Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

UP-Rizikove tehotenstvi

(Petra, 23. 8. 2008 13:46)

Dobry den. prosim o radu.Mam podanou zadost o rozvod,jsem v 6 mesici tehotenstvi a ziji sama se 17 letym synem.od ledna 2007 do ledna 2008 jsem byla v pracovni neschopnosti.pak jsem musela na urad prace. jelikoz jsem se prestehovala jako tehotnou me uz nikde nezamestnali.rodit mam 5 prosince.mam narok na materskou dovolenou,nebo nejakou financni vypomoc.a kolik budu pobirat rodicovsky prispevek. dekuji moc za rychlou odpoved.

školstvi a RoP

(jane, 15. 8. 2008 21:04)

dobry den,pracuji ve školstvi,ktere je trochu specificke.Chci se zeptat,synovi bude 11.3. 3roky,škola mi nabizi praci samozrejme až od září,budu-li trvat na pobirani RoP do 3let ditete,jaké mám pak možnosti?Sociálka,neplacené volno,nabo jak to mám řešit.Ve škole ma trvaly pracovni pomer,děkuji

pro kláru,

(radka, 14. 8. 2008 14:23)

až vám bude končit mateřská dovolená zažádejte zaměstnavatele o řádnou dovolenou(zároveň již můžete na ÚP-sociálním odboru si zažádat o RoP-zde dostanete i příslušné formuláře apod.)a až vám bude končit ŘD u zaměstnavatele, požádejte ho o rodičovskou dovolenou.

prosím o radu

(Klára, 12. 8. 2008 9:00)

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mám tříměsíčního syna a jsem s ním na mateřské dovolené. Skoro celé těhotenství jsem byla na PN. Zbyla mi dovolená z roku 2007 a chtěla bych si ji nechat proplatit. Jsem zaměstnaná v organizaci, která má do 25 zaměstnanců. Účetní mi bohužel nemůže poradit, protože je tam nová a nemá žádné zkušenosti:-((( Co musím donést do práce, aby mi dovolenou proplatili? Po mateřské bych chtěla čerpat rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Musím mít nějaký formulář, nebo kam se to nahlašuje? Moc děkuji za rady, jsem zoufalá a nevím na koho se obrátit.

pro petru

(radka, 11. 8. 2008 13:53)

pouze 5 dní v měsíci( pokud nechcete přijít o RoP).

MATEŘSKÁ

(PETRA, 9. 8. 2008 21:37)

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT MAM SYNA 2.5ROKU.MAM MOŽNOST SI PŘIVIDĚLAT JAKO PRODAVAČKA .OD ZÁŘÍ PUJDE DO ŠKOLKY,MUŽU HO TAM MÍT KAŽDÝ DEN DOPOLEDNE,NEBO JENOM 5 DNÍ V MĚSÍCI.PŘEDEM DĚKUJI.

Nespravedlnost

(Pavla, 9. 8. 2008 11:58)

Dobrý den,babičky se starejte o naše děti,my budem pobirat příspěvky,vydělávat,děti nás nezajímají!Jen tak dále!Děti jenom na peníze!

OSVČ a RoP

(Jana, 4. 8. 2008 19:25)

Dobrý den, hlavní prac. činnost mám jako OSVČ, platím zdrav.a sociální poj. (nikoliv NP). V lednu 2009 bych měla porodit. Počítám s 4letou RD. Nevím, jak přesně funguje činnost OSVČ, zda RoP naběhne hned po porodu, existuje-li limit, kolik mohu při RoP vydělat a jaká pojištění musím přitom platit, případně, zda automaticky přejdu k vedlejší činnosti OSVČ, protože hlavním příjmem bude RoP, zkrátka co se stane, když nepozastavím živnostenskou činnost. Děkuji Vám předem za informaci. Jana

riz.těhotenství,nejsem na ÚP

(Diana, 4. 8. 2008 12:31)

Děkuji předem za odpověď na můj mail diklea@seznam.cz

Jsem v riz.těhotenství,nejsem na ÚP

(Diana, 4. 8. 2008 12:27)

Dobrý den,chci se zeptat.Plánuji miminko co nejdříve k mému vyššímu věku,mé těhotenství bude opět riz.První dítě mi zemřelo.Do práce se nechci vracet jen na tu chvíli než otěhotním hlavně i proto,že v mé práci pracuji i s benzínem.Nejsem vedena na ÚP,ale platím si zdravotní pojištění.Když doložím potvrzení od gynekologa o riz.těh.tak na jaký úřad a budu mít nárok na nemocenskou v průběhu těhotenství___

mateřska

(merilin, 31. 7. 2008 21:12)

dobry den chtela bych se zeptat mam 4letou dceru a ročního syna šla jsem s mateřske na mateřskou a chtela bych se zeptat jestli mam narok pobírat amteřskou 7500 do 3lek synovo a nebo se mi to v 21měsících sníži dekuji borovanska

jsem na ÚP a riz. těhotenství

(Jarka, 25. 7. 2008 12:13)

Mám nárok na placenou nemocenskou od ÚP nebo sociálky od které nepobírám žádné peníze .

Jsem na ÚP. a riz. těhotenství

(Jarka, 25. 7. 2008 11:56)

Jsem těhotná po 22l.mám partnera za kterého nejsem provdaná , kdo mi bude platit nemocenskou kterou budu mít až do konce těhotenství . Děkuji za odpověd Jarka janina30@seznam.cz

Slovenka pracujuca v Ceskej Republike

(Lucia, 21. 7. 2008 13:59)

Dobry den,ja by som sa chcela opytat ako to je u vas.Som tehotna pracujem tu je za mna riadne odvadzane socialne aj zdravotne poistenie,ale vobec neviem co treba vybavit aby som ak mam narok dostavala rodinne a matersku.Mohla by ste mi poradit bola by som moc vdacna.Dakujem

pro paní ALenu

(Petra, 15. 7. 2008 18:13)

Klidně můžete být s dítětem doma, i když by mateřskou pobíral manžel. Zajděte si na sociálku, tam vám dají potřebné prostpekty, které zanese manžel do práce potvrdit příjmy a tím si zažádá o mateřskou on. Až se vám dítě narodí, zajděte si na pojišťovnu nahlásit, že jste s dítětem doma vy, že manžel normálně pracuje. Nebo se nahlaště na ú.p. Je to kvůli dluhu na zdrav. poj. Po měsíci ať manžel převede mateřskou na vás. Tím , že jemu bude schválená určitá varianta, už je neměnná. A tak můžete být na mateřské vy klidně tři roky, i když byste jinak měla nárok jen na 4 letou variantu.

mateřská a rodičovská dovolená

(Aja, 27. 6. 2008 19:16)

Dobrý den,
mám dotaz, jsem s 9ti měsíční dcerou na rodičovské dovolené a zjistili jsme, že jsem opět těhotná.
Druhé dítě by se mělo narodit v polovině února 2009. Při dceři jsem zvolila rychlejší čerpání.
Dva roky dceři budou až v září 2009, při druhém dítěti bych volila tříletou variantu.
Mé otázky jsou: Budu moci čerpat rychlejší variantu do té doby než dceři budou v září 2009 2 roky? Nebo narozením druhého dítěte mi vlastně začne mateřská a v jaké míře? Nebo budu muset s narozením druhého dítěte ihned čerpat rodičovskou s klasickým čerpáním?
Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Andrea Píšová

Mateřská a rodičovská dovolená

(Romana, 26. 6. 2008 12:26)

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jsem 4rok na rodičovské dovolené se synem a chceme druhé dítě a když půjdu na mateřskou s druhým dítětem ještě v době pobírání rodičovského příspěvku tak rodičovský příspěvek na první dítě automaticky zaniká a budu brát znovu mateřskou,nebo jak je to prosím Vás.Děkuji za odpověd.

Mateřská a rodičovská dovolená

(Radka, 17. 6. 2008 21:34)

Dobrý den,chci se zeptat,jsem v 8.tt,pracuji jako OSVČ,do měsíce ale musím přestat a musím se přihlásit na ´ÚP,jak to budu mít s mateřskou a pak s rodičovskou dovolenou?Nepřiplácela jsem si nemocenské pojištění.Díky za odpověď.

Rodičovská a mateřská dovolená

(Jarka(J.Pasecka@seznam.cz), 16. 6. 2008 15:18)

Dobrý den.Ráda bych vás požádala o informace.Jsem nyní na rodičovské dovolené,pobírám 7600kč.Synovi budou v r.2009 2 roky(mám zvolenou 3letou dovolenou) a my by jsme chtěli příští rok ještě jedno miminko.Chtěla jsem se zeptat když by se miminko narodilo do 3let věku syna,kolik bych pobírala,kdybych si zvolila opět 3letou dovolenou.V době mateřské se synem mi skončila pracovní smlouva,která byla na dobu určitou.Děkuji za odpovědˇ.

Studentka

(Alena, 12. 6. 2008 13:49)

Dobrý den,chtela bych Vás moc poprosit o radu. V září čekáme s manželem narození holčičky-já momentálně studuji-tím pádem bych musela automaticky na 4letou variantu. Chceme ale za 2 roky další miminko a tak mne napadlo jestli by manzel nemohl nastoupit na rodicovskou místo me. Já bych byla osoba starajici se o dite 24hodin denne a on by zustal v zamestnani jako doposud. Je toto vubec mozne? Muze manzelovi zmestnavatel delat nejake problemy?
Predem moc dekuji za odpoved
Alena


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »