Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

rodičovská dovolená

(jaja, 24. 11. 2007 9:14)

tak nevím,ale už někdo spočítal,kolik komu stát vyplatí celkově za celou dobu rod.dovolené?Tak si to spočítejte,protože je to stejná suma.Já jsem nastoupila na mateřskou v dubnu 2005,takže jsem musela vyžít s těmi 3600 a byl to boj,porodné jsem dostala něco kolem 8000,tak si konečně přestaňte stěžovat ti,co si myslí,že když mám dítě mladší 3 let a starší 22 týdnů,že jsem na tom vydělala.Nikdo na tom nevydělá

Lucie

(Bohumila, 23. 11. 2007 22:53)

Nemyslete si,taky jsem zažila bídu v mateřeství u prvního dítěte a myslím,že každý z nás podstoupil změnu jak horší tak lepší,uvědomuji si to,že něco schválí na určitou dobu a když už jim teče do bot dělají změny.Každá maminka by měla mít nárok na to co vyhovuje ji a dítěti a né na to co vyhovuje státu.Jen jsem napsala svůj názor a zatím si stojím.Znám plno maminek co mají dítě mladší jak 21 měsíců a další děti a malou šanci na práci,tak ten 4 rok co by aspoň dostávali 3.800 Kč a ještě nějaká možnost najít si brigádu by určitě pomohlo,než sedět doma na ÚP a dostávat jen minimum.

rodičovská dovolená

(rika, 23. 11. 2007 20:15)

Zdravím a chtěla bych se zeptat. Doposud platilo, že zaměstnavatel musí poskytnout RD do 3let dítěte. Další rok byl na jeho uvážení formou neplacxeného volna. Nyní když se rozhodnu pro pomalou 4letou variantu čerpání RP musí mi to zaměstnavatel umožnit nebo ne? V mém případě jde o stát, ale to nemá asi žádný vliv. Děkuji

Rodičovsky prispevek

(Veronika, 23. 11. 2007 17:21)

Dobry den, jsem tedy rozhorcena z techto zmen, je to klasika, ti co se meli lip, se vzdy lepe mit budou!
Mam dite stare 24 mesicu, az za rok mu budou 3 roky. Do ktere skupiny patrim??? A kolik budu brat prispevek? 7 600 nebo 3 800? Prominte, ale zda se mi to ponekud komplikovane!!!!

rodičovský příspěvek

(petra, 23. 11. 2007 13:37)

Chtěla jsem se pozeptat,jelikož čekáme druhé dítě v dubnu a první mělo již 3 roky a pracovní smlouvu jsem měla na dobu určitou,tudíž nemám nárok na PPM. Jsem nucena čerpat pomalejší variantu,což se mi teda vůbec nelíbí.Nemám na výběr jako ostatní.Já bych také chtěla zůstat na mateřské pouze 3 roky.Tak jaká je to spravedlnost? Taky si chci vybrat.

Rodičovský příspěvek

(rené, 23. 11. 2007 13:16)

Mám syna narozen 5/2005.Měla bych v březnu nastoupit do práce na HPP.Chci se zeptat zda pokud nebude malý chodit do školky a zajistím hlídání zletilou osobou je možné nadále pobírat rodičovský příspěvek.A kdo za mě bude platit sociální a zdravotní,když nastupuji na Hpp?Je to vůbec takto možné díky

Rodičovský příspěvek

(Karin, 23. 11. 2007 9:33)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o jaký typ čerpání jde, pokud mám dítě starší 21. měsíců a mladší 3 roky (v květnu bude mít mé dítě 3 roky). Někde se uvádí, že po 21. měsíci se přejde na 3800,- což by bylo již od ledna 2008 a jinde je uvedeno, že do 3 let věku budu pobírat 7600,-Kč. Moc děkuji za odpověď.

rodičovský příspěvek

(Eva, 22. 11. 2007 20:45)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V lednu bude dceři 27 měsíců. Budu pobírat do 3 let 7.600,- Kč a další rok 3.800,- Kč i kdyby nenavštěvovala do 3 let jesle nebo obdobné zařízení.Děkuji.

paní Žanetko,

(mamina, 22. 11. 2007 16:48)

má-li Váš syn v prosinci 24 měsíců, tak budete automaticky pobírat do jeho 36měsíců(3let)7600,-Kč a pokud nenastoupíte do práce nebo dodržíte podmínky pro výplatu RP, můžete i nadále do jeho 4let pobírat 3800.Není to klasická ani pomalejší verze- je to přechodné ustanovení, které, ale budete muset obnovit během prosince-ledna na příslušném úřadě- více by Vám mělo být během listopadu doručeno v dopise, který má být rozeslán všem kdo nyní RD pobírají....

Prosím o radu,

(Žaneta Štorcová, 22. 11. 2007 16:14)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mému synovi budou v prosinci dva roky a chtěla bych s ním být do na rodičovské dovolené pouze do tří let. Budu čerpat klasickou nebo pomalejší verzi. Dškuji

Bohumilo,

(Lucie, 22. 11. 2007 11:46)

nechápu vaše rozhořčení. Vy si evidentně neuvědomujete, že maminky, které nemají možnost volby - tedy ty s dítky mezi 21-36 měsíci nepobíraly od začátku mateřské 7600. Většina z nich brala část mateřské jen 3600, nehledě na to, že spoustu z nich minulo i navýšení porodného. Každá mamince to vyšlo jinak a já si myslím, že je hloupé někoho napadat. Přece děti nemáme kvůli rodičovským přídavkům.

Také bych chtěla něco napsat

(Bohumila, 21. 11. 2007 20:27)

Nejvíc mě udivuje to,že mé dítě dosáhne do ledna 2008 jen 16 měsíců,což máme nárok jen na 3 roky pobírat 7600 a 4 rok už nic. Výběr je klasický a pomalejší čerpání,zajímalo by mě podle jakých měřítek to je.Hlavně,že byl rozhlášen výběr každé matky a nakonec to má zase nějaké háčky,proč to nemůže být u všech stejně ať se rozhodnou sami a né to zase někomu nalinkovat a přijít s hotovou věcí,to se mi tedy vůbec nelíbí.Taky bych chtěla výhodu pobírat 3 roky 7600 a 4 rok 3800 + přivýdělek,ale nevlezu se do jejich tabulek,protože můj syn se narodil ve špatnou dobu,tohle neuznávám,ale stejně tady s těmi názory nic nezměníme.

Formulář

(Janina, 21. 11. 2007 16:43)

Chtěla bych se jen informovat, zda bude odeslán formulář na rodičovský příspěvek i těm, kteří ještě příspěvek nepobírají a začnou až v polovině ledna, protože do té doby ještě běží mateřská. Děkuji

pro postizene ( nespokojene )

(Petr, 21. 11. 2007 11:50)

chci reagovat na ty prispevky ktere se nemuzou smirit s tim ze nedosahnou na urychlenou variantu cerpani materske.Ma pritelkyne mesicne odvadi statu na danich vice jak 10 000,- na danich a myslim si ze pokud chce jit po roce opet do prace aby mohla opet odvadet penize aby Vy ostatni s minimalnim platem jste mohli dostat alespon to minimum na rodiovske dov.tak ji nechme.bude muset platit nekomu kdo ji mimi pohlida a nebo zustanu doma ja ( RAD )a tak nam bude chybet opet jeden plat.uz vidim jak po roce brani pomalu 12000,- penezni podpory se budete hrnou zpet k lisu za 7500,-čisteho.mate se soustrdit na ty co nemakaj vubec a jen rodi a rodi a rodi.

Rodičovský příspěvek

(gabriela, 21. 11. 2007 11:46)

Prosím o radu do jaké doby musím znovu zažádat o rodičovský příspěvek,aby mi byl od nového roku vyplácen každý měsíc tak,aby mi nebyl třeba na jeden měsíc odložen a nezůstala jsem tak v nějakém měsíci bez příjmu?Děkuji.

Nástup do HPP po MD

(Janina, 21. 11. 2007 10:34)

Po uplynutí MD bych chtěla nastoupit zpátky do svého zaměstnání,ale pouze na poloviční úvazek,budu tedy mít nárok na pobírání rodič.příspěvku do dvou let věku dítěte ve výši 11400 kč?Dělám to jenom proto,abych své místo neztratila a mám možnost nechat hlídat miminko šikovným tatínkem. Děkuji za odpověd.

Řádná dovolená

(Vraťka, 20. 11. 2007 20:53)

Chtěla bych se zepta.3.2 2007 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.Za rok 2006 jsem nevybrala 14.5 dní dovolené. Zaměstnavatel tvrdí,že mi tuto dovolenou neproplatí,jedině až tehdy,když dám výpověď nebo znovu nastoupím zpět do práce.Je možné aby mi tuto starou dovolenou přenášel dalších dva a půl roku než se vrátím zpět do práce? Nemůžu se o tomhle tématu dohledat v zákoníku práce. Děkuji za odpověĎ

rodicovsky prispevek pro osvč

(eva Slobodzianova, 20. 11. 2007 10:39)

dobry den, jestli jsem to spravne pochopila tak cely clanek je urcen zamestnanym maminkam. me by zajimalo o co mam zadat a jak se zachovat kdyz pracuji na zivnostensky list?? dekuji za odpoveded

Odpověď - zdravotní a sociální

(Tereza, 19. 11. 2007 20:48)

dobrý den, marcelo. náhodou jsem zabrousila na tyto stránky. pracuji ve zdravotní pojišťovně. na hrazení zdravotního pojištění státem, pokud nepracujete či pracujete na živnostenský list,a máte děťátko, máte nárok až do 7 let věku dítěte, pokud máte dítě jedno, popř. do 15 let věku staršího dítěte, pokud máte dvě. o toto se nemusí nijak žádat, stačí napsat čestné prohlášení, že Vaše dítě nechodí do školky, popř. potvrzení ze školky, že ji dítě navštěvuje na max. 4 hodiny denně, toto odnést včas na pojišťovnu (do 8mi dnů od data změny - od oficiálního skončení rodičovské dovolené), a vše je vyřízeno. jak jsem již psala, takto vám stát může platit zdravotní až do 7 let věku u 1 dítěte, popř do 15 let u dvou dětí. obdobně to bude se sociálním pojištěním. v případě dotazů ohledně zdravotního pojištění mi můžete napsat na email safieta@seznam.cz, ráda poradím

Sociální a zdravotní pojištění

(Marcela, 19. 11. 2007 15:54)

Když se rozhodnu být na mateřské dovolené 2 roky a podle toho budu pobírat výši rod.přís.,ale po dvou letech se rozhodnu, že zůstanu doma ještě 1 rok, podotýkám, že jsem pořád v pracovním poměru, ale na rodič.dovolené, zajímalo by mě zda za mě bude stát platit tento třetí popřípadě čtvrtý rok sociální a zdravotní pojištění. Protože od 1.1.2008 se musím závazně rozhodnout jak dlouho budu chtít být s dítětem doma, tudíž další rok už bych byla doma bez peněžíté podpory. Děkuji za odpověď


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »