Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

Na co mám nárok?

(Michaela Stuchlíková, 4. 6. 2009 22:37)

Dobry den, dcera měla v listopadu 2008 tři roky a v červenci 2009 čekáme druhé dítě. se zaměstnavatelem mám podepsaný čtvrtý rok rodičáku. Mám nárok u druhého dítěte na PPM nebo budu pobírat rovnou RP a kolik? Děkuji za odpověď.

druhé dítě a mateřská

(Bea, 4. 6. 2009 21:58)

Dobrý den,ráda bych se zeptala,jsem na mateřské do 3 let dítěte.Dcera bude mít 3 roky v listopadu.Rádi bychom další dítko,ale co vlastně budu pobírat,až mi skončí mateřská,na co mám nárok?V době,kdy jsem otěhotněla s první dcerou jsem pracovala v podniku,který na mě bral dotace od státu,jelikož jsem byla před tím na úřadě práce a brala jsem nemocenskou,práce byla riziková.Prosím poradíte?

materska

(janca, 1. 6. 2009 14:20)

dobry den,chci vas poprosit o radu.z kolika platu jdoucich po sobe se pocita mater.dov. a pak jeste napr.nastoupi-li zena od 4 mesice tehot.na nemocenskou z ceho se pocita materska.dekuji

seberou mě příspěvek

(Petra, 30. 5. 2009 17:31)

dobrý den!chtěla bych se zeptat mám zdravotně postižené dítě pobírám rodičovský příspěvek do jeho sedmi let to činí 7600!uvažuji o druhém dítěti!odeberou těch 7600 nebo budu mít na to nárok dál!děkuji předem za pomoc

co po třech letech, když není školka

(Šárka V., 28. 5. 2009 8:13)

Dobrý den, mám asi hloupý dotaz. Ráda bych zvolila klasickou variantu čerpání rodičovské, čili 7.600,- na 3roky, ale již nyní mám obavy, že sehnat školku po této době bude zcela nemožné. Po třech letech tedy přijdu zákonitě o práci, ale na co vlastně budu mít dál nárok? Velice děkuji za odpověď

Radko moc Vam dekuji za radu

(lucie, 25. 5. 2009 13:48)

Je pradva ze tri roky nepracuji v CR a trvali pobyt mam tez v Nemecku takze jak to vypada tak nemam zadny narok,ale byla jsem se ptat v Cesku na socialce a tam mi bylo receno ze bych mela mit narok,ze si musim zazadat v Nemecku o materskou a tady mi to automaticky zamitnou,ale musim pozadat o formular E a stim formularem a zamitnutim mam jit na Ceskou socialku tak ted nevim ,ale presto moc dekuji za rychlou odpoved

Lucko,

(Radka, 25. 5. 2009 13:01)

tam je rozhodujících více faktorů. Záleží na tom, kde máte trvalé bydliště - pokud v ČR, vzniká vám po porodu nárok na porodné. Pokud jde o nárok na mateřskou, tak ten vám předpokládám nevzniká (nenapsala jsete podrobnosti, ale předpokládám, že už více jak 3 roky nepracujete v ČR a neporodíte tedy během 180 denní ochranné lhůty) pokud jde o nárok na rodičovský příspěvek, tak tam rozhoduje mnohem více faktorů. Radila bych vám napsat konkrétní dotaz na OSSZ, zda ve vašem případě nárok vzniká či nikoliv.

Narok na materskou

(lucie, 25. 5. 2009 12:40)

Dobry den,
jsem obcan ceske republiky,ale tri roky ziji v Nemecku s mym manzelem ,ted jsem necekane otehotnela mam narok na materskou z CR? V Ceske republice mam asi 10 let odpracovano.V Nemecku nemam 12 mesicu odpracovano takze nemam zde zadny narok na rodicovsky prispevek z Nemecke strany.Predem moc dekuji za odpoved.

odpověď na dotaz Marcely Vávrové

(Zuzka, 21. 5. 2009 18:01)

Dobrý den, obecně je možné, aby muž čerpal rodičovskou dovolenou zatímco vy budete čerpat mateřskou (samozřejmě po narození dítěte). Dávky může ale dostat jen jeden z Vás. Manžel však bude čerpat benefity zákoníku práce (zaměstnavatel mu bude muset držet místo).

Mateřská dovolená + rod. dovolená

(Marcela Vávrová , 20. 5. 2009 8:18)

Dobrý den,prosím o informaci zda muž může čerpat rodičovskou dovolenou od prvního dne narození dítěte a žena je současně na mateřské dovolené. A pokud ano jestli rodičovská v tomto případě bude placená nebo neplacená.Velmi děkuji za informace.

Mateřská dovolená

(Michaela, 13. 5. 2009 11:10)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, kolik budu pobírat na mateřské a rodičovské dovolené. Jsem student VŠ a mám brigádu na poloviční úvazek, na které si měsíčně přijdu tak na 8-9 tisíc čistého. Nevíte někdo, prosím, kolik budu pak brát peněz? Děkuji za odpověd a informace. Zatím

Rodicovasky prispevek

(Adela U., 11. 5. 2009 23:29)

Dobry den, mam dotaz na rodicovsky prispevek u druheho ditete,napisi strucne.Mame dite 2 roky a 2 mesice stare, beru jen rodicovsky prispevek na nase dite zadne jine socialni davky a to az do jeho 4 let)ted se nam snizil na 3 800kc.Nebyl jiny vyber.Cekame dalsi miminko ktere se ma narodit v listopadu 2009. Zajimalo by me kolik budu mit narok na rodicovsky prispevek u druheho ditete ktere se narodi? nebo jak se zmeni pridavky? Protoze prvni dite bude mit v listopadu 2 roky a 8 mesicu. Dekuji za informaci.

re:veronika 20.4

(Markéta, 11. 5. 2009 16:18)

Miminko může mít příjmení které si vyberete.Zajdetě na matriku,tam sepíšete papír,kde se uvede jaké příjmení bude miminko užívat.Potřebujete oba rodné listy a občanky.Papír musíš mít sebou do porodnice.

Dobry den.

(Žaneta Goldbachová, 2. 5. 2009 12:35)

Dobry den chtela jsem se zeptat na materskou jsem sla v roce 2007 a dalajsem si to na tri roky.
A musim jit znovu na socialku kvuli tomu,aby mi to nezmenily?

materska

(Hana Tuckova, 29. 4. 2009 21:01)

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jsem na pracovnim urade a tehotna v sedmim mesici,pracovala jsem tri roky v albertu a ukoncila pracovni pomer za pul roku jsem mela dve prace akorat me vyhodily byla jsem ve zkusebni dobe a od prosince jsem na pracovnim urade,chtela jsem se zepat jestli budu mit nejakou materskou i rodicovsky prispevek,ziju s pritelem nejsem vdana.Dekuji za odpoved Tuckova

Mám nárok na MD nebo jen RP?????

(Hanka, 27. 4. 2009 15:15)

Dobrý den,potřebovala bych poradit.S přítelem si přejem miminko,ale bohužel nevím,jestli mám nárok na MD nebo jen rodič.příspěvěk.Jezdila jsem do ciziny,ale nemám potvrzení.V ČR jsem odpracovala 9měs,ale někdy v roce 2004.Minulý rok jsem pracoval 3měs.a opět odjela do Anglie.Vrátila jsem se v září,rok a půl jsem byla na pracov.úřadě a teď 3měsíce pracuji.Musela bych ne rizikové,mám namáhavou práci.Prosím poraďte na jaký příspěvek mám nárok.Děkuji

MD a vypoved kdyz se rusi podnik

(alice, 26. 4. 2009 17:32)

pripadne muzete odpovidat i ji na email: PataCmuk@seznam.cz
dekuji

MD a vypoved kdyz se rusi podnik

(alice, 26. 4. 2009 17:29)

dobry den, chtela bych pozadat o radu pro kamaradku, je na MD a restaurace kde pred nastupem na MD pracovala se rusi a volali ji at prijede dat vypoved. Nemeli by ji dat vypoved spis oni dohodou? Jak by mela postupovat v takovem pripade? dekuji mnohokrat.

uznani otcovství odpově´d

(veronika, 20. 4. 2009 21:17)

Dobrý den . S přítelem jsme ve stejné situaci . Dítě bude mit automaticky přijmrní po vás . Musíte zajít společně na matriku pokud chcete aby dítě mělo jméno po tatínkovi .

RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK

(PETRA FIŠEROVA, 16. 4. 2009 9:13)

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JAK JE TO S VYPLÁCENÍM.U DOKTORKY JSEM SLYŠELA,ŽE PRÝ NEJSOU PENÍZE A,ŽE JE TEDY PŘÍDAVEK VYPLÁCEN POZDĚ NEKDY VŮBEC.PRÝ TO BYLO VE ZPRÁVÁCH.JEN JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT CO JE NA TOM PRAVDY.DĚKUJI


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »