Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

taky názor

(Lenka, 15. 11. 2007 14:06)

Bohužel taky nepatřím do skupiny, která dosáhne na rychlou volbu rodičovské, ale nemluvila bych o diskriminaci. Mně příjde logické, že na to dosáhnou pouze lidé, kteří odváděli státu největší daně, největší poplatky - proto se je stát také snaží co nejrychleji dostat zpět do zaměstnání, aby zase začali odvádět procenta ze mzdy. Sice by bylo krásné, kdyby si někdo, kdo má jako já 9 čistého, na mateřské mohl přijít na 11400, ale bylo by to trošinku nelogické, nemyslíte? Nehledě na to, že ty maminky, které půjdou na MD jen na dva roky příjdou o jeden až dva - byť hůře placené - roky strávené doma s miminkem a to je něco, co se snad ani vyčíslit nedá. Ona ta celková vyplácená částka je u všech tří variant plus mínus stejná, takže proč vykřikovat, že ji jeden dostane už za dva roky a jiný až za 4. Ano, to je sice pravda, ale ten první půjde po dvou letech makat a dítě bude muset dát do jeslí a nebo mu sehnat chůvu - a obojí bude muset platit a on sám bude odvádět daně a z těch bude stát platit sociální dávky...... kolotoč
No prostě já si nemyslím, že je to taková výhra. Ostatně dovedete si představit, co by mohlo 11400 paušálně vyvolat u části obyvatelstva? Já si myslím, že tyhle dávky se opravdu nemohou dávat rovnostářsky.

upřesnění pro Olgu

(mamina, 15. 11. 2007 12:54)

Oli nevím jaké ještě změny nám vláda chystá, ale zatím je sociální pojištění "dobrovolné", tedy eventuelně by jste jej rok neplatila a pokud vím tak tem kdo se stará alespoň o jedno dítě do 7let věku, má dále nárok na to, aby za něj platil stát zdravotní pojištění-raději se ještě poptejte na zdrav. pojišťovně, ale mi to ještě letos paní nabízela, pouze bych musela vyplnit nový formulář...

UPOZORNĚNÍ pro paní Báru- nevím, ale měla jsem pocit že patříme do stejné skupiny "rodičáku" a byla jsem upozorněna, že když jsem nepobírala PPM tak automaticky budu spadat do pomale varianty- tedy do 21měsíců 7500 a potom do 48 měsíců 3800....

svělé varianty

(Ala, 15. 11. 2007 12:45)

Dobrý den, souhlasím s paní Helenou. Mám pocit, že tento nový systém je silně diskriminující. Zajímalo by mě, kolik žen má v práci takovou výplatu, možná ty, co měly štěstí a dostaly se na dobrý post, ale kolik jich je??? Já jsem pracoivala v MŠ a má měsíční mzda byla 7400kč čistého...tudíš rychlé čerpání si opravdu zvolit nemohu, i když by mi vyhovovalo....fakt skvělé varianty...

jen pro bohate

(helena, 15. 11. 2007 12:21)

dobry den,zajimalo by mne zda si poslanci skutecne mysli,ze prumnerny plat v teto republiceje 17 tisic.do materske dovolene jsem makala jak cert,ma hruba mzda cinila 11 500,- hrubeho a radabych si zvolila rychle cerpani rodicovske dovolene,ale jak tak koukam mam smulu.Opet ty co makaj rukama,jsem garderobierka,to odnesou.No nic,holku naucim jist jetel a my s manzelem budem zivy ze vzduchu.

Rodičovský příspěvek

(Hronešová, 15. 11. 2007 9:46)

Dobrý den,mám 4měsíčního chlapečka a chtěla bych se zeptat,zda když zvolím klasickou variantu čerpání a můj syn pak nebude schopen ve 3 letech nastoupit do školky, jak se to potom řeší. Předem velice děkuji.

materska dovolena

(radka, 15. 11. 2007 9:25)

dobry den chtela bych se zeptat jsem nyni na rodicovske dovolene syn ma 3,5roku a jsem znovu tehotna v kvetnu bych mela nastoupit na materskou dovolenou z ceho se bude pocitat jeji vyse kdyz jsem byla vedena na UP dekuji

rodičovský příspěvek

(Olga, 14. 11. 2007 20:37)

Dobrý den, chtěla bych vědět, jak se budou řešit případy, kdy se rodič rozhodne na začátku pro rychlejší čerpání a po dvou letech nebude moci nastoupit do zaměstnání z důvodů, které nebylo možné dopředu vědět např.časté stonání miminka atd. Bude dále do 3-4 let věku dítěte bez příspěvků? Děkuji.

rodičovský příspěvek

(Knedlíková, 14. 11. 2007 16:26)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Skoro od počátku svého těhotenství jsem na nemocenské a těd by mě zajímalo z čeho se mi bude počítat rodičovský píspěvek. Moje hrubá mzda před nemocenskou byla přes 20 tis, tím pádem bych si mohla zažádat o rychlejší čerpání rodičovského příspěvku po dobu 2 let ve výši 11400 ? dekuji

Rodičovský příspěvek

(Jana Černá, 14. 11. 2007 15:27)

Chtěla bych se ještě jednou zeptat, pokud zůstanu s dítětem doma 3.5 roku a rozhodnu se pro klasické čerpání RP, jestli za mě "stát" bude ten poslední půl rok platit zdravotní a sociální pojištění, když mi zaměstnavatel chce místo držet klidně i 4 roky a když vím, že budu mít od 3 let věku dítěte nulový RP. Děkuji. Nebo kam jinam se mám obrátit pro odpověď? Děkuji.

Rodičovský příspěvek

(Květa, 14. 11. 2007 15:20)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat když jsem ukončila školu, kvuli toho že jsem otěhotněla. TAk bych chtěla vědět jak to bude teďka, protože 21.března 2008 mu bude 3 roky. Kolik teda budu vůbec pobírat. Děkuji za odpověď

soc.

(Jitka, 14. 11. 2007 13:54)

Dobrý den mám dotaz.Mám dceru v září jí byli 3roky od ledna bych měla pobírat 3800 chtěla bych se optat zda-li mi soc.ú. také hned v lednu zvedne tedy sociální dávky? Je to celkem smutné že v této republice se každou chvíli něco mění a je to snad čím dál horší.Předem děkuji za odpověď.

RE:

(Patt, 14. 11. 2007 12:50)

Terko,
PPM by se vám měla počítat z platu.

Lucie,
Po ukončení mateřské dovolené je třeba zařídit dvě věci - u zaměstnavatele zažádat o vybrání "řádné dovolené", na kterou máte nárok - a to s nástupem ihned po ukončení mateřské dovolené (jinak se nárok krátí) a zároveň zajít na sociálku, nahlásit ukončení mateřské dovolené a zažádat si o zahájení vyplácení rodičovského příspěvku. O rodičovský příspěvek lze žádat 3 měsíce zpětně, ale vzhledem k tomu, že se na přelomu roku mění celý systém a budou muset všichni znovu žádat o rodičovský příspěvek, aby by bylo dobré si ho vyřídit ihned po ukončení PPM. Souběh řádné dovolené a rodičovské dovolené je možný, takže na rodičovskou můžete stejně jako na řádnou nastoupit od 23.12.

Báro,
ano, spadáte do skupiny, která bude brát 7 600 do 3 let věku dítěte.

Ukonceni materske...

(Lucie, 14. 11. 2007 12:20)

Dne 22.12.2008 mi konci materska dovolena.Do kdy musim zazadat na s.urade o rodicovsky prispevek?Jeste mam u zamestnavatele nevycerpanych 28dni dovolene. Kdy muzu pozadat o proplaceni? Dekuji za odpoved!

díky Vám

(petr, 14. 11. 2007 12:12)

děkuji,konečně jasně,stručně a přehledně.

výše PPM

(Terka, 14. 11. 2007 11:36)

Dobrý den! Chci se zeptat, z čeho se mi bude vypočítávat mateřská, když na ni nastupuji z RD. Nastupuji do 3 let prvního dítěte. Bude to počítáno z platu, který jsem měla před nástupem na první Mateřskou?Děkuji

rodičovský příspěvek

(Bára, 14. 11. 2007 10:58)

Dobrý den.Mám 15,ti měsíčního chlapečka,chtěla bych se zeptat,nepobírala jsem PPM,rod.příspěvek jsem pobírala od narození dítěte,chtěla bych se zeptat,zda pro mě platí,že budu pobírat do 3.let dítěte 7600 a následně 3800??Děkuji za odpověd.

druhé dítě

(eva, 14. 11. 2007 9:41)

dobrý den, při prvním těhotenství jsem pobírala ppm od školy, byla jsem studentkou, stále jsem na mateřské a pokud teď znovu otěhotním mám nárok na ppm od školy znovu, nebo na něj nárok nemam? děkuji za odpověď na evickadominik@seznam.cz

Rodičovský přispěvek

(Vlad'ka, 13. 11. 2007 17:08)

Mému dítěti je 6.měsíců,když se rozhodnu být na MD 3.roky,budu pobýrat 7600Kč a když pak neseženu práci,tak jak to bude?Mohu jít na ÚP? Jsem samoživitelka a když bych pak zůstala rok bez přijmu,tak jak by se to řešilo,abychom měli životní minimum.Děkuji

Fialko,

(Patt, 13. 11. 2007 14:19)

pochopila jste to správně.

Rodičovský příspěvek

(Fialka, 13. 11. 2007 14:04)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli jsem dobře pochopila.Mému synovi bude v květnu 2008. 3roky budu tedy do té doby pobírat 7600kč. Děkuji


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »