Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Jak se změnila rodičovská dovolená?

Změny v čerpání rodičovské od ledna 2012 naleznete ZDE

Od 1.1.2008 si rodiče většiny dětí mohou vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

1. Rychlejší čerpání

Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude po ukončení PPM měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč na kalendářní den (tj. maminka pobírala mateřskou min.11 400Kč)


2. Klasické čerpání

po ukončení PPM do 3 let věku dítěte měsíčně 7600Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání PPM a nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.


3. Pomalejší čerpání

Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou od ukončení mateřské dovolené do 21 měsíců dítěte pobírat 7600 korun a pak bude dávka snížena na 3800 korun. Tato varianta se týká i rodičů, kteří neměli nárok na pobírání PPM. V jejich případě je částka 7 600 vyplácena od porodu do 21 měsíců a pak se snižuje na 3800.

Vybraná možnost čerpání příspěvku bude nezměnitelná a zpětně ji nebude možné vymáhat, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče nezažádají o rychlejší, či klasické čerpání rodičovské dovolené (a to v daném termínu) a nebo nesplňují podmínky pro tyto varianty čerpání, bude po 21. měsíci věku vyplácena automaticky pomalejší verze čerpání, která počítá s rodičovskou dovolenou do 4 let.


 zde jsou podmínky pro rodičovský příspěvek s novou právní úpravou:


Rodičovský příspěvek náleží pokud:

Dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci

Dítě starší 3 let navštěvuje MŠ nebo podobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů

Dítě navštěvuje léčebné rehabilitační zařízení nebo jesle, MŠ nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě školního věku, které navštěvuje ZŠ speciální v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Dítě zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, MŠ nebo obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Příjem rodiče není testován, rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Po dobu své výdělečné činnosti musí však rodič zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

 

 

 

 

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

Komentáře

Přehled komentářů

Iveto,

(Lenka, 26. 11. 2008 12:32)

PPM pro svobodné matky se nijak neliší. (Nově se neliší ani délka PPM pro svobodné matky) Pokud nedosáhnete životního minima, zajděte si na odbor soc. péče a zeptejte se na jaké další příspěvky máte nárok.

rodičovský příspěvek pro svobodné matky

(Iveta, 26. 11. 2008 11:38)

Dobrý den, je odlišná výše PPM pro svobodné matky?Otec dítěte je cizinec pracující v ČR. Kde najdu přesné podmínky k tomuto. Děkuji.

Petro,

(Lenka, 26. 11. 2008 11:21)

U vás bude nárok na čerpání PPM záležet na tom, zda jste již dříve byla někde zaměstnaná - zda vám souhrn dnů za které za vás zaměstnavatel platil nemocenské pojištění přesáhne oněch povinných 270 dnů. Váš součastný pracovní poměr končí dle smlouvy 31.12.2008 a 270 dnů netrval, takže opravdu záleží na předchozí práci. Pokud jste dříve nikde nepracovala, neodváděla nemocenskou, pak na PPM nárok nemáte a bude vám vyplácen rovnou rodičovský příspěvek - a to počínaje dnem porodu. Od ledna do března se můžete nahlásit na UP a pobírat podporu v nezaměstnanosti.

PPM

(Petra, 26. 11. 2008 10:53)

Dobrý den ,prosím potřebovala bych poradit.5.5./08 jsem nastoupila do zaměstnání.Otěhotněla jsem a od 09/08 jsem na nemocenské a to asi až do porodu.Termím mám 03/09.Chtěla bych se zeptat,jestli mám nárok na čerpání PPM.Prac.smlouvu mám na dobu určitou do 31.12.2008.Pokud nemám nárok na PPM co bych pobírala do porodu.Moc tady tomuto nerozumím a byla bych vděčná za odpověd.Děkuju Petra

mateřská

(Pavla, 25. 11. 2008 18:33)

dobrý den,dostala jsem se do takové situace,že nevím jak dopadne,tak se chci optat co mám dělat.Měla jsem smlouvu na dobu určitou,která mně skončila 30.6. a na nemocenskou jsem nastoupila 19.5.protože jsem šla na umělé oplodnění oni mně ji ukončili,marodím na podnik,ale ted mně přišlo ukončení podpůrčí doby k 3.11 auž mně podnik nic neposlal a obvodák na to přišel až ted.Mám naději,že mně to prodlouží nebo budu brát nějaké peníze na mateřskou můžu až v půlce prosince.Děkuji

R.D.

(Petra P., 24. 11. 2008 14:49)

Dobrý den.
Byla jsem OSVČ a jelikož jsem měla nízké příjmy nemohu jít na dvouletou RD. Může si o ní zažádat můj manžel,a přesto chodit dál do práce? Ale o dítě bych se starala já?A co se mnou? Budu muset platit sociální a zdravot. pojištění a nebo budu vedená jako nezaměstnaná? Děkuji za odpověď.

pro romanu

(radka, 20. 11. 2008 18:02)

menší RoP vám bude chodit od prosince(kdy se vyplácí listopadové dávky).jestli máte nárok na další příspěvky záleží na příjmech vás i otce dítěte.zkuste si nechat vaše příjmy posoudit na ÚP-soc.odboru.

pro strahan

(radka, 20. 11. 2008 17:56)

nevím, ale jestli vaše dcera bude mít 3 roky letos( v roce 2008)-neměla by jste mít právo volby výše RoP a automaticky by jste měla ještě v příštím roce pobírat až do jejich 4 let částku 3800,-měsíčně. na ÚP se samozřejmě přihlásit můžete, podpora pro maminky po mateřské činní něco málo přes 2000,-Kč,ale zkuste se domluvit s vaším zaměstnavatelem, zda-li by vám neposkytl do září neplacenné volno a na úřadě se poptejte na těch 3800,-Kč.

ukonceni RD

(strahan, 18. 11. 2008 22:44)

Dobry den, 15.12.budou me dceri 3 roky a mne bude koncit RD(dali jsme tu triletou variantu).Co jsme ale nevedeli je,ze v nasi skolce prijimaji deti az kdyz maji ve skolnim roce 4 roky.Nemame tu zadne pribuzne a nemam ji kam dat a tak nevim co bude od prosince do zari.Musim tedy dat vypoved a prihlasit se na UP.Chtela bych vedet,z ceho se vypocitava podpora v nezamestnanosti.Dekuji za radu.Hana

možný další příspěvek?

(Romana, 14. 11. 2008 18:02)

Dobrý den, dcera měla v 17.října 2008 3 roky, už chodí do školky na 4 hodiny denně, chtěla jsem se zeptat, odkdy mi bude docházet menší rodič.příspěvek, a zda mám nárok na nějaký další příspěvek. děkuji s pozdravem Romana.

Svobodna matka

(Hanka, 13. 11. 2008 7:56)

Dobry den, rada bych se poradila...
Jsem svobodna matka a z velmi slozitych duvodu nemam otce v RL. Nema kdo platit alimenty. Vcera jsem byla na socialce poradit se a bylo mi sdeleno, ze nemam narok absolutne na zadny prispevek navic. Pani se tvarila jako bych to chtela z jeji vyplaty. Ziju sama s dvoumesicnim synem v byte v osobnim vlastnictvi. Bohuzel mam velmi nemocneho syna a vydaje jeho lecby presahnou 3 tisice mesicne :(
Muzete mi prosim poradit jestli existuje neco o co bych mohla zazadat. Jiz deset let odvadim nemale dane a dockam se toho ze budu past travu a zapijet vodou :(

druhé dítě

(Pavla, 12. 11. 2008 11:31)

Chtěla bych se zeptat:čekáme první miminko a chceme čerpat rychlejší Mateřskou tj. do 2 let dítěte. A jak to půjde chceme hned druhé dítě. Nevíte jak to je když do dvou let prvního dítě budu třeba v 6 měsíci těhotenství tak co potom budu brát za peníze než se to narodí a kam si to jít vyřídit

monice

(jana, 11. 11. 2008 13:10)

to je teda zajímavé, můj syn má dnes 4 roky, já už byla na ÚP se zaregistrovat s tím, že od zítřka bude již malý chodit do MŠ na celý den(do dneška chodil pouze na 4 hodiny) a bylo mi řečeno, že mám nárok na podporu a ještě, že za celý listopad dostanu vyplacený RoP(který u mne po lednových úpravách RoP činí 3800,-)-tak proč vy nemáte nárok na vůbec žádný RoP-v čem je rozdíl ???podle mne by jste měla mít nárok na celý RoP za měsíc prosinec a pokud zároveň půjdete do práce a dítě bude ve školce pouze 5dní v měsíci(než bude mít 3 roky), tak máte nárok i na mzdu...a co ten čtvrtý rok- to už těch 3800,- brát nebudete???

nástup do práce po RD

(Monika, 10. 11. 2008 21:44)

Dobrý den, má dcera má 16.12. 3 roky. Já nastupuji do práce a dcera do školky. Na úřadu mi ale sdělili, že by bylo pro mě lepší nastoupit již 1.12., že stejně za měsíc prosinec (tedy za jeho část 1.12. - 15.12.) už žádný rodičovský příspěvek nedostanu, protože se to nějak "zaokrouhluje" na celé měsíce (nedávají se přspěvky za část mšsíce) nevím jestli je to pravda.

dvouletá varianta

(Jiřina, 4. 11. 2008 19:24)

Dobrý den,
stojím před rozhodnutím, jestli zvolit dvouletou variantu rodičovské. Jak to bude, pokud druhé mimi nestihneme do dvou let? Je mi jasné, že nebudu dostávat žádné peníze, ale zajímá mě, jestli mi zamětnavatel bude držet dále místo. Předpokládám správně,že asi ho drží podle zvolené varianty (tedy 2 roky) a když nenastoupím, budu nezaměstnaná? Děkuji za odpověď

pro vandu

(radka, 4. 11. 2008 17:12)

rodičovská dovolená vám bude končit 13.10.do školky jej můžete dát již v září, ale v případě, že budete ještě chtít vyplatit RoP za měsíce září a říjen můžete jej tam mít pouze 5 klendářních dní v měsíci(např.6hodin denně)a od 3 let již neomezeně.

Návrat do práce

(Vanda, 3. 11. 2008 21:36)

Dobrý večer, mám dotaz k čerpání mateřské dovolené - termín porodu jsem měla 25.10., tudíž jsem odcházela na mateřskou 13.9. Syn se ale narodil 13.10. Chci se zeptat, kdy se musím vrátit do práce, zda-li 13.9 či až k 13.10., tedy až v den, kdy budou synovi 3 roky. Kdy ho vezmou do školky? V září nebo až v lednu dalšího roku? Zároveň se ptám, zda-li je Váš první komentář ohledně nároku na rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte nějak omezen hodinami, zda-li to může být 5 kalendářních dnů (např. 6 hodin denně) nebo je vše omezeno 4 hodinami. Děkuji. V.

pro kateřinu

(radka, 3. 11. 2008 13:45)

v průběhu mateřské dovolené si ŘD čerpat nemůžete, ale po jejím ukončení, jestliže jste si nemohla vybrat, si ji vyberte.jestliže splníte podmínku celodenní péče o vaše dítě zletilou osobou, po dobu kdy vy budete v práci,máte nárok na pobírání RoP(výše vašich příjmů při pobírání "rodičáku" je neomezená)

pro alenu

(radka, 3. 11. 2008 13:37)

nemusíte nic shánět-potvrzení o nástupu na mateřskou vám vydá váš lékař v poradně- to odevzdáte vašemu zaměstnavateli, kterého požádáte o mateřskou dovolenou.

Dotaz

(Alena, 29. 10. 2008 11:50)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co a kde se zařizuje ohledně nástupu na mateřskou dovolenou. Mám sice ještě čas, ale nerada bych to shánela na poslední chvíli, děkuji.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »