První týdny platí neschopenku zaměstnavatel (2 týdny bez prvních 3 dnů) a následně vám ji bude až do nástupu na PPM vyplácet sociálka. O PPM pak žádáte opět u zaměstnavatele a ten tu žádost předává na sociálku, která ji bude vyplácet.

PPM+rodičovský příspěvek

(Kateřina Mazurová, 25. 11. 2009 10:47)

Milá Radko, ani nevíte, jak mě Vaše odpověď potěšila...každý mi říká něco jiného a jsem ráda, že už vím na čem jsem a jsem klidnější...
Moc díky a alespoň vím za čím si mám stát....říkali, že když nemám odpracováno v posledních letech 270dní, tak mám nárok po porodu jen na 4letou rodičovskou bez mateřské!Hezký den a samé spokojené maminky..

Kateřino,

(Radka, 25. 11. 2009 10:07)

pokud ihned po ukončení rodičovské s prvním dítětem nastoupíte na neschopenku, tak 6 týdnů před porodem nastoupíte opět na PPM a následně si budete moci vybrat i délku mateřské, takže ano, nárok vám vzniká.

PPM + rodičovský příspěvek

(Kateřina Mazurová, 25. 11. 2009 9:58)

Dobrý den, v lednu mi končí "tříletý rodičák" s prvním dítětem.Jsem znovu těhotná / porod máme v červenci 2010 /,pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou a ani do práce v lednu nenastoupím, donesu neschopenku, lékař mi doporučil rizikové těhotenství!Mám nárok na PPM + mohu si vybrat délku rodičovké, nebo nemám nárok na NIC, jelikož nemám odpracováno 270dní?!?!? Děkuji za brzkou odpověď..

rodičovský příspěvěk

(Zuzana Nechvátalová, 23. 11. 2009 13:17)

Dobrý den, od 15.7.2009 jsem namateřské dovolené a k 31.7. 2009 mi zároveň skončila pracovní smlouva. Jelikož jsme se vešla do ochranné lhůty a ještě před ukončením smlouvy jsem nastoupila na mateřskou,nebyla jsem vedená na pracáku. mateřskou budu pobýrat do 26. 1. 2010. a teď můj dotaz - kam si mám jít zažádat na rodičovský příspěvěk ??? zaměstnavatele jsem měla v Jihlavě, a bydlištěm spadáme Havlíčkův Brod.Když jsem si byla žádat o porodný, úřednice se mi zmínila, že musím nejdřív do Jihlavy,kde jsem měla zaměstnavatele a pak k nim - jedná se o nějaké potvrzení. Nestačí mi dopis,který mi poslali,kde mám denní vyměřovací základ na mateřskou a je tam i datum ukončení ??? děkuji za brzkou odpověď

rodičovský příspěvěk

(Zuzana Nechvátalová, 23. 11. 2009 13:13)

Dobrý den, od 15.7.2009 jsem namateřské dovolené a k 31.7. 2009 mi zároveň skončila pracovní smlouva. Jelikož jsme se vešla do ochranné lhůty a ještě před ukončením smlouvy jsem nastoupilana mateřskou,nebyla jsem vedená na pracáku. mateřskou budu pobýrat do 26. 1. 2010. a teď můj dotaz - kamsi mámjít zažádat na rodičovský příspěvěk ??? zaměstnavatelejsemmělav Jihlavě, a bydlištěm spadáme Havlíčkův Brod.Když jsem si byla žádat o porodný, úřednice se mi zmínila, že musím nejdřív do Jihlavy,kde jsem měla zaměstnavatele a pak k nim - jedná se o nějaké potvrzení. Nestačí mi dopis,který mi poslali,kde mám denní vyměřovací základ na mateřskou a je tam i datum ukončení ??? děkuji za brzkou odpověď

Oznámení sociálce nástup do práce

(Gabriela Šnajdrová, 18. 11. 2009 23:16)

Dobrý den,
dcera nastupuje 1.1.2010 na 5dní v měsíci do MŠ a já do práce. Od 14.3.2010(bude mít 3roky) již každodenně.Chtěla jsem se zeptat,zda musím na sociálce oznámit,že nastupuji od ledna do zaměstnání a dcera do školky.Mnohokrát děkuji

MATERSKA DOVOLENA

(Vrbova Leka, 11. 11. 2009 14:18)

Ukoncila jsem studium jsem vedena na uradu prace nic nepobiram a jsem tehotna mam narok na nejake davky a jak to bude z materskou dekuji


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »