Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

nástup do zaměstnání po RD

(Lída, 2. 9. 2009 12:25)

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat do kolika dnů musím nastoupit zpět do zaměstnání po ukončení rodičovské dovolené. Synovy budou 4. ledna tři roky a nastupuje i tento den do školky,proto chci aspoň tři dny na jeho zvykání,dříve mi ho odmítli vzít, i když od září školku platíme, aby nám drželi místo.Předem děkuji za odpověď.

Prosim o radu

(Jana, 1. 9. 2009 12:01)

Dobry den.Chtela bych vedet jestli mam narok na rodicovsky prispevek 3800kc.kdyz ma dcera ma 4.5roku.Jsem ceska a ziji v anglii.A o tom ,ze jsem mohla pobirat celou materskou jsem vubec nevedela.Tak bych prosila o radu.Dekuji

Sociální problematika

(Ivana Vízková, 29. 8. 2009 16:16)

Dobrý den,rozhodla jsem se pro pomalé čerpání rodičovské dovolené.Dceři koncem září budou 3 roky.Na sociálním úřadu jsem se dozvěděla ,že čtvrtý rok se mi tedy nebude započítávat do důchodu a tímto také nevím zda si mám sama platit zdravotní a sociální pojištění.Děkuji

rada

(veronika, 24. 8. 2009 20:54)

chtela bych se zeptat mam syna jsou mu skoro tri roky pobyram na nej materskou ale vprosinci mi konci.jsem v zahranici a jsem tehotna v unoru bych mela porodit.za porodim chtela bych se vratit zpet do ceske republiky.budu pobirat materskou i na druhe dite?

PP doba určitá-mateřska dovolená

(Eliška, 24. 8. 2009 14:22)

Dobrý den,

nevím si rady, jak postupovat. Mám smlouvu uzavřenou na dobu Určitou, která mi končí 31.08.2009. O těhotenství zaměstnavatel zatím neví a proto se bojím, že jakmile se to dozví, nebude chtít mi tu smlouvu prodlužovat, na mateřskou mám nastoupit 15.09.2009. Zachránila by mě případná dovolená nebo neschopenka? Poraďte mi PROSÍM, jak mám postupovat abych nepřišla o mateřskou.

Moc děkují

Prosím o radu!

(Lucie, 23. 8. 2009 16:34)

Dobrý den, potřebovala bych radu. V loňském roce jsem dala v práci výpověď dohodou, ještě ten den jsem nastoupila nemocenskou. Ihned po ukončení nemocenské jsem nastoupila na novou smlouvu-doba určitá do 31.7.2009. Ale 1.6.2009 jsem nastoupila znova nemocenskou-kvůli umělému oplodnění a otěhotněla jsem. Zůstávám na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství. Zaměstnavatel mi dále neprodloužil smlouvu. Mám nárok na mateřskou a jestli ano od koho?

materska

(isabella, 20. 8. 2009 23:40)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem na mateřské dovolené a využíváme rychlou dvouletou variantu. Chtěli jsme mít do dvou let druhé dítě, ale nedávno jsem o něj bohužel přišla. Než znovu otěhotním, je jisté že dvouletá lhůta uplyne a co bude potom? Budu úplně bez prostředků? Nebo je možné získat nějakou dávku? Děkuji isabella

Rodicovska dovolena

(Fixova, 13. 8. 2009 19:00)

Na rodicovskou dovolenou nastoupi jako prvni muz. (Z duvodu moznosti cerpani trilete varianty. Zena by mela narok pouze na 4 letou.)Po jake nejkratsi dobe je mozno prevest pobirani rodicovskeho prispebku na zenu?

nezletila

(alča, 11. 8. 2009 12:24)

mám 16 letou dceru a je těhotná nevím na co má nárok jako budoucí matka a jaké budou její sociální dávky. Má za sebou první ročník odborného učiliště. Prosím o radu děkuji

Pro Aničku 04.08.2009

(Jana, 6. 8. 2009 14:57)

Byt tebou,tak normalne nastoupim do noveho zamestnani.Jestli na tobe nejde videt tehotenstvi.A pockej do kdy ti vystavi prac.smlouvu.
Jestli na rok-tak jim to klidne rekni.Potom nastoupis treba po 2 mesicich nemocenskou.A tim padem mas narok na materskou.
Dej si pozor a hlavne nepodepisuj vypoved.Ja ji podepsala a ted jsem to o chlup bohul nestihla.A jsme bez penez.Snad mi rozumis.

Tehotna ve zkusebni dobe

(Anicka, 4. 8. 2009 11:37)

Dobry den. jsem zoufala a prosim o radu. Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale nastupuji do nove prace. Delam na rizikovem pracovisti, ale bojim se to rict, protoze nevim jestli budu dostavat nejake penize kdyz budu tehotna na pracaku. Moc dekuji za pomoc.

co po rychlé variantě

(Jana, 2. 8. 2009 11:33)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem na mateřské dovolené a využíváme rychlou dvouletou variantu. Chtěli jsme mít do dvou let druhé dítě, ale nedávno jsem o něj bohužel přišla. Než znovu otěhotním, je jisté že dvouletá lhůta uplyne a co bude potom? Budu úplně bez prostředků? Nebo je možné získat nějakou dávku? Děkuji Jana

Narok na matersou ??

(Bobinka, 29. 7. 2009 9:09)

Dobry den,potrebuji radu.
27.7.2009 jsem nastoupila materskou.Nemocenskou mam od 22.9.2008.Jelikoz jsem byla tehotna a potom jsme o dite prisli.Ale na nemocenske jsem zustala az do 26.7.2009.Prptoze se nam hned podarilo otehotnet znovu.Po mesici po revizy.
Jenze ja podepsala vypoved 5.1.2009 i kdyz jsem byla v nemocenskem stavu.Nevedela jsem ze jsem tehotna.Zjistila jsem to az o 2 dny poudeji.
Mam tedy narok na materskou?Od gynekologa jsem odevzdala zadost o materske ucetni.A ona mi dala jen zapoctovy list a rekla ze materskou poslou na ossz.ze to od ledna vyplaci OSSZ.
Kde je pravda a dostanu tedy materskou?Moc dekuji za odpoved.

Nemocenská při rizikovém těhotenství

(Janča, 28. 7. 2009 9:08)

Dobrý den, chci se jen poradit. Jsem zaměstnaná na dobu určitou, a to do konce září 2009. Protože jsem v dubnu byla těhotná a nepovedlo se, čekáme s přitelem, až budeme moci znovu. Pokud budu už během září těhotná a zaměstnavatel mi smlouvu neprodlouží, mohu na něj s rizikovým těhotenstvím marodit po celou dobu až do porodu? A z čeho pak budu dostávat mateřskou, v tom počátku, než dostanu těch 7.600,- . Nebo myslíte, že marodit mám jen nějaou dobu a pak se přihlásit na ÚP?

Bez prace

(Denisa, 28. 7. 2009 6:49)

Chtela bych se zeptat.Otehotnela jsem behem zkusebni lhuty v praci.Musela jsem to rict,protoze jsem delala na rizikovym pracovisti.Ted me zamestnavatel propustil a nevim jak dal.Prosim poradte..e-mail .. girldenisa@seznam.cz

doba urcita

(Veronika, 24. 7. 2009 3:56)

Dobry den,mam dotaz,pracuji od unora a smlouvu se zamestnavatelem na dobu urcitou(do konce roku).Neodpracovala jsem tedy 12 mesicu.Jak se z toho vypocita materska?Kdo mi bude platit,kdyz budu nezamestnana?musim se od noveho roku prihlasit na urad prace?

pro Lenku ohledne mateřské

(Ari, 23. 7. 2009 14:30)

bohuzel mam pro tebe spatnou zpravu narok na materskou nemas jelikoz ochrana lhuta je po skonceni pracovniho pomeru 180 dni, vim to protoze to mam podobne ale ja se do ni vesla jen o jeden den termin porodu mam stejny jak ty ale smlouva mi koncila az k poslednimu prosinci 2008 takze jsem se do ochrane lhuty vesla. prejizdrave mimco a pohodovy porod ahoj

mateřská dovolená

(Lenka, 18. 7. 2009 18:54)

Dobrý den,měla bych dotaz u podniku,kde jsem pracovala od 20.5.2007 do 18.11.2008,od 19.11.2008 jsem na neschopence,behem neschopenky jsem zjistila,že čekám miminko,doktorka mi ukončila neschopenku 11.7.2009 s tím,že mám nastoupit na mateřskou,bohužel mi to ůčetní zamítla,že nemámnárok,tudíž jsem od 12.7.2009 znovu na neschopence,termín porodu mám 23.8.2009,moje otázka je budu mít nárok na matřeřskou,jestli budu mít nárok volbu,jestli dvouletou,nebo tříletou varientu a do kdy můžu být na neschopence.Email na mě je Trpikova.L@seznam.cz

Prosba o rychlou radu

(Petra, 17. 7. 2009 20:48)

Nemá někdo zkušenost:mám nahlášenou MD na 3 roky a chtěla bych ji prodloužit na 4 roky.Je to možné?

rodičovská dovolená

(jitka, 17. 7. 2009 7:58)

Jsem 4 rokem na rod. dov.a ve firmě si přivydělávám , ale z důvodu množství práce /12 hod denně/ nemohu dále tudu práci vykonávat, podepsala jsem změnu prac. smlouvy na jiný druh práce , ale ani po domluvě ohledně prac,. doby se ze strany zaměstnavatele nic nezměnilo. Zajímalo by mě zda se mohu znovu vrátit jakoby na to neplacené volno o které jsem si zažádala a při něm jsem si přivydělávala. Děkuji. tel. 731772537


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »