Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

PPM a mateřská

(Marie, 12. 4. 2011 8:04)

Dobrý den,CHtěla bych se zeptat,jsem na mateřské dovolené,pobírám 7 600 kč,půl roku jsem pobírala PPM od zaměstnavatele,kdybych chtěla druhý dítě a otěhotněla do dvou let,budu mít nárok na PPM od zaměstnavatele?Apak mateřskou ve víši 7 600 kč_

Re: PPM a mateřská

(Lenka, 13. 4. 2011 19:43)

záleží na tom, zda trvá váš pracovní poměr. Pokud ano, tak budete opět pobírat PPM od zaměstnavatele. Pokud jste v průběhu první rodičovské ukončila pracovní poměr, tak ne.

Rodičovský příspěvěk

(Lenka, 28. 3. 2011 13:50)

chtěla bych se zeptat jak je to s tim rodičovským příspěvěk nemám odpracovaný rok a má poslední práce byla brigádní,nárok na mateřskou nemám.Můžu si teda zažádat o tříletou,tedy základní výměru? A taky jsem slyšela že do začátku vám dají 3x rodičák a ke konci rodičovsk dovolené vám to seberou.Prosím poradte na Leniska017@seznam.cz

3-leta varianta

(Katka, 23. 3. 2011 19:10)

dobrý den,chci se zeptat jestli mám nárok na 3-letou variantu.byla sem zaměstnána ale nemám nárok na ppm,protože nemám odpracováno těch270dní,takže budu marodit až do porodu nebo do šetinedělí.Děkuju moc za odpověd.pište na nojmisek19@seznam.cz

ppm

(Romana, 17. 2. 2011 11:35)

Dobrý den. Od ledna 2011 jsem na mateřské dovolené. V únoru mi přišla první ppm, která je nižší, než 7600,- (pracovala jsem na 6 hodin). Chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na doplatek do této částky, či nikoli. Splňuji všechny podmínky pro ppm.
Děkuji za informaci
Romana

Přivýdělek

(Iva, 8. 2. 2011 16:11)

Dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s přivýdělkem na rodičovské dovolené?Jsem samoživitelka,pobírám rodičovský příspěvek,mám 18-ti měsíčního synka.Hledám nějaký přivýdělek,ale většinou chtějí na živnostenský list.
Je to možné,mít přivýdělek na živostňák,aniž bych ztratila nárok na rodičovský příspěvek?
Děkuji za odpověď.

Rodičovský příspěvek ano nebo ne?

(Lucie, 8. 2. 2011 7:18)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na rodičovský příspěvek když:
Od roku 2006 jsem pobývala v Itálii, 2007 - 2008 pracovně, 10/2008 jsem porodila syna v Itálii, dostala jsem jednorázovou mateřskou ve výši cca 4000EUR, v roce 2010 v červnu jsem se přestěhovala i se synem zpět do čech a vyřídila malému státní občanství. Mateřská mi byla zamítnuta, tak v roce 2011 v lednu jsem nastoupila do práce a syna mi hlídá sestřenice. Pracovní poměr mám na dobu určitou na 3 roky, zástup za mateřskou. Mám ještě nárok na nějaký příspěvek? Kde a jak o něj žádat? Předem děkuji za odpověď a pomoc. Prosím odepište na mail l.sedova@nachi-czech.cz Děkuji

Rodičovský příspěvek

(Zbyněk Němec, 28. 12. 2010 9:46)

Chtěl bych se zeptat na změnu rodičovského příspěvku v roce 2011. Manželka spadla do 4-leté varianty a chtěl bych vědět, zda ji můžeme změnit tím, že bych nastoupil na rodičovskou dovolenou já.Synovi je 12 měsíců.

Re: Rodičovský příspěvek

(Markéta Korsová, 3. 1. 2011 14:15)

Dobrý den chtěla bych se zeptat spadla jsem do 4-leté varianty a synovi bude 8 měsíců a jestli bych mohla zažádat o 3-letou variantu a nebo jak to budu mít s penězi v letošním roce děkuji za radu prosím o odpověd e-mail:marketasvachova@seznam.cz ještě jednou moc děkuji s pozdravem M.Korsová

Re: Rodičovský příspěvek

(jana, 15. 1. 2011 20:40)

zmenit se varianta uz neda, navic se zmenou se vam snizuje pridavek z 7600 na 3800 dite, drive bylo 7600 az do 21 mesicu ditete pri 4lete variante, nyni je to jen do 9 mesicu a pak uz jen 3800

Mateřká

(Markéta, 12. 1. 2011 17:45)

Dobrý den,
mám dotaz.Pracovala jsem, pak jsem o práci přišla a od 19.7.2010 jsem evidovaná na PU.Mezitím jsem otěhotněla a termín porodu mám v dubnu.Zajímalo by mě,zda mám nárok na mateřskou,kolik peněz budu pobírat a jestli si můžu zvolit 3 letou variantu MD.Děkuji.Odpověd prosím na : Maakiina@seznam.cz

Rodičovsky příspěvek

(Jana, 6. 1. 2011 1:06)

Dobrý den.. Chtěla jsem se zeptat,jestliže jsem evidována na uřadě práce měla bych nárok na rodičovský příspěvek? Děkuji předem za odpověď...
Odpověď prosím na : CherryKiss16@seznam.cz

Rodičovský příspěvek

(Zbyněk Němec, 28. 12. 2010 9:48)

Chtěl bych se zeptat na změnu rodičovského příspěvku v roce 2011. Manželka spadla do 4-leté varianty a chtěl bych vědět, zda ji můžeme změnit tím, že bych nastoupil na rodičovskou dovolenou já.Synovi je 12 měsíců.

odpověď na : nemezb@centrum.cz
Děkuji

Mam narok na rodicovsky prispevek?

(Renata, 13. 12. 2010 21:44)

Dobry den, potrebovala bych par dulezitych informaci. Na jare budu mit prvni miminko. Jsem svobodna, nezamestnana obcanka Ceske republiky,s trvalym bydlistem v CR, ale od roku 2007 si neplatim zdravotni pojisteni v CR, jelikoz ziju v zahranici-EU. Zde pracuji jen sezonne, ale tento rok v lete budu mit novorozence, tudiz do prace nebudu moct. Otec ditete je student VS, cizinec a nikdy jeste nepracoval, ja v zahranici jako sezonni zamestnanec obcan CR mam narok jen na zdravotni pojisteni pro sebe i dite, ale vic nic. Take nechci, aby me dite vyrustalo bez otce.
Otazky:
1) pokud budu rodit v cesku, mam narok na rodicovsky prispevek a porodne i kdyz jsem tady nikdy nepracovala a nejsem zapsana na pracovnim urade?
2) pokud budu rodit v zahranici a zit prevazne tam, ale do ceska budu pravidelne dojizdet a zaplatim si 180 dni zdravotniho pojisteni v CR sama, mam narok alespon na rodicovsky prispevek?
3) Pokud jmeno otce je v rodnem liste ditete, jsem stale svobodna matka?
4) Pokud mam narok, muzu pobirat rodicovsky prispevek pouhe 2 roky a mit ten vyssi? (pravdepodobne az bude mit dite 2 roky budu moct do prace a ono do skolky)
Odpovedi muzete zaslat na adresu renciabla@yahoo.it
Dekuji mnohokrat.
Blanikova

Jak je to doopravdy?

(Kateřina Mazurová, 18. 11. 2010 18:20)

odpověď můžete odeslat na : kacule.cervenkova@seznam.cz
Moc děkuji za brzkou vědomost...

Jak je to doopravdy?

(kateřina Mazurová, 18. 11. 2010 9:03)

Dobrý den,mám dotaz!Minule jste mi super poradili a vysvětlili...
Od 1.6.2010 se změnil zákon a navýšila se opět "mateřská".Za květen mi OSSZ Louny doplatili navýšení /10 dní /, ale za červen již né a prý se to ani na měsíc červen nevztahuje a červen byl z toho vyjmut! Takže já jsem v červenci, za červen, obdržela sníženou částku a paní na OSSZ mi v červenci sdělila, že se vše dorovná a když jsem s ní mluvila minulý týden co jako bude, tak prý to už je vše a není na ten červen nárok, ten z toho vypadl! Sdělíte mi, prosím, jak to tedy je doopravdy a mají to ještě doplatit....vlastně , jak já chápu, měla mi být v červenci již vyplacena navýšená částka nebo né?!?!? Kam se má obrátit? Prosím dejte vědět...děkuji Mazurová

PROSIM O RADU

(MARKETA, 15. 11. 2010 15:10)

PROSIM O RADU .JA NEPRACUJU A ANI NEJSEM NAHLASENA NA PRACOVNIM URADU MAM NAROK PAK NA MATERSKOU KDYZ PORODIM DITE A SEM SVOBODNA ZATIM DEKUJI ZA ODPOVED

Zadam o radu

(Marketa, 10. 11. 2010 20:49)

Dobry den, jsme na materske dovolene a ta mi bude koncit 21.1.2011 a od 22.1.2011 nastoupim na rodicovskou,zajimalo by me kolik budu brat ? Jsou sami dohady a ja se v tom nevyznam.Predem dekuji
email je stefanvarga@seznam.cz

Mam narok na nejake davky na dite?

(Sarka L., 8. 11. 2010 9:58)

Dobry den,rada bych pozadala o radu.Dne 31.12. 2009 jsem ukoncila pracovni pomer v CR a odjela do zahranici.Bohuzel legalne v zahranici jsem,ale praci na smlouvu zatim nemam,v CR si platim VZP sama,pokud by se mi narodilo dite v roce 2011 mam narok na materskou ci nejakou mesicni rodicovskou davku na vyzivu ditete.Predtim jsem v CR pracovala 3-4roky ale nevim zda mam na neco narok,a pokud ano v jake vysi se narok muze pohybovat a co k tomu potrebuji?Predem dekuji za odpoved...piste na email sarka.23@hotmail.com

druhé dítě

(Iveta, 26. 10. 2010 14:01)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem na rodičovské dovolené s dcerou 17 měsíců. V prosinci se nám narodí druhé dítě,budu mít nárok na mateřskou i když mi pracovní smlouva skončila při prvním dítěti? a kde se mám popřípadě hlasit. děkuji


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »