Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

Vážená redakce

(Blažíčková Jana, 10. 11. 2009 11:53)

Od 31. prosince 2008 jsem dostala výpověď pro snižování
pracovních míst jsem stále vedena na pracovním úřadě do posud,ale nepobírám žádné peníze,tudíš za mne platí sociální a zdravotní pracovní úřad.Po ochranné době jsem otěhotněla a tudíš vůbec nic nepobírám a jsem doma.Živí mě přítel a potom mě ještě řekli,že nebudu brát mateřskou,jen 3.500 na čtyři roky,je toto možné,zda je nějaké řešení.

Děkuji za poslání odpovědi na adresu Blažíčková Jana
Strakonice I 38601
meiel: revizoul @ seznam.cz

ziji nynu v GB - rada

(Mirka, 10. 11. 2009 9:32)

Dobry den Petro,
pripad od pripadu je jiny, ale v zakladu jde o to, jak dlouho jste pracovala a na jakou smlouvu v GB a zda se vratite a budete zit jiz jen v CR nebo zustanete v GB.
Pokud zustanete v GB, vztahuji se na vas zakony GB(nebot jsme v EU). Takze narok se posuzuje jako by jste byla obcan GB, a davky se vyplaceji podle jejich pravidel. Pokud vam nestaci doba pojisteni, musite proverit, zda uznaji vase predchozi pojisteni v CR.

Pokud ale se vracite do CR a budete chtit cerpat z ceskeho systemu musite dolozit dobu pojisteni v GB. To se doklada formularem E104, ktery vystavi obdoba socialky v GB. Upozornuji, ze ja treba na vystaveni formulare v Norsku cekala 6 mesicu.

mateřská

(Jana, 27. 10. 2009 12:53)

Šárko,pracovní smlouva mi ještě neskončila. Mám ji na dobu neurčitou

mateřská

(Šárka, 26. 10. 2009 16:23)

Skončila už vaše pracovní smlouva?

Komplikovanější je, když už pracovní poměr, z něhož se vám proplácela první mateřská, netrvá. I přesto ale nemusíte o mateřskou při druhém dítěti přijít. Rozhodující je, kdy tento pracovní poměr skončil. Nezáleží přitom, jestli šlo o výpověď, dohodu nebo prostě uplynutí určitého termínu (konec smlouvy na dobu určitou).

"Po skončení předchozího zaměstnání vám běží šestiměsíční ochranná lhůta - přesně řečeno trvá 180 dnů. Když během ní nastoupíte na mateřskou, tedy osm až šest týdnů před porodem, bude se výše podpory v mateřství počítat podobně jako při předchozím dítěti," říká Eva Bolcková z České správy sociálního zabezpečení. Znamená to tedy, že otěhotnět byste měla ještě jako zaměstnanec.

Plyne z toho jednoduchá rada: Pokud nemusíte, tak předchozí pracovní smlouvu nekončete. Nenechte se zaměstnavatelem přesvědčit, že "stejně jste pořád doma s dítětem, tak podepište dohodu o ukončení pracovního poměru".

Tohle jsem si přečetla na aktuálně.cz, ale chci se zeptat pokud jsem mateřskou u prvního dítěte nastoupila v té ochranné lhůtě po výpovědi, mám nárok na mateřskou nebo ne?

Konec rodičovské

(Helena, 21. 10. 2009 17:35)

Dobrý den,
v březnu 2010 má dcera tři roky a končí mi rodičovská dovolená. Do školky ji nevzali. Nevím, co dělat, jestli jít na úřad práce nebo kam?

žena v domácnosti

(Silva, 13. 10. 2009 10:11)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem žena v domácnosti a nevím jaký rodičovský příspěvek můžu pobírat.U mého prvního syna mi na sociálce řekli, že žádný ale nakonec jsem ho v pohodě pobírala 4 roky.Nevím jak je to teď.Děkuji

ziji nynu v GB

(Petra, 6. 10. 2009 23:17)

Dobry den,
ziji nyni v Anglii a zajimalo by me, zda budu mit narok onech prvnich 6 mesicu na vyplaceni materske. Jedna se vlastne o jiste davky nemocenskeho pojisteni (60% platu), takze by mi mela byt spise vyplacena podle zdejsich Bristkych pravidel od meho Britskeho zamestnavtele... Nebo jak to vlastne funguje v takovych pripadech? je nutne dolozit nejaky formular?
Dekuji

mateřská

(Jana, 5. 10. 2009 13:21)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mi vznikne nárok na PPM a následně nárok na výběr délky rodičovského príšpěvku. 6.12.2007 se nám narodil syn a nyní plánájeme druhé dítě. Pokud by jsme to stihli do třech let budu si moct vybrat délku rod.příspěvku? Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou

Báro,

(Lenka, 4. 10. 2009 12:36)

Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství PPM) se pobírá pouze 6 měsíců a rodič, který ji získá musí splňovat určité podmínky. Vy jste se chtěla asi zeptat na rodičovský příspěvek - ten trvá 2,3 nebo 4 roky a vždy se pobírá pouze na jedno a to na NEJMLADŠÍ dítě v rodině, takže po porodu vám bude rodičovská převedena ze staršího, na mladší dítě a do jeho 21.měsíců budete pobírat 7600,- pak vám bude snížena na 3800,- (stejně jako tomu bylo u 1. dítěte) pokud jde o nárok na případné další dávky, kontaktujte sociálku v místě vašeho bydliště, tam vám jistě budou schopni říci, zda vám vzniká nárok na další příspěvky.

mateřská

(Bára, 3. 10. 2009 17:39)

Dobrý den,chtěla bych vědět jak mám chápat pobírání mateřské.Podle zákona mám nárok čerpat mateřskou na dítě čtyři roky.Nýní ji pobírám dva roky.Za měsíc mám rodit druhé dítě.Bylo mi řečeno že dávka na první dítě bude zastavena a budu pobírat od začátku na to druhé.Pokud ale mám právo nebo tedy mé dítě brát příspěvek na jedno dítě po dobu 4 let,proč semi ta první dávka zastaví když jsem ji pobírala pouze dva roky.A co tedy bude múj dvou letý syn pobírat,Nebo nemá nárok na žádnou podporu po narození sourozence.

druha mateřska dovolena

(tereza, 28. 9. 2009 16:53)

dobry den,chtela jsem se zeptat,mam dceru,ktera bude mit v prosinci 2009 2roky,ted jsem podruhe otehotnela,a docetla jsem se ze budu na druhe dite pobirat jen 3800,a nevim jestli budu porad mit stejne penize na to prvni dite,popripade na to druhe.dekuji za odpoved.

vyplaceni rodicovskeho prispevku

(Julie Tolstova, 27. 9. 2009 16:19)

Dobry den, jsme studentka, tudiz se me tyka pomala varianta rodicovskeho orispevku. Rodit budu 30.9. cisarskym rezem, chtela jsme se zeptat, rodicovsky prispevek mi bude vzplacen uz za zari (kdyz rodim v zari) nebo az za rijen? A zazadat si o nej mam predpokladam na urade socialni podpory v miste trvaleho bydliste,ze? a pokud by mi byl rodicovsky prispevek vyplacen uz za zari, staci o nej zazadat v prubehu rijna?Dekuji

Převod rodičáku na manžela

(Milena, 26. 9. 2009 9:29)

z různých důvodů se musím prostřídat s manželam na rodičovské dovolené, ale nevím kde máme začít, prosím vás tímto o radu. Dcerce je 19měsíců a můj zaměstnavatel není proti mému dřívějšímu návratu, jak má manžel zažádat o RD u svého zaměstnavatele a co máme vyřizovat na sociálce?

Jsem nezaměstnaná

(Kateřina, 24. 9. 2009 12:14)

Dobrý den
Zajímalo by mně kolik dostanu mateřskou jelikož jsem pul roku evidovaná na úřadu práce. Děkuji Kateřina

po ukončení školy

(aneta, 23. 9. 2009 23:49)

Zdravím.16.9.2009 jsem ukončila střední školu.je mi 20 let.chtěla bych vás poprosit o radu.jsem těhotná 5 měsíců. 7.10 budu v 6 měsíci těhotenství.a nevím si rady.jdu se hlásit na úřad práce.může mi úřad práce najít práci do té doby než bude 6 týdnů před porodem.mám stale nevolnosti,bolesti břicha,záněty.o mě nejde ale bojím se o miminko.děkuji za odpověd.

končící smlouva

(Lenka, 19. 9. 2009 19:38)

Jsem v práci rok na jednom místě,předtím jen na poloviční uvazek.Končí mi smlouva k novýmu roku a termín mám 22.2. a druhý termín 7.3.Když pujdu na neschopenku v prosinci,kdo mi bude platit zdr.a soc.?Jak,kde a kdy mám zařizovat mateřskou,pokud na ní mám nárok,pak i RP,pokud mám trv.bydliště na Karvinsku a bydlím v Olomouci?Moc děkuji za radu.Lenka

Budu mit narok na RP

(Eva , 14. 9. 2009 19:28)

Jsem zdravotně postižena a beru plny inval. důchod nyni jsem v 6. mes. Termin porodu mám 9.1. 2010. Budu mít narok na RP a jaká bude jeho výše?

rady pro další mateřskou dovolenou

(Petra, 14. 9. 2009 14:12)

Dobrý den,chci se zeptat jak to bude dál:Ted jsem na 3-leté mateřské dovolené která mi končí na konci března 2010.V dubnu už bych měla nastoupit do zaměstnání kde mi drží pracovní místo a jsem zaměstnaná na dobu neurčitou.Co bude pokud budu těhotná a v dubnu donesu zaměstnavateli doklad o pracovní neschopnosti.Budu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství?A jaká bude výše rodičovského příspěvku.

Manžel a PPM a RP

(Marcela, 11. 9. 2009 17:12)

Dobrý den byla jsem zaměstnaná 3roky 28.2.2009 mně propustili a zjistila jsem že jsem těhotná.Pravděpodobnost otěhotnění je 15.2.09 A termín porodu je 15.11.09.Teď jsem na UP.Mám narok na PPM a na volbu RP na dva roky? Když ne.Tak jak to převest na manžela který je zaměstnan a nerad by přišel o zaměstnaní.Jaké podmínky jsou k tomu potřebné aby to mohl převést na mne?Za jak dlouho se dá vyřídit PPM a volba trvání RP a převedení na mne?

Mám po ukončení střední školy

(Monika, 2. 9. 2009 23:04)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, letos v květnu jsem ukončila střední školu maturitní zkouškou, nyní jsem zjistila, že jsem těhotná, bohužel na internetu jsem hledala dlouho, ale nemůžu se nikde dočíst, jak to vlastně budu mít s penězi během mateřské dovolené, když nemám odpracované žádné hodiny. Věřím, že jsem se obrátila správně, a že rada od Vás přijde.Moc za ní děkuji


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »