Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

mateřská

(Staníková Soňa, 23. 1. 2009 19:13)

dobrý den,
zvolila jsem si tříletou mateřskou dovolenou a chtěla bych se zeptat,zda mám nárok ještě na čtvrtý rok a popř. kolik peněz budu pobírat. Předem děkuji za rychlou odpověď.

Lucko,

(Patt, 22. 1. 2009 22:45)

myslíte na rodičovské dovolené? Na té si můžete přivydělat bez omezení, jen musíte splnit výše vypsané podmínky.

Jani,

(Patt, 22. 1. 2009 22:42)

jste si tím jistá? Snažila jsem se to dohledat, ale nikde jsem na netu nenašla pravidlo, že by se nemocenská od nového roku nově nezapočítávala. Samozřejmě je podmínka, aby ta nemocenská byla v době trvání zaměstnaneckého poměru, ale to platilo i dříve.

Nerada bych někoho mystifikovala, pokud si někdo bude ověřovat na sociálce, zda došlo od nového roku ke změnám v započítávání 270 dnů nemocenského pojištění, dejte prosím vědět.

Přivýdělek

(Lucka, 22. 1. 2009 22:33)

Mohu se zeptat,je pravda že si můžu přivydělat když jsem na mateřské dovolené popř.kolik?

Prosím o ještě jednu radu

(Jana, 22. 1. 2009 22:27)

Děkuji za odpověď!Mohla bych se ještě zeptat,pokud budu na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství,bude se mi PPM vzpočítávat z posledního odpracovaného měsíce,nebo z výplaty kdy jsem marodila?Jsem ze všeho nějak zmatená.

Jani,

(Patt, 22. 1. 2009 22:16)

ne, nepochopila jste to dobře. PPM, která se vypočítává z denního základu, se pobírá celkem 28 týdnů - zpravidla 6 týdnů před porodem a 22 týdnů po porodu. Po ukončení 28 týdnů mateřské dovolené nastupujete na rodičovskou - tam si můžete vybrat mezi třemi typy. Pokud chcete zvolit tříletou variantu (tj. od ukončení PPM do 3 let věku budete pobírat 7600,-) musíte si o ni zažádat nejpozději v měsíci, kdy má miminko 21 měsíců. Počínaje 22. měsícem se totiž začíná lišit vyplácená částka u tří a čtyřleté varianty. Pokud si o tříleté čerpání sama nezažádáte, bude vám automaticky vyplácena čtyřletá varianta.

Poradíte mi prosím

(Jana, 22. 1. 2009 21:58)

Prosím o radu!Pochopila jsem dobře,že do 21měsíců po narození dítěte beru PPM podle denního vyměřovacího základu a pak je dána částka 7600,- pokud chci být doma 3roky a je to pro každou maminku stejné?Děkuji za odpověď

Pro Janu,

(Radka, 22. 1. 2009 17:24)

mohu se zeptat, kde jste získala tuto informaci? Já mám taky za to, že pokud nemocenská probíhá při zaměstnání - tj. ne až po výpovědi, tak se stále do oněch 270 dnů započítává. Chtěla bych si doplnit info o změnách, tak prosím jestli byste mi mohla dát vědět, kde jste získala informaci, že se nemocenská v prac. poměru do 270 dnů nezapočítává. Děkuji

Pro Patta

(Jana, 22. 1. 2009 16:02)

Nemocenská se od nově do 270 dnů nezapočítává!

čerpání dovolené před nástupem na MD

(Jitka, 22. 1. 2009 13:50)

Prosím o odpověď, 24.4. mám nástup na MD ( 6 týdnů před porodem), dovolená v práci se prý nekrátí.Mám ji nárok vybrat ještě před nástupem na MD, nebo musím žádat až po uplynutí MD o proplacení? Ráda bych si ji celou vybrala předem, ale nevím jak "donutit" zaměstnavatele, lze to?? Tvrdí mi, že mohu vybrat jen poměrnou část, což je jen asi 8 dní. Děkuji moc Jitka

výpočet mateřské dovolené

(Helena, 22. 1. 2009 13:31)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s výpočtem výše mateřské dovolené, jestliže ji nastupuji v dubnu. Po celou dobu mého těhotenství jsem chodila do práce, až v současné době jsem v pracovní neschopnosti, která mi po 14 dnech končí a já nastupuji opět do práce. Bude se mi tato 14ti denní neschopnost započítávat do průměrného výdělku za posledních 12 měsíců, ze kterého se výše mateřské vypočítává?Nebo se výše MD vypočítává pouze z odpracovaných dní a neschpenka na to tudíž nemá vliv??Děkuji předem za odpověď.

Druhé dítě

(Pavlína, 22. 1. 2009 12:23)

Dobrý den,ještě mi nikdo neodpověděl a nevím co mám dělat,mám dceru které budou 12.3.2009 4roky,takže mi končí asi rodičovský příspěvěk to je 3800kč,v květnu 8. 2009 mám termín porodu druhého dítětě a zaměstnaná už nejsem,chtěla bych se zeptat jestli budu dostávat od sociálky nějaké peníze i před porodem druhého nebo zda budu bez peněz od toho března dokud se nenarodí mimi,děkuji moc za odpověd

první dítě

(Květa, 22. 1. 2009 10:33)

Dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na rodičovský příspěvek,jsem-li nezaměstnaná a nejsem vedena na ÚP, zdravotní pojištění si platím sama. Děkuji za odpověď

reakce

(Leonka, 22. 1. 2009 10:27)

Já vím, že to možná vypadá hloupě, ale bohužel jsme momentálně ve složitější finanční situaci ( úvěr na auto ) a mi by jsme to s 3letou mateřskou finančně nezvládli :-(.Neměli jsme jinou možnost než tuto. Úvěr však končí než malá oslaví druhé narozeniny. Poté bych již s druhým mimčem ráda volila klidnější 3 roky. Moc děkuji za odpovědi.

Leonko,

(Radka, 21. 1. 2009 21:27)

pokud budete v době, kdy vám končí rodičovská s prvním dítětem už těhotná, může vám dr. napsat neschopeku na rizikové, v tom případě by vám nárok na PPM vznikl a vypočítával by se z příjmů před prvním těhotenstvím. Pokud těhotná koncem první rodičovské nebudete, musíte nastoupit zpět do práce nebo si u zaměstnavatele zažádat o neplacené volno (to vám ale nemusí schválit) Pokud vám zaměstnavatel neplacené volno neschválí a vy nenastoupíte do práce, může vám dát výpověď. Osobně mi spekulace rychlé rodičovské a následně neschopenky nepříjde zrovna šťastná. Můžu se zeptat, proč když chcete děti 3 roky od sebe volíte dvouletou a ne tříletou variantu rodičovské?

reakce

(Leonka, 21. 1. 2009 18:41)

Moc děkuji za odpověď, nevím pouze jestli Vás chápu dobře. My bychom rádi mimi teprve počaly jak budou malé 2 roky. Chtěli bychom aby byly mezi dětmi cca 3 roky rozdíl. Když potom nastoupím na rizikové těhotenství jak budu placena?

Kateřino,

(Patt, 21. 1. 2009 13:32)

nárok na PPM by vám vznikl i u druhého dítěte a její výše se bude počítat ze mzdy před nástupem na první mateřskou.

Leonko,

(Patt, 21. 1. 2009 13:30)

Pokud na mateřskou nastoupíte před 2. narozeninami prvního dítěte, tak plynule přecházíte z první rodičovské na mateřskou aniž byste šla do práce.

druhé dítě

(Kateřina, 21. 1. 2009 13:18)

dobrý den,ráda bych se zeptala,jsem na tříleté mateřské dovolené a synovi budou 3roky v září. Chtěli bysme druhé dítě.Když nestihnu nastoupit na MD do 3let věku prvního syna a měla bych rizikové těhotenství z čeho se mi bude počítat nemocenská? Mám nárok na PPM? Pracovni poměr mám na dobu neurčitou a s prvím synem jsem pobírala PPM.

mateřská nadruhou

(Leonka, 21. 1. 2009 13:00)

Dobrý den,
máme holčičku 10 měsíců, jsme zaměstnaná ve fabrice, nastoupila jsem na dvouletou mateřskou. S manželem plánujeme ještě jedno mimi a rádi bychom ho měli hned po skončení první mateřské. Můžete mi poradit jaké mám nároky? Musím opět nastoupit do práce než půjdu znovu na druhou mateřskou? Nikde mi to pořádně nevysvětlí. Snad nejsem jediná maminka, která chce mimča hned po sobě? Moc děkuji za odpověď Leona


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »