Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

Poradíte mi ????????????????

(Janes, 16. 2. 2009 18:28)

Dobrý den,jsem na rizikovém těhotenství a chtěla jsem se zeptat jestli je možné si přivydělávat domácí prací.Ve své práci jsem zůstat nemohla,protože letuji a prý to škodí plodu.

Přídavek na dítě

(Vlaďka (Valii@seznam.cz), 16. 2. 2009 12:07)

Dobrý den, prosím o radu. Kdy odevzdat formulář na přídavek na dítě, dítě se mi narodilo 27.12.2008. Druhý dotaz: druhé dítko mělo 15.1.2009 čtyři roky a já zapoměla do konce září odevzdat formulář na přídavek a vzali mi jej. Je možno jej znovu pobírat nebo je to natrvalo. Jsem v zaměstaneckém poměru.Děkuji

prosim o radu

(dáša, 13. 2. 2009 18:46)

dobry den chci poprosit o radu.odepište na mejl dasajirkova@seznam.cz.6.3 bych měla nastoupit po třech letech zpět do práce po Md ale školky jsou přeplněné zapis letos bude v květnu syn nemluvi jsme pozvaní ke specialni lekařce aby nam pomohla.tak že nevim co ted dělat.hlídací babičky nemame manžel je kamionak a starši syn (16let) je časově vytížen.tak že do práce zpět nemohu .ted sem se dozvěděla že bych mohla mít šanci na podporu na pracáku .děkuji za vaše názory a rady .mějte se dobře a lépe než jaa ahoj dáša

konec mateřské

(Andrea. (anfru1@seznam.cz), 13. 2. 2009 16:12)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-mám normální zaměstnání.v současné době pobírám RP který mi končí 29.4.2009 a zároveň jsem těhotná a termín porodu mám v srpnu.Mohli by jste mi poradit jak tuto situaci vyřešit?Děkuji.a ještě jestli mi náleží dovolená u zaměstnavatele pokud hned nastoupím na neschopenku-případně kdy si ji můžu vybrat děkuji za odpověd

Rodičovská dovolená - otec

(Alena Zábřeh (alvl@seznam.cz), 12. 2. 2009 18:54)

Dobrý večer, jsem nyní až do 21.3.2009 na MD,s tím, že mi byla vyplácena PPM. Od 22.3.2009 se vrátím do zaměstnání a na rodičovskou dovolenou od 1.4.2009 nastoupí manžel, který je 25 let nepřetržitě zaměstnaný a na PPM mu nevznikl nárok, jen proto, že jsem ji pobírala já (matka), jinak by to bylo 392,-Kč na den. Jaký bude pobírat manžel rodičovský příspěvek v případě, že bude chtít zůstat se synem 3 roky?

Nástup na druhou mateřskou

(Dáša (paternovi@seznam.cz), 11. 2. 2009 14:20)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli bych měla na výběr ze tří variant pokud bych nastoupila na druhou mateřskou ještě dřív než by mě skončila ta první(březen 2010)?Pokud ne,kolik bych pobírala a jak dlouho?Díky za vysvětlení

Jak je to s dalsi materskou?

(Lucka, 11. 2. 2009 7:48)

Dekuji za odpoved.Ctyrleta verze mi rozhodne nevyhovuje,jelikoz cekam k tomu prvnimu dvojcata, ale co mam delat,ze.:-( Kdyby to vedel clovek dopredu, tak sel na tech 270 dni do prace.

Jano,

(Petra, 10. 2. 2009 19:26)

souběh mateřské a rodičovské dovolené není možný, takže až budete nastupovat na mateřskou s druhým dítětem (6-8 týdnů před termínem porodu), musíte zajít na sociálku nahlásit, že nastupujete na mateřskou a zároveň si zažádat o ukončení rodičovské s prvním dítětem. Pokud zapomenete a rodičovskou sama neukončíte, bude vás sociálka popotahovat, takže doporučuji určitě ukončit!! Jen v případě, že byste na mateřskou u druhého dítěte neměla nárok, ukončila byste na sociálce první rodičovskou a rovnou začala pobírat rodičovskou na druhé dítě (rodičovská se vždy pobírá na nejmladší dítě v rodině)

Katko,

(Petra, 10. 2. 2009 19:21)

není zač :-) hodně štěstí a zdravé miminko!

Koncim materskou ale nastupuj na druhou

(Jana, 10. 2. 2009 19:13)

Mam dotaz musim na urad se hlasit driv kdyz jsem zatim na materske s prvnim ditetem materska snim mi konci v srpnu ale ve cervenci se mi ma narodit druhe ditko musim to drive hlasit?

Petro,

(Katka, 10. 2. 2009 16:23)

mockrát Vám děkuju. Že je takové řešení možné, jsem ani nedoufala, díky, jste zlatá. Pěkný den!!!

ZMĚNA

(Jana, 10. 2. 2009 16:15)

Je možné změnit délku mateřské,pokud jsem se už jednou rozhodla pro tříletou verzi a dcera má 19 měsíců.

Katko,

(Petra, 10. 2. 2009 16:10)

nemocenská by se počítala z platu, který jsi měla před nástupem na první MD, stejně tak i PPM. A ano, prvních 14 dnů, respektive 9, protože první 3 dny jsou zdarma, by hradil zaměstnavatel, od 15. dne pak sociálka. Určitě bych radila si už dopředu promluvit s gynekologem, pokud je těhotenství rizikové, určitě nebude problém vystavit neschopenku. Ta bude počínat dnem, který následuje po synových 3. narozeninách a ukončená nástupem na PPM. Zaměstnavateli můžete a nemusíte dávat dopředu vědět, že jste těhotná.

Petro,

(Katka, 10. 2. 2009 16:02)

mnohokrát děkuji, zaměstnanecký poměr mi stále trvá! A z čeho by se mi tedy výše nemocenské a následné mateřské vypočítala? A další věc, pokud teď prvních 14 dní nemocenské propláci zaměstnavatel, platilo by to i v mém případě?

Lucko,

(Petra, 10. 2. 2009 15:49)

bohužel možnost volby délky RD mít nebudete, jak jste správně napsala, nevznikl vám nárok na PPM, budete rovnou brát rodičovský příspěvek a čerpat pomalou - čtyřletou - verzi RD.

Katko,

(Petra, 10. 2. 2009 15:45)

z vašeho dotazu jsme pochopila, že vám stále trvá zaměstnanecký poměr, v tom případě a vzhledem k rizikovému těhotenství je pro vás nejvýhodnější nastoupit den po ukončení rodičovské dovolené na neschopenku, na které zůstanete až do nástupu na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před termínem porodu. Od května do srpna budete čerpat nemocenskou a následně budete mít nárok na mateřskou a později i na volbu délky rodičovské dovolené.

Jak to bude od konce MD do porodu?

(Katka, 10. 2. 2009 15:35)

Dobrý den. Momentálně jsem na MD, synovi budou v květnu 3 roky a MD mi tedy končí. Nyní jsem těhotná, ovšem termín porodu mám až v říjnu 09, tedy 5 měsíců po ukončení MD. Do zaměsnání se vzhledem k těhotenství, které je rizikové, vrátit nechci. Mohli by jste mi poradit, jak mám tuto situaci řešit? Pokud to správně chápu, tak protože u druhého dítěte nebudu mít nárok na PPM tak od porodu začnu pobírat 7600,- a půjde o 4letou variantu. A co do porodu, tedy těch zhruba 5 měsíců? Mám na něco nárok nebo budu prostě nezaměstnaná? Bude nutné hlásit se na úřadu práce? Jak to bude s placením zdrav. a soc. pojištění? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Katka

Jak je to s dalsi materskou?

(Lucka, 9. 2. 2009 18:19)

Dobry den.Chci se zeptat, jestli mam moznost vyberu druhe materske na 3 roky.Jsem na matersky s 2,5 letou dcerou. perd tim jsem pracovala a zamestnavatel mi i 28 tydnu vyplacel materskou.Ted pobiram rodicovsky prispevek a 30.3.2009 mam dalsi termin porodu.Smlouva u zamestnavatele mi ale skoncila 30.6.2006.Pochopila jsem, ze prejdu z rodicovyskeho do rodicovskeho,ale potrebuju vedet, zda mam moznost zvolit si delku rodicovske dovolene.Dekuji

nárok na mateřskou

(alena, 8. 2. 2009 20:48)

Dobrý den mám syna dva a půl roku.Začala jsem pracovat ale teď jsem zjistila že jsem těhotná a jsem na PN.Chci se zeptat jestli budu mít nárok na mateřskou když jsem pracovala jen 1měsíc nebo jestli mě bude vypláceno 7600 hned po porodu a ve 21měsících už jen ta nižšší dávka

vyřizovaní mateřské

(Kata., 5. 2. 2009 16:25)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli si mužu mateřskou zařídit dřív než poporodu. A jak velkou budu pobírat jdu totiž rovnou ze střední na mateřskou. Termín mam 25.7.2009 Dík za odpověď Katka


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »