Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

paní Poláchová

(mamina, 19. 11. 2007 13:58)

určitě MÁ matka nárok na rodičovský příspěvek, ikdyž není v rodném listě uveden otec dítěte.

Gabrielo,

(Patt, 19. 11. 2007 13:47)

rodičovská bude ukončena k 31.12.2007 úplně všem bez ohledu na věk dítěte, takže žádato ni budeme muset všichni - i ti bez možnosti volby.

Rodičovský příspěvek

(gabriela, 19. 11. 2007 13:32)

v lednu bude dceři 28měsíců.Budu tedy pobírat do tří let 7600 a pak další rok 3800kč.Chtěla jsem se zeptat zda tedy i mě od ledna2008 zanika rodičovský příspěvek a nebo mi bude dále vyplácen.Musím podat i já novou žádost nebo se to vzhledem k věku dítěte na mě nevztahuje?

Rodičovský příspěvek

(Jana Poláchová, 18. 11. 2007 20:44)

Chtěla bych se zeptat jestli má matka nárok na rodičovský příspěvek když není v rodném listě udán otec.
Velice děkuji za odpověď

mateřská+rodičovská

(Marie, 18. 11. 2007 20:43)

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak mám postupovat.Nyní jsem na mateřské dovolené do února pak přecházím na rodičovskou dovolenou.Ale podařilo se mi otěhotnět.Když si ted zažádám o rodičovský příspěvek na 2 roky protože pobírám na mateřské 11,400 musím i u druhého dítěte dodržet dva roky nebo si mohu potom zažádat už na tři roky?Děkuji za odpověd.

Materska

(Katlen, 18. 11. 2007 13:40)

Ahojky, dostala jsem se do zvlastni sibuace a nevim, jak to ted bude. Od pulky srpna 07 jsem nezamestnana, jsem hlasena na UP. Minuly tyden jsem zjistila, ze cekame miminko. Pristi tyden bych mela nastoupit do prace jako telefonni operatorka. Zajimalo by me nekolik veci: 1. Jestli jsem povinna novemu zamestnavateli sdelit, ze cekame dite, 2. porod by mel byt v cervenci 08, kdy tedy muzu nastoupit materskou, 3. z ceho me bude PPM vypocitavana? Moc dekuji za odpoved, Lenka (katlen@seznam.cz)

Vaše debata o mateřské mě dostává

(Pavla, 17. 11. 2007 21:57)

Vážené maminky a těhulky, tak jsem zabrousila na tyto stránky a jsem ráda, že jsem se zde dočetla něco o novém systému rodičkovkého příspěvku. Ale přiznám se, že mě naprosto dostávají ty debaty o tom, že ženy, které pracují rukama či si moc nevydělají na zrychlený rod.příspěvek nedosáhnou. Má odpověď vůči vám je: "A vy jste státu odvedly ty daně a sociálku!", že je chcete zpět! Dobře, že na to nemáte, stát na to bohužel taky nemá. Já jsem sice vysokoškolačka, ale musela jsem se co ohánět, abych začala vydělávat jako vysokoškolsky vzdělaná - jen pro info trvalo mi to 5 let!Nyní brzo půjdu na mateřskou a stát mi ani z kousku nevrátí to co jsem mu odvedla! Můj plat je sice moc hezký, ale co z toho budu mít, když budu brát max. 11400 - holt mě bude živit manžel A RÁD! Dítě nemáme kvůli penězům. Nebojte, opět budu muset zase makat jako vůl (i 15 hodin denně - hlavou i rukama), abych dostala svůj plat a státu těch 11400 vrátila.

Výše mateřské

(Helena, 17. 11. 2007 19:05)

Dobrý den!Pracovní poměr jsem ukončila v dubnu 2007 a z toho jsem byla přes měsíc na neschopence.Po odchodu z práce jsem hlášena na úřadu práce.Chci se vás prosím zeptat z čeho se mi bude počítat mateřská?Zda se tam bude započítávat 12 měs. kalendářních nebo se to bude počítat z odpracovaných měs.?Termín porodu mám koncem března 2008.Předem děkuji za vaši ochotu a odpověď.

Andreiko,

(mamina, 16. 11. 2007 13:40)

částečně jste si odpověděla správně, nyní záleží jestli máte nárok na PPM, který by Vám v případě nároku naběhl nyní místo rodičáku a dále by jste postupovala podle možnosti volby, ale jestli Vám nárok na PPM nevznikl opravdu automaticky "najíždíte" na RODIČÁK toho druhého a to podle novely na 21 měsíců 7500 a na ten zbytek 3800- takže se v nejbližší době bát nemusíte....

mateřská

(andrea 28 let, 16. 11. 2007 13:11)

chtěla jsem se zeptat jak to bude semnou, když jsem se svou dvou letou dcerkou na mateřské a čekám druhé dítě jsem v osmém měsíci, jak to bude, správně se mi má u ntoho prvního dítětě mateřská zrušit a automaticky najíždím mateřskou toho druhého. chápu to dobře???jen mám strach abych nespadla na těch 3800,-kč děkuji za odpovět andrea

Výše mateřské

(hana, 16. 11. 2007 12:25)

ráda bych se zeptala zda mám nárok na PPM a z čeho se bude vypočítávat její výše, když jsem 4 měsíce na UP.Před tím jsem pracovala 2,5 roku.Rodinu teprve plánuji.Děkuji za odpověd

Rodicovsky prispevek

(Jana J., 16. 11. 2007 7:43)

Dobry den,
jiz 3.rok ziji v Irsku. V prosinci se mi ma narodit 1.dite. Bohuzel zde je mozne zustat s ditetem doma do 6ti mesicu veku ditete.pote chceteli zustat doma nemate narok na zadne prispevky{musi stacit manzeluv plat].Chci se zeptat, jestlize platim socialni pojisteni v Irsku mam narok pobirat prispevek v Cechach? Chtela bych zustat s ditetem doma alespon do jeho 1.roku. Jestlize ano, co proto musim udelat. Dekuji za odpoved

Rodičovský příspěvek při zaměstnání

(hanka, 15. 11. 2007 22:02)

Dobrý den, ráda bych věděla do jaké varianty se mám zařadit já. Synovi budou v lednu 2 roky a já už rok pracuji na půl úvazku. Můj výdělek se dá nazvat přivýdělkem. Zajímalo by mě, jestli budu tedy vyřazena bez naroku na rodičovský příspěvek nebo pro mě platí taky do 3 let 7600 a do 4 let 3800 i se zaměstnáním. Děkuji za odpovět.

rodičovský příspěvek

(Alena, 15. 11. 2007 21:21)

Chci se zeprat, jak tu bude, když synovi je v prosinci 2 roky a budu brát do 3 let 7600 a další rok 3800. To budu žádat o tyto dva roky najednou a nebo zvlášť. Co když se zozhodnu jít po 3 letech do práce a nebo když otěhotním, mohu to ukončit a nastoupit na nemocenskou. Měla jsem to takto s druhým dítětem, že místo nástupu po 3 tetech do práce jsem donesla neschopenku.Bylo by to možné i nyní????

Mateřská dovolená

(Magda, 15. 11. 2007 20:24)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mám nárok na mateřskou dovolenou, kterou bych měla nastoupit od března 2008, letos jsem ukončila školu a do porodu nebudu mít odpracovaný celý rok( jen půl roku). Rossib@seznam.cz

rodičovský příspěvek

(Olga, 15. 11. 2007 19:40)

Možná by měli udělat RD jako nemocenskou, procentuelně ze mzdy a porodné dát miminku jako první vklad na spoření. Část obyvatel by přestala překotně rodit a my, co děti skutečně chceme, bychom si je stejně pořídili. Pokud nechcete luxus, i výbavička se dá pořídit levně. Vím o čem mluvím, mám třetí mimčo. Nežijeme v luxusu, ale ani v bídě...a dá se.

Mateřská dovolená

(mysina106@seznam.cz, 15. 11. 2007 17:54)

Dobrý den chci se zeptat když budu teda s dítětem dva roky doma,kam ho pak dám když nejsou jesle??to MŠ budou brát děti od dvou let,s plenama??a jak na tom budou matky,který jsou samoživitelky??z čeho budou platit nájem??kdo todle vymyslel tak bych mu to dala skusit na vlastní kůži s tmito příjmy!!!

ROÉDICOVSKY PRISPEVEK

(JANA KUCEROVA, 15. 11. 2007 17:49)

DOBRY DEN CHTELA BYCH SE ZEPTAK DO KOLIKA LET JE MATERSKA A KOLIK SE MA BRAT PENEZ.JA SLYSELA,ZE OD 3LET SE MA PRY MATRSKA SNIZIT NA 3000KC.DEKUJI ZA ODPOVED

mam dotaz

(kamila, 15. 11. 2007 16:56)

dceri budou v lednu 2008 dva roky kolik tedy budu pobirat rodicovsky prispevek dekuji za odpoved

RD a čerpání rocičovského příspěvku

(jana, 15. 11. 2007 16:26)

Dobrý den,
je v zákoně přesně dané,že čerpání RD se kryje s délkou čerpání rodičovského příspěvku? Nemohu být na RD např čtyři roky a rod. příspěvek čerpat pouze tři roky v klasické variantě?
Z předchozích odpovědí jsem vyrozuměla, že zdravotní pojištění za mě po dobu RD automaticky platí stát a sociální pojištění je nepovinné, tzn., že pokud si ho nebudu platit já, nebude ho platit za mě nikdo jiný a do důchodu se mi tedy tyto roky asi nezapočítají, je tomu tak?
Jeste z trochu jiného soudku: musím formálně žádat o RD u zamestnavatele, nebo jen na sociálce?

Díky za vsechny odpovedi.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »