Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Hance

(Veronika, 23. 1. 2007 13:22)

Hanko, modely Herqules 2007 najdeš na www.herqules.ch

Herqules Twin Raptor

(Hladule, 23. 1. 2007 12:29)

Ahoj lidi,mate nekdo zkusenost s Herqulem pro dvojcata?Dekuji.

Bebécar Stylo

(Katka, 23. 1. 2007 9:35)

Ahoj holky, chtela bych se zeptat jestli nekdo nema zkušenosti s kocarkem bebécar Stylo, docela se mi libi ale bohuzel jsem jeste s nikym nemluvila kdo by tento kocarek mel a mohl mi říci jak se s ním jezdí nebo jak jsou spkojené, proto velmi uvítám jakoukoli zkušenost, předem moc děkuji

Herqules

(Hanka, 22. 1. 2007 15:47)

Ahoj, díky moc za odpověď. Kde najdu modely roku 2007?

Herqules - pro Marcelu

(bubla, 22. 1. 2007 14:42)

Ahoj Marcelo, prosim te, stale hledam nekoho, kdo ma Herqula Raptor 3 Spin doma. Ja mam TP 6.6 a porad je jeste dost casu, ale stejne bych chtela mit uz jasno :-) Nemas treba nejake fotecky nebo radu a tak? Bydlime na kopci a v zime je tady (krome letoska) docela dost snehu, tak by me zajimalo, jak je to s trikolkou a se snehem .-) Děkuji moc!

x-lander xA

(Denisa, 22. 1. 2007 14:10)

Chtela bych se zeptat na zkusenosti nejake maminky s kocarkem x-lander xa jestli je s nim spokojena a jestli mela nejake poruchy. Dekuji

BABY DREAMS SMART

(Jitu, 22. 1. 2007 14:00)

Máte prosím někdo skušenosti z těmato kočárkama,prosím poraďte,děkuju.

Lusija

(Jané 2007, 22. 1. 2007 13:05)

To jsem ráda, že tady někdo hodnotí kladně Jané Slalom Pro.Miminko se mi má narodit za měsíc a půl a vybrat kočárek byla docela fuška :-)Rozhodovala jsem se mezi Jané Slalom Pro komplet i s autosedajdou a Quinny SX s korbou Dreami+autosedačka Maxi Cosí.No a nakonec vyhrál Jané z nové kolekce a modro-oranžová barvička.Je moc krásnej a už se těším až si s ním zajezdím,doufám že budu z technických vlastností nadšená stejně tak jako z designu.Určitě sem napíšu nějakou recenzi.

Jané Slalom Pro

(Lucie, 22. 1. 2007 10:17)

Jsme hodně aktivní rodina, často cestujem.Před osmi měsíci jsme koupili tenhle kočárek s hlubokou korbou a autosedačkou.Kočárek je skvělý, lehce se skládá, je prostorný, má skvělé jízdní vlastnosti,vejde se i do menšího kufru.Bydlíme na kopci, takže oceňuji lehkou váhu směrem nahoru a ruční brzdu směrem dolů :-)A i když je jeho cena vyšší, nelituji. Jen je pravda,že se časem unaví zadní brzda, začne padat a drnčí.
Jinak sedačka rebel je pohodlná, lehce se upíná. Vydrželi jsme v ní osm měsíců - máme devět kilo a jsme velcí.

Golfky

(Marcela, 22. 1. 2007 1:07)

Sice tady většinou probíráme kočárky pro malá miminka, ale golfky určitě budete potřebovat také brzy. Mohu doporučit špičkové golfky. Bebecomfort VIT, jsou úžasné - mají jen 4 kg, což je asi nejméně ze všech golfek, skládají se tak, že všechna kolečka jsou dole, takže se neumažete když je dáváte třeba do auta, po složení i jednou rukou mohou i samostatně stát, takže je nemusíte pokládat na zem do špíny, než třeba usadíte mimi do auta, mají popruh, takže si je můžete hodit přes rameno a hlavně mají fajn rukojeť, kterou se kočárek dá úplně pohodlně řídit jednou rukou (ne jako ostatní golfky). Nedají se sice polohovat, ale větší děti už pravidelně v kočáru nespí a v podstatě golfky máme jen ať nemusíme už chodící děti nosit, když je rozbolí nožky. Taky nemá nákupní košík, ale má docela prostornou kapsu, kam se pár základních potřeb vejde. Takže vřele doporučuji. Já jsem ho koupila na www.babyportal.cz, včetně stříšky proti slunci a pláštěnky. Na delší procházky a hlavně teď na zimu máme Herqules raptor 3 spin a také jsme s ním hodně spokojené.

Herqules

(bubla, 21. 1. 2007 15:17)

Lucko, az si Herqula koupis, napis prosim tvoje dojmy, take o nem uvazujeme - konkretne o Raptoru 3 Spin. Diky moc

Pro Markétu -kočárky Olomouc a okolí

(Lucka, 21. 1. 2007 14:41)

Markéto,
poměrně slušný výběr má v Olomouci Koko shop - v Pavelčákové ulici (v Excel centru) pak je něco v Riegrově ulici, ale tam netuším, jaký je výběr, no a mimo centrum je Puntanela v Centru Haná. V Přerově pak v 1.patře Prioru a dětský obchoda na Sušilově ulici.

Lucko,

(Patt, 21. 1. 2007 14:35)

my už teď kočárek nesháníme, takže nemám moc přehled kde jaké mají - nicméně vím o jednom obchodě v Moravskoslezkém kraji, kde prodávají Herqules - je to v Kopřivnici, na ul. Obránců míru - naproti je benzínka OMW. Netuším, jestli ti to pomohlo - pokud to máte příliš z ruky, zkus zapátrat na netu, určitě objevíš více možností.

Herqules

(lucka, 21. 1. 2007 14:15)

Ahoj, rozhodla jsem se pro tento kočárek,ale nikde jsem nenašla fotografii kočárku s hlubokou korbou. Prosím někoho, kdo by mi mohl poslat nějaké fotografie na lucibrslicova@seznam.cz. A nevíte někdo, kde jsou nějaké prodejny s tímto kočárkem na Moravskoslezském kraji? Děkuji

Fenix F4

(Sima, 20. 1. 2007 22:12)

Objednali jsme si ho. Po obhlizeni a testovani Quinny, Jane, Red Castle, Cortina, Deltim, Xlander, Inglesina, Bebecar, Dara, Trend a Peg Perego jsme udelali vyberovku. Rozdelili jsme to na 3 a 4 kolove. U drtive vetsiny trikolek v kombinaci jsme zjistili, ze odpruzeni je mizive, ne-li skoro zadne, navic hluboke luzko je velice blizko zemi a clovek se musi hodne ohybat, pokud chce sahnout do kocarku, dale jsme zjistili, ze hluboke korbicky pro trikolky jsou velmi uzke, napr Quinny 26 cm - navic s vybouleninou v oblasti raminek. U 4 kolek v kombinaci to bylo lepsi, korbicky byly siroke skoro jako u hlubokych kocarku bez kombinace. Vetsina ctyrkolek byla obstojne odpruzena a dite slo pohoupat. Vyjimkou byly 4kolky s prednimi otocnymi kolecky Xlander-XA a Mutsy, tyto podvozky byly docela tuhe. Vetsina ctyrkolek v kombinaci mela i luzko vyse nez tomu bylo u trikolek v kombinaci. Trikolky s prednimi otocnymi kolecky meli vyhodu ve snazsim zataceni - prakticky na miste a nektere mely i rucni brzdu. Kocarky jsme v obchodech rozebirali, jezdili s nimi a schvalne jsme s nimi najizdeli na vyvysene predvadeci pulty, abychom videli, jak se kocarek zachova. Trojkolka s otocnym koleckem dobre zatoci, ale pri nerovnostech to s ni tvrde hazi, ctyrkolka nezataci na miste, ale zase diky lepsimu odpruzeni zvlada najezdy a prejezdy a navic lze pohoupat kocarkem na miste, aby dite usnulo. Videli jsme snad vsechny kocarky od luxusnich az po opravdu levne. Vcera jsme nasli znacku Patron, tu jsme moc v obchodech nevideli, nasli jsme si obchod, kde je maji mit a tam jsme si je vyzkouseli. Nakonec jsme zvolili Fenix F4, docela prostorne hluboke luzko a hezky sportak, da se k tomu koupit i adapter na autosedacku a jejich Patron autosedacka. Autosedacka se chlubi nejakymi atesty na narazy a plnenim EU norem, ale to ma asi vetsina autosedacek. Co se nam zalibilo, kdyz jsme v obchode najeli s kocarkem jednim kolem na zvyseny vystavni pult s kocarky (asi 10-15cm) a bylo videt, jak zapruzilo jen ono kolecko a kocarek se nahnul pomaleji nez kdyz jsme stejny pokus delali s jinymi kocarky, ktery nemel takove odpruzeni - ctyrkolky s prednimi otocnymi koly X-Lander XA a Mutsy 4-Rider. Uz jsme byli unaveni s vyberem, vzdy danemu kocarku neco chybelo. U Fenixe se da nastavit perovani kol, kazde kolecko je odpruzeno samostatne!, potah jde kompletne sundat, kocarek je tezky prumerne - 14kg, jde na to jejich autosedacka, slozeny by se nam mel vejit do kufru nasi Fabie Combi a to na sirku(tj. poloha jako na zadni sedacku), vzhled se nam libi, kolecka jsou sirsi a nafukovaci, cena neni drasticka, cesky vyrobce je snad seriozni - podle jejich stranek delaji i specialni zdravotnicke pomucky i elektricke voziky a meli financovani z EU fondu Phare. Kocarek jsme objednali i s autosedackou a luzkem a dalsima doplnkama. Nemame zkusenosti s delsim provozem ani s tim, jak to treba vybledava nebo jak se to cisti, nicmene potahy vypadaji solidne, take nemame takove ty postrehy z kazdodenniho pouzivani, bude to nas prvni kocarek. Na Internetu jsme nasli pozitivni zkusenosti
http://www.emimino.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4702
negativni zkusenosti jsme nasli jen u modelu Fenix F4R, kde se nekomu nelibili plastova predni kolecka. Dej si do googlu slova: patron fenix f4 diskuse a dej to hledat najdes snad dost lidi co to nejak komentuji. Uz se na nej tesime, jo jde o kombinaci seda a oranzova, sedacka je modra a oranzova, cervena barva taky nebyla spatna.

cam cortina a inglesina magnum

(Marketa, 20. 1. 2007 15:01)

ahojky, prosim o radu: Kde si muzu prohlednou Cam Cortina X3 a X6, dale Inglesina Magnum na severni Morave? (Ostrava, Olomouc, atd???) Mimi se ma narodit v dubnu, jsou to mi favorite, ale chtela bych je nejdriv videt a poradne si osahat. Jsem taky prekvapena, ze se tu vse toci kolem Herqula - predtim jsem o nem neslysela. Zatim diky moc, kazdy tip je k nezaplaceni! Hodne najetych kilometru.

Fenix F4R

(Zlata, 20. 1. 2007 14:44)

Ahojky, chtěla by jsem se zeptat, zda jste neslyšely nějaké věci o kočárku od Patronu Bohemia Fenix F4 , nebo Fenix F4R. Díky moc za odpovědi a mějte se krásně.

Herqules

(Veronika, 20. 1. 2007 13:00)

Ahoj maminy, chtěla jsem se zeptat na zkušenosti s kočárkem Herqules.Budeme chodit na procházky do lesního terénu, kde nebude úplně nejrovnější cesta a zvažuji, jestli nebude nejvhodnější šestikolka, než trojkolka. Jde mi hlavně o stabilitu kočárku. Pokud mi některá můžete poradit, tak budu ráda. Děkuji Verča

autosedačka ke kočárku Red Castle Sport

(Dany, 20. 1. 2007 11:46)

Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli neznáte nějaký internetový obchod, kde by prodávali autosedačku od Red Castle 0-13kg. U for baby se nedopátrám. Díky

překvapení

(petra, 19. 1. 2007 21:53)

Ahojky všem. nejprve díky za skvělé stránky, hodně jsem použila rady na výbavičku pro mimi i do porodnice.No a teď se začínám zaměřovat na výběr kočárku.KOmentáře jsou úžasné, docela jsem žasla nad tím, na co si dávat pozor.A taky mě překvapilo, jak brzo už kočárky vybíráte. Já mám sedm týdnů do porodu a zatím jsme teda s partnerem jen uvažovali,co vše má kočárek mít.koukat a testovat v prodejnách začneme od příštího týdne.přeju teda všem nerozhodným maminám,co si taky zatím neumí vybrat ten svůj vysněný model,spoustu najetých kilometrů bez nehody a hlavně spokojené mimi. ahojky


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »