Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Herqules

(Ima, 14. 5. 2007 13:52)

Ahoj Hanko, díky za odpověď. A pro pocit "korbičky" zvedneš nánožník? I.

Herqules

(Ima, 14. 5. 2007 13:51)

Ahoj Hanko, díky za odpověď. A pro pocit "korbičky" zvedneš nánožník? I.

Herqules

(Hanka, 14. 5. 2007 13:25)

Ahoj, my máme HQ taky pro ležící miminko, a popruhy mám trošku povolené a posunuté stranou, takže netlačí (teda malý aspoň nic neříká...:)).

Herqules

(Ima, 14. 5. 2007 11:49)

Ahoj, mám dotaz ohledně kočárku Herqules. Přestáváme používat vloženou tašku na naše mimi, už se do ní nevejde. Zdá se mně, že budou ty bezpečnostní popruhy v kočárku tlačit při ležení do zádiček, ještě nesedíme. Jak jste to řešili? Musíme připnout i při ležení ty popruhy. Díky a hezký den !

Petře Casualplay S4

(Barča, 14. 5. 2007 11:21)

Petři Já mám v casualu 14 měsíčního kluka a s velikostí bych řekla je to vpohodě.Plocha na ležení je 86 cm ještě teď se mi tam vyspí když je třeby.Ta opěrka pro nohy sice naní největší ale on má stejně nožky hozené vedle a je mu fuk jestli je tam nějaká opěrka.s těma chlupama bych neměla strach boudička je omyvatená taže se tam myslím držet nebudou a uvnitř je barevná vložka.Košík pravda není velký.Ale ůžasně se s ním jezdí.Rozhodnutí je na tobě.Přeju štastnou ruku.

Casualplay s4

(Petra, 14. 5. 2007 11:14)

Mamči, moc se mi líbí tenhle kočárek, ale mám obavu z té černé boudičky atd. Máme totiž "blonďatého" psa - labradora, takže všudypřítomným chlupům se nevyhnem. Nemáte někdo zkušenost, jak dobře nebo špatně se z materiálu, ze kterého je vše ušito, tokové chlupy dostávají??? Máme Jané slalom pro a Casual sei mi moc líbí, tak uvažuji o výměně vozítka, ale ta černá :-( mě fakt děsí :-). Taky mi přijde z fotek sedátko s opěrkou pod zádíčky menší než u Jané - nebo je to jen dojem? Nemůžete mi někdo poslat rozměry posezení? A je polohování zádíček plynulé nebo má dané polohy? Také mi přijde, že nemá žádnou opěrku pro nožičky - tedy dost malou. A co košík - není extrém. malý? rostě budu vděčná za vaše postřehy, jak vašim drobečkům v kočárku jezdí a také za vaše zkušenosti a hlavně ty CHLUPY :-))) !!!!
Díky Petra
můžete psát i na mail
petra.l@atlas.cz

Roan

(Hanka, 14. 5. 2007 10:27)

Už jsem psala kousek níž, že Roan Marita je naprosto v poho. Je sice objemnější, ale složila jsem ho v pohodě do Felicie. Tak to mluví za vše. Neoddělávají se kolečka. Když se rozložil, tzn. podvozek zvlášt a korba zvlášt, vlezl se normálně, pokud jsem jej složila komplet celý, musela jsem mít oddělané to víko co zakrývá kufr. Jinak na prostor je úplně v pohodě. Náš malý se narodil v únoru a neměnila bych. Absolvovali jsme v něm 2zimy ve fusaku. Jo a ten sporták je součástí. Dodává se spolu s hlubokým kočárkem, automaticky - stojí asi 8000,-. Jo a taky je fajn, že všechny potahy v kočárku jdou sundat a oprat. Začínaje molitanovou podložkou, vložkou v kočárku, stříškou a taky potahem na sporták, vše jde rozložit a oprat. Takže kočárek je pořád hezký.

Roan

(Dana, 14. 5. 2007 8:43)

Taky se mi moc líbí tenhle kočárek a tak bych se ráda zeptala zkušenějších, jak moc je náročné ho složit do auta a zda ta sportovní korbička, o které se tu píše je součástí, nebo se pak dokupuje zvlášť? Díky D.

Pro Radku - Patron

(Katka, 14. 5. 2007 2:01)

Radko, my máme Zephyr s vložnou taškou, takže pokud máš taky vložnou tašku, tak se ti tam mimčo v zimě v pohodě vleze i s fusakem, tašku ale nezapínáš, dáváš jen nánožník. Naše mimi je narozeno v září :o)

Jané Slalom Pro 07 vs. Casualplay S4

(Katka, 13. 5. 2007 19:50)

Ahojky, tak jsem dnes přijela z prvního nástřelu kočárků a jasně u mě zvítězily dva výše uvedené. Teď jsem na vážkách, který z nich zvolit pro v říjnu narozené miminko. Hodně lidí od nich odrazuje kvůli délce korbičky, ale jinak mi příjdou obě dost prostorné. Viděla jsem, že o těchto kočárcích zde již bylo napsáno hojně, ale stejně si nevím rady. Poradíte? Díky.

Petře - Roan

(Katka, 13. 5. 2007 10:29)

Ahoj, já jsem si pro svého říjnového syna pořídila Roan hluboký kočárek se sportovní korbičkou. Stál asi 6 tisíc a byla jsem s ním spokojená. Jen si dej pozor na brzdy, často se mo v autobuse stalo, že při prudším zabrždění, kočárek poodjel, ale pokud jsem si všimla dobře, stávalo se to i ostatním maminkám. Ten můj kočárek neměl otočnou rukojeť, ale syn stejně ve sportovní korbičce chtěl sedět pouze ve směru jízdy. Na roce a půl jsme koupili golfky, kt. syn zbožňuje. Jako největší problém byla pro mě váha a objemnost kočárku, jsem bohužel odkázaná na mhd a když syn trochu odrostl, bylo už opravdu pro mě těžké kočárek někam zvedat. Přesto jsem s ním byla spokojená, kočárek byl prostorný, stabilní s velkými koly i košem a pro dítě velmi pohodlný. Dítě v něm bylo 1,5 roku, kočárek přežil bez újmy (jen jsme několikrát píchli) a máme ho odložený pro drujé dítě. Hodně štěstí při nákupu

Bébécar / Roan

(Petra, 13. 5. 2007 0:35)

Ahoj, po dlouhých večerech jsem konečně vybrala a teď nevím jak se rozhodnout: levná varianta Roan Kortina či Bébécar STYLO AT. Jde mi hlavně o prostornou korbičku což si myslím splňují oba kočárky, také chci 4kolku a fakt nevím zda je lepší si v tomto případě pořídit dražší kočárek - a zda zajistí tu kvalitu, či ji splní i kočárek minimálně o polovinu levnější Roan. Pokud máte prosím zkušenosti s kočárky (Roan či Bébécar) budu vděčná za každé info.Děkuji Petra

Cam Passeggino mb x6

(Marcela, 12. 5. 2007 20:44)

Ahojky, nemáte někdo zkušenosti s tímto kočárkem? Čekáme miminko každým dnem, nechci kombinaci s hlubokou korbičkou (mám doma starší hluboký kočárek). Chci koupit sportovní 6kolový kočárek (který využiji později), na který jde na podvozek přidělat autosedačka. Často jezdíme autem, tak kvůli přenášení autosedačky. Nebo prosím o radu a zkušenosti s podobnými typy kočárků.

RE: Eva - x-lander

(Slávka, 12. 5. 2007 13:53)

Zdravím.
Nelze. Bohužel.

I´Coo Platon3, pro Moniku

(Martina.K, 12. 5. 2007 10:46)

Dobrý den. Já mám kočárek I´Coo Croco, též jsem si ho koupila na brusle, ale je strašně těžký. Zjistěte si, kolik kočárek váží, ale mám takový dojem, že je stejně těžký, jako ten náš. Má okolo 20 Kg. Mírný kopeček a jeho váha je strašně moc znát...

X lander

(Eva 22 tt, 12. 5. 2007 10:29)

Zajímalo by mne, jestli nevíte, při použití sportovní sedačky, zda jde umístit dítko čelem ke mně? Díky

Icoo Platon3

(MonikaK., 11. 5. 2007 21:14)

Ahoj maminky, prosím o radu - máte některá zkušenost s kočárkem icoo platon3? Chtěla bych ho především na bruslení a do terénů. Mám strach z výkloplného kolečka - není otočné. Děkuji za rady a přeju pěkný den.

Kočárek Casualplay S4 - zkušenost

(Leona, 11. 5. 2007 16:12)

Kočárek Casualplay S4 mohu pouze jenom a jenom Vám všem doporučit. Naše zlatíčko Luky se nám narodilo 7.7. 2006. Řešili jsme problém jak skloubit sportovní kočárek s hlubokým. Koupili jsme vajíčko prima easy na S4, které se dá použít jako autosedačka do jednoho roku dítěte. Náš prcek v něm vydržel i se zimním fusakem do necelých devíti měsíců, což bylo super. Dnes je již ve sportovní úpravě S4 a jsme všichni moc spokojeni. Kočárek se opravdu španělské firmě moc povedl, jak nadčasovým vzhledem, tak i jízdními vlastnostmi. Jediné co je nepraktické, je rukojeť kočárku, která se nedá přehazovat. I tento malý nedostatek, lze ale řešit pomocí doinstalovaného slunečníku. Tak jak zde již několikrát zaznělo, na každém kočárku se vždy nějaký malý nedostatek objeví. Všem přeji při volbě jakéholiv kočárku ( ideálně S4 :-) ) šťastný výběr. L.

Kočárek Roan pro Lucku ze 16.4.

(Hanka, 11. 5. 2007 15:00)

Ahoj Lucko,nevím jestli jsi myslela Maritu nebo Kortinu. Já jsem měla nebo mám Roan Maritu. Je to podle mého super kočár. Byla jsem s ním nadmíru spokojená. Malý se narodil v únoru,takže se vlezl i s fusakem a to ještě i v další zimu . Jinak je tam polohovací opěrka pro sedící mimi, takže aniž bys používala sporták, může sedět pohodlně v hluboké korbě. Má široká kola s kovovýma špicema, což je super. Je vynikající do terénu, les, kamenitá cesta, prostě snese všechno. Brzda brzdí, sem tam chce trošku vazelíny. Z výroby to jde plast na plast, takže je lepší máznout. Pěkně se houpe,jemně, žádný pružináč. No a když nasadíš sportovní sedačku, je to taky v poho. Není tu ale přehazovací rukojeť, což mi chybělo, pokud chceš změnit směr, musíš přehodit celou korbičku, nebo sporták. To jde . Je tam dobrý košík, jako u starých Libert, dost se tam vleze. Přemýšlím co ještě. Já s ním byla dost spokojená, nebyl problém. Nechala jsem si ho i na druhé mimi, které ted čekám. Udělala jsem generálku a je jako nový. Akorát potah od boudičky je vybřesklý,protože když kočár používáš 3 roky v kuse, ten potah boudy to odnese. Zrovna včera jsem ale byla v olomouci v prodejně, která je výhradním dovozcem a za Kč 500 mi ušijí novou. Což je pakatel oproti tomu, kdybych měla kupovat nový kočár, samozřejmě téže značky :-). Celkem bez probému se mi vlezl do Felicie.Jinak v tom Olmiku stojí 7900,-. No a tak bych neváhala. Moji známi pro jedno mimi kupovali 3 kočáry, hluboký, sporták a golfky- 45000,- dohromady. Já s 8000,- za Maritu jsem vystačila na to samé období.

Patron Bohemia

(Radka, 11. 5. 2007 0:10)

Ahojky,
těšila jsem se, jak budem vybírat kočárek pro naše mimi a ozvali se známí, že vyhráli kočár na plese. Viděli jsme ho, moc se nám líbil (manželovi hlavně velká kola) a ačkoliv jsem trojkolku původně nechtěla, kočár jsme koupili. Bylo to celkem neuvážené rozhodnutí, protože jsme na jiné kočárky ještě nikde nekoukali.KOčár sice vypadá pěkně, ale když jsme se (konečně) začali zajímat, zjistili jsme, že je to rok či dva starý typ, což by nevadilo, ale ve vzork.prodejně na něj už nemají ani pláštěnku. Tvrdí, že seženu univerzální, ale v jednom obchodě mi řekli, že těžko, no, budu shánět dál. Ale děsí mě šířka korbičky, která je pouhých 30 cm. Máte některá zkušenosti s takovým rozměrem? V obchodech jsem viděla od 34cm a výš, ale celkem mě to děsí. Mimčo máme mít na konci září, tak nevím, jak to bude na zimu s fusakem, abychom se tam vešli....


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »