Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Mateřská dovolená - změny od 1.1.2009

Od 1. ledna 2009 vstupuje v platnost nový zákon o nemocenském pojištění. Zatímco v roce 2008 činila maximální výše peněžité podpory v mateřství 14 370 Kč měsíčně, od příštího roku bude maximum 28 890 Kč měsíčně.

Nový zákon zvyšuje procento, podle kterého se z vyměřovacího základu peněžitá pomoc v mateřství vypočítává, z 69 % na 70 %.  Podstatné ale je, že se zvyšuje i hranice příjmu, z něhož jsou dávky vypočítávány. Dosud totiž nebyly do základu pro výpočet dávek započítávány příjmy vyšší než 24 000 Kč. Nyní se redukční hranice posouvá až na 71 000 Kč měsíčního platu.

Změna se bude týkat i mužů, kteří zůstanou s dítětem doma. Zvýší se i dávky vyplácené ženám (mužům), kteří mateřskou dovolenou nastoupí v roce2008 a v roce 2009 jim bude dobíhat. V jejich případě však dojde od nového roku  pouze k navýšení redukčních hranic na 610 a 870 Kč z původních 550 a 790 Kč. Pro přesný výpočet můžete použít kalkulačku na stránkách MPSV.

Jak se změní vyplácení mateřské

 

Měsíční hrubá mzda         PPM     2008

     PPM  2009

10 000                      6 840                      6 930
15 000                    10 230                    10 380
20 000                    12 750                    13 830
25 000                    14 370                    16 980
30 000                    14 370                    19 050
35 000                    14 370                    21 120
40 000                    14 370                    22 350
45 000                    14 370                    23 370
50 000                    14 370                    24 390
55 000                    14 370                    25 440
60 000                    14 370                    26 460
65 000                    14 370                    27 510
70 000                    14 370                    28 560
75 000                    14 370                    28 890
80 000                    14 370                    28 890

zdroj : MPSV

Od 1.1. 2009 může střídavě čerpat mateřskou dovolenou otec i matka, ale až od ukončených 6 týdnů věku dítěte.  

Nový zákon umožňuje střídání matky dítěte s jejím manželem či otcem dítěte v péči o dítě, a to na základě písemné dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak.

 

 


Nástup na mateřskou
Den nástupu na mateřskou dovolenou stanoví gynekolog. Zpravidla se na ni nastupuje 6 týdnů před stanoveným termínem porodu - nejdříve však 8 týdnů. Mateřská dovolená trvá 28 týdnů - nově i pro osamělé ženy. Pokud  čekáte dvojčata, mateřská se vám prodlužuje na 37 týdnů.  Pokud do porodu nestihnete vyčerpat celých 6 týdnů, protože porod nastal před stanoveným termínem, převádí se vám nevyčerpané dny na dobu po porodu - až do dovršení 28 týdnů. Pokud však nevyčerpáte těchto 6 týdnů z jiného důvodu, máte nárok na mateřskou jen do uplynutí 22 týdnů ode dne porodu.

Mateřská dovolená nemůže být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě končit ani být přerušena před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu.

Pokud máte rizikové těhotenství, jste na neschopence a pobíráte nemocenskou, 6 týdnů před porodem přecházíte na mateřskou dovolenou a začínáte pobírat peněžitou pomoc v mateřství (PPM).


Pro stanovení výše mateřské se používá denní vyměřovací základ užívaný pro stanovení nemocenského od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Vychází se z hrubých příjmů dosažených v období 12 měsíců. Denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou; pokud jste byla převedena na jinou práci z důvodu těhotenství nebo mateřství, denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni vašeho převedení na jinou práci, pokud je to pro vás výhodnější.

Výše mateřské za kalendářní den nyní činí 69 % denního vyměřovacího základu a poskytuje se za kalendářní dny. Od 1.1.2009 to bude 70% denního vyměřovacího základu.


Nárok na pobírání peněžité podpory v mateřství

mají ženy, které byly v posledních 2 letech před zahájením výplaty této dávky alespoň po dobu 270 dnů účastny nemocenského pojištění. To je součástí sociálního pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel.

Pokud pracujete jako OSVČ, je navíc potřeba, abyste se účastnila nemocenského pojištění OSVČ alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku před porodem a abyste zaplatila pojistné za celou dobu účasti na nemocenském pojištění včetně kalendářního měsíce předcházejícího nástupu na mateřskou dovolenou.

Ochranná lhůta
U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.


Ukončení mateřské dovolené a nástup na rodičovskou dovolenou
Po ukončení mateřské dovolené je třeba zařídit dvě věci - u zaměstnavatele zažádat o vybrání "řádné dovolené", na kterou máte nárok - a to ihned po ukončení mateřské dovolené (jinak se nárok krátí) a zároveň zajít na sociálku, nahlásit ukončení mateřské dovolené a zažádat si o zahájení vyplácení rodičovského příspěvku.  Od ledna 2008 si lze vybrat rychlý, klasický či pomalý způsob čerpání rodičovské dovolené - viz změny v čerpání rodičovské dovolené.


Otec na rodičovské dovolené
Od ledna 2001 byl pak zaveden termín "rodičovská dovolená".  Důvodem byla snaha vytvořit rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích a zajistit, aby nárok na pracovní volno z důvodu péče o dítě do tří let věku mohl vzniknout jak matce, tak i otci dítěte. Otci dítěte je zaměstnavatel povinen poskytnout na jeho žádost rodičovskou dovolenou od narození dítěte po dobu, o kterou požádá - nejdéle do 3 let věku dítěte. Otec tedy může nastoupit na rodičovskou dovolenou ihned po narození dítěte nebo navázat na péči poté, co matka dítěte vyčerpá 28 (37) týdnů dovolené mateřské.

Nově má na PPM nárok i muž, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Dohoda musí obsahovat zákonem stanovené údaje a lze ji uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku 7. týdne po porodu dítěte.


Pro výpočet této dávky i pro jejího plátce platí stejná ustanovení jako u žen.


Jste-li studentkou nebo žačkou, máte v případě těhotenství a mateřství nárok na PPM, pokud splňujete určité podmínky. Za studentku nebo žačku jste považována, pokud studujete střední, vyšší odbornou školu, odborné učeliště nebo vysokou školu či jinou formu studia, která je pro účely důchodového pojištění považována za studium na střední nebo vysoké škole. Musí jít o studium řádné a denní. Výše PPM u studentek činí od 1.1.2008 254 Kč na kalendářní den.

PPM studentkám je poskytnuta po přerušení nebo ukončení studia, nejdříve však od počátku 6.týdne před očekávaným dnem porodu, jak jej určil lékař

Vyplácení PPM - v případě, že se jedná o "velkou organizaci" (nad 25 zaměstnanců) - vyplácí PPM zaměstnavatel, v případě, že se jedná o "malou organizaci" (do 25 zaměstnanců) nebo OSVČ, peníze vyplácí příslušná správa sociálního zabezpečení.  

 


Nástup na mateřskou dovolenou z rodičovské
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené - tj. čekáte druhé (třetí) dítě - platí, že na peněžitou podporu v mateřství máte nárok, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou nastupujete po uplynutí delšího období a v mezičase jste nepracovala (neplatila 270 dnů nemocenské pojištění), nárok na proplácení mateřské nemáte a pobíráte rovnou rodičovský příspěvek.

 

 

Rodičovský příspěvek od 1.1.2008 je nový systém čerpání rodičovské dovolené. Lze čerpat rychlou, klasickou či pomalou verzi. Více viz Změny v čerpání rodičovské dovolené.

dítě může navštěvovat i jesle či školku v povoleném rozsahu. (dítě mladší 3 let po dobu maximálně 5 dnů v měsíci, dítě starší 3 let v rozsahu maximálně 4 hodiny denně) 

Přivýdělek při rodičovském příspěvku není omezen.

Rodičovský příspěvek lze pobírat vždy jen na jedno dítě.

 


Novela zákoníku práce umožňuje, aby rodičovskou dovolenou čerpali oba rodiče. Nárok na rodičovský příspěvek však vzniká jen jednomu z nich.

 


Po porodu si můžete zažádat ještě o "porodné" - což je jednorázová dávka - a o její čerpání lze zažádat do 1 roku od porodu. Později nárok zaniká.

 


V závěru se musím přiznat, že můj vztah ke všem úřadům je, jemně řečeno, vlažný a pokud mi dá někdo na výběr vyplnit formulář a jít s ním na sociálku nebo složit vagon uhlí, běžím okamžitě pro lopatu. Ale abych úřednicím nekřivdila, už jsem měla i štěstí a narazila na pár usměvavých a ochotných poradit. Vám všem, které papírování čeká, radím vyzbrojit se nekonečnou trpělivostí a vytrvale se ptát dokud nebudete mít úplně jasno. Bohužel už se mi stalo, že co úřednice, to jiná informace :-( Každopádně přeji hodně štěstí!

Změny v systému vyplácení rodičovské dovolené najdete zde: /clanky/zmeny-v-cerpani-rodicovske-dovolene


Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Единая справочная аптек Тюмени

(ryzhowat, 11. 9. 2019 16:00)

Каждый человек хотя бы раз в жизни сталкивался с тем, что ближайшей аптеке не всегда в наличии есть необходимые препараты, а если и есть, то стоимость может быть в разы выше, чем в другой аптечной сети. Именно поэтому рекомендуем Вам использовать сервис поиска препаратов - «Ваше Лекарство», ведь это общепризнанная, официальная единая справочная аптек для более чем 395 городов России, позволяющая найти нужное Вам лекарство в наличии по самой низкой. Для того, чтобы воспользоваться поиском необходимых лекарств достаточно перейти на сайт https://lek-info.ru/ , ввести название препарата в форму поиска, получить список адресов ближайших аптек с возможностью сортировки по стоимости.

Отзыв о компании Trustera.global

(Charlesdop, 11. 9. 2019 14:35)

Постоянно смотрю что происходит на финансовом рынке. До настоящего времени не встречал такой организации финансов как в Trustera. Руководство прорабатывает все детали! Честное распределение прибыли с клиентами, грамотное управление рисками и распределения между доходными инструментами. Чувствуется что команда пришла всерьез и надолго, а это значит будем получать прибыль снова и снова!

bewdfstu

(tmzumfmb, 11. 9. 2019 9:10)

https://korn-the-nothing-download-album.hatenablog.com
https://korn-the-nothing-download-album.hatenablog.com/entry/2019/09/09/225028

Отзыв о Trustera.global

(Charlesdop, 10. 9. 2019 22:34)

В современном мире пассивный доход существует и я в этом убедилась с компанией trustera.global. Вложила деньги по рекомендации своих друзей, которые состоят в https://trustera.global/ уже много времени. Пассивный доход от https://trustera.global/ дает мне больше свободного время для самореализации и отдыха. Ваши деньги в надежных руках профессионалов.

Ясновидящий, маг. Просмотр ситуации, диагностика по фотографии, дистанционные воздействия

(EverettClamp, 10. 9. 2019 22:13)

Дмитрий 89258521541 маг, чёрный приворот, возврат мужа, сведение судеб, магические заговоры, дистанционные воздействия, сексуальная привязка, просмотр ситуации по фото, энергетическая чистка, снятие негатива, восстановление брачных отношений, отворот любовника от жены, отворот от соперницы.

Действенные магические обряды, Наказать соперницу, Признанный специалист в области магии, Практическая белая магия, Восстановление отношений между партнёрами, Любовная магия, Мощная сексуальная привязка, Остуда на любимого, Отворот соперника, Получить консультацию мага

B2Binder — бизнес-сообщество

(gorelSkape, 10. 9. 2019 14:54)

Читайте бизнес-журнал https://b2binder.ru/ , где можно почерпнуть много полезной информации, получить массу советов и новостей о бизнесе. Здесь можно найти перечень самых успешных партнеров, а также список удачных и выгодных франшиз, в которые не стыдно вложиться. Кроме того на сайте пользователи могут поискать информацию о специальных тематических сайтах, на которых можно пользоваться широким спектром инструментов для бизнеса. Здесь же можно ознакомиться с разными отзывами и рейтингами пользователей.

Обучение на водительское удостоверение

(tycle, 10. 9. 2019 13:29)

Вы являетесь владельцем автомобиля или другого транспортного средства? Тогда вам необходимо позаботиться о наличии водительского удостоверения.
https://prava-space.net

News 2019

(DennisQuady, 10. 9. 2019 11:38)

Wall Sticker USA. We make wall stickers for your home z https://wallsticker.us/ Cartoons, Portaits, SuperHeroes, ArtDecor, Childroom, Traveling, Quotes, Sport, Brand and Logos, Computer Games, Anime

Beauty, leshmaker

(Michaelbub, 10. 9. 2019 2:13)

Hello dear girls!
I spend professional eyelash extensions: classic, 2D, 3D, various effects. Eyelash extensions - the process of lengthening and increasing the volume of natural eyelashes using artificial eyelashes.
Eyelash extensions will make your eyes a charming, seductive look from classic to Hollywood volumes. Allowing flaunting long and thick cilia around the clock for 3 weeks, without making any effort.
You can see real photos of my work, find out the price, ask questions, sign up for the procedure and much more, on the instagram here: https://clck.ru/HwnPM

welcome to the online baka

(bongshun, 9. 9. 2019 21:07)

korea's largest Bacara, baka validation recommendation website.

It only recommends sites that are validated as validation websites for Bagala enterprises and that pay margins.

Enjoy Beaut through our Site our website:https://www.sky62.com

I've been praying for the health of my customers.

You're my best shot people (

(DanielSurse, 9. 9. 2019 15:05)

This is my very first time visiting your website and I am very fascinated. Thanks for sharing and keep up ;)
https://writingadiscussionpaper.blogspot.com

New,s 2019 -2020

(CecilTeM, 9. 9. 2019 7:47)

Wall Sticker USA. We make wall stickers for your home z https://wallsticker.us/Мультфильмы, портреты, супергерои, ArtDecor, детская комната, путешествия, цитаты, спорт, бренды и логотипы, компьютерные игры, аниме

Исаков Георгий Владимирович мошенник

(Alexeylal, 9. 9. 2019 5:17)

Исаков Георгий Владимирович мошенник,поставляет некачественную продукцию.
Чтобы купить некачественную продукцию Вам нужно обратиться к такому поставщику как Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р., а если он продвигает таких поставщиков как ООО "Гаскет Технолоджи" ИНН 3435911580 или ООО "Тех-ресурс" ИНН 3460075603 то вы попадете в точку. Не имея положительной репутации предприятия интересы которых представляет Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. смогут Вам продать только некачественную продукцию и по завышенной цене. Есть конечно и исключение из правил – даже если поставщик имеет положительную репутацию Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. представляя интересы на прямую или косвенно не будет поставлять качественную продукцию по адекватной цене, а используя привычные ему обманные схемы обязательно продаст неликвидную продукцию и неплохо заработает не взирая на то, что пострадают от такой сделки как продавец так и покупатель.

Исаков Георгий Владимирович мошенник

(Alexeylal, 9. 9. 2019 0:27)

Исаков Георгий Владимирович мошенник,поставляет некачественную продукцию.
Чтобы купить некачественную продукцию Вам нужно обратиться к такому поставщику как Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р., а если он продвигает таких поставщиков как ООО "Гаскет Технолоджи" ИНН 3435911580 или ООО "Тех-ресурс" ИНН 3460075603 то вы попадете в точку. Не имея положительной репутации предприятия интересы которых представляет Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. смогут Вам продать только некачественную продукцию и по завышенной цене. Есть конечно и исключение из правил – даже если поставщик имеет положительную репутацию Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. представляя интересы на прямую или косвенно не будет поставлять качественную продукцию по адекватной цене, а используя привычные ему обманные схемы обязательно продаст неликвидную продукцию и неплохо заработает не взирая на то, что пострадают от такой сделки как продавец так и покупатель.

You could be my best shot fellas ((

(Ethanjed, 7. 9. 2019 23:24)

This is a very good article. This website has lots of useful things, it made it easier for me in many ways.
https://essaywritingquotes256.blogspot.com

Исаков Георгий Владимирович мошенник

(Alexeylal, 7. 9. 2019 22:49)

Откат не только вреден для предприятия покупающего по завышенным ценам, но иполезен являясь залогом финансовой стабильности для человека известного в узких кругах как Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. в не зависимости от того представляет ли Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. интересы покупателя или поставщика такого как ООО "Гаскет Технолоджи" ИНН 3435911580 или ООО "Тех-ресурс" ИНН 3460075603 цена на поставку будет существенно завышена. Наверное не нужно объяснять как это работает. Налаженная Исаковым Георгием Владимировичем схема откатов при осуществлении поставок улучшает его финансовое положение и крайне пагубно влияет на финансовое положение покупателя если конечно, он не заинтересован в своем банкротстве. Стоит отметить, что предприятия ООО "Гаскет Технолоджи" ИНН 3435911580 или ООО "Тех-ресурс" ИНН 3460075603 чьи интересы лоббирует Исаков Георгий Владимирович являются современными аналогами известной фирмы «Рога и Копыта», а директора этих предприятий обычные «Фунты»

Ремонт автомобилей в Перми

(SungatullEvets, 7. 9. 2019 9:22)

На сайте https://car-way.ru вы сможете ознакомиться со списком предоставляемых услуг автосервиса. Этот автосервис полностью отвечает всем современным требованиям в сфере техобслуживания автомобилей. Мастера высокого класса в купе с современным оборудованием смогут решить любую техническую проблему вашего автомобиля. От замены масла до капитального ремонта двигателя. Гибкие, адекватные цены и качество работ делают этот автосервис одним из лучших.

Исаков Георгий Владимирович мошенник

(Alexeylal, 7. 9. 2019 9:19)

Исаков Георгий Владимирович мошенник,поставляет некачественную продукцию.
Чтобы купить некачественную продукцию Вам нужно обратиться к такому поставщику как Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р., а если он продвигает таких поставщиков как ООО "Гаскет Технолоджи" ИНН 3435911580 или ООО "Тех-ресурс" ИНН 3460075603 то вы попадете в точку. Не имея положительной репутации предприятия интересы которых представляет Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. смогут Вам продать только некачественную продукцию и по завышенной цене. Есть конечно и исключение из правил – даже если поставщик имеет положительную репутацию Исаков Георгий Владимирович 10.07.1973 г.р. представляя интересы на прямую или косвенно не будет поставлять качественную продукцию по адекватной цене, а используя привычные ему обманные схемы обязательно продаст неликвидную продукцию и неплохо заработает не взирая на то, что пострадают от такой сделки как продавец так и покупатель.

Запись к врачу в городе Нижний Новгород

(lykovCluby, 6. 9. 2019 0:58)

Для того чтобы записаться к врачу в Нижнем Новгороде, не обязательно приходить в регистратуру или звонить медсестрам. Достаточно зайти на сайт https://portal-pacienta52.ru авторизоваться через свой аккаунт ГосУслуг и записаться к врачу, который Вам необходим. Это легко и быстро, не требует никаких особых усилий и можно делать даже не выходя из дома. На сайте можно ознакомиться со всеми особенностями записи к врачу, так что разобраться сможет каждый пользователь, даже далекий от использования интернета.

Кабельная продукция в Москве

(hohloamirm, 5. 9. 2019 21:24)

Без кабеля сегодня невозможно провести никаких коммуникаций, так что это необходимый товар. На сайте https://rkscabel.ru Вы сможете купить кабельную проводку разного масштаба и габаритов оптом в Москве. С полным каталогом товаров, которые можно заказать с доставкой, можно ознакомиться в соответствующем разделе на официальном сайте. Для того чтобы уточнить какие-то детали, Вы можете позвонить менеджеру, воспользовавшись контактным номером, указанным на сайте.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117

následující »