Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Chicco s3

(Katka V., 17. 4. 2007 20:52)

ahoj, nemáte prosím někdo zkušenost s kočárekm Chicco s3 top s plastovými koly? Kočárek se nám moc líbí, ale ještě více ta loňská kolekce s nafukovacími koly. Z plastových kol mám celkem obavy ( prý se celkem brzy ojedou a náhradní pak nejsou k sehnání). Už se mi o těch kolečkách snad i zdá :-)) Za jakoukoli radu předem moc díky!!!!

Evě

(Lucka, 17. 4. 2007 20:05)

Zdarec Evčo a můžeš mě prozradit jaký kočárek sis nakonec vybrala?

peg perego centro completo

(kateřina, 17. 4. 2007 18:57)

ahoj, nemáte, prosím, někdo zkušenost s tímto sporťákem?

Hoco Diamond

(lambrusco, 17. 4. 2007 17:30)

Holky, máte zkušenosti s kočárkem zn Hoco Diamond?! Děkuji.

Pro Lucku

(Květa, 17. 4. 2007 17:13)

Ahojky.
Nevěš hlavu. Určitě najdeš nejaký jiný a třeba ještě hezčí, než je PP. Mě se také líbila 3-kolka. Jenže už máme také 7-letého syna a já se bála, aby ji pak někde nevysypal. Takže jsem volila 4-kolku spíše z bezpečnostního důvodu. Tak Ti(Vám) přeji šťasnou ruku při vybíraní a hlavně si to užívej. Vždyť těhotenství je tak krásné období života ženy.

Luckám

(Eva, 17. 4. 2007 17:06)

Ahoj Lucky,
nevěšte hlavu! Já jsem se taky moc těšila, jak budeme vybírat a najdeme pro to naše mimčo určitě to nejlepší, ono to ale není - jak jsem postupně zjistila - tak úplně možné. Když se člověk ponoří do té obrovské nabídky, zjistí, že každý kočárek má nějaké to plus, které zas vyvažuje nějaké mínus. Kdyby mě manžel a brácha nakonec před 14 dny skoro proti mé vůli nedonutili ke konečnému rozhodnutí (chtěla jsem se přece jen raději ještě rozmýšlet) a objednávce, nosili bychom asi od května našeho novorozence na zádech jak indiánská babička - dozvěděli jsme se totiž, že dodací lhůty vybraného kočárku jsou delší než jeden měsíc! Takhle to snad stihnem.
Má rada: určete si několik nejdůležitějších požadavků, které má kočárek splňovat. Na jejich základě vytipujte 2-3 kočárky, ty si pak důkladně prohlédněte, ozkoušejte, pojezděte si s nimi, složte je atd. A pak už jen to nejdůležitější: musíte se pro jeden rozhodnout:o)
Mně hodně pomohly radou i kamarádky, které už děti, tudíž i zkušenosti s vozítky na ně mají. Momentálně jsem s smířila s volbou a jen čekám na dodání... A po jiných kočárkách už pro jistotu a klid duše své i svých bližních raději moc nekoukám;o)

Pro Lucku

(Lucka, 17. 4. 2007 16:24)

Ahoj Lucko, tady Lucka mám velkou radost že má někdo stejný problém jako já. Hrozně jsem se těšila až budu kupovat kočárek a teď mám strach že si nevyberu vůbec a nakonec možná i přeberu. Až se rozhodneš pro některý kočárek tak mi prosím napiš jaký abych měla inspiraci

Pro Květu

(Lucka, 17. 4. 2007 15:44)

Ahoj Květu, no v obchodě mi řekli, že kolečka se sundat nedají. A ten kočárek je tak robusní, že se fakt do Felicie nevejde. tak jsem zklamaná, nevím co dělat.Hrozně jsem ho chtěla. Všude mi radí Jané Slalom nebo Nomad tak nevím. Nomad je lehoučký , skladný, ale je to jak golfák a na zimu a terénu asi nebude nic moc. Slalom se mi líbí, ale pořád se mi nechce do té trojkolky. Tak mi ho ani fotit nemusíš, jsi moc hodná. Co mám dělat? Těšila jsem se jak si užiju koupi kočárku a nakonec to je jak noční můra.

prosím o radu

(Katka, 17. 4. 2007 10:36)

prosím o radu, jaké máte zkušenosti s těmito kočárky - Bébécar s aretací, Jedo - Bartatina Free line nebo Deltim ekonomic nebo jestli mi můžete doporučit nějaký jiný, s kterým by se dobře jezdilo.

Pro Lucku PP AT-4

(Květa, 17. 4. 2007 10:26)

Ahoj Lucko.
Jsem ráda, že Ti můžu poradit. I když s tím autem zrovna asi moc ne.
My jsme původně měli Citroen Berlingo, do kterého se tento kočárek vešel celý, aniž bych ho musela skládat. Teď máme Citroen C4 Grand Picasso a do toho ho už musím složit. Ale jestli se vejde do Felicie??? Myslím si, že když se sundají kolečka, tak by se měl vejít.
7 měsíců jsem ji vozila v té tašce s tou otočenou boudičkou a rozhodně hlavičkou dolu nebyla, takže buď v pohodě.
Kočárek Ti klidně nafotíme, ale bylo by to až o víkendu. Manžel je řidič z povolání, má foťák sebou a přijede až v neděli. Tak jestli Ti to bude stačit koncem týdne, tak Ti je pošlu.

kočárek ROAN

(Lucie, 16. 4. 2007 15:33)

Ahojky, prosím nemáte někdo zkušenost s kočárky Roan??? Po dlouhém prohlížení a vybírání mě moc zaujal. Líbí se mi hluboká korbička, sportovní úprava je taky docela hezká a lze na něj nasadit i autosedačka. Chtěla bych se zeptat někoho kdo tento kočárek má, zda je stabilní a jaké jsou brzdy? A ještě na autosedačku, zdá se vám dobrá? Jinak mi připadá že za ty peníze je to supr volba...ale nemám ho ošahaný tak zjišťuji. Díky moc

Slalom Pro

(Jitka, 16. 4. 2007 13:52)

Hanko,je to kolekce 2006,ale i u nové je tato folie,akorád přez ní není síťka,což si myslím,že není moc praktické.Díťe bude při spaní oslněné sluníčkem.Slída začla praskat v ohybech.Při reklamaci mě řekli,ze je to mrazem,ale při koupi mě nikdo neupozornil,že kočárek se má používat jen přes léto.A navíc žádné mrazy ani nepamatuju.Mám ještě Quinny Zapp a ten má také folii na boudě a ten je v naprostém pořádku.Ten je kupodivu asi i na zimu.To bude asi tím,že není ze Španělska.

Jitko

(hanka, 16. 4. 2007 12:39)

mám dotaz jak se vám to začlo trhat a proč neuznali reklamaci? já se rozhoduji pro tento kočárek a je to nová kolekce už?

Jane Slalom

(Jitka, 15. 4. 2007 19:57)

Chci všechny varovat.Mám tento kočárek tři měsíce a začla se rozpadat slída na boudě a nechtějí uznat reklamaci.

Mutsy a Bébécar

(Ivana, 14. 4. 2007 21:09)

Ahoj,máte někdo zkušenosti s kočárkem Mutsy nebo Bébécar?Čekáme druhé dítě a chceme si koupit jeden z těchto kočárků.Při prvním dítěti jsem mela Inglesinu clasik.Nebyla dobrá na cestování.Mutsy se nám líbí na podvozku urban rider next a lůžko cellege ice blue.Ještě nevíme co to bude tak jsme si vybrali tuhle barvu.Můžete mi napsat na mail cmuchalinka@seznam.cz Děkuji.

Trojkolka vs. čtyřkolka

(PeVee, 14. 4. 2007 12:05)

Ahoj, máte někdo zkušenost s trojkolkou v přírodě (stabilita)? Máme objednanou Cam cortinu X3, ale budeme bydlet na vesnici v domečku, tak nevím, jestli bych neměla uvažovat o zrušení objednávky. Líbí se mi I´coo Targo Country, ale na ČOI jsem našla, že kočárek of fy I´coo je nebezpečný (ftaláty). Miminko čekáme v červnu a tak nevím, jak se rozhodnout, jestli si vystačíme i s Cortinou. Díky předem za jakýkoli komentář.

Květa PP AT4

(Lucka, 14. 4. 2007 7:45)

Ještě jsem tě chtěla poprosit Květu, myslíš, že by bylo možné mi ten kočárek vyfotit s tou taškou a nánožníkem ? Jak to vypadá,ale jen jestli máš možnost a jestli ti to nevadí ? Nejsem z Prahy a včera jsem se na to v obchodě nezeptala, tak jen, abych měla představu ? Můj mail krejcarka@seznam.cz. Děkuji předem.

Květa PP AT4

(Lucka, 14. 4. 2007 7:31)

Květo moc děkuji, psala jsem už na tolik komentářů a zatím nikdo mi nenapsal. Mám pocit jako by ten kočárek nikdo neznal. V Praze mají poslední v té barvě co chci tak bych nerada zaváhala. Máme Škoda Felicia, vejde se složený do kufru nevíš ? On je dost malý a přijde mi, že se mi tam nevejde snad žádný kočárek. Jo a ještě jsem četla, že když právě přehodíš tu boudičku a vložíš tašku, že je miminko hlavičkou dolů jako z kopce ?

Herqules Raptor3 spin

(Lenka, 13. 4. 2007 22:09)

my máme Herqules Raptor3 spin,kombinaci black olive,je fakt že jsem si myslela, že bude smutný, ale nakonec oceňuji hlavně praktičnost, je pořád od něčeho upatlaný, takže to pak jen otřu a je super.Slyšela jsem stížnosti na brzdu,dle mého tento kočár potřebuje úržbu,takže manžel ho řádně promazal a jezdí zase úžasně,jsem s ním max. spokojená, v zimě byl dobrý, nemá žadné díry, kde by do něj foukalo(jako třeba u Cortiny)když dítko leží.Je fakt, že je trochu težší,ale to mi nevadí,do auta je skladný.Ja ho jen chvalím, ale je fakt, ze jsem ho kupovala už jako sporťák.

Pro Lucku

(Květa, 13. 4. 2007 21:13)

Přesně takhle jsem to v zimě dělala. PP AT-4 je už náš druhý kočárek. Naše cácorka se narodila se 4 kily a po dvou měsících se už do prvního kočárku nevešla. Takže jsme v září jeli kupovat PP. Je vážně dobrý, s klasickou trojkombinací se nedá srovnat. V zimě jsem jí v pohodě dala ještě do té tašky deku a přes tašku ještě nánožník. Takže když přehodíš boudičku a vložíš PP tašku, tak budeš mít super hluboký kočárek. Jestli budeš chtít něco vědět, tak se zeptej. Ale z vlastní 7-měsíční zkušenosti Ti ho 100% doporučuji.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »