Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

příspěvky

(Izabela, 12. 2. 2008 21:57)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už mi je jasné., když jsem na mateřské do 3 let věku dítěte budu pobírat 7 600 a do 4 let věku dítěte 3 800. Chci se zeptat jestli mám právo ještě na nějaké příspěvky od sociálky prosím prosím, poraďte mi moc moc děkuji.

RP na manžela + výhoda 3leté varianty

(oddTom, 12. 2. 2008 20:34)

Převádět RP z manžela po měsíci zase zpět je jen zbytečné papírování.

Jinak pro všechny, kdo mají možnost volby, platí, že 3letá varianta je s ohledem na celkovou sumu nejvýhodnější, tudíž je zbytečné volit variantu čtyřletou. Zdravotní pojištění je státem placeno a doba pro důchod se počítá minimálně do 4 let věku dítěte (do 7 u ZP) BEZ OHLEDU na to, zda 4. rok pobíráte RP (jen je třeba provést příslušné ohlášení), tudíž proč nevzít zavděk cca 12.000 Kč navíc ve 3leté variantě.

Au-pair

(Magda, 2. 2. 2008 21:13)

Dobry den,jiz 4roky jsem Au-pair(student) v Anglii a rada bych se jiz vratila zpet do CR a zalozila s pritelem(manzelem)rodinu. Prosim Vas budu mit v tomto pripade v CR narok na nejakou materskou dovolenou a nebo na nejaky rodicovsky prispevek? V CR si neplatim socialni pojisteni, platim si pouze zdravotni pojisteni do zahranici. Mockrat Vam DEKUJI za odpoved. Magda

paní Petro,

(mamina, 30. 1. 2008 18:19)

ANO o RoP si může zažádat manžel a hned v následujícím měsíci, kdy provede volbu RoP,jej přepsat na Vás.O ostatní přídavky můžete zažádat i Vy.Samozřejmě, že doma s dítětem, přestože bude RoP psán na manžela ,můžete být Vy a tím Váš manžel splní podmínku, která jej zavazuje, že v době kdy bude v zaměstnání, je o dítě postaráno zletilou osobou.Co se týká ÚP nejste povinna se zde hlásit,ale určitě si zajděte na Vaši zdravotní pojišťovnu ohledně zdrav.pojištění a nahlaste tuto skutečnost, že jste s miminkem doma, ale nepobíráte RoP...

paní Gabčo,

(mamina, 30. 1. 2008 18:09)

pokud jste byla zaměstnaná, během pracovního poměru otěhotněla, po té prac,poměr byl ukončen a Vy jste šla na ÚP- jste v 6 měsíční ochr. lhůtě a jestliže v této době porodíte máte nárok na PPM, ale jestliže jste již v evidenci na ÚP a teprve otěhotníte nárok na PPM nemáte a pak opravdu máte nárok na pomalou variantu RoP.Sociální a zdravotní pojištění za Vás v případě uchazečky o zaměstnání i v případě matky na rodičovské dovolené platí stát...

Nástup na mateřskou z úřadu práce

(Gabča, 30. 1. 2008 11:00)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na mateřskou dovolenou, když budu evidovaná na úřadu práce, nebo budu pobíret jenom rodičovský příspěvek? Jestli tomu dobře rozumím tak budu dobírat 21 měsíců 7600 a potom 3800. A ještě jsem se chtěla zeptat kdo za mně bude platit sociální a zdravotní pojištění?

rodičák na manžela

(Petra, 29. 1. 2008 19:32)

Dobrý den, po porodu nebudu mít nárok na výběr jak dlouho budu na mateřské. Může si tedy zažádat manžel? S tím, že by měl možnost výběru (což splňuje) , a pak by rodičák převedl na mě? Po jaké době se převedení může udělat? Jak se postupuje? O přídavek na dítě a další přídavky můžu po porodu zažádat já nebo to musí udělat taky manžel, když bude žádat o mateřskou on? Doma budu s dítětem já, i když rodičák bude pobírat manžel-nevadí to?Musím se po dobu , co bude mít na sebe napsaný rodičák manžel, hlásit na ú.p.? . Popiště mi prosím, jak to všechno vyřídit, aby jsme o nic nepřišli a vše proběhlo bez problému. Děkuji.

rodičovský příspěvek

(veronika, 26. 1. 2008 16:43)

dobrý den, žiji v usa, mám zelenou kartu, ale stále jsem občanka čr. narodilo se nám dítě, otec je občan usa. v čr si neplatím žádné pojištění. chci se zeptat jestli i v takové případě mám nárok na rodičovský příspěvek v čr.
dceři je rok.
děkuji veronika

paní Černá,

(mamina, 25. 1. 2008 21:22)

nevím, jestli Vám budu umět přesně odpovědět, ale vypadá to, že Vám nyní u druhého dítěte, přestože jste zaměstnána, nárok na PPM nevznikl(od 1.10.2007do asi 4.5.2008-kdy by jste měla 6 týdnů před porodem nastoupit na mateřskou- budete mít odpracováno "pouze"asi 216 dní,ale podmínka pro nárok na PPM je minimálně 270 dní za poslední 2 roky)Takže to vypadá,že místo mateřské budete 6 týdnů před porodem a v šestinedělí čerpat nemocenskou.Manžel si samozřejmě o RoP zažádat může...

tak trochu komplikovane

(Cerna L, 25. 1. 2008 13:49)

Dobry den,

moje siatuace je takova, ze od 25.9.2006 jsem pobirala materskou (mela jsem na ni narok protoze jsem do 7.6.2006 byla studentka), pak jsem byla na rodicovkym prispevku. Zazadala jsem si ted o noveho roku o tri letou variantu kterou mi schvalili.
Krome toho od 1/10/ 2007 pracuji na castecny uvazek. Ale 15.06. 2008 ocekavam porod dalsiho ditete, coz znamena ze jsem otehotnela jeste pred nastupem do zamestnani. O rodicovsky prispevek po narodeni druheho ditete bude zadat manzel, ktery skutecne i s detmi doma zustane asi po 4 mesicich.
Chci se zeptat zda si musim zadat o PPM, nebo nemusim, nebo jak to mam udelat abychom meli narok na zrychlenou variantu (manzel podminku vyse prijmu splnuje)a zda to vubec pujde
Dekuji moc krat

paní Zuzano,

(mamina, 24. 1. 2008 18:12)

provedení volby je nezměnitelné, takže když Váš manžel zvolí 3 letou variantu, převedením RoP na Vás (třeba hned v následujícím měsíci)tato volba již zůstane...

Dotaz

(Zuzana, 24. 1. 2008 11:09)

Dobrý den, RD bude pobírat manžel, protože já bych měla nárok pouze na 4-letou variantu.Když manžel zvolí 3-letou variantu, lze abych potom(např.už po měsíci) RD pobírala opět já? Budu pobírat 3-letou variantu kterou zvolil manžel? Děkuji za odpověď.

Pro paní Verču

(Petra, 23. 1. 2008 8:45)

Nemusíte se hlásit na ú.p. Po ukončení poměru musíte začít marodit do 8 dnů a pak vám náleží půlroční ochranná lhůta, po kterou vás bude vyplácet příslušná OSSZ nebo zaměstnavatel. Podle toho, zda to byla malá organizace- do 25 zaměstnanců, to platí soc. a velká organizace - vám vyplácí zaměstnavatel. A před porodem budete normálně pobírat mateřskou.

Nástup na mateřskou z ÚP

(Verča, 22. 1. 2008 13:29)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak to bude u maminek,které nastupují z ÚP.Mě končí 31.4. pracovní smlouva na dobu určitou a termín porodu mám na 23.7. tudíž se budu na chvíli muset přihlásit na ÚP.

DOTAZ

(MÍŠA, 22. 1. 2008 13:18)

DoBRY DEN CHCI SE ZEPTAT SYN MEL 11.1.2008 3 ROKY.V PROSINCI JSEM SI DAVALA NOVOU ZADOST A PRISLA MI ODPOVED:ZA MESIC LEDEN A DALE MESICNE VE VYSI 7600,-Kc NENI TAM NIC O TOM ZE MI TO SNIZUJI JAK TO MAM TEDA CHAPAT?DEKUJU

mockrát děkuji za odpověď

(Bára, 21. 1. 2008 10:50)

jste moc hodná, že radíte, díky moc.

paní Báro,

(mamina, 21. 1. 2008 10:47)

nárok na PPM ,u druhého dítěte, budete mít až do věku 4 let předcházejícího dítěte....

pro Maminu,

(Bára, 21. 1. 2008 10:22)

mockrát děkuji za odpověď. Mohla byste mi prosím ještě říci, jak je to s nárokem na PPM u druhého dítěte v závislosti na věku prvního? Někde jsem četla, že se druhé musí narodit do 3 let věku prvního, jinde že žena musí nastoupit na mateřskou do 3 let věku prvního dítěte a třetí verze dokonce byla, že musí otěhotnět do 3 let věku - takže jak to doopravdy je? Díky moc za ujasnění :-)

paní Petro,

(mamina, 20. 1. 2008 11:28)

jestli Vám trvá pracovní poměr, tak budete mít nejprve nárok na PPMku od Vašeho zaměstnavatele( ve stejné výši jako u prvního dítěte) a po té si znovu zažádáte dle Vaší volby o RoP, jestliže, ale žádný pracovní poměr nemáte a narodí se Vám miminko, hned od měsíce jeho narození si RoP převedete a budete mít nárok na pomalou variantu RoP( tedy do 21 měsíců miminka 7600,-Kč a po té do jeho 48 měsíců 3800,-Kč)...

paní Báro,

(mamina, 20. 1. 2008 11:20)

ano je to pravda, můžete současně pobírat dvě PPMky....


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »