Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

pro toho, kdo psal "pro Alici"

(oddTom, 21. 1. 2009 9:54)

Nemáte tak úplně pravdu, mělo by stačit, pokud otec čerpá PPM třeba jen jeden den před koncem lhůty pro její čerpání - příjmový výpadek v jeho zaměstnání tedy nebude tak velký - a poté se rozhodne ohledně varianty; až do rozhodnutí náleží RP 7.600 (pozor, vyplácí se jen tři měsíce zpětně). Je tedy otázka, jestli to úřady budou akceptovat, když se to bude jaksi křížit s možností čerpat PPM, ale zákon praví:
"Vznikne-li nárok na rodičovský příspěvek rodiči pečujícímu o dítě zakládající nárok na rodičovský příspěvek v době do uplynutí termínu, který je určen pro volbu nároku podle odstavce 1 písm. a) bodu 2, náleží až do provedení volby rodičovský příspěvek v základní výměře."
Tedy nárok máte hned, po skončení PPM (otce) se jen provede volba. Aspoň jak to chápu. Hlavně nezapomeňte požádat o RP včas (volbu dodáte potom).

(Samozřejmě v případě záměru žádat 11.400 je stávající úprava - pokud to funguje, jak uvedeno výše - oproti loňsku nevýhodná a asi se ani nevyplatí kvůli zpoždění 6-7 měsíců 11.400 čerpat.)

Porodné

(Patt, 20. 1. 2009 20:02)

porodné se neměnilo, je stále 13 000 na dítě.

Výše porodného

(Lída, 20. 1. 2009 19:35)

Dobrý den,
jaká je výše porodného od 1.1.2009? Děkuji, Lída.

Niko,

(Radka, 20. 1. 2009 18:32)

finančně v tom není rozdíl. PPM trvá celkem 28 týdnů. Částka se vám bude proplácet v obou případech stejná - rozdíl je jen v tom zda je to rozdělené na 8+20 nebo 6+22 týdnů. Když porodíte dříve, posune se to tak, aby celkem opět vyšlo 28 týdnů. Dovolenou si můžete vybrat před mateřskou - pokud chcete - a nebo ihned po ukončení mateřské - zároveň s nástupem na rodičovskou dovolenou.

PPM 6 nebo 8 týdnů

(Nika, 20. 1. 2009 15:26)

Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala, co je výhodnější z finančního pohledu. Jsem zaměstnána a mám možnost si ještě vybrat dovolenou. Je výhodnější nástup na PPM 6 nebo 8 týdnů před porodem? tuto informaci nelze nikde vyčíst, jen tato možnost je.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Lído,

(Patt, 20. 1. 2009 12:40)

zaměstnavatel je povinnen vás po návratu z rodičovské zaměstnat - tedy pokud zvolíte rychlou variantu čerpání RD, máte nárok po dvou letech jít zpět do zaměstnání. Samozřejmě záleží na individuální dohodě - pokud byste chtěla zůstat doma třetí rok, můžete se zkusit domluvit se zamestnavatelem - u zaměstnavatele byste si v tom případě asi musela zažádat o neplacené volno - tak jak to nyní dělají maminky čtvrtým rokem na rodičovské. Rodičovský příspěvek už byste třetí rok samozřejmě nedostávala - protože celkovou sumu, která vám náleží, vyčerpáte v průběhu dvou let. Měla byste placené zdravotní a sociální pojištění. Pokud potřebujete upřesnit konkrétní situaci, doporučuji vám poradnu na portálu Penize.cz, kde vám paní Řezníčková zasvěceně odpoví.

Paulino,

(Patt, 20. 1. 2009 11:39)

nemocenská se do oněch 270 dnů započítává, takže ani případné rizikové těhotenství by nemělo ovlivnit váš nárok na PPM. Výše mateřské se bude vypočítávat z hrubé mzdy před nástupem na mateřskou (případně na nemocenskou).

Andreo,

(Patt, 20. 1. 2009 11:33)

budete mít nárok na PPM, tedy určitě i možnost výběru mezi klasickou a pomalou variantou rodičovské dovolené. Zda vám vzniká nárok i na rychlou variantu čerpání vám nemohu říci, protože to záleží od výše vaší mzdy, kterou neznám.

rychlá varianta

(Lída, 20. 1. 2009 10:43)

Dobrý den,
uvažuji o rychlé variantě rodičovské dovolené. Ale chtěla bych se zeptat, jak je to s návratem do práce. Je zaměstavatel povinen mě vzít po dvou letech nebo se může stát, že mi řekne, abych byla ještě rok doma? Budu mít v tomto případě nárok na nějaký příspěvek? Moc děkuji

rodicovska dovolena

(andrea bilkova, 20. 1. 2009 8:11)

dobry den chtela bycf se informovat na rodicovskou dovolenou nyni mam dceru ve veku 3 roky jsem znovu tehotna a jsem na P:N PRACUJI V NEMOCNICI JSEM NA RIZIKOVEM TEHOTENSTVI CHCI SE ZEPTAT JESTLI MAM I JA MOZNOSTI VYBERU RODICOVSKE DOVOLENE INFORMOVALA JSEM SE NA SOCIALCE ALE NAK JSEM TO NEPOCHOPILA DEKUJI

PPM

(Paulina, 19. 1. 2009 22:14)

Dobry den, po roku a pol nepracovneho pobytu v zahranici som nastupila v srpnu 2008 do zamestnani Prahe. Tudiz podmienku 270 dni ucasti na nemocenskom splnim koncom dubna 2009. Na matersku dovolenku by som mala nastupit v polovici kvetna. Rada bych vedela, co sa stane, ak by som musela nastupit na rizikove tehotenstvo pred vyprsanim 270 dni, t.j. pred koncom dubna. Pocita sa doba, ked je zena na rizikovom, do doby ucasti na nemocenskom? Chcem si len overit, ci este moze nastat nejaka situacia, ktora by zabranila mojmu naroku na PPM. Tiez by som sa chcela spytat, ako sa materska vypocita v mojom pripade, ked budem v pracovnom procese pred nastupom na matersku len necelych 11 mesiacov. Vopred dakujem.

Zdeno,

(Patt, 19. 1. 2009 13:13)

pokud vám vzniká nárok na PPM (tj, pokud splňujete podmínku účasti 270 dnů na nemocenském pojištění) bude se vám mateřská vypočítávat ze mzdy, kterou jste měla před nástupem na naschopenku.

MATEŘSKÁ

(Zdena, 19. 1. 2009 13:07)

Dobrý den chtěla jsem vědet z čeho se mi bude počítat mateřská dovolená když jsem celé těhotenství na nemocenské která je 6540kč.(termín porodu mám 20.3.2009)CHtěla by jsem být doma na m.dovolené 3roky.

Lenko,

(Patt, 19. 1. 2009 12:49)

Mateřskou a rodičovskou nelze pobírat souběžně. V momentě, kdy nastupujete na mateřskou, zažádáte na sociálce zároveň o ukončení rodičovské na starší dítě. Doporučuji nezapomenout na to, protože rodičovská se nástupem na další mateřskou automaticky neukončí, a když se neodhlásíte, sociálka vás obviní z pokusu o podvod a kromě toho, že bude chtít zpět peníze, tak účtuje i tučné penále. Prostě souběh mateřské a rodičovské není možný.

Hani,

(Patt, 19. 1. 2009 12:40)

pokud bude syn chodit do školky jen na 4 hod. denně, dostanete za únor a ten kousek ledna sníž. mateřskou - přesnou částku vám neřeknu, ale mělo by to být okolo 3800,-

Rodičovský příspěvek

(Lenka V., 19. 1. 2009 12:02)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem na 3 leté mateřské dovolené, synovi budou 3 roky v srpnu, momentálně jsem těhotná a na mateřskou nastupuji začátkem května. To už nebudu brát na syna rodičovský příspěvek, že ano? A co když rodičovský příspěvek bude pobírat otec dítěte? Je pak možné, abych mohla brát mateřskou dovolenou a přítel rodičovský příspěvek?
Díky.

Rodičovský příspěvek

(Hana, 19. 1. 2009 11:26)

dobrý den, synovi budou 25.1.2009 tři roky. Do školky nastupuje od února na 4 hodiny denně. Od března nastupuji do zaměstnání, syn do školky na celý den. Mám nárok na rodičovský příspěvek za únor a v jaké výši? Děkuji.

Pro Patt

(Markéta, 19. 1. 2009 10:43)

Moc děkuji za odpověď,nevěděla jsem co a jak,tak alespoŇ už víím :)

Markéto,

(Patt, 19. 1. 2009 8:46)

PPM se vám bude počítat z hrubé mzdy před nástupem na nemocenskou.

Aleno,

(Patt, 19. 1. 2009 8:45)

je to tak jak píše Silvie. Varianta čtyřleté mateřské, kdy se do 3 let pobírá 7600 a pak snížená sazba, neexistuje. Je to 7600 do 21 měsíců dítěte, pak 3800. 7600 do tří let věku pobírají pouze maminky, které mají zvolenou tříletou variantu mateřské.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »