Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

píšte odpovědě

(evinka, 20. 10. 2010 15:24)

maminka4444@email.cz
Velice děkuji předem za radu

nástup na MD a RP

(evinka, 20. 10. 2010 15:20)

Dobrý den,já by jsem potřebovala věděť jestli mi budu vyplácet materskou hned po nástupu na Materskou dovolenou, jestli nastoupím už 1.12.2011 a termín mám až 18.3.2011. Jestli budu mít vůbec nějakou šanci na dávky???
Děkuji

rodičovsky připlatek

(marcela bernadtova , 12. 10. 2010 17:04)

prosim vas slisela jsem ze od noveho roku maji mati prit o rodicovsky priplatek to cini 7600 chtela jsem se zeptat jesli je mozne aby sel na rp manzel otec deti a manzelka mohla jit doprace manzel ma deckou obrnu a je evidovan na up ale praci mu nedali mam vetsi moznost si najit ja nez on tak jde to a daji manzelovi rodicovsky priplatek a decke pridavky jde to tak nebo nevite jak to bude od toho ledna dekuji

Přídavek na dítě

(dona, 8. 10. 2010 11:56)

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli nevíte jak vyplácí přídavky na dítě. Mám na ně nárok od října. To už je dostanu ted nebo až v listopadu?Díky

hnus

(Právo, 6. 10. 2010 21:31)

Divím se všem ženám že už dávno nejsou v Praze a Nečase nevyhodí z okna

Hana K.

(2.dítě, mateřská, 3. 10. 2010 21:04)

Ještě e-mail: hana.berankova@centrum.cz

2. dítě, mateřská

(Hana K., 3. 10. 2010 20:59)

Dobrý den, mám dotaz. 13.10.2010 bude mít moje první dcera 3 roky. Rodičovský příspěvek jsem měla na 3 roky. Od 1.10.2010 jsem nastoupila znovu na mateřskou. Stačí, že jsem žádost o PPM poslala zaměstnavateli, nebo musím poslat nějaké papíry i na sociálku?
Moc děkuji za odpověď. Hana K.

čerpání rodičovské dovolené

(Anna Bauerová, 28. 9. 2010 17:00)

Prosím, potřebuji poradit v konkrétní situaci. V mém případě čerpám klasický rodičovský příspěvek ve výši 7600,-- Kč.Mému dítěti byly 3roky 6.srpna 2010, mám nárok na rodičovský příspěvek za měsíc srpen?
Děkuji za odpověď.

Rizikové těhotenství

(Lenka, 25. 9. 2010 23:12)

Dobrý den, jsem těhotná, ale neodpracovala jsem ani 270 dní, pokud bych teď odešla na rizikové těhotenství budou se mi tyto dny započítávat do odpracovaných dnů? Děkuji

nemocenská v mateřství -odpověd

(lucka, 19. 9. 2010 8:16)

ahojky,já měla to samé,od začátku jsem byla v pracovní neschopnosti.8 tydnů před porodem mě doktor ukončil marodný a začala jsem mateřskou,pak klesla na rodičák a v té době jsem si v práci ještě zažádala o proplacení dovolené za dobu co jsem marodila.Mteřskou ti vypočítají z tvého platu ,před maroděním.

nemocenska v materstvi

(Jana, 17. 9. 2010 14:09)

Dobry den,chtela bych se zeptat s ceho mi vypocitaji materskou kdyz od zacatku tehotenstvi jsem v pracovni neschopnosti.pred otehotnenim jsem mela praci cca 3 roky.dekuji

Pro Petra (cizinci)

(Ivana, 16. 9. 2010 10:00)

Dobrý den , Petře. Jsem také ukrajinka, tak dobře vím o co se jedna. Dam vám radu nad zlato. Ať si vaše žena okamžitě podá žádost na cizinecké polociji o přidělení trvalého pobytu na základě toho že je vaší ženou. Potom až obdrží trvalý pobyt, tak ať si hned uzavře zdravotní pojištění u normální pojišťovny. Ta Slávije,myslím ani neproplatí porod, je to pojištěni pro cizince pracující v ČR. Toto jsou první důležité kroky. Jinak by potom mohla mít i problém se zdravotnickou péčí. A až potom můžete běhat po českých úřadech a zjíšťovát na co máte nárok, jinak nikdo vám neporadí.
Přeji hodně štěstí Ivana

Možnost volby rodičáku

(Jana Šupová, 13. 9. 2010 13:33)

Dobrý den ,momentálně jsem od ledna 2010 na úp,ale zjistila jsem,že jsem těhotná vím,že takto nemám nárok až do porodu dítěte na žádné dávky,ale chtěla bych vědět kdybychom zvolili variantu,že by si zažádal o rodičák manžel jak a kdy a jestli je to vůbec možné?Abychom docílili toho zvolit tříletou variantu a jesli by manžel musel zůstat doma z práce?Je potom možnost abych přešla na rodičák já a za jak dlouho?Děkuji

Rodicovsky prispevek

(Jana Snebergr, 12. 9. 2010 17:48)

Dobry den,

jsem zena v domacnosti a platim si zdravotni pojisteni. Cekam miminko a nevim jestli dostanu nejaky rodicovsky prispevek.

Dekuji

Pro ERIKU mateřská na druhé dítě

(Klára, 10. 9. 2010 12:47)

Pokud Vám trvá zaměstnání, ze kterého jste pobírala předchozí PPM, předáte tiskopis Žádost o peněžitou pomoc v mateřství, který vám vystaví počátkem osmého týdne před očekávaným dnem porodu oš. lékař, svému zaměstnavateli, který ho zašle na OSSZ. Nárok na PPM poté musíte nahlásit i na příslušném Úřadu práce. Na jeho základě vám úřad pozastaví výplatu rod. příspěvku.O jeho obnovení požádáte opět před ukončením pobírání PPM.

mateřská na druhé dítě

(erika, 8. 9. 2010 14:11)

Dobrý den, potřebovala bych vědět kdy mám nárok na mateřskou u druhého dítěte. Mám syna jemu byly 2 roky 9.srpna a snažíme se o druhé. U syna jsem si zvolila variantu na 3 roky a chtěla bych i s druhým být doma 3roky. Na sociálce mi řekli abych mohla být doma opět tři roky musím mít nárok na mateřskou. Potřebovala bych vědět jestli to druhé dítě musím stihnout porodit do synových třech let nebo jenom otěhotnět. Jsem stále vedená jako zaměstnanec a smlouvu mám na dobu neurčitou. děkuji erikahublova@seznam.cz

Petře,

(Ivana, 8. 9. 2010 9:48)

pokud má vaše žena pracovní smlouvu, tak se na ni samozřejmě vztahují stejná práva a povinnosti jako na české zaměstnance. Pokud zaměstnavateli oznámila, že je těhotná, musí jí být umožněna práce na nerizikovém pracovišti, pokud to není vzhledem k typu zaměstnání možné, pak má právo nastoupit na rizikové těhotenství (řešit s gynekologem, který pečuje o vaši ženu v průběhu těhotenství). Sociální pojištění za ni musí ze zákona platit zaměstnavatel, takže s nástupem na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství by neměl být problém (pokud je zaměstnána legálně a platí za ni odvody na sociálním pojištění) Pokud chcete mít jistotu, obraťte se na odbor sociální péče v místě, kde žena pracuje a zeptejte se jich na co máte v konkrétní situaci nárok. Hodně štěstí!

Cizinci

(Petr, 8. 9. 2010 9:21)

Dobrý den,

má žena je Ukrajinka a je ve čtvrtém měsíci. Je v ČR legálně, má Visum, povolení o pobytu a pojistku u pojišťovny Slavia. Dělá však jen tzv. podřadné práce a českým zaměstnavatelům je jedno, že je těhotná /je to na ní i vidět/ - musí dělat v noci a schemií. Bojím se o oba.
Může jít na rizikovku? A musí si předtím zaplatit zdravotku u VZP a Sociální poj.?
Můžete mi prosím pomoci?
Děkuji
Petr

rodicovska dovolena

(Nikola, 7. 9. 2010 10:32)

dobry den chci se zeptat mam materskou do 3let a zachvilku my ma skoncit ,ale beru jen 3800kc mesicne a chtela bych to protahnout do 4let tak se chci zeptat kdyz beru jen tuto castku jestly to jde prodlouzit kdyz my nevyplacijou 7600kc mesicne a mam to na ty tri roky.a nez jsem nastoupila na materskou nebyla jsem nikde zamestnana.dekuji za odpoved

hruma2@seznam.cz

(Martina, 6. 9. 2010 14:52)

Dobrý den.chtěla jsem se zeptat,bude mi 20 let,ukoncila jsem školu a jsem ve 27tt.jaký příspěvěk budu pobírat,mám na něj nárok a od kdy ho mužu čerpat?mockrát děkuji za odpověď..Martina....


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »