Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

rodičák

(Šárka, 14. 7. 2009 15:30)

Dobrý den, chtěla sem se zeptat, když čerpám rodičák na 3 roky, ale ukončila jsem pracovní poměr a během těch 3 let porodím další mimi, automaticky mi naněhne ta varianta těch 3 let i na další mimi nebo když už nepracuju bude muset jít na 4 roky

z mateřské na rodičovskou

(ivana, 14. 7. 2009 8:54)

Dobrý den,
tímto bych Vás ráda poprosila o radu. Nyní jsem na RD se 17 měs. synem a to na dobu 2 let tj. do února 2010. Počítali jsme ještě s jedním dítětem, ale zatím se nám nedaří. Tudíž už teď vím, že nestihnu zamýšlený přechod z RD na MD do února 2010. Jsem jinak zaměstaná na dobu neurčitou. Jak tedy postupovat? Samozřejmě pokud bych neotěhotněla do února musela bych nastoupit do práce, ale pokud ano jak se zachovat v proluce mezi koncem RD a další MD:
- vystavení neschopnosti lze uplatnit u mého zaměstnavatele? nebo na sociálce
- po skončení RD když nenastoupím do práce budu si muset hradit soc. a zdr. poj.?
- co mám za povinnost kde nahlásit?
Děkuji moc za odpověď.

rodičovský příspěvěk

(Zuzana, 11. 7. 2009 21:24)

popravdě jsem stálena vážkách, ...,nevím k čemu se přiklonit více. teď čekám první dítě,je pravda, že nevím co vše obnáší,druhé kdyby to šlo,plánujeme cca max.do 2let. ale co když to NEPŮJDE !!!nyní jsem s otěhotněním problémy neměla,dá se říct, žeto šlo z měsíce na měsíc. na variantu dvou let bych se s největší pravděpodobností dostala,protože mám čistého cca 17500. což si myslím, že na ženskou je pěkný výdělak,...,ale dělám na směny, ranní odpolední, manžel také a babičky mám jeětě mladé, jedné je dne 47 a druhé 50,takže s pomocí, že bych se mohla za dobrých podmínek vrátit do práce, moc počítat nemůžu, ani jedna nebudu ještě v důchodovém věku a navíc nebydlíme společně. odpolední starost na manželovi nemůžu nechat, budou to přeci jen malé děti - mluvím v množném čísle, protože bychom si přáli děti po sobě. už nyní jsme chodili na protisměny, což nám nedělalo problémy, byli jsme si o to vzácnější,..., ale s dětma už to bude složitější. navíc já se z odpolední dostanu nejdřív o půl 11. je to opravdu moc složité,...,ale sama víte, co je nyní za situaci, žýe nikdo neví, zda práci bude či nebude mít. automobilový průmysl je ohrožený nejvíce, jak jsem psala již odpoledne o zaměstanosti. mít jistotu práce po mateřské sice mít budu, ale jistotu, že ji budu moci s dětma vykonávat je asi minimální - pak dám sama výpověď a nedostanu nic.

rodičovský příspěvěk

(Zuzana, 11. 7. 2009 21:22)

popravdě jsem stálena vážkách, ...,nevím k čemu se přiklonit více. teď čekám první dítě,je pravda, že nevím co vše obnáší,druhé kdyby to šlo,plánujeme cca max.do 2let. ale co když to NEPŮJDE !!!nyní jsem s otěhotněním problémy neměla,dá se říct, žeto šlo z měsíce na měsíc. na variantu dvou let bych se s největší pravděpodobností dostala,protože mám čistého cca 17500. což si myslím, že na ženskou je pěkný výdělak,...,ale dělám na směny, ranní odpolední, manžel také a babičky mám jeětě mladé, jedné je dne 47 a druhé 50,takže s pomocí, že bych se mohla za dobrých podmínek vrátit do práce, moc počítat nemůžu, ani jedna nebudu ještě v důchodovém věku a navíc nebydlíme společně. odpolední starost na manželovi nemůžu nechat, budou to přeci jen malé děti - mluvím v množném čísle, protože bychom si přáli děti po sobě. už nyní jsme chodili na protisměny, což nám nedělalo problémy, byli jsme si o to vzácnější,..., ale s dětma už to bude složitější. navíc já se z odpolední dostanu nejdřív o půl 11. je to opravdu moc složité,...,ale sama víte, co je nyní za situaci, žýe nikdo neví, zda práci bude či nebude mít. automobilový průmysl je ohrožený nejvíce, jak jsem psala již odpoledne o zaměstanosti. mít jistotu práce po mateřské sice mít budu, ale jistotu, že ji budu moci s dětmavykonávat je asi minimální - pak dám sama výpověď a nedostanu nic.

Zuzko,

(Jana, 11. 7. 2009 20:42)

těžko rozhodovat. Nárok na PPM vám tentokrát vznikne v každém případě - i kdybyste se rozhodla podepat výpověď - budete rodit v oné 180-i denní ochranné lhůtě a máte odpracováno dost na to, aby vám vznikl nárok na mateřskou. Pokud dosáhnete i na možnost rychlého dvouletého čerpání PPM a pořídíte si cca za 2 roky další dítě, tak by se vám finančně asi víc vyplatilo výpověď nedávat a mít nárok na PPM i u druhého dítěte. Je to risk, nerada bych rozhodovala za vás, ale kdybych měla za sebe, tak bych tu dohodu sama nepodepisovala.

rodičovský příspěvěk

(Zuzana, 11. 7. 2009 17:28)

jj,šlo mi o to,zda mám nyní nárok na PPM, i když ukončím pracovní poměr. Myslíte, že když se rozhodnu v dnešní době ukončit prac.poměr, že udělám dobře.Ano,plánuji druhý dítě, ...,nechci mezi dětmi rozdíl,totojemoje první mateřství.Vím, že je to každého rozhodnutí, ale jak by jste se zachovala Vy na mém místě ??? Čekala by jste,cobude za x let a nechala si zaměstnání jako rezervu, i s rizikem, že mohu dostat výpověď i s příslušným odstupným (3platy) během mateřství nebo by jste vzalapeníze a rozvazala prac.poměr ???

Zuzko,

(Jana, 11. 7. 2009 17:16)

nejsem si jistá, zda jsem správně pochopila váš dotaz na částku z odpracovaného poměru. Máte na mysli odstupné nebo výpočet PPM? Vaše PPM bude 70% denního vyměřovacího základu - dle vašeho platu. Pokud jde o odstupné při propouštění, tak lituji, ale v tom se nevyznám. Hodně štěstí.

rodičovský příspěvěk

(Zuzana, 11. 7. 2009 16:59)

Děkuji za brzkou odpověď - Ještě mě napadla tedyotázka - při tomtoprvním PPM mám nárok na částku z odpracovaného poměru ??? - uvažuji,kdybych dalav ýpověď. Pracuji zde 4,5roku . Vím, že pokud mě zaměstavatelpropustí během mateřské dovolené,musím dostat nejméně 3platy odstupného,...,nyní dávají 8platů. Jsme veliký koncenr, v roce 2008 bylo 6800 zaměstnanců,k dnešnímu dni je 4800 a do konce 2009 jich plánují propustit dalších 1300. Vím, že do konce roku mě propustit nemohou,budu v ochranné lhůtě.Ale v dnešní době není jistota žádná, že po dobu mateřské tu můj zaměstanavatelbude nebo zda budu moci vykonávat toto zaměstnání s malými dětmi.

Zuzko,

(Jana, 11. 7. 2009 10:15)

pokud přistoupíte na ukončení pracovního poměru, tak mateřskou (později rodičovskou) vám bude platit sociálka, zdravotní a sociální si platit nemusíte, na UP se v průběhu rodičovské také nehlásíte, ALE pokud ukončíte zaměstnání, tak u druhého dítěte nebudete mít nárok na PPM a bude vám rovnou vyplácen rodičovský příspěvek v pomalé variantě (jiná možnost není). Ochranná lhůta je 180 dnů - tj. druhé dítě byste musela porodit do 180 dnů od ukončení prac. poměru a to ve vašem případě nepadá do úvahy. Takže zvažte, zda vám výše dostupného vykompenzuje případné ztráty na PPM u druhého dítěte. Pokud neplánujete mezi dětmi delší časový odstup (a minimálně rok pracovat, aby vám u druhého dítěte vznikl nový nárok na PPM) tak bych s výpovědí nesouhlasila. Samozřejmě pokud podnik bude propouštět na základě krize, tak vás mohou propustit navzdory tomu, že jste na mateřské (s příslušným odstupným) dohodou bych ale práci sama neukončovala.

rodičovský příspěvěk

(Zuzana, 11. 7. 2009 9:33)

Dobrý den, potřebovala bych upřesnit pár odpovědí : na mateřskou dovolenou nastupuji 15.7.2009, tedy jsem do 14.7.2009 zaměstnanec. V práci, kde mám pracovní poměr na dobu neurčitou, nám nyní nabídly odstupné,...,pracuji v automobilovém průmyslu, což je nejisté prostředí, uvažuji o využití odstupného,... ale musím jej případně přijmout nejdéle toho 14. a moje otázka je taková :
KDYŽ NASTUPUJI NA JIŽ ZMÍNĚNOU MATEŘSKOU A PRAVCOVNÍ POMĚR UKONČÍM, TUDÍŠ BUDU NEZAMĚSTNANÁ. MUSÍM SE TEDY NĚJDE HLÁSIT SKRZE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ ??? PAPÍR O OZNÁMENÍ NA NÁSTUP JSEM JIŽ PŘEDELA MZDOVÉ ÚČETNÍ
další otázka : vím, že vyplácení PPM má nyní za povinost sociálka (6měsíců), ale jak to budu mít, když bych si dala VARIANTU NA 2ROKY,mám nárok při druhém těhotenství na PPM, když nebudu mít zaměstnavatele -je tam nějaké ochranná lhůta ??? když ne, mohu si potom vybrat také varianty rodičovské dovolené, nebo jej určuje stát automaticky ???
snad jsem své dotazy napsala srozumitelně a předem děkuji za brzké odpovědi

Jsem bez práce,těhotná,PROSÍ O RADU!

(Ilka, 3. 7. 2009 12:28)

Dobrý den.Moc bych Vás chtěla požádat,jestli mi někdo poradí co dělat v mé krkolomné situaci?
Jsem na rodič.dovolené s tříletým synem,rod.příspěvek mi skončí 10.7.2006 a nevím,co dále???

Jelikož jsem těhotná(26.tt.)termín porodu 6.10.2009,evím,zda je lepší se zkusit ještě někde zaměstnat(malou šanci mám)a na kolik dní je tedy potřeba odpracovat,aby mi vznikl alespoň nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem?

Nebo jestli je pro mne lepší se nechat zaevidovat na ÚP a pobírat alespoň podporu,která také nevím,kolik by činila,předpokládám,že část z životního minima?

Anebo zda li je možné využít variantu s manželem......jak jsem zde četla,musel by do hry vstoupit otec dítěte, který by ve svém zaměstnání musel alespoň na pár dnů odejít na mateřskou dovolenou a čerpat peněžitou pomoc v mateřství on. Pak by mohl požádat o rodičovský příspěvek, zvolit variantu jeho čerpání a převést jej na mne.

Nebo pokud máte někdo jinou radu,budu ráda za vše!!!Jelikož máme nějaké splátky,nedokážu si předstvit,jak je teď uhradíme???

Na závěr tedy,jsem nezaměstnaná,zaměstnavatel se mnou rozvázal prac.smlouvu dohodou,před mým 1.porodem(tj.10.7.2006),jelikož jsem otěhotněla ve zkušební době.Po porodu mi byla ještě vyplácena zaměstnavatelem PPM.
DĚKUJI A VŠEM KRÁSNÝ DEN !
Ilka LBC

potřebuji poradit

(Sylva,2.7.2009, 2. 7. 2009 14:58)

Mám roční holčičku a mateřskou na 3 roky.Chceme druhé,ale nevím jestli musím do tří let stihnout otěhotnět nebo porodit?Moc děkuji za odpověď.

Asi půjdu na rizikové...

(Martina, 26. 6. 2009 17:14)

Dobrý den, chci vás poprosit o radu. Nyní jsem v šestém měsíci těhotenství. Lékařka mi řekla, že mám hrdlo hodně dole a musím být hodně v klidu a odpočívat. Pokud se mi to nezlepší, budu muset být do mateřské doma.Jen mě zajímá, pokud budu např. měsíc na nemocenské (celý srpen) a pak přejdu na mateřskou (od 1. září) z jakých měsíců se mi vypočítá mateřská dovolená, kterou mi bude platit zaměstnavatel? Budou mi do průměru počítat i srpen, který budu na neschopence??? Jedná se mi o to, že pracuji na provize a i když budu na neschopence dostanu normální výplatu a zrovna v ten měsíc velmi hezkou... Děkuji

pomoc

(klára, 22. 6. 2009 19:45)

Prosím poraďte mi co dělat...k 30.06.09 končím v zaměstnání a nastupuji na pracovní úřad.Teď jsem zjistila ,že čekám miminko a nevím si rady co dělat.Z čeho budu mít mateřskou když budu na PRACÁKU?jsem matka samoživitelka ,mám dvě větší děti 14 a 11 let.
Jak to prosím bude s mateřskou a rodičákem?Děkuji za odpověď

kdyz jsem na rizikovem

(veronika, 19. 6. 2009 19:32)

dobry den,ja jsem se chtela zeptat ja jsem od 1.2.09 byla na uradu prace a ted od1.6.09 jsem nastoupyla do prace ale prisly my komlykace a jsem na rizikovem.tak jsem se chtela zeptat s kolika mesicu se vypocitava materska a kolik procent.Ja by jsem chtela vedet s cim mam pocitat.A hlavne mam strach protoze budu samozivitelka.Predem moc dekuji

Michalo,

(Radka, 18. 6. 2009 17:48)

PPM se počítá z průměru za 12 měsíců před nástupem na mateřskou. Výše vaší mateřské se tedy bude odvíjet od vašich příjmů a následně - pokud zvolíte tříletou variantu rodičovské dovolené - budete pobírat 7600,- měsíčně do tří let věku dítěte. Předpokládám, že výše rodičovského příspěvku se nebude v roce 2010 měnit - i když jisté to samozřejmě není.

Výpočet mateřské

(Michala , 18. 6. 2009 17:33)

Dobrý den,
Prosím o radu. Z jakéch průměru mi budou počítat mateřskou? Je to za období posledních 12 měsíců před nastupem na mateřskou a nebo se tento průměr vypočítává z posledního dokončeného kalendářního roku.Předem dekuji za odpověď

zmena vyse prispevku , prosim poradte

(Michala , 18. 6. 2009 17:27)

Dobry den
Portebuji prosim poradit.Moje hruba mzda je 15000 .Plnuji otehotnet v roce 2009. Mohla by jste mi napsat kolik budu pobirat pokud se rozhodnu byt doma s ditetem do jeho 3 let.A jak se bude menit vyse prispevku ? Dekuji Michala

potřebuju poradit

(Petra, 12. 6. 2009 15:21)

Dobrý den,chci se zeptat jsem na mateřské ze svou dcerou která bude mít tet v srpnu 3roky.Chci se zeptat zda mi příjde papír o ukončení mateřské a kam všude se mám jit hlásit vím že na pracovní ůřad ale dál nevím a zda si sama musím požádat o přídavky nebo to automaticky vyřídi oni sami.Děkuji za odpověd

Na co mám nárok?

(Rena, 9. 6. 2009 21:02)

Michaelo,
pokud jste stále zaměstnaná, což píšete, že ano, tak zažádáte opět šest týdnů před plánovaným porodem o mateřskou dovolenou u svého zaměstnavatele stejně jako u prvního dítěte. Budete zase 28 týdnů na MD a poté budete na rodičovské dovolené v délce, kterou si zvolíte (do 2,3 nebo 4 let věku dítěte). Výše PPM se odvíjí od vašeho posledního zaměstnání. Změna je od 1.1.2009 v tom, že PPM nevyplácí zaměstnavatel, ale správa soc. zabezpečení a výši vypočítávají přímo oni. Mrkněte zde: http://portal.mpsv.cz/sz/local/cl_info/dokumenty/psp_01_09.pdf


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »