Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Servis

(Pavel Calta, 19. 1. 2007 13:59)

Jenom doplním, že servis a dovozce Quinny je spolecnost Libfin Mělník www.libfin.cz .
Nevím jak Quinny ale Jané i když Vám už proběhla záruka nemusíte se bát jet přímo k dovozci. Většinu závad řeší zdarma.
P.C

kočárky Jané

(Pavel Calta, 19. 1. 2007 13:56)

PRO:Badynka
Nevím co znamená "DVOJÍ VSTŘIKOVÁNÍ", ale Carrera má brzdu řešeno takto: brzdaje pouze na pravé straně a po sešlápnutí se zabrzdí obě zadní kola.
Co se týče těch malých koleček je to věc názoru. Někomu to nevadí ale Carrera se zrovna do terénu nehodí. Něco mezi je právě Nomad, protože má větší kolečka ale né nafukovací. Jsem přesvědčen, že i rozvor 62cm je dostačující a projedete většinou dveří (nejběžnější jsou 80cm dveře).
P.C

servis

(Patt, 19. 1. 2007 11:09)

Badynko,
zkus kontaktovat dovozce kočárků do ČR. V případě Jané je to Handy Praha - Quiny bohužel nevím, ale někde na netu to určitě najdeš. Zkus jim napsat a zeptej se jak je zajištěný servis kočárků - zda mají síť po celé ČR nebo zda se to centrálně vše stahuje od prodejců do jednoho místa. No a pokud jde o kočárky po záruce, tak ty opravují různé servisní dílny - většina kamenných obchodů (pokud jsou dobré a zaměřené na zákazníky :-) ti ráda sdělí kontakt na servis v místě, případně ti opravu vyřídí.

Jané servis, prodejna v Ostravě

(Badynka, 19. 1. 2007 10:22)

Ještě se chci zeptat,zda někdo neví, kde si mohu kočárky JANÉ NEBO QUINNY prohlédnou někde v obchodě v Ostravě. Jo a jak je to se servisem na jané či quinny pokud už nejsou v záruce a co teprve POWERTRACK,který už se nevyrábí.
tak díky za tipy.

pro p.Caltu,kočárky JANÉ

(Badynka, 19. 1. 2007 10:20)

Děkuji vám za informace,samozřejmě i PATT.
S tím že není Carrera a Nomad odpružená jste mě zaskočil.Všude píšou, že mají odpérovaná kola, tak jak to mám chápat. Když máte takový přehled,tak mě ještě zajímá jak se píše u Carrery,že má CENTRÁLNÍ LANKOVOU BRZDU NA PRAVÉM ZADNÍM KOLE S DVOJÍM VSTŘIKOVÁNÍM-jak to tedy funguje,kolik kol to brzdí atd.Už bych se chtěla pro nějaký kočár rozhodnout,ale nemám možnost si je nikde prohlédnout,tak pořád vymýšlím.Trojkolky se mi líbí,ale zase mají rochod kol 62 cm,většinou 66 cm, takže zase je problém s tím vjet někam do obchodu,kde jsou úzké dveře. To už mám problém teď s trojkombinací,která má rozcod kol 61 cm. Takže bych chtěla raději Carreru nebo Nomad JANÉ, ale zase občas potřebuji zvládnout i náročnější terén,jako zahradu na chatě a ne moc rovnou příjezdovou cestu. Ale do obchodu a do města je Carrera asi super, jelikož je pohodlná pro dítě,velká plocha lůžka a rozchod kol 55 cm.Nevím jaké jsou jízdní vlastnosti.

Kočárek

(Silvie, 19. 1. 2007 9:29)

Ahoj, já jsem si na malou pořídila použitou trojkolku Chicco, byla to 4kombinace, takže i na autosedačku, prostě super!! Asi za 3 měsíce jsem to vyhodila, korba byla malá, kolečka mi za jízdy ujížděla, cely kočár nestabylní, autosedačku jsem na to nikdy nepoužila a tak, nakonec jsem si koupila obyčejný hluboký kočár s velkou pohodlnou korbou, který se houpe...

názor

(Pavla, 19. 1. 2007 9:19)

Ahojky,tak to teda slyším poprvé, že hluboký je lepší než spor´ták, moje sestra si koupila před 5 lety hluboký kočár a ted ho znovu použila na 2 dítě,ale myslím si, že kdyby byl tenkrát větší výběr, tak by si určitě koupila sporták.Myslím, že je to úplně jedno, záleží na tom, co komu vyhovuje.

Hluboký vs. sporťák

(Dagy, 18. 1. 2007 21:31)

Ahojte cérky, máme (tedy měli jsme) s manželem v podstatě vybraný kočárek - Free Line Pati - kombinace, poměrně levný (7,5 tis. i s taškou na rukojeť). Dnes jsme ale byli v obchodě a paní prodavačka mě poněkud vykolejila svým názorem, že je pro mrňátka lepší hluboký kočárek kvůli zádíčkům a páteři. Slyšely jste někdy, že by mohla být kombinace oproti hlubokému kočárku nebo korbě nezdravá?
Předem díky za Vaše názory.
Mějte se krásně a na hádky se vyprdněte, šak je ten život krátký než abychom s tím časem tak plýtvaly.
Dagy

Reakce

(Pavel Calta, 18. 1. 2007 20:34)

Za ten odkaz se omlouvám. To co jsem napsal je pravda. A jsem také přesvědčen, že tohle není místo na hádky. Pokud možno prosím o vymazání posledních "inkriminovaných" příspěvků

Pánové,

(Patt, 18. 1. 2007 20:31)

přestaňte se mi tu hádat a vzájemně napadat, nebo vás oba zablokuji. Myslím si, že rodiče si sem chodí pro rady a ne sledovat vaše slovní přestřelky.

Mimochodem pane Calto, odkaz na své webové stránky jste si sem napsal - dokonce jste se ho snažil vložit i v aktivní podobě, to že tu už není rozhodně není vaše zásluha, takže se netvařte jako anděl, který se nikdy nesnažil o reklamu :-)

Powertrack 360 x Slalom

(Patt, 18. 1. 2007 16:53)

Badynko,
měli jsme Powertrack 360 a teď máme Slalom (předpokládám, že jsi se ptala na otočnou verzi Powertracku) a z mého pohledu měl Powertrack lepší jízdní vlastnosti. Byl takový odlehčený, takže záleží na tom, jestli půjde tvé mimi na sporťák v půl roce a bude to na zimu , byl by "zimní" Slalom asi lepší - v Powertracku je dítě více "vystavené" větru. Powertrack také nemá originál nánožík. Náš syn je podzimní a na sporťák jsme přecházeli v květnu, takže první zimu na Powertracku zvládál v pohodě :-) Dokonce jsme nedávali ani nánožník - měl jen Jané fusak a bylo to úplně bez problémů. Jestli je to ale ideální i pro půlroční mimčo, to už si nejsem tak jistá. Takže bych se řídila věkem a ročním obdobím dítěte. Další rozdíl mezi Powertrackem a Slalomem je polohovatelná část pod nožkama. Powertrack má polohování jen zádové části, Slalom i nožiček. Další rozdíl je aretace na ruční brzdě - tu má Powertrack a Slalom ne. (stejně je ale vždy bezpečnější stojící kočár zajistit nožní brzdou) Napadá mě ještě jeden rozdíl - Slalomy 04 měly horší potahové látky - hodně šisovaly :-( Powertrackům se lépe sklápěla stříška - bylo lépe vidět na dítě. Slalom je robustnější a ta střecha nejde tolik stáhnout - ale zase mají okénko ve střeše - takže tohle je asi jen o zvyk. Jo a u Powertracku se mi snáze polohovala záda - bylo to lépe přístupné - ale to je vše o tom, že Slalom má ten "vycpaný" robustnější potah. Další rozdíly už mě nenapadají - tedy Powetracky mají kola s výpletem, Slalomy litá, ale to mi příjde jen jako estetický detail. Co se odpružení týče, tak korba je jak u Powetracku, tak u Slalomu zavěšená v adapterech - které umožňují lehké houpání korbičky a jinak kola jsou nafukovací, takže "odpružení" záleží na tom jak moc jsou nafouknutá. Pokud je cesta hrbolatá a jízda moc "tvrdá", stačí upustit trochu vzduchu :-)
Tolik o rozdílu Powetrack 360 a Slalom. Pokud jsi měla na mysli neotočnou verzi Powertracku, tak tam si myslím, že komfort jízdy bude o dost nižší, ale vlastní zkušenosti nemám. No a pokud jde o novější verze Slalomu - Slalom Pro, tak ty jsou bezadapterové a mají různé další "vychytávky" - síťka proti hmyzu atd. ale zkušenosti taky nemám, takže neporadím - snad někdo jiný :-)snad jen, že u té adaptérové verze byla korbička (právě kvůli adaptérům) o pár cm výše. Takže se vysocí tatínci hrbili o poznání méně :-)

Jané Slalom nebo Powertrack

(Pavel Calta, 18. 1. 2007 15:46)

Ještě doplním k odpružení těchto kočárků: Všechny Jané sice mají na zadní nápravě malé "přepínače" ovšem neplní žádnou fikci z důvodu, že se hlavní konstrukce ani nedotýkají. Pokud Vám jde o pohodlnou jízdu (né aby drncal) doporučuji kočárek vždy s velkými, nafukovacími koly.
Hezký den
Pavel

Jané Slalom nebo Powertrack

(Pavel Calta, 18. 1. 2007 15:42)

Dovolím si poopravit Nomad ani Carrera odpružené nijak nejsou. Co se týče Slalom X Powertrack hlavní rozdíl je v předním kole. Slalom - přední kolečko otočné o 360° a Powertrack (nyní se již 3 roky nevyrábí) má přední kolo pevné. Na slalom již od minulé kolekce nejsou potřeba adaptéry zatímco na Powertrack ano. Nyní nastupuje nová kolekce Jane pro rok 2007. Jeden obchod ho bude mít už v úterý jako první v ČR na ukázku (nepíšu který - nemůžu zde dělat svému obchodu reklamu). Jinak Powertrack je asi o 2,5 kg lehčí jak Slalom. Oba kočárky mají kola uložená na ložiskách.
Hezký den

Cortina

(Pavla, 18. 1. 2007 12:29)

Ahoj matky, koupila jsem si Cortinu,model z roku 2005 a myslím, že je dobrá.Je to ZETA3, trojkombinace s autosedačkou,trojkolka za 16000 kč.V obchodě nám řekli, že nejlepší jsou italské a rakouské nebo německé kočáry a hlavně nemáme kupovat ty polské/Tako atd/.Mimi se má narodit 1.4 2007, tak se pak ozvu, jak mi to s ním jde.Ale zatím,co jsem zkoušela, tak ovladatelnost je super.

Jané Slalom nebo Powertrack

(Badynka, 18. 1. 2007 12:21)

Ahoj,já se rozhoduji mezi slalomem a powertrackem.Má někdo takovýto kočárek,zajímá mě, jestli jsou tyto tříkolky nějakým způsobem odpružené,jako třeba JANÉ NOMAD ČI JANÉ CARRERA.
Tak díky za rady.

Herqules

(bubla, 17. 1. 2007 18:25)

Hanko, ja jsem slysela, ze u modelu 2007 by mel byt nanoznik v cene, ale take, ze dodaci lhuta jsou 3 mesice.. Ja mam TP na zacatek cervna, tak ho snad stihneme koupit - Raptor 3 Spin (ten je s tim otocnym koleckem, zda se mi to lepsi). Mame zname v Nemecku,zkusim zjistit neco pres ne a napsala bych.

Roan Marita

(Radka, 17. 1. 2007 16:30)

tímto bych chtěla pozdravit všechny maminky a obzvlášť řidičky tohoto skvělého modelu. Koupila jsem si jej pouze podle vzhledu, vůbec jsem nehleděla na nějaké parametry, které by měl splňovat a také jsem s ním doposud velmi spokokená. Naše dcera měří už 75cm a nemáme problém ji položit do vaničky i s fusakem. Takže maminkám čekajícím přírůstek, který má předpoklady k vyššímu vzrůstu jej doporučuji!!!

Herqules

(Hanka, 17. 1. 2007 10:45)

Ahoj všichni, taky se mě moc líbí kočárek Herqules Raptor, našla jsem ho na víc stránkách na netu, a na některých (kočárky.cz) ho nabízejí dokonce s nánožníkem zdarma za 11 199,-. Takže když píšete, že je s nánožníky problém, myslíte si, že je to stará informace a ty nánožníky opravdu nejsou?

terén

(pidasek, 16. 1. 2007 17:59)

neporadíte mi jaký je vhodný kočár do náročného terénu?Hory a lesy.Budem tam bydlet.Nejde mi o korbičku ,ale spíše na sedící dítko a kdyby se tam dala na podvozek připevnit i případně autosedačka.Děkuji

Kočárky Herqules

(Bubla, 16. 1. 2007 17:56)

Diky moc :-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »