Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Maxi Cosi

(Jana , 10. 11. 2008 20:03)

Milé maminky.Já jsem se před rokem rozhodla pro kočárek Maxi-Cosi Mura 3 a jsem s ním strašně moc spokojená. Naší holčičce je nyní devět měsíců a líbilo se jí jak v hluboké korbičce tak i nyní ve sporťáku. Kromě krásného vzhledu má i obrovské výhody jako je stabilita v terénu, velká korbička, originální fusak, polohování zad do úplného lehu, polohování nohou, jízda po i proti směru jízdy. Stříška u sporťáku jde přetáhnout hodně moc dopředu což je obrovská výhoda při sněžení či větru. Pláštěnka je univerzální a pasuje jak na korbičku, tak na sporťkák. Kočárek se dá velmi snadno složit.Snad jen jedinou výtku mám a to, že k tomuto kočárku není nánožník Maxi Cosi.Ten jsem si musela opatřila od fy. Emitex. Pokud vás neodradí vysoká pořizovací cena, před rokem mi kočárek vyšel včetně korbičky, fusaku, autosedačky a přebalovací tašky na 24 500 Kč, určitě uděláte ten nejlepší krok, pokud se pro něj rozhodnete.Já už bych do jiného nešla. Pro mě je ten jedinečný.

Firkon Ivone

(Pro Lenku, 10. 11. 2008 9:53)

Leni, tak jsem se ptala. Matrace + mantinel se dá vyměnit za letní, který prodávají za 350,- Je to fakt skvělé  Jukni http://www.batolatko.cz/Matrace--mantinel-do-kocarku-zn.FIRKON--BAVLNA,2382.html

Nurse Look a Dakar

(Hanka, 8. 11. 2008 16:42)

Já mám Look a jsem s ním opravdu naprosto spokojená a dokonce jsem na Nurse slyšela dost chválu i od různých servisů, kde kočárky opravují. Mají celokovovou konstrukci, opravdu se nikde nerozvrže. Jen mi chybí nafukovací kola, tak na druhé dítko zvažuji, jestli bych Look přeci jen neprodala (i když ho chválím kudy chodím, ale do terénu jsou nafukovačky prostě lepší) a nepořídila Dakar. Mám ještě na úvahy dost času, ale přeci jen raději zjišťuji, jestli nějaké mouchy nemá. Sama ale "Nursům" hodně důvěřuji.

maxicosi mura 4

(denisa, 7. 11. 2008 17:02)

projela jsem všechny reference ale ani jednu na MAXI-COSI mura 4 trojkombinace.
Máte někdo s tímto kočarkem zkušenosti a nebo aspon písněte co se vám na něm nelíbilo, že jste si ho nevybrali? děkuji

Dana

(nurse dakar pro Poly, 7. 11. 2008 16:10)

Ten nánožník emitex má název podle firmy která ho vyrábí, je to univerzální nánožník kterej se dá dávat na víc značek kočárků u kterých není originál,ptala jsem se jestli náhodou na kočárek nurse nepasuje jané ale prý ne.Dneska jsem byla v Žatci znovu okukovat kočárek a paní my tam říkala jak je nurse dobrej počítají jej mezi nejlepší kočárky jako je jané,cortina,quiny,casualplay.Pořád okukuju ale asi půjdeme do nurse,že nejde polohovat spoťák u nožiček ani nevím,to musím okouknout.Jinak jsem se dozvěděla že na cortinu jdou koupit nafukovací kola,ta se totiž nabízí jen s umělejma.to jenom takovej dodatek to jsem nevěděla.Ahoj

PIERRE CARDIN TOLEDO

(Jitka, 7. 11. 2008 13:48)

Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti s tímhle kočárkem. Děkuji..

kocik Nurse Dakar (pre Danu)

(Poly, 6. 11. 2008 11:49)

No nam v Bratislave v jednom obchode kde ho vlastne ani nemali povedal, ze sa im rozpadaju kolesa a tak. Predavac mi vsak bol uplne nesympaticky a jediny kocik , ktory nam bol schopny perfektne odprezentovat bol Jane Slalom pro, avsak asi o 8 tis Sk drahsi. Mne trocha vadi, ze nema polohovanie na nozicky, ale zas ked sklopis tu sportovu cast do spacej polohy je dost dlha, tak by dietatku nemuseli hompalat nozicky. Ten nanoznik Emitex je od firmy Jane?

CASUALPLAY-Vintage

(Evson, 5. 11. 2008 19:54)

Ahoj maminy. Tak jestli můžu doporučit, mám už půl roku kočárek Casualplay Vintage a jsem s ním maximálně spokojená.Výborně se mi ovládá,lehoučko. Pohodlně se skládá,a myslím že ani nezabere tolik místa. Bydlím na vesnici takže sem tam absolvujeme i nějaký nerovný terén a na kočáru to nejde ani poznat.Navíc mi připadá dost prostorný,i na zimu s fusakem. Pokud máte dotazy ráda odpovím e2211h@seznam.cz

V-CROSS Depemo

(Katka, 5. 11. 2008 11:17)

Ahoj,nemáte prosím zkušenosti s kočárkem V-CROSS???Myslela jsem,že v dnešním množství kočárků vyberu raz dva,ale je to náročné a už jsem zoufalá...

Casualplay Péťe

(Hanka, 3. 11. 2008 18:04)

S4 je bezva kočárek, ale pro starší dítko bych si ho nepořídila - vnitřek kočáru by ani nevadil, děti se do něj v pohodě vejdou, ale má stříšku dost nížko a když dítko sedí, tak má za chvilku hlavičku těsně pod střechou. Kamarádi ho mají, jsou spokojení, ale když bylo holčičce rok a třičtvrtě, tak ho vyměnili za prostornější golfky.

pro Poly

(Dana, 3. 11. 2008 16:46)

ahoj já taky přemíšlím o nurse dakar,čekáme miminko 10.5.09 a potřebuju velkej sporťák protože do zimy vyrosteme a korbička nám už nebude a je fakt velkej jen mě mrzí že nemá na sportovní verze námožník.Ptala jsem se na něj v Mostě a tam my ho doporučili jako 1 ze všech ostatních a v praze na Zličíně my ho taky chválili,je to od výrobce Jané tak si nemyslím že bude špatnej.Dokonce jsem si psala o to jakej jinej námožník na něj koupit a doporučili my nánožník Emitex.Já chci ten oranžovo hnědej a si po něm sáhneme jinek kočárek se my tak nelíbí.

Kočárek Casualplay S4

(Peťa, 2. 11. 2008 21:44)

Ahojky maminy, zvažuju koupi sporťáku Casualplay S4, ale prý má malý vnitřek oproti třeba Jane slalom. Syn má 17 měsíců a zvlášť teď na zimu, kdy bude mít oteplovačky a třeba fusak mám strach, aby se tam vůbec vešel.Můžete mi prosím poradit. Teď mám X-lander XA 2007( jsem s ním maximálně spokojena),ale chci vyzkoušet tříkolku.

Kočárek Babylux

(Pavlína, 1. 11. 2008 14:09)

Ahoj holky, něco pro inspiraci. Koupila jsem kočárek Babylux na www.zboziprodeti.cz a jsem velice spokojená. Dlouho jsem hledala a kočárek s takovou výbavou jsem jinde lepší nenašla. Může plně konkurovat kočarku Firkon. Výrobce je Polsko, ale mám ho již 4 měsíce a zatím žádný problém.

Kočárek FIRKON

(Helena, 1. 11. 2008 11:07)

Ahoj holky,vracím se na tyto stránky se zkušeností s kočárkem FIRKON IVONE,mám ho již víc jak půl roku a jsem s ním maximálně spokojená.Bydlím navesnici kde nejsou cesty zrovna ideální a kočárek vše zvládá na jedničku!!Teď už jsme nasadili sporťáček a začínáme sporťáčkovat...Doufám,že nám kočárek vydrží i na druhé mimičo,protože je opravdu super a za žádný jiný bych ho neměnila! Kupovali jsme ho přes net,na www.batolatko.cz protože nikde v okolí Firkony neměli a navíc zajišťují i servis a náhradní díly což to je to nepodstatnější..Taky je tam májí nejlevnější a velký výběr. Doručení proběhlo za 3 dny od naší objednávky a absolutně bez problému,pošta nám ho přivezla až domů,tak jsme měli pohodlné nakupování.Z vlastní zkušenosti všema deseti doporučuji !!

kočarek Nurse Dakar

(Poly, 30. 10. 2008 11:07)

Ahojte, prosim Vas mate niektora skusenosti s tymto kocikom? V jednom obchode nas od neho odradili, ze mali strasne vela reklamacii. Neviem ci nas len chceli presvedcit aby sme si kupili drahsi Jane Pro Formula alebo ma Nurse Dakar naozaj nedostatky. Dakujem!!!

Leviroo kolekce 2009

(Martina, 29. 10. 2008 10:03)

Zdravím všechny. Máte prosím někdo z Vás nebo Vašich známých zkušenosti s kočárkem Leviroo kolekce 2009? Nic moc jsem o něm neslyšela a viděla jsem ho poprvé na Aukru s tím, že je nový, ale nenašla jsem jediného jiného prodejce než tohoto, který je z Polska, čehož jsem se docela zalekla, protože s případným servisem by asi byly problémy... Ale asi předevčírem jsem ho zahlédla i v jednom českém e-shopu, sice o dva tisíce dráž ne na Aukru,ale i tak mám radost. Kočárek se mi moc moc moc moc líbí a přesně takový si chceme pořídit. Takže prosím prosím - nevíte o něm někdo něco?? Připojuji onen odkaz na Aukro, kde na něj můžete mrknout. Díky moc předem M.
http://aukro.cz/item449382991_komplet_leviroo_3_in_1_model_2009.html

PRO LEU - Concord Fusion

(Senja, 28. 10. 2008 18:10)

Ahoj Leo, take by mne moc zajimalo ve kterem nemeckem internetovem obchode sis ten Concord porizovala. Mohla bys mi to prosim napsat do mailu? senja@email.cz. Predem moc dekuji.
Senja

Baby Design Verso

(Helena, 26. 10. 2008 12:31)

Ahoj maminy.Nemá prosím některá z vás zkušenosti s tímto kočárkem? Potřebuji něco skladnějšího do auta, ale s přehazovací rukojetí(a toho moc není).Na doma mám koupenou klasiku Firkon F7.Musím říct, že ten už jsem měla na první dítě a byla jsem s ním naprosto spokojená, ale je do auta moc veliký. Díky za odpověď

Herqules Twin Raptor Spin

(Veronika Dostalova, 24. 10. 2008 21:57)

Prosím o radu - v obchodě jsem vyzkoušela kočárek Herqules pro dvojčata a na první pohled jsem se zamilovala.Je lehký, dobře ovladatelný, ale přitom mi přijde bytelný. Nemáte někdo prosím zkušenosti s jeho používáním? Přivítám negativní i pozitivní. Mimča čekám v únoru 09. Děkuji Veronika - možno i na email prodv@centrum.cz

Nurse - Dakar

(Hanka, 24. 10. 2008 17:07)

Ahoj maminky. Několikrát jsem vám psala o kočárku Nurse Look, ale teď mám prosbu. S Lookem jsem moc spokojená, ale snažíme se s manželem o druhé miminko a tak řeším, jestli si kočárek nechám a nebo seženu jiný. Jediné, co by mi na Looku vadilo je to, že nemá kola do terénu a já bych je tady u nád dost využila. Navíc mám jen sporťák a tak budu hlubokou korbu potřebovat v každém případě. Máte už některá zkušenosti s Dakarem? Nurse má bezvadné celokovové konstrukce, tak přemýšlím, že bych do něj šla.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »