Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

odpověď Simoně

(Katka, 8. 1. 2009 21:11)

Dobrý den, pokud požádáte na 3 roky a dítě se vám narodí dříve, stávající rodičovská vám končí a volíte si novou na druhé dítě 2, 3 nebo 4 roky. Bohužel tak jak píšete by to bylo dobré, ale tak to nefunguje :-)

následná mateřská

(Katka, 8. 1. 2009 21:06)

DObrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám zvolenou variantu na 2 roky. Pokud by jsme s manželem nestihli druhé dítě přesně do dvou let, tedy do kvěna 2010, budu moci brát mateřskou od zaměstnavatele 6 týdnů před porodem druhého dítěte? Děkuji mockrát

rodičovský příspěvek

(Simona, 8. 1. 2009 20:10)

Dobrý den, váhám jestli mám zažádat o rodičovský příspěvek na 2 nebo 3 roky. Na dvouletý rodičovský příspěvek mám nárok, chtěli bychom mít do 2 let druhé dítě a na to bych si potom chtěla zažádat o rodičovský příspěvek na 3 roky. Ale už u jednoho těhotenství jsem měla problémy, takže mi je jasné, že si to takhle naplánovat je hezké, ale realita potom může být úplně jiná. Takže bych se chtěla zeptat, kdybych nyní raději zažádala o příspěvek na tři roky a za dva roky by se nám narodilo druhé dítě tak jak to potom je, to můžu dobrat ty tři roky na první dítě a potom zažádat jen na 2 roky nebo to už potom na ty dva roky nejde? Předem děkuji za odpověď

Hanko,

(Lenka, 8. 1. 2009 16:59)

nejsem si jistá, jestli jsem pochopila vaši stížnost. Vadí vám, že musíte být s dítětem doma 3 roky? Celková částka vyplacená u rychlého i klasického čerpání je podobná. Pokud Vám jde o to, že musíte doma zůstat 3 roky, tak samozřejmě nemusíte, klidně můžete zůstat s dítětem doma roky jen 2 a následně se vrátit do práce. Dítě dát do jeslí nebo jestli se vám o něj postará babička...... každopádně být doma 3 roky nemusíte. Jen nemůžete žádat o rychlé čerpání rodičovské dovolené, protože Vaše příjmy a tím ani vaše odvody do státní kasy nesplňují podmínku pro rychlé čerpání. Ostatně nemyslete si, že rychlé čerpání je kdoví jaká výhra. Každý vidí jen to, že ty maminky dostávají měsíčně více, ale že třetí rok musí dítě dát do jeslí nebo mu platit chůvu už nikdo nerozebírá.......

Zrychlená mateřská

(Hanka, 8. 1. 2009 16:19)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvoluletou mateřskou. Můj hrubý měs. příjem je 8900,- Kč - pokud to dobře chápu, vzhledem k nízkému příjmu bych nemohla být s dítětem dvy roky, ale musela bych zůstat tři roky? Proto stále nemohu pochopit, že ženy, které mají nižší výdělěk jsou diskriminovány a musí být na mateřské tři roky. Prosím o Vaši odpověď, děkuji.

změny v roce 2009

(pro Alici, 8. 1. 2009 14:56)

Alice, taky mám ten samý problém i tu samou situaci, rodičák na již narozeného syna na tři roky plus termín porodu koncem února. Podmínky se změnily v tom, že v loňském roce PPM nemohl čerpat muž, takže stačil fiktivní nárok na PPM a pak převést na vás, letošnírok již manžel na PPM může, takže pokud by chtěl volit délku, tak na PPM prostě musí a musí zůstat opravdu doma, což u nás bohužel nepřichází v úvahu.Takže smůla. :-(

Rodičák-pro Radku

(Alice,, 8. 1. 2009 13:34)

Dobrý den,mám stejný problém jako Šárka s tím rozdílem,že mám TP koncem února a do té doby budu brát rodičák na již narozenou dceru. Z toho co jste odpovídala Šárce jsem dobře pochopila,že v lonském roce šlo fiktivně uvést manžela a pak rodičák převést na mě aby jsme si mohli vybrat délku rodičáku ale od nového roku již to nejde?V čem se podmínky změnily?

omluva pro šárku

(radka, 8. 1. 2009 11:28)

omlouvám se vám, že jsem vás špatně informovala, udělala jsem chybu, když jsem hned z vyšeho dotazu nerozeznala datum nástupu na mateřskou a datum porodu.vše co vám řekla paní na úřadě je pravda, vy by jste mohla uskutečnit převod RoP jak jsem vám popisovala pouze v případě, že miminko se vám narodilo 15.12.2008, ale to je datum vašeho nástupu na mateřskou, nikoliv datum narození dítěte. ještě jednou se vám omlouvám, že jsem vás nyní kdy potřebujete hodně klidu a osobní pohody uvedla v omyl.

nespravedl.rodičák

(Andrea, 8. 1. 2009 9:14)

Já jsem chtěla využít to klasické čerpání na otce dítětě,jenže ten nedostal v práci volno aby dceru napsal na sebe,dnes jí jsou 4.měsíce a já jsem na pomalej.čerpání,poněvadž od ledna 08 jsem byla na ú.p.,nebrala jsem peníze ani 6.týdnu před porodem-nesplnovala jsem prý podmínky.Přitom jsem do toho ledna 08 pracovala nepřetržitě. Takže pěkná nespravedlnost-děláte,děláte a pak jste chvíli doma a nemáte už na nic nárok?Neberu ani přídavky, na 14-ti letou dceru,nebot jsem si dost prý vydělávala(asi 14.tis.)samoživitelka. A ted bydlím s přítelem-otcem 4.měsíční dcery a ani na ní neberu přídavky(přítel má kolem 14.tis) a to je prý dostatečný příjem pro 4.členou rodinu? Vědí ti nahoře kolik peněz stojí 2 dětí?

rodičovský příspěvek

(Dagmar Hermanová, 7. 1. 2009 20:05)

Dobrý den prosím Vás chtěla jsem se zeptat....slyšela jsem že od roku 2009 snížili rodičovský příspěvek ze 7600 na 6900.tak bych chtěla vědět co je na tom pravdy,moc děkuji za odpověď Hermanová

je možný přepsat RD na otce

(Lucka, 7. 1. 2009 18:40)

Dobrý večer,dělala jsem na živnosták,ale neměla jsem nárok na PPM,tak se chci zeptat jestli mužu RD přepsat ne přítele a potom zpět na mně,chtěla bych tu variantu na 3roky.Miminko se mi má narodit 27.2.09.Děkuji opověd.

žádost o mateřskou

(vojta, 7. 1. 2009 17:52)

Dobrý den, můžu se prosím zeptat. Synovi budou teď v zimě 3 roky. Loni jsme museli kvůli mateřské vyplňovat nějaký papír. Nejsem si jist jestli na 4. rok musíme opět vyplňovat nějaké dokumenty, nebo jestli bude automaticky chodit snížená mateřská i poslední rok.
Děkuji za odpověď.

rodičák_6

(Šárka, 7. 1. 2009 17:18)

mě by zajímalo jaký by čekal třeba postih kdyby chlap zůstal v práci i ten měsíc jako zaměstnanec vlastně na černo, co by šel na tu MD

rodičák_5

(Šárka, 7. 1. 2009 17:07)

ano tohle bohužel platilo v roce 2008, dneska jsem volala na sociálku a řekli mě že si vybrat nemůžu a pokud by si otec chtěl opravcu vybírat tak by nemohl pracovat, jen dělat na živnostenský list, ano miminko se mi má narodit 22.1. .-)

Nemožnost volit délku RP

(Silvie, 7. 1. 2009 14:12)

Dobrý den, také se mi to týká, bohužel po lednu 09 se tato možnost přepisu na otce znemožnila, otec již nemusí fiktivně nastoupit na md, ale fakticky, což bohužel mění situaci pro mnoho rodin a pokud by to Šárka převedla jen tak, bez toho, aniž by otec fakticky pobíral ppm, otec si variantu bohužel stejně vybrat nemůže. Alespoň takhle jsem to zjistila já. :-(

Výše mateřské

(Týna, 7. 1. 2009 14:11)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak je to s mateřskou když s přítelem nejsme svoji,bydlíme sice spolu ale on je ještě student na SOŠ a neni výdělečně činný.Má to vliv na mateřskou,když budu jak samoživitelka??Děkuji za odpověd a veškeré informace K.Stamberskav@eznam.cz

rodičovská dovolená a druhé těhotenství

(Katka, 7. 1. 2009 14:03)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak to je když jsem na rodičovské dovolené,dceři budou v květnu 3roky a já jsem znovu těhotná.Termín mám 27.2.2009 dnes mi gynekolog vystavil žádost o peněžitou pomoc v mateřství,ale na sociálce mi paní řekla že to převede z dcery až po narození dítěte.Mám si trvat na nastoupení na mateřskou nebovyhovět paní od přepážky?? Děkuji za odpověď.

pro šárku

(radka, 7. 1. 2009 13:43)

ráda bych vám co nejlépe poradila-dle vašich informací, které jste zde uvedla bych řekla, že miminko se vám má teprve narodit, zažádejte si tedy Vy (matka) hned po porodu spolu s porodným o RoP(máte pravdu volit si nemůžete,budete tedy brát 21 měsíců 7600,-Kč a po té do 4 let 3800,-)a hned jak to půjde(chcete-li volit rychlou variantu-nejpozději v měsíci v následujícím po měsíci kdy miminko bude mít 22 týdnů)ať zažádá o RoP otec dítěte provede volbu a po té další měsíc můžete opět přepsat RoP na vás i s novu volbou.spousta maminek šla z jednoho RoP na druhý aniž by mělo nárok na PPM ( nebo byly před porodem bez zaměstnání) a také využily možmost napsat RoP na otce dítěte, aby mohli oni provést volbu a nemuseli být v pomalé variantě, která jim nevyhovovala.

rodičák_4

(Šárka, 7. 1. 2009 12:45)

ale pokud nemáme nárok na mateřskou tak musíme jít na 4 roky a nikoho nezajímá nic

pro šárku

(radka, 7. 1. 2009 10:56)

co se týká mateřské (PPM) mu odpověděli správně, ale když se žádá o rodičák(RoP)může rodič, který o něj žádá( ať už matka nebo otec dítěte)tento příspěvek pobírat a nadále chodit do zaměstnání, není omezen ani výši mzdy apod., musí POUZE splnit podmínku celodenní péče o své dítě na které bere RoP zletilou osobou(matka dítěte, sousedka, tchán apod.)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »